Išbandėme dar neišleistą „Windows 11“: milžiniški dizaino pokyčiai ir nauja gyvybė seniems kompiuteriams

Lukas Snarskis

2021-06-23, 13:30 (atnaujinta 2021-10-18, 01:13)

0 komentarų
Išbandėme dar neišleistą „Windows 11“: milžiniški dizaino pokyčiai ir nauja gyvybė seniems kompiuteriams

JAV milžinė „Microsoft“ jau rytoj ketina pristatyti „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukia daugelis. Pastarąsias keletą savaičių internete sklinda pati įvairiausia informacija apie atnaujinimus daugelio mūsų naudojamoje platformoje, o šiandien mes pasidalinsime ir pirmaisiais įspūdžiais apie dar oficialiai neišleistą „Windows“ versiją.

Kaip žinia, internete dar praėjusią savaitę pasirodė „Windows 11“ operacinės sistemos versija, kuri buvo nutekinta virtualioje erdvėje. Tai mums leido pamatyti kokie pasikeitimai mūsų laukia, o kai kurie ir gavo galimybę ją išbandyti. Tokios progos nepraleidome ir mes. Žinoma, tai turėtų būti dar labai ankstyva versija, tačiau šiokias tokias išvadas tikrai galima pasidaryti.

Visų pirma, į internetą nutekėjusią versiją įsidiegėme į „KUU A10“ nešiojamą kompiuterį, kuris tikrai nėra pats galingiausias pasaulyje ir labiausiai tinkamas naršymui internete ar kitoms paprastoms užduotims atlikti. Būtent į šį kompiuterį buvo nuspręsta įdiegti ir „Windows 11“. Galiu pasakyti, kad diegimo procedūra kiek užtruko, tačiau ji įvyko sėkmingai, o šauniausia ir tai, jog pavyko išsaugoti visus turėtus dokumentus bei programėles.

Ką pavyko pastebėti per pirmąsias kelias valandas – gerokai sklandesnis veikimas nei anksčiau. Kaip žinia, „KUU A10s“ veikia su „Intel Celeron J4125“ procesoriumi bei turi 8 GB operatyviosios (RAM) atminties. Labai detalizuoti tikriausiai nėra didelės prasmės, nes „Windows 11“ versija dar nėra oficialiai išleista, tačiau galiu pasakyti, kad veikimas skiriasi kaip diena ir naktis. Bent jau paprasčiausios užduotys, vaikščiojimas tarp skirtingų langų ir pan. vyksta sklandžiau ir, tikrai, greičiau.

Pirmieji pasikeitimai pastebimi iškart

Sekantys „Windows“ operacinės sistemos naujienas jau matė vienus didžiausių naujosios versijos pasikeitimus – tai atnaujinta „Start“ juosta. Visos pagrindinės piktogramos dabar perkeltos į vidurį, o „Start“ mygtukas visiškai panaikintas. Tiesą pasakius, viskas atrodo labai panašiai kaip „Apple“ operacinėje sistemoje, tačiau su „Microsoft“ elementais.

Pagrindinio meniu, kuris buvo būdingas visoms senesnėms „Windows“ versijomis – nebeliko. Įdomu ir tai, jog nebeliko ir opcijos naudoti tokį meniu, kas buvo būdinga senesniems „Microsoft“ sukurtos platformos variantams, kuomet išlieka galimybė naudoti senesnių versiją dizainą.

Dabar visos prisegtos programėlės rodomos viename stačiakampiame lange, o kiek žemiau – rekomendacijos bei įrankių juosta su vartotojų pasirinkimu ir išjungimo mygtuku. Visas šis įrankių langas pasiekiamas iš pagrindinės įrankių juostos, paspaudus keturių langų mygtuką. Patogumo prasme – sveikintini pokyčiai, nes dabar viską surasti daug paprasčiau, tačiau pastebiu, jog peržiūrint visas programėles, jos ir toliau išdėstomos abėcėlės tvarka į apačią. Šioje vietoje būtų smagu išvysti kažką panašaus kaip matome telefonuose, kuomet piktogramos išdėstomos horizontaliai.

Pagrindinė įrankių juostoje, kaip ir anksčiau, galima išsisaugoti dažniausiai naudojamas programėles, o taip išlieka ir dabar atidarytų aplikacijų piktogramos. Iš esmės didelių pokyčių čia nematyti ir viskas atrodo gražiai ir patogiai. Čia taip pat randame paieškos mygtuką, užduočių tvarkyklę ir dar vieną ikoną, kurią norėčiau aptarti atskirai.

Su „Windows 11“ gausime papildomą funkciją, kuri gali būti naudinga tiems, kurie atlieka daug skirtingų užduočių vienu metu ir nori jas suskirstyti kiek įmanoma patogiau. Atsirado galimybė sukurti atskirus darbalaukius, kuriuose galės būti atidaryti tam tikri dalykai ir jie tarpusavyje nesimaišo. Tarkim, vieną iš jų naudojate darbui ir jame įjungtos tik darbinės aplikacijos, o kitas – pramogoms, kur, pavyzdžiui, žiūrite „YouTube“ vaizdo įrašus ir pan. Galbūt tai reikalinga ne kiekvienam, tačiau patogumo prasme – puikus sprendimas.

Įrankių juostoje dar rasime ir valdiklių langą, tačiau jo labai plačiai šiuo metu aptarti nėra prasmės. Kaip jau minėjau, tai nėra oficialiai išleista „Windows 11“ versija, o valdiklių parinktys kol kas yra labai limituotos ir bent jau tiems, kurie gyvena Lietuvoje, atrodo, kad daug privalumų čia nerasime.

Patogesni nustatymai, dizaino parinktys

Panašu, kad su naująja „Windows 11“ versija visi nustatymai pagaliau bus talpinami vienoje vietoje. Pats nustatymų langas pernelyg nepasikeitė, tačiau dabar jau nereikės klaidžioti po keletą skirtingų kompiuterio katalogų tam, jog pakeisti norimus parametrus.

Apie pačius nustatymus labai daug plėstis neverta, nes didelių pokyčių, bent jau kol kas, pastebėti nepavyko, tačiau išties patiko suasmeninimo (ang. Personalization) nustatymai, kurie yra ganėtinai platūs ir leidžiantys nemažai pakeitimų.

Visų pirma, su „Windows 11“ galite nusistatyti tamsųjį dizainą, kuris tapo mano mėgiamiausia opcija. Tai iš esmės pirmas dalykas, kurį padariau po sėkmingos šios versijos instaliacijos. „Microsoft“ su šia versija leis Jums pasikeisti kone viską – nuo darbalaukio paveiksliuko, spalvų iki šrifto. Kaip jau minėjau, vienintelis dalykas, kurio (ne)pasigedau iš senesnių šios operacinės laikų – galimybės naudoti „Start“ juostą, tokią kaip buvo „Windows 10“ ar dar senesnėse versijose. Gal kažkam to truks, tačiau man asmeniškai patinka, jog „Microsoft“ nebenori dairytis atgal, bent jau šiuo ateju.

Nors pokyčiai nustatymų parinktyse ir nėra labai dideli, tačiau dabar viskas atrodo žymiai tvarkingiau ir rasti norimas opcijas – žymiai paprasčiau. Tiesa, dar turiu paminėti vieną galimybę.

Dar viena naujovė, kuri patraukė mano akį – labai patogus langų išdėstymas. Naujoji „Windows 11“ suteikia gerokai daugiau laisvės tiems, kurie vienu metu nori matyti daugiau nei dviejų programėlių langus ekrane. Tam yra suteikiamos keturios opcijos ir vienu metu ekrane galite matyti iki keturių skirtingų langų.

Viskas ką reikia padaryti – tai paspausti dešinį pelės klavišą ant aplikacijos padidinimo mygtuko ir prieš jus atsivers visos galimos opcijos.

„Windows 11“ pristatymas – jau rytoj

Pirmi įspūdžiai su „Windows 11“ nuteikia ganėtinai optimistiškai. Žinoma, mūsų išbandyta operacinės sistemos versija internete atsirado atsitiktinai ir klausimas ar būtent taip atrodys jau rytoj pristatoma versija, tačiau labai realu, jog viskas išliks daugiau ar mažiau taip pat. Kas nuteikia optimistiškai – gerokai sklandesnis veikimas senesniuose arba ne tokiuose galinguose kompiuteriuose.

Teigiamai galima būtų įvertinti ir dizaino pakeitimus bei žymiai tvarkingesnę sąsają nei ji buvo anksčiau. Jeigu dabar reikėtų įvertinti „Windows 11“ pasikeitimus, tai pažymys būtų ganėtinai aukštas, tačiau dar neskubėkime su vertinimais ir palaukime rytojaus. Kaip jau tikriausiai žinote, pristatymas įvyks 18:00 val. Lietuvos laiku. Visą informaciją iš šio renginio Jūs rasite ir mūsų portale.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens™ FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą

Pranešimas spaudai

2024-04-17, 19:54

0 komentarų

„Sony“ džiaugiasi galėdami pranešti apie naujausią pilno kadro α™ (Alpha™) E-mount objektyvų linijos papildymą. FE 16-25mm F2.8 G yra plačios diafragmos objektyvas, išlaikantis maksimalią F2.8 diafragmą pilname židinio nuotolio diapazone - nuo 16 iki 25 mm.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens™ FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą

„Sony“ džiaugiasi galėdami pranešti apie naujausią pilno kadro α™ (Alpha™) E-mount objektyvų linijos papildymą. FE 16-25mm F2.8 G yra plačios diafragmos objektyvas, išlaikantis maksimalią F2.8 diafragmą pilname židinio nuotolio diapazone - nuo 16 iki 25 mm.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Dėka lengvos bei kompaktiškos konstrukcijos, objektyvas ne tik užtikrina aukščiausią vaizdų kokybę, tačiau ir yra patogus nešioti.

Naujasis objektyvas pasižymi didele raiška, puikiu bokeh efektu ir greitu, tiksliu, tyliu automatiniu fokusavimu. Įspūdingai lengvas, 409 g sveriantis objektyvas lengvai nešiojamas, todėl galite lengvai mėgautis kasdieniu fotografavimu, iš perspektyvos, kurią galima išgauti tik naudojant plačiakampį objektyvą.

Objektyvas turi tą patį filtro skersmenį, darbines savybes ir yra beveik tokio pat dydžio bei svorio kaip ir 2024 m. vasario mėn. paskelbtas „FE 24-50mm F2.8 G“, todėl lengva fotografuoti fotoaparatą laikant tiek rankose, tiek naudojant stabilizatorių.

„FE 16-25mm F2.8 G“ praplečia tiek fotografijos tiek videografijos galimybes fiksuojant įvairias scenas, pavyzdžiui kraštovaizdžius, architektūrą ar portretus.

Pagrindinės FE 16-25mm F2.8 G savybės

  • Kompaktiškas ir lengvas dizainas su naujausia optine ir mechanine konstrukcija.

  • Filtro skersmuo φ67 mm, didžiausias skersmuo 74,8 mm, ilgis 91,4 mm, svoris apie 409 g.

  • Efektyviai išdėstant tris ypač mažos dispersijos stiklus ir keturis asferinius lęšius, įskaitant vieną mažos dispersijos asferinį lęšį, sumažinamos įvairios aberacijos, pvz., chromatinė aberacija, ir pasiekiamas aukštos skiriamosios gebos vaizdas nuo ekrano centro iki kampo.

  • 11 lapelių žiedinė diafragma ir sferinių aberacijų optimizavimas užtikrina gražų bokeh efektą, kuris yra skiriamasis „Sony G“ objektyvų bruožas.

  • Labai gera fotografavimo stambiu planu geba - mažiausias fotografavimo atstumas yra 0,18 m, o didžiausias didinimas - 0,20x.

  • Įmontuoti du linijiniai varikliai leidžia greitai, tiksliai, bei tyliai fokusuoti net ir greitai judančius objektus. Taip pat palaikomas greitas, nepertraukiamas fotografavimas su AF/AE sekimu iki maždaug 120 kadrų per sekundę kartu su α9 III pilno kadro veidrodiniu fotoaparatu. Sklandus sekimas net ir filmuojant 4K120p/FHD240p didelės kadrų spartos vaizdo įrašus, kuriems reikia tikslaus fokusavimo. Naudojant rankinį fokusavimą, linijinis atsakas leidžia tiksliai išgauti aukštos kokybės vaizdą.

  • Kvėpavimo kompensacija leidžia stabilizuoti vaizdą filmuojant.

  • Suderinamas su α serijos fotoaparato vaizdo stabilizavimo funkcija „Active mode“, pasiekiamas aukštas vaizdo stabilizavimo efektas.

  • Ypač patogus valdymas naudojant fokusavimo išlaikymo mygtuką, diafragmos žiedą, diafragmos paspaudimo įjungimo / išjungimo jungiklį ir fokusavimo režimo jungiklį.

  • Sukurtas taip, kad būtų atsparus dulkėms ir drėgmei, padengtas fluoro danga, neleidžiančia purvui prilipti prie priekinio objektyvo paviršiaus.

Kaina ir prieinamumas

Naująjį FE 16-25 mm F2,8 G bus galima įsigyti xx m. už maždaug xxx. Jį parduos „Sony“ įgaliotieji platintojai visoje Europoje.

Čia galima rasti įvairių išskirtinių istorijų, vaizdo įrašų ir įdomaus naujo turinio, nufilmuoto naujausiais fotoaparatais ir kitais „Sony“ gaminiais. „Sony“ Europos fotografijos centras prieinamas 22 kalbomis, jame pateikiamos naujienos, konkursai ir naujausias „Sony“ renginių kiekvienoje šalyje sąrašas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas