Naujos „macOS“ versijo belaukiant: svarbiausios naujienos, kurios dar šiemet papildys jūsų kompiuterius

Naujos „macOS“ versijo belaukiant: svarbiausios naujienos, kurios dar šiemet papildys jūsų kompiuterius

Birželio pradžioje, per tradicinį „Apple“ WWDC renginį buvo pristatyta naujausia asmeniniams „Mac“ kompiuteriams skirta operacinė sistema „macOS Monterey“. Išbandę jos beta versiją, technologijų ekspertai dalinasi įžvalgomis apie įdomiausias funkcijas.

Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, pristato svarbiausias naujienas, kurios dar šiemet ateis į „Mac“ ir „MacBook“ kompiuterius.

„FaceTime“ skambučiai su „Android“ ir „Windows“ įrenginiais

Ilgai laukta naujiena – pagaliau naudinga „FaceTime“ vaizdo skambučių funkcija taps prieinama visiems. Anksčiau ja galėjo naudotis tik „Apple“ įrenginių savininkai, tačiau naujoji operacinė sistema leis bendrauti per „Facetime“ ir su „Android“ bei „Windows“ įrenginių naudotojais. Naujoji funkcija veiks tiek „macOS Monterey“, tiek „iOS 15“, tiek „iPadOS 15“ operacinėse sistemose.

Ja naudotis bus labai paprasta. Savo kompiuteryje esančioje „FaceTime“ programėlėje galėsite sukurti specialią dalinimosi nuorodą ir išsiųsti ją el. paštu ar žinute. Gavėjams teliks ją paspausti. Skirtumas tik tas, kad ne „Apple“ įrenginių naudotojams „FaceTime“ veiks ne kaip atskira programėlė, o įsijungs pačioje interneto naršyklėje.

„Safari“ naršyklės skirtukų grupės

„Apple“ įrenginiuose veikianti „Safari“ naršyklė yra viena populiariausių interneto naršyklių pasaulyje. Ja naudojasi beveik kas penktas (18,34 proc.) interneto vartotojas. Žinoma, absoliuti jų dauguma – būtent „Mac“ kompiuterių naudotojai. Naujausioje operacinės sistemos versijoje numatoma keletas pakeitimų dar sklandesniam naršyklės veikimui.

Modernesnis dizainas leis naršant matyti daugiau puslapyje esančio turinio, o grupinių skirtukų funkcija suteiks galimybę skirtingus skirtukus sudėlioti į grupes, o tada juos atidaryti ir uždaryti vienu kartu. Pavyzdžiui, tokia funkcija pravers renkant informaciją konkrečiam projektui – keli atverti puslapiai niekur nepasimes, be to, juos pasiekti bus kaip niekada paprasta.

Kaip sukurti tokią grupę? Tam tereiks keliuose skirtukuose atsidaryti norimus puslapius, o tada spustelėti kairiajame viršutiniame kampe esančią stačiakampio ikoną. Ji atveria „Sidebar“ šoninę juostą. Jos viršuje, dešiniame kampe pamatysite naują ikoną – kvadratėlį su pliusu viduje. Spustelėkite jį, tada rinkitės „New Empty Tab Group“ (liet. Nauja skirtukų grupė) ir įrašykite norimą grupės pavadinimą. Susikurtas grupes vėliau patogiai rasite minėtoje „Sidebar“ juostoje.

Dar patogesniems užrašams – „Quick Note“ funkcija

Nors naujoji „Quick Note“ (liet. Greitieji užrašai) funkcija atrodo labai smulki, daugybei žmonių ji turėtų tapti puikiu atradimu. Įsivaizduokite, kad skaitote straipsnį ar ieškote informacijos, ir randate kažką vertingo, ko nenorite pamiršti. Jums tereiks nuslinkti pelės kursorių į apatinį dešinį ekrano kampą, ir jame iškart pasirodys „Quick Note“ ikona.

Ją spustelėjus, atsivers naujas langas, skirtas užrašams. Čia galėsite kažką pasižymėti, sudaryti sąrašą ar netgi pridėti lentelę. Dar patogiau tai, kad čia rasite ir specialų mygtuką nuorodoms kurti. Sistema atsimena, kokiame puslapyje jūs lankėtės, ir automatiškai sugeneruos tikslų jo URL – jums nereikės nieko nei kopijuoti, nei įklijuoti.

Jeigu kada nors ateityje dar kartą užsuksite į tą patį puslapį, apatiniame dešiniajame kampe atsiras „Quick Note“ ikona, siūlanti prisiminti savo užrašus. Beje sistema labai išmani ir gerai supranta kontekstą, todėl tokį priminimą gausite būtent tada, kai jums jo prireiks labiausiai.

Ilgesnis baterijos veikimo laikas su „Low Power“ režimu

Kuo jau kuo, bet baterijos tarnavimo trukme „Mac“ kompiuterių savininkai tikrai negali skųstis. Pavyzdžiui, pilnai įkrauti naujausi „Macbook Pro“ nešiojamųjų kompiuterių modeliai gali sėkmingai veikti net iki septyniolikos valandų. Tai visų pirma naujojo „M1“ lusto nuopelnas.

Visgi, kartais nepakanka net ir pačios geriausios baterijos. Pavyzdžiui, pamiršus kompiuterio įkroviklį namuose. Tokiems atvejams ir skirtas naujasis „Low Power“ (liet. Mažai energijos naudojantis) režimas. Jį rasite spustelėję baterijos ikoną ir atsivėrusiame lange pasirinkę „Battery Preferences“ (liet. Baterijos nustatymai). Čia teliks varnele pažymėti pasirinkimą „Low Power Mode“. Jį aktyvavus, jūsų kompiuteris nebeatliks nebūtinų, energiją eikvojančių užduočių. To turėtų pakakti tam, kad baterijos tarnavimo trukmę pratęstumėte valandai ar net kelioms.

Unikali „Universal Control“ įrenginių valdymo funkcija

Šią naują funkciją minime ir giriame šiek tiek avansu. Nors apie ją „Apple“ pirmą kartą papasakojo dar per birželį vykusį WWDC renginį, iki šiol nėra aišku, kada ji iš tikrųjų taps visiems prieinama. Vis dėlto, „Universal Control“ (liet. Universalus valdymas) yra tokia įdomi ir daug žadanti, kad jos nepaminėti tiesiog negalime. Jeigu ji veiks, taip, kaip planuojama, mūsų supratimas apie tai, ką gali išmaniųjų prietaisų ekosistema, gerokai pasikeis.

Kaip ši unikali funkcija veiks? Iš esmės ji automatiškai sinchronizuos skirtingus prietaisus. Įsivaizduokite, kad ant stalo vieną šalia kito pastatote „iMac“, „MacBook“ ir „iPad“ įrenginius. Jeigu viename iš jų atsidarysite naują langą ir tempsite jį tolyn, šis automatiškai atsiras ir kituose. Tam jums nereiks absoliučiai jokių papildomų prietaisų ar jungčių.

Tai reiškia, kad štai taip, be jokių problemų, visiškai intuityviai galėsite perkelti dokumentus iš vieno įrenginio į kitą, visiems jiems naudoti vieną pelę bei vieną klaviatūrą ir t. t. Toks sprendimas ir įrenginių valdymo galimybės skamba labai intriguojančiai. Belieka tikėtis, kad ‚Universal Control“ sulauksime kartu su galutine „macOS Monterey“ operacinės sistemos versija.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas