Reaguoti privalo kiekvienas SEB klientas: bankas pateikė kritinę informaciją, kurią privalo žinoti kiekvienas iš mūsų

Paskelbė Lukas Snarskis
2024-05-12, 19:54

Jungiantis prie interneto banko – svetainės, į kurią vedate duomenis, kurių niekam neatskleidžiate – itin svarbu įsitikinti, kad puslapis yra tinkamas ir ar jūsų duomenimis nepasinaudos sukčiai.

Tad kaip saugiai naudotis interneto banku? SEB banko specialistai pateikia svarbiausius aspektus, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas klientas.

Banko svetainės adresą naršyklėje įveskite patys

Jei interneto banku naudojatės dažniau, pravartu jį įtraukti į išsaugotų adresų sąrašą („bookmarks“), kad kitą kartą į jį patektumėte vienu spustelėjimu.

Naudotis paieškos sistemas, tokias kaip „Google“ ar „Yahoo!“ yra rizikinga: paieškos rezultatuose gali atsirasti melagingų reklamų, jus nuvesiančių į sukčių interneto svetainę (kuri, beje, gali būti labai panaši į originaliąją).

Patikrinkite svetainės adresą naršyklės viršuje

Naršant SEB interneto svetainėje (ne interneto banke), adreso eilutės pradžia visada turi būti https://www.seb.lt/, o prieš ją – spynos simbolis (jis reiškia, kad esate saugiame puslapyje).

Tuo tarpu interneto banko adresas šiek tiek skiriasi – jis prasideda raidėmis e.seb.lt. Jei savo naršyklėje nesate išsisaugoję prisijungimo prie interneto banko puslapio, adresą naršyklėje įveskite patys, arba atėję į www.seb.lt spustelėkite mygtuką „Interneto bankas“.

Būkite kritiški stebėdami svetainės vizualiką

Sukčiai sugeba sukurti interneto svetaines, artimas originalioms. Visgi, geriau įsižiūrėjus, puslapiai nėra identiški – sukčių „kūriniuose“ yra gramatikos, rašybos, stiliaus klaidų.

Atkreipkite dėmesį į svetainės tekstą, spalvas, dizainą, kontaktinės informacijos blokus, taip pat – svetainėje rodomas datas bei laiką ir juos palyginkite realiu laiku.

Įsitikinkite, ar galite rinktis iš visų autentifikavimo būdų

Originaliose svetainėse visad galėsite naudoti visus autentifikavimo būdus: „Smart-ID“, „Mobile-ID“, kodų generatorių, SEB programėlę.

Prisijungdami prie interneto banko pamėginkite spustelėti kitus pasirinkimus ir įsitikinkite, kad jie yra aktyvūs ir galimi naudoti. Taip pat atminkite tai, kad, prisijungiant prie interneto banko, jums prireiks tik PIN1 kodo.

Pabandykite spustelėti ant svetainės meniu juostos elementų

Jei šie neatsiveria, tai gali būti suklastota svetainė.

Atminkite šiuos patarimus ir, remdamiesi jais, tikrinkite interneto svetaines – jungdamiesi ir prisijungę prie interneto banko jausitės kur kas saugiau.

Daugiau įvairių tekstų

Skaitykite daugiau mūsų naujienų - spauskite žemiau esantį mygtuką arba braukite pirštu iš apačios į viršų.