Jau netrukus kietųjų diskų kainos kels tik juoką: aiškėja, kada kaina už gigabaitą pasieks visišką dugną

MiTech.lt

2022-12-17, 11:06

0 komentarų

„Backblaze“ saugo daugumos kietųjų diskų, naudojamų debesų saugyklų versle, statistiką. Nuo 2009 metų San Mateo įsikūrusi korporacija įsigijo 265 332 kietuosius diskus ir kruopščiai registravo kiekvieną iš jų.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Jau netrukus kietųjų diskų kainos kels tik juoką: aiškėja, kada kaina už gigabaitą pasieks visišką dugną

Kaip neseniai oficialiame bendrovės tinklaraštyje atskleidė Andy Kleinas, 2009 metų vidutinė vieno gigabaito kaina buvo 0,11 JAV dolerio. 2017 metais, per pirmąją kietųjų diskų sąnaudų peržiūrą, „Backblaze“ vienam gigabaitui išleisdavo vos 0,03 JAV dolerio. Šiandien, kai jie daugiausia gauna 16 TB talpos kietųjų diskų modelius, vieno gigabaito kaina sumažėjo iki 0,014 JAV dolerio.

Galbūt NAND flash technologija pagrįsti SSD įrenginiai tapo būtinybe asmeninių kompiuterių komplektacijose, tačiau patikimi magnetiniai diskai dar neišėjo iš mados. HDD vis dar labai populiarūs duomenų centruose ir įmonių aplinkoje, nes magnetinių kaupiklių technologijos vis dar tobulėja, o „Backblaze“ pateikti skaičiai rodo, kad HDD yra (ir tikriausiai toliau bus) daug patogesni, palyginti su talpiausiais rinkoje esančiais SSD modeliais.

Nuo 2009 m. iki 2022 m. lapkričio mėn. magnetinių duomenų laikmenų kaina sumažėjo 87,4 proc. vienam terabaitui. Didžiausias sumažėjimas užfiksuotas per pastaruosius penkerius metus – visų kietųjų diskų vieno gigabaito kaina sumažėjo 56,36 proc. Tai prilygsta 0,52 proc. sumažėjimui per mėnesį nuo 2009 m. sausio mėn.

Gamintojai randa naujų būdų, kaip į tą patį standartinį 3,5 colio formato diską sutalpinti daugiau plokštelių, sugalvodami, kaip padidinti saugyklos tankį ir kartu sumažinti energijos suvartojimą bei gamybos sąnaudas.

Kada kietųjų diskų kainos pasieks visiška dugną kol kas pasakyti sunku. „Backblaze“ mano, kad 2025 m. viduryje 22 TB ir 24 TB talpos diskai vidutiniškai kainuos 0,01 JAV dolerio už gigabaitą. Ir tai bus įprasta kaina parduotuvėje, o ne kaina, taikoma akcijų metų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas