Rusija vis labiau artėja prie sugrįžimo į akmens amžių: kompiuterių rinka išgyvena tikrą katastrofa, padėtis tampa komplikuota

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje – daugelis šiai valstybei pritaikė pačias įvairiausias sankcijas. Rusai nebegali laisvai keliauti, įsigyti naujausius įrenginius tapo didžiulė problema ir tai tik dalis visų problemų. Šalyje jau netrukus gali pasijausti didžiulis kompiuterių trūkumas.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Rusija vis labiau artėja prie sugrįžimo į akmens amžių: kompiuterių rinka išgyvena tikrą katastrofa, padėtis tampa komplikuota

Vakarų valstybių pritaikytos sankcijos smogė visai Rusijos ekonomikai, o taip pat ir kompiuterių ar programinės įrangos rinkai. Remiantis naujausiais duomenimis, kompiuterių pardavimai šalyje sumažėjo net 20,3 proc., lyginant su praėjusiais metais. Skelbiama, jog šalyje buvo parduota tik 1,18 mln. naujų kompiuterių.

HP ir „Dell“ atsidūrė tarp kompanijų, kurių pardavimai sumažėjo labiausiai. Remiantis naujausiais duomenimis, HP pardavimai susitraukė net 49 proc. ir šiemet Rusijoje buvo parduota vos 80 tūkst. šios bendrovės įrenginių. Žinoma, abi šios bendrovės yra iš JAV, todėl tokie rezultatai neturėtų stebinti. Kiek kitokia situacija yra su Kinijos gamintojais. Pavyzdžiui, „Lenovo“ pardavimai išaugo 3 proc., o bendra rinkos dalis dabar siekia apie 8 proc.

„Asmeninių kompiuterių, programinės įrangos ir kitos panašios įrangos pardavimas Rusijoje antrąjį šių metų ketvirtį sumažėjo 42,5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus“, – sakė kompiuterių tiekėjo „Marvel“ atstovas. „Tačiau sumažėjimą iš dalies kompensavo pirmojo ketvirčio pardavimai, kurie buvo tokio paties lygio kaip ir praėjusiais metais“.

Žinoma, pirmojo metų ketvirčio pardavimai didžiąja dalimi buvo fiksuojami dar prieš pradedant karinę invaziją į Ukrainą. Ekspertai pastebi ir tai, jog šios rinkos atsigavimo tikėtis yra labai sunku. Pardavimų ir rinkos mažėjimą lėmė ir didžiulė Rusijos IT ekspertų, pagrindinių tokios įrangos vartotojų, migracija iš šalies po paskelbtos mobilizacijos.

Dar prastesnė situacija pastebima tarp vietinių gamintojų. Rusijos Skaitmeninės plėtros ir ryšių ministras Maksutas Šadajevas atskleidė, jog šalyje tampa nebeįmanoma gaminti naujų kompiuterių ar susijusių produktų, nes tam trūksta reikiamų komponentų. Skelbiama, jog šiemet šalyje buvo pagaminti vos 15 tūkst. kompiuterių, o taip pat ir 8000 „Elbrus“ ar „Baikal“ serveriai. Teigiama, kad šie skaičiai būtų daug didesni, jeigu užsienio partneriai būtų įvykdę savo įsipareigojimus.

„Intelektinės teisės ir visa dokumentacija yra rusiška, bet remiantis topologinėmis normomis, Rusijoje tokių gamybos įrenginių nėra, o visa tai buvo užsakyta iš užsienio gamyklų“, – teigė M.Šadajevas.

Priminsime, jog Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, bendradarbiavimą su šia šalimi nutraukia daugybė technologijų kompanijų, o tarp jų ir tokie milžinai kaip AMD, „Intel“, ARM ir pan. Žinoma, Rusijoje vis dar gyva idėja kurti savo puslaidininkių rinką, tačiau ekspertai tokias galimybes vertina labai skeptiškai, mat šalyje trūksta kapitalo, o taip pat ir žmonių, kurie turėtų tam reikiamų praktinių žinių.

8 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

123

Gretimam straipsny rašot, kaip rusai laisvai gauna Microsoft produktus, apeidami sankcijas. Susitarkit, kaip meluoti.

Jonas

Ale kaip nesuakmenėja, taip nesuakmenėja - iš ko perkame aukštąsias technologijas? Ogi iš Kinijos. Tai nuo kada kinai su rusais susipyko? O pagasdins kinus spjaus ir nutrauks prekybinius santykius - kas tada? Akmens amžius pas mus...

Mates

Kam rašyti nesąmones? Pasienyje su baltarusija stovi fūrų eilės prikrautos visko. Kokios dar sankcijos?

Psichiatro asistentas

Gal geriau rašykit apie telefonus, o politiką ir ekonomines politizuotas propagandines prognozes palikite saldžiūnams ir juknevičienėms.

Robcik

Kam tiems katsapams kompliteriaihttps://media.tenor.com/avns3DL1xO8AAAAM/aidan-gallagher.gif

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas