Las Vegase pristatytos AMD naujienos: nudžiugins ne tik žaidimų gerbėjus

Las Vegase pristatytos AMD naujienos: nudžiugins ne tik žaidimų gerbėjus

Procesorių gamintoja AMD pačią pirmąją CES parodos dieną pradėjo su trenksmu ir nustebino ne vieną žiūrovą - kompanija pristatė gausybę 2022-aisiais pasirodysiančių naujų produktų. Nors daugelis jų orientuoti į nešiojamųjų kompiuterių segmentą, stacionarių sistemų fanai taip pat nebuvo palikti ant ledo.

Prezentacijos vinimi tapo „Ryzen 6000“ mobiliosios platformos pristatymas, apimantis net 10 naujų integruotų procesorių modelių su gerokai patobulintomis tiek centrinių, tiek vaizdo procesorių savybėmis. Iš centrinių procesorių pusės, AMD perėjo prie „Zen3+“ architektūros, kuri tėra atnaujinta „Ryzen 5000“ naudotos „Zen3“ architektūros versija. Nauji procesoriai paremti „TSMC“ 6 nanometrų gamybos procesu, o pagrindinis „Ryzen 6000“ tikslas - sumažintas energijos naudojimas. Kompanija skelbia, jog atliekant paprastas užduotis, pavyzdžiui žiūrint filmus, jie naudos iki 40% mažiau energijos, nei ankstesnės serijos lustai. Kalbant apie našumą, „Ryzen 6800U“ bus maždaug 28% greitesni lyginant su praėjusių metų „Ryzen 5800U“.

Taip pat „Ryzen 6000“ pereina prie „RDNA2“ integruotų grafikos procesorių, įnešant tokias savybes kaip šviesos spindulio sekimas bei „DirectX 12 Ultimate“ palaikymas. AMD pažada, jog grafikos apdorojimas bus pastebimai geresnis lyginant su „Intel Core i7-1165G7“ integruotais grafikos lustais, „Nvidia GeForce MX450“ diskretiškais vaizdo procesoriais ir net dvigubai pranašesnis palyginus su praėjusių metų procesoriuose integruotais „Vega“ grafikos lustais.

Mobilioji „Ryzen 6000“ platforma taip pat turės daugelio modernių savybių palaikymą, įskaitant „USB4“, „PCIe Gen4“, „DDR5“, „LPDDR5“, „Wi-Fi 6“, „Bluetooth 5,2“, „HDMI 2,1“, „DisplayPort 2“ bei AVI iškodavimą.

Taip pat nešiojamųjų kompiuterių fronte AMD pademonstravo keletą naujų dedikuotų grafikos procesorių - naujoji „Radeon 6000S“ serija sukurta specifiškai ploniems ir lengviems žaidimų kompiuteriams. Ją sudaro „RX 6800S“, „RX 6700S“ bei „RX 6600S“. Kompanija atnaujino ir senesnę „Radeon 6000M“ seriją penkiais naujais modeliais: „6850M XT“, „6600M XT“, „6600M“, „6500M“ ir „6300M“.

Naujienos stacionarių kompiuterių fanams

Žengiant prie sprendimų stacionariems kompiuteriams, AMD pristatė „Radeon RX 6500 XT“ - ši vaizdo plokštė bus naujasis biudžetinis siūlymas. Žvelgiant vien į specifikaciją, ją galima laikyti „RX 6600 XT“ su perpus silpnesne specifikacija ir 4 GB grafinės atminties. Jos procesorius gaminamas „TSMC“ 6 nm procesu bei veikia 2610 MHz dažniu - tai toli gražu ne galingiausia moderni vaizdo plokštė. Tikėtis žaisti naujausius žaidimus su „Ultra“ nustatymais būtų naivu, tačiau turint omenyje, kad ji turėtų kainuoti iki 200 eurų, „RX 6500 XT“ turi potencialo tapti biudžetinių vaizdo plokščių rinkos lydere - t.y. jei AMD sugebės patenkinti paklausą. Ieškoti jos parduotuvėse bus galima nuo sausio 19-osios.

AMD užsiminė ir apie dar silpnesnį modelį, pavadinimu „RX 6400“, tačiau šios plokštės įsigyti atskirai nepavyks - jos bus pasiekiamos tik gamykliškai surenkamų stacionarių kompiuterių gamintojams.

Iš centrinių procesorių pusės kompanija pranešė apie „Ryzen 7 5800X3D“ - iš esmės tai „5800X“ procesoriaus versija, patobulinta „AMD 3D V-Cache“ technologija. Šis procesorius turi tiek pat branduolių ir gijų kaip ir įprasta jo versija, tačiau pasižymi šiek tiek žemesniu veikimo dažniu ir net 100 megabaitų slaptos saugyklos (angl. cache). Kompanijos teigimu, jis greitesnis už „Ryzen 9 5900X“ ir „Intel Core i9-12900K“ procesorius - tai paverčia „Ryzen 7 5800X3D“ sparčiausiu žaidimams skirtu procesoriumi rinkoje. Prekybos vietose jie pasirodys šių metų pavasarį.

Vienas įdomiausių AMD pademonstruotų dalykų yra būsimoji „Ryzen 7000“ stacionarių kompiuterių procesorių karta. Jie paremti naująja „Zen4“ architektūra, gaminami 5 nm procesu ir pasižymi išskirtine išvaizda, dėka išorėje pozicionuotų SMD tipo kondensatorių. „Ryzen 7000“ pagaliau atsiribos nuo „AM4“ procesorių jungties ir pereis prie visiškai kitokiu principu veikiančios „AM5“ - pastarojoje jungiančiosios kojelės bus išdėstytos ne ant paties procesoriaus, o ant motininės plokštės, panašiai kaip „Intel LGA“ tipo jungtyse.

Naujoji procesorių linija taip pat pasižymės „DDR5“ bei „PCIe 5,0“ palaikymu, tačiau daugiau konkrečios informacijos AMD kol kas nepateikė. „Ryzen 7000“ procesorių linija turėtų pasirodyti antroje šių metų pusėje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas