Nuo Rusijos nusisuka net ir Kinijos prezidentas: išsakyta itin aštri nuomonė dėl branduolinio ginklo panaudojimo, kas V.Putinui tikrai nepatiks

Lukas Snarskis

2022-11-05, 11:04

0 komentarų

Vasario 24 dieną pradėta Rusijos karinė invazija į Ukrainą tęsiasi iki šiol. Jau beveik aštuonis mėnesius trunkantis karas pridarė daugybę nuostolių ne tik Ukrainai, bet ir pačiai Rusijai, kurie nuolat praranda ne tik įvairiausios technikos, bet ir daugybę karių. Tačiau tai dar ne viskas.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Nuo Rusijos nusisuka net ir Kinijos prezidentas: išsakyta itin aštri nuomonė dėl branduolinio ginklo panaudojimo, kas V.Putinui tikrai nepatiks

Jau kuris laikas netyla kalbos apie galimą scenarijų, kuomet Rusija panaudos branduolinį ginklą. Šalies prezidentas Vladimiras Putinas jau ne sykį yra sulaukęs perspėjimus to nedaryti, o apie galimas pasekmes trimituoja ne tik Europos valstybės, bet ir JAV.

Apie tai savo žodį tarė ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas, kuris pirmąsyk viešai pasisakė prieš Rusijos prezidento branduolines grėsmes. Panašu, kad nuo V.Putino pastaruoju metu nusisuka ne tik kai kurie asmenys Kremliuje, tačiau ir iki šiol draugiškus santykius palaikiusi Kinija.

Pekine vykusiame susitikime su Vokietijos ministru pirmininku Olafu Scholzu, Kinijos lyderis paragino tarptautinę bendruomenę atmesti branduolinio ginklo panaudojimo grėsmę ir kategoriškai nepritarti branduolinio konflikto galimybei, siekiant užkirsti kelią krizei visoje Eurazijoje, skelbia „Bloomberg“.

Kinijos vadovas taip pat pasisakė prieš karo veiksmų eskalavimą Ukrainoje ir paragino užtikrinti stabilų maisto ir energijos išteklių tiekimą, kuris buvo sutrikdytas dėl Rusijos pradėtos karinės invazijos. Pasak politologo Josepho Gregory Mahoney, Xi Jinpingo žodžiai susitikime su O.Scholzu turėtų būti interpretuojami „kaip labai svarbi žinia“. Tikėtina, kad Pekinas, atsižvelgdamas į partnerystę su Maskva, pasinaudos šiuo statusu, kad atgrasytų Kremlių nuo branduolinių grėsmių.

„Rhodium Group“ analizės centro redaktorius Nojus Barkinas taip pat mano, kad šiandieniniai Kinijos vadovo pareiškimai gali būti vertinami kaip diplomatinė Vokietijos kanclerio pergalė. Ekspertas pastebi ir tai, jog X.Jinpingas dar nėra visiškai nutraukęs ryšių su Putinu ir greičiausiai toliau rems Rusijos prezidentą. Nepaisant to, jo nepasitenkinimas, pastaruoju metu, vis didėja.

Kiek anksčiau, Kinijos prezidentas jau buvo išreiškęs nepasitenkinimą Rusijos pradėtais kariniais veiksmais. Buvo pasirodę pranešimų, jog V.Putinas net buvo priverstas teisintis X.Jinpingui ir pareiškė, kad „supranta Pekino susirūpinimą dėl įvykių Ukrainoje“.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas