Naujoji „Windows“ versija patiks tikrai ne visiems: standartiniai nustatymai sukels galvos skausmą

Naujoji „Windows“ versija patiks tikrai ne visiems: standartiniai nustatymai sukels galvos skausmą

Nepaisant „Microsoft“ teigimo, jog „Windows 11“ bus idealiai pritaikyta kompiuteriniams žaidimams, planuojantys įsigyti kompiuterius su iš anksto įdiegta operacine sistema turėtų būti atsargūs. Dėl standartinių saugumo priemonių įdiegtų operacinėje sistemoje žaidimų veikimas gali būti net iki 25% prastesnis nei įprasta.

Problema slypi virtualizacija paremta apsaugos sistema (vadinama VBS), kuri pradėta diegti dar „Windows 10“. Paprastai tariant, šis apsaugos būdas sukuria izoliuotą sub sistemą operacinės sistemos viduje, kas padeda sustabdyti nepageidaujamų ir kenkėjiškų failų patekimą į kompiuterį, tačiau tam naudojami tiek fiziniai, tiek skaitmeniniai resursai.

Pati „Microsoft“ šį procesą apibūdina taip: „VBS naudoja techninės įrangos resursus tam, kad būtų sukurta ir izoliuota dalis įrenginio atminties. Tokiu būdu „Windows“ gerokai sustiprina sistemos saugumą ir apsaugo ją nuo kenkėjiškų failų bei aplikacijų, mėginančių apeiti tradicines apsaugos nuo virusų priemones“. Iki šiol funkcija daugiausia naudota verslui skirtose „Windows 10“ versijose.

Jei naujinsite savo įrenginį iš esamos „Windows 10“ į „Windows 11“ sunerimti nederėtų, nes tikimybė, kad jūsų OS turi VBS funkcionalumą yra itin maža. Problemos gali atsirasti perkant naują prietaisą su iš anksto įdiegta naujausia „Windows“ versija, nes apie saugos sistemų sustiprinimą naujoje operacinėje sistemoje „Microsoft“ kalba jau nuo rugpjūčio. Pasak technologijų milžinės, virtualizacija paremta apsaugos sistema bus gamykliškai įdiegta į daugelį naujų kompiuterių, o ateityje bus ieškoma būdų integruoti šį funkcionalumą ir į senesnes sistemas.

Žurnalo „PC Gamer“ atstovai išbandė keletą žaidimų tame pačiame įrenginyje su įjungta ir išjungta VBS saugos sistema - jos poveikis sistemos efektyvumui akivaizdus. Geriausiai pasirodė „Far Cry New Dawn“, šio žaidimo kadrų per sekundę (FPS) skaičius krito vos penkiais procentais. Visų kitų testuotų žaidimų rezultatai buvo gerokai prastesni - „Horizon Zero Dawn“ kadruotė krito 25%, „Metro Exodus“ 24%, o „Shadow of the Tomb Raider“ net 28%. Stebėtina, kad „3DMark“ testo rezultatas krito tik 10%.

Pirmoji poveikį pastebėjo saugos sertifikavimo organizacija „UL“, jos teigimu „švariai“ įdiegus „Windows 11“ VBS funkcija yra įjungta automatiškai, tačiau atnaujinus OS iš „Windows 10“ ji nėra aktyvi. Tai reiškia, jog tas pats įrenginys gali veikti skirtingai priklausomai nuo to, kokiu būdu buvo įdiegta nauja operacinė sistema. Verta paminėti ir tai, jog įprastas sistemos veikimas nėra paveikiamas virtualizacijos - procesoriaus ir vaizdo plokštės dažnis išlieka toks pat, tačiau naudojama mažiau energijos.

„PC Gamer“ įdiegė „Windows 11“ kelis kartus ir teigia, jog ne kiekvieną kartą įdiegus operacinę sistemą ši saugos priemonė būna įjungta automatiškai, tad vartotojams prieš žaidžiant žaidimus derėtų pasitikrinti įrenginio saugos nustatymus. Tikėtina, kad prietaisai gamykliškai turintys „Windows 11“ pasieks vartotojus su iš anksto aktyvuota VBS saugos priemone.

4 komentarų

Lankytojas

Straipsnis grybą pjauna - iš vis neįmanoma į Windows 11 atsinaujinti be triukų, jei VBS nepalaiko kompiuteris.

Lankytojas

Pasirodo klydau (kalbejau apie visai ką kita negu VBS). Apskritai VBS nebus įjungtas atsinaujinant esamą kompiuterį, tačiau nauji įrenginiai šią funkciją turi įjungtą. Laimė, galima išjungti.

Nerka

Viskas daug geriau nei Win 10, as uz 11

Wissen

Bus gera su laiku kai pataisys ir igaus perfect forma :) kolkas geriau pasedet prie windows 10 vistiek anie stabilus veikia ant ju viskas nėra ko čia skubėt kai palaiko dar

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas