Kompiuteris darbui iš namų: kaip pasirinkti tinkamą jums?

Ignas Petrikonis

2021-02-09, 16:50 (atnaujinta 2021-04-27, 00:44)

0 komentarų
Kompiuteris darbui iš namų: kaip pasirinkti tinkamą jums?

Darbo iš namų erai tęsiantis, vienais svarbiausių išmaniųjų įrenginių tampa nešiojamieji kompiuteriai. Šiandien jie – ir virtualūs biurai, ir šeimų susibūrimo vietos ar pramogų centrai. Norint, kad visi procesai būtų atlikti greitai ir sklandžiai, būtina pasirūpinti svarbiausiais kompiuterio parametrais – tinkamo dydžio ekranu, greitu procesoriumi, didelės talpos atmintimi ir patogiu valdymu. Kaip tą padaryti, pasakoja technologijų ekspertas Šarūnas Urbonas.

1. Talpa: turėkite vietos viskam

Dirbant nuotoliniu būdu, vartotojų kompiuterius pasiekia ypač didelis informacijos ir turinio kiekis. Todėl labai svarbu užtikrinti pakankamą įrenginio atminties talpą.

„Turėti daugiau atminties kompiuteryje galima dviem būdais: kruopščiai valdant failus arba didinant vidinės atminties kiekį. Produktyviausia būtų šiuos žingsnius derinti – renkantis naują kompiuterį atkreipti dėmesį į jo talpą, o failus nuolat tinkamai rūšiuoti – nereikalingus ištrinti, o svarbiausius perkelti į debesį ar išorines laikmenas, taip atlaisvinant vietą kompiuteryje“, – pataria „Huawei“ ekspertas.

Galvojantiems apie naują įrenginį, Š. Urbonas pataria rinktis 1 TB atminties talpą turinčius kompiuterius: „Dar visai neseniai – maždaug prieš dešimtmetį – apie tiek laisvos vietos kompiuteryje galėjome tik pasvajoti. O šiandien tai jau beveik tapo rinkos standartu ir tokios talpos įrenginiai prieinami visiems vartotojams. Galiu patikinti, kad tiek vietos visiems failams tikrai pakaks. Be to, atkreipkite dėmesį į atminties disko rūšį – patartina rinktis ne HDD, bet SDD diskus turinčius įrenginius – jie gerokai greičiau apdoroja informaciją.“

2. Interaktyvumas: padės dirbti sparčiau

Nuotoliniam darbui būtinas interaktyvus kompiuterio valdymas – ypač patogu, kai kompiuterį galima greitai sujungti su išmaniuoju telefonu ir vienu įrenginiu valdyti kitą. Nešiojamųjų kompiuterių kūrėjai investuoja į tokius įrenginio funkcionalumus, kad užtikrintų patogesnį darbą.

„Pavyzdžiui, „Huawei MateBook X Pro“ turi „Multiscreen collaboration“ funkciją, kuri leidžia patogiai susieti kompiuterį su gamintojo išmaniuoju telefonu ir pastarąjį valdyti kompiuterio ekrane. Tokiu būdu, tarkime, redaguodami dokumentą kompiuteryje, tuo pat metu į įrenginį galėsite perkelti į jūsų išmanųjį įeinantį vaizdo skambutį ir pastarajamnaudoti kompiuterio kamerą ar garso sistemą. Taip pat galėsite greitai iš vieno įrenginio į kitą perkelti nuotraukas ar kitus failus“, – pasakoja Š. Urbonas.

Dažno kompiuterio ekranas dabar gali būti valdomas prisilietimais – tas taip pat suteikia interaktyvumo bei valdymo patogumo. Tad jei to siekiate savo darbo rutinoje, rinkdamiesi naują nešiojamąjį atkreipkite dėmesį ir į šią savybę.

3. Kamera: virtualiems susitikimams

Nuotolinių pokalbių kokybei ypač svarbi kompiuterio kamera, kuri didžiąja dalimi – šalia interneto ryšio ir kompiuterio pajėgumų – nulemia vaizdo transliacijos kokybę. Tad renkantis kompiuterį darbui, būtina atkreipti dėmesį į šią ypatybę ir, esant reikalui, ieškoti papildomų sprendimų.

„Kompiuteriai šiandien įprastai turi geras kameras, tad dėl jų kokybės pernelyg jaudintis nereikėtų. Bet jei jūsų darbo skambučiams būtina itin aukšta vaizdo raiška, pasvarstykite apie kitokius techninius sprendimus, pavyzdžiui, skaitmeninio fotoaparato ar vaizdo įrašams filmuoti skirtos kameros naudojimą. Papildomą įrenginį galima nesunkiai susieti su kompiuteriu ir naudoti kaip pagrindinę kamerą“, – pataria Š. Urbonas.

Ekspertas prideda, kad kompiuterių kūrėjai vartotojams taip pat siūlo vis interaktyvesnius sprendimus, pavyzdžiui, kamerą, įmontuotą įrenginio klaviatūroje: „Huawei Matebook X Pro“ kamera atrodo kaip įprastas klaviatūros klavišas, tačiau jį nuspaudus, mygtukas pakyla ir kompiuterio kamera atsiveria. Tai ne tik patogus kameros valdymo sprendimas, bet ir svarbus saugumo aspektas – net ir programišių užgrobta, kamera nepadarys jokios žalos, jei bus užverta ir paslėpta tarp mygtukų. Tad dėl savo saugumo visada galėsite jaustis ramūs.“

4. Ekranas: padeda matyti daugiau

Nuotolinis darbas parodė, kad šiandien svarbiausia, jog ekranai nevargintų akių, vienu metu leistų matyti ir valdyti daug naudingos informacijos, o kartu turinį atvaizduotų ryškiai ir kokybiškai. Kitaip tariant – kad padėtų patogiai dirbti ilgą laiką.

„Svarbu prisiminti, kad ekranų kokybė priklauso ne tik nuo techninių specifikacijų, bet ir nuo to, ar jie tinkamai paruošti naudojimui. Tad vaizdo nustatymuose pasižiūrėkite, ar ekrano spalvos sukalibruotos ir atvaizduojamos teisingai, ar parinkta monitoriaus matmenis atitinkanti vaizdo rezoliucija, ar nespinduliuojama per daug akis varginančios mėlynos šviesos. Parametrus sureguliuokite taip, kad vaizdas būtų tinkamas jūsų akims – tai padės ekraną darbui išnaudoti geriausiai“, – sako Šarūnas Urbonas, „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje.

Jei dabartinio kompiuterio ekranas atrodo nebetinkamas, rekomenduojama pasvarstyti apie papildomo plačiaekranio monitoriaus įsigijimą. Jis ne tik leis kompiuteryje patogiai atlikti daugiau užduočių, bet ir pasitarnaus žaidžiant žaidimus ar žiūrint filmus. Be to, jis gali būti naudojamas ne kaip pagrindinis, bet papildomas ekranas ir taip dar labiau išplėsti kompiuterio funkcionalumą.

„Galvojantiems apie kompiuterio atsinaujinimą, verta žinoti, kad jų kūrėjai, reaguodami į tendencijas, perkuria ekrano standartus. Štai, pavyzdžiui, naujajame „Huawei MateBook X Pro“ vartotojai ras 3:2 santykio ekraną vietoje įprasto 16:9. Jis kiek artimesnis kvadratui nei gulsčiam stačiakampiui, todėl čia patogiai matysis gerokai daugiau vienu metu veikiančių užduočių arba nuotoliniame pokalbyje dalyvaujančių žmonių. Tad rinkdamiesi naują kompiuterį darbui, atkreipkite dėmesį į ekrano santykinius matmenis“, – pasakoja Š. Urbonas.

5. Procesorius: užtikrins sklandų veikimą

Darbas iš namų ypatingas tuo, jog beveik visuomet reikalauja vienu metu atlikti daug skirtingų užduočių – pavyzdžiui, dalyvauti nuotoliniame skambutyje, kartu taisyti dokumentus, ir tuo pat metu siųstis didelės apimties failus. Kad visi veiksmai būtų atlikti sklandžiai, kompiuteris turi būti pakankamai spartus.

„Galiai svarbiausi trys parametrai – procesoriaus greitis, darbinės atminties dydis ir vaizdo plokštės galingumas. Deja, šie parametrai negali būti sistemiškai patobulinami, tad jei galios jūsų kompiuteryje šiuo metu trūksta, tuomet reikėtų arba atsinaujinti šias detales, arba pasvarstyti apie naują įrenginį“, – sako Š. Urbonas.

Žvalgantis naujo kompiuterio, ekspertas rekomenduoja rinktis turintį ne senesnį nei „Intel Core i5“ arba „Intel Core i7“ kartos procesorių ir ne mažiau nei 4 GB darbinės atminties. Atlaikyti šiandieninį darbo krūvį „silpnesnių“ parametrų kompiuteriui gali būti sudėtinga – tas turės įtakos tiek procesų greičiui, tiek netikėtiems veikimo sutrikimams.

6. Dizainas: dar viena kompiuterio funkcija

Dizainas jau seniai tapo dar viena kompiuterio funkcija, suteikiančia patogumo dirbant. Žinoma, turimų įrenginių dizaino pakeisti nepavyks, tačiau planuojantiems atsinaujinti įrenginį, Š. Urbonas pataria dėmesį atkreipti ir į dizaino sprendimus, pavyzdžiui, klaviatūros ir pelės jutiklio patogumą, kompiuterio svorį, ar ekrano stilių.

„Huawei“ tyrimo metu išsiaiškinome, kad Baltijos šalių gyventojai ypač vertina berėmę (angl. borderless) patirtį, kai kompiuterio ekranas tarsi neturi kraštų. Nors tai – dizaino sprendimas, tačiau jis atlieka ir labai aiškią funkciją – vaizdas tokiame ekrane neatrodo įrėmintas, jame telpa daugiau skirtingų langų“, – pasakoja Š. Urbonas.

Ekspertas prideda, kad dizainas – asmeninio pasirinkimo reikalas. Tad atsinaujindami įrenginį, pagalvokite, kas svarbiausia jums: „Atkreipkite dėmesį į tuos dizaino sprendimus, kurie pasiteisina kompiuterį naudojant taip, kaip jums įprasta. Pavyzdžiui, jei žinote, kad įrenginį mėgstate nešioti iš vienos vietos į kitą ir dirbti vis kitur, verta įvertinti jo svorį. Štai, „Huawei MateBook X Pro“ sveria 1,3 kilogramo, tad nešiojantis jį su savimi problemų nekils. O galbūt, atvirkščiai, kompiuterį naudojate tik darbo kambaryje, tuomet svarbi gali tapti netgi jo spalva.“

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens™ FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą

Pranešimas spaudai

2024-04-17, 19:54

0 komentarų

„Sony“ džiaugiasi galėdami pranešti apie naujausią pilno kadro α™ (Alpha™) E-mount objektyvų linijos papildymą. FE 16-25mm F2.8 G yra plačios diafragmos objektyvas, išlaikantis maksimalią F2.8 diafragmą pilname židinio nuotolio diapazone - nuo 16 iki 25 mm.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens™ FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą

„Sony“ džiaugiasi galėdami pranešti apie naujausią pilno kadro α™ (Alpha™) E-mount objektyvų linijos papildymą. FE 16-25mm F2.8 G yra plačios diafragmos objektyvas, išlaikantis maksimalią F2.8 diafragmą pilname židinio nuotolio diapazone - nuo 16 iki 25 mm.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Dėka lengvos bei kompaktiškos konstrukcijos, objektyvas ne tik užtikrina aukščiausią vaizdų kokybę, tačiau ir yra patogus nešioti.

Naujasis objektyvas pasižymi didele raiška, puikiu bokeh efektu ir greitu, tiksliu, tyliu automatiniu fokusavimu. Įspūdingai lengvas, 409 g sveriantis objektyvas lengvai nešiojamas, todėl galite lengvai mėgautis kasdieniu fotografavimu, iš perspektyvos, kurią galima išgauti tik naudojant plačiakampį objektyvą.

Objektyvas turi tą patį filtro skersmenį, darbines savybes ir yra beveik tokio pat dydžio bei svorio kaip ir 2024 m. vasario mėn. paskelbtas „FE 24-50mm F2.8 G“, todėl lengva fotografuoti fotoaparatą laikant tiek rankose, tiek naudojant stabilizatorių.

„FE 16-25mm F2.8 G“ praplečia tiek fotografijos tiek videografijos galimybes fiksuojant įvairias scenas, pavyzdžiui kraštovaizdžius, architektūrą ar portretus.

Pagrindinės FE 16-25mm F2.8 G savybės

  • Kompaktiškas ir lengvas dizainas su naujausia optine ir mechanine konstrukcija.

  • Filtro skersmuo φ67 mm, didžiausias skersmuo 74,8 mm, ilgis 91,4 mm, svoris apie 409 g.

  • Efektyviai išdėstant tris ypač mažos dispersijos stiklus ir keturis asferinius lęšius, įskaitant vieną mažos dispersijos asferinį lęšį, sumažinamos įvairios aberacijos, pvz., chromatinė aberacija, ir pasiekiamas aukštos skiriamosios gebos vaizdas nuo ekrano centro iki kampo.

  • 11 lapelių žiedinė diafragma ir sferinių aberacijų optimizavimas užtikrina gražų bokeh efektą, kuris yra skiriamasis „Sony G“ objektyvų bruožas.

  • Labai gera fotografavimo stambiu planu geba - mažiausias fotografavimo atstumas yra 0,18 m, o didžiausias didinimas - 0,20x.

  • Įmontuoti du linijiniai varikliai leidžia greitai, tiksliai, bei tyliai fokusuoti net ir greitai judančius objektus. Taip pat palaikomas greitas, nepertraukiamas fotografavimas su AF/AE sekimu iki maždaug 120 kadrų per sekundę kartu su α9 III pilno kadro veidrodiniu fotoaparatu. Sklandus sekimas net ir filmuojant 4K120p/FHD240p didelės kadrų spartos vaizdo įrašus, kuriems reikia tikslaus fokusavimo. Naudojant rankinį fokusavimą, linijinis atsakas leidžia tiksliai išgauti aukštos kokybės vaizdą.

  • Kvėpavimo kompensacija leidžia stabilizuoti vaizdą filmuojant.

  • Suderinamas su α serijos fotoaparato vaizdo stabilizavimo funkcija „Active mode“, pasiekiamas aukštas vaizdo stabilizavimo efektas.

  • Ypač patogus valdymas naudojant fokusavimo išlaikymo mygtuką, diafragmos žiedą, diafragmos paspaudimo įjungimo / išjungimo jungiklį ir fokusavimo režimo jungiklį.

  • Sukurtas taip, kad būtų atsparus dulkėms ir drėgmei, padengtas fluoro danga, neleidžiančia purvui prilipti prie priekinio objektyvo paviršiaus.

Kaina ir prieinamumas

Naująjį FE 16-25 mm F2,8 G bus galima įsigyti xx m. už maždaug xxx. Jį parduos „Sony“ įgaliotieji platintojai visoje Europoje.

Čia galima rasti įvairių išskirtinių istorijų, vaizdo įrašų ir įdomaus naujo turinio, nufilmuoto naujausiais fotoaparatais ir kitais „Sony“ gaminiais. „Sony“ Europos fotografijos centras prieinamas 22 kalbomis, jame pateikiamos naujienos, konkursai ir naujausias „Sony“ renginių kiekvienoje šalyje sąrašas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas