Daugelis kompiuterių savininkų turėtų sunerimti: kibernetiniai nusikaltėliai rado naują būdą įsilaužti į jūsų kompiuterį, privalu išlikti itin budriems

Kibernetiniai nusikaltėliai pastaruoju metu tampa vis aktyvesni. Nuo įvairių piktavalių ar žalingų programėlių nuolat kenčia išmaniųjų telefonų naudotojai, tačiau pavojai tyko ir tų, kurie naudojasi kompiuteriais.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Daugelis kompiuterių savininkų turėtų sunerimti: kibernetiniai nusikaltėliai rado naują būdą įsilaužti į jūsų kompiuterį, privalu išlikti itin budriems

Kiek anksčiau, kibernetiniai nusikaltėliai naudodavosi „Microsoft“ sukurtos „Office“ pakuotės trūkumais, kurie leisdavo įterpti žalingą kodą pasitelkiant makro kodą, tačiau vėliau JAV bendrovė apskritai apribojo tokią galimybę. Neilgai trukus, sukčiai rado ir kitą būdą kaip surengti atakas prieš niekuo dėtus kompiuterių naudotojus.

Naujausia informacija rodo, jog hakeriai pasitelkia „Microsoft OneNote“ aplikaciją, kuri skirta skaitmeniniams užrašams fiksuoti. „BleepingComputer“ praneša, jog nusikaltėliai dabar siunčia vartotojams elektroninius laiškus, prisidengiant siuntų kompanijos DHL vardu, o juose – sąskaitos apmokėjimui ar kitos formos bei dokumentai. Pasirodo, kad prie jų būna prisegtas ir „OneNote“ dokumentas, kuriame daugelio laukia itin nemaloni staigmena.

Kadangi „Microsoft“ užblokavo galimybę įterpti makro kodus, „OneNote“ suteikia galimybę prisegti tam tikrus failus prie užrašų knygutės. Būtent tai ir daro piktavaliai. Prie atsiųsto failo būna prisegtas VBS dokumentas, kurį atidarius būna įdiegiama kenkėjiška programa iš nuotolinės svetainės. Siekiant, kad vartotojas viso to net neapstebėtų, visas procesas būna pridengiamas papildomu laukeliu, kuriame prašoma dukart spustelėti, norint peržiūrėti failą.

Vos tik spustelėjus tokią lentelę – į jūsų kompiuterį yra įdiegiama apkrėsta programinė įranga. „BleepingComputer“ pastebi tai, jog vartotojai labai dažnai ignoruoja „OneNote“ atsiųstą perspėjimą, kuris įspėja apie galimą žalą kompiuteriui. Teigiama, kad naudotojai nesitiki, jog papildomos programos bus įdiegtos į jų įrenginius, todėl iškart spusteli „Ok“ mygtuką ir taip leidžia įdiegti kenkėjiškas aplikacijas.

Teigiama, kad tokiu būdu į vartotojų kompiuterius būna įdiegti vadinamieji trojos arkliai, kurie gali rinkti itin jautrią informaciją, o taip pat ir kriptovaliutų piniginių duomenis, kas yra vienas pagrindinių kibernetinių nusikaltėlių taikinių. Pažymima ir tai, jog kai kuriais atvejais yra įrašinėjama ką vartotojas veikia prie savo kompiuterio, pasitelkiant kompiuterio kamerą, jeigu tokia yra.

Norėdami apsisaugoti nuo tokių kibernetinių atakų – neatidarinėkite neaiškios kilmės elektroninių laiškų. Nors visame procese yra nemažai pavojaus signalų, tačiau vartotojai dažnai jų nepaiso ir vis tiek susiduria su papildomais malonumais, kurių tikrai galima išvengti. Rekomenduojame naudoti antivirusinę programinę įrangą, kuri padėtų jums aptikti apkrėstus failus, kas dar labiau sumažintų galimybę užkibti už tokių piktavalių spąstų.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas