„Windows 11“ jau prieinama daugeliui, bet skubėti neverta: trys priežastys kodėl reikėtų neskubėti atsinaujinti

Leonardas Sindaravičius

2021-10-06, 14:45 (atnaujinta 2021-10-18, 01:14)

12 komentarai (-ų)
„Windows 11“ jau prieinama daugeliui, bet skubėti neverta: trys priežastys kodėl reikėtų neskubėti atsinaujinti

Birželio mėnesį, JAV milžinė „Microsoft“, pademonstravo naująją „Windows“ operacinės sistemos versiją. Praėjus keturiems mėnesiams – pagaliau baigtas daugelio laukimas. Jau keletas dienų kaip naujoji „Windows 11“ yra prieinama daugeliui, kurie turi su šia platformos versija suderinamus kompiuterius.

Daugelis jau pradėjo savo kompiuterių atnaujinimo procedūras, bet vos tik pasirodžius naujajai „Windows 11“ - pasirodė ir įvairiausių nusiskundimų. Jei vis dar naudojatės „Windows 10“, ar dar senesne, operacinės sistemos versija, siūlome gerai pamąstyti prieš puolant atsinaujinti. Tam yra trys svarios priežastys, kurias trumpai apžvelgsime.

1. Neužtikrintas sistemos stabilumas

Visi suprantame, kad prieš išleisdama naują operacinę sistemą į vartotojų rankas, „Microsoft“ atlieka gausybę testų įmonės viduje - „Redmond“ kompanija testavo „Windows 11“ net kelis mėnesius. Tačiau neįmanoma išbandyti absoliučiai visų sistemos savybių visose įmanomose įrangos konfigūracijose, kas reiškia, jog klaidų atsiradimas yra beveik neišvengiamas.

Žinoma, jei kompiuteriu naudojatės ne vieną dešimtį metų ir turite puikų jų bei su jais susijusių technologijų supratimą, galite tiesiog susikurti atsargines duomenų kopijas ir pažaisti su „Windows 11“. Tokiu atveju bent žinosite ką daryti, jei staiga nutiktų kažkas netikėto.

Deja, visiems mažiau patyrusiems technologijų mėgėjams rekomenduojame palaukti vėlesnės sistemos versijos, nes galite ne tik prarasti sukauptus duomenis, bet ir sumokėti nemažus pinigus siekiant juos atkurti.

2. Programinės įrangos suderinamumo spragos

Kaskart, kai „Microsoft“ atnaujina operacinę sistemą, ji skiria ypatingą dėmesį tam, kad senesnėse versijose veikusiais skaitmeniniais produktais be problemų būtų galima naudotis ir naujoje sistemoje. Deja negalime ignoruoti fakto, kad pasaulyje yra begalė įvairiausių programų bei žaidimų kūrėjų, iš kurių tikrai ne kiekvienas skubės testuoti savo produkcijos suderinamumo su „Windows 11“. Neoptimizuota programinė įranga veiks lėčiau, jos naudojimo patirtis nebus tokia sklandi, o prie viso to gali atsirasti ir netikėtų problemų.

3. Ar Jums TIKRAI reikia atsinaujinti į „Windows 11“?

Apie „Windows 11“ funkcines naujoves esame rašę ne kartą, bet atsižvelgiant į laiką, kurio reikia visų smulkių trūkumų atradimui ir ištaisymui, galbūt labiau apsimoka palaukti? Patyrę vartotojai, suskubę įsidiegti naujausią „Microsoft“ operacinę sistemą neslepia - dalis funkcijų, idealiai veikiančių „Windows 10“, vienuoliktoje OS versijoje yra tapusios nepatogiomis.

Pavyzdžiui, „Windows 10“ norėdami atidaryti nuotrauką naudojant „PhotoShop“ galite tiesiog nuvilkti nuotraukos failą ant „PS“ programos ikonos ir programa bus paleista automatiškai - ankstyvojoje „Windows 11“ versijoje šios funkcijos nėra.

Kai kuriose programose panaikinta puslapio atnaujinimo (refresh) funkcija, sumažintos trumpinių (shortcut) ikonos, ko pasekoje sunkiau atskirti failo originalą nuo trumpinio. Viena iš labiausiai lauktų „Windows 11“ funkcijų yra „Android“ aplikacijų palaikymas, tačiau ankstyvoji OS versija šio privalumo vis dar neturi.

Kita problema šiuo metu yra operatyvinės atminties naudojimas - „Windows 11“ jos naudoja labai daug. Nors „Microsoft“ skelbia, kad šiai OS užteks 4GB, kol kas ir 8GB yra per mažai. Kai kurių veiksmų ir programų vykdymo laikas yra pastebimai lėtesnis, lyginant su „Windows 10“.

Kol operacinė sistema yra visiškai nauja, nereikėtų skubėti jos išbandyti - būtent ši versija turi daugiausiai neišspręstų bei neatrastų trūkumų, kurie, tikėkimės, bus išspręsti netolimoje ateityje.

12 komentarų

Julius

Julius. Windows 11 atjungė printerio skanavimo sistemą, nes nesuderintos programos! Naują versiją reiktų diegti atsargiai.

Wissen

o kai naujinates į windows 11 iš 10 ta kur iš microsoft irankį atsisiunčiat ar automatiškai jau pats kompas gauna? nes man pvz iš microsoft atsisiuntus įrankį bandant naujintis ten bugu kažkokiu neveikė start menu juosta liko windows 10 kažkaip keistai atsinaujino, bet sakyčiau ta versija nestabili mano kompiuteriui arba kažkas dar, nes pc tai naujas ir pvz su windows 10 veikia puikiai, bet atnaujinus i 11 tai nieko gero, tai gražinau į windows 10. tai va manau geriausia laukt kol pats kompas norės naujintis

Andrius

Prieš pora dienų atsinaujinau i windows 11. Jokiu nesklandumų su zaidimais,kurie skirti buvo windows 10 versijai nesusiduriau. Jokio sulėtėjimo nėra. Nors laptopas turi 8 gb ram. Mano pastebėjimų,jeigu procesorius lėtas,tai ir ram kiekis mažai kuom pagelbes. Windows 11 versija buvo kurtą šiuolaikiniams pc,nesenesniems negu 5 metai. Tad jeigu jeigu žmonės atsinaujino iš windows 10 i windows 11 nepasitikrine ar ju pc ar yra suderinamas. Tad po ir būna nisiskundimai kad kažkas blogai.

Wissen

nesutinku visai, tu tiesiog dabar liaupsini tuos windows 11, jie dar tik naujai išleisti tad tikrai turės nestabiluma ir klaidu neįmanoma išleisti windows iškart jau kad būtu tobulai veikianti, nes dar daugelis tik pastebes tam tikru nesklandumu, kurie bus ištaisomi ateity, o mano pc net ne laptopas ir nesenukas koks su windows 10 veikia puikiai, o tik atsinaujinus matesi problemos su windows 11 ir tikrai čia ne pc kaltė. atitinka daugiau nei minimaliose prašo. manau, kad nėra ko skubėt į pirmine versija naujintis ir geriau palaukt kol stabilus bus.

Lietuvis

Tik pasiūlė Microsoft ir persirašiau į win 11 . Viskas veikia gerai, patenkintas esu.

Toma

Matau tik vieną trūkumą win11 neturi IE, todėl CVP IS sistemoje neįmanoma dirbti su dokumentų valdymo posisteme. A dar kompas pakibdavo, leidžiant GIMP 2.6.22, kai buvo prie kompiuterio prijungtas telefonas. Daugiau kaip ir nieko baisaus.

Tvx

Nebebus geresnių Windows'ų nei buvo XP arba win98se.

Wissen

Kad yra Windows 7 visu pirma, tada Windows 10 ir su laiku windows 11 taps kai pasieks stabiluma ir savo perfect forma, nes windows 10irgi kito su metais. XP yra istorinė versija kai Geitsas tapo milijonierius ir pati versija sekminga buvo tuometu. Vista nesekminga buvo windows 95, windows 2000 ir nieko blatno. 98tai buvo 95 atnaujinimas tai dar dar skaitosi iš geru versiju. Bet čia istorija, tai windows tikrai bus dar geru versiju tik reik palaukt kol bus stabilu

Gediminas

Ir nei vieną sistemą taip greit neužšikdavo kompo, kaip xp... Kas pusmetį perinstaliuoti kompą su xp? O kodėl gi ne, juk neįdomu win10 naudoti tris metus ir neturėti jokio hemorojaus? 😁😁😁

Wissen

Nežinau pasibandžiau iš microsoft atsisiuntes nestabiki kažkokia, manau tik metu gale arba kitais metais prasides naujinimai kai pc pats aptiks ir tada bus galima, nes dabar nieko gero tai grizau i windows 10 ir tiek.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 11:59

0 komentarų

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Vyriausybės kanceliarija su dezinformacijos analizės centru „Debunk.org“ organizuoja moksleiviams skirtą egzaminą: gegužės 3 d. visi iš anksto užsiregistravę 9–12 kl. moksleiviai su dezinformacijos analizės meistrais paskaitoje diskutuos apie dezinformaciją, dirbtinį intelektą ir socialinių tinklų algoritmus, o po paskaitos dalyvaus egzamine, pasitikrins savo įgytas žinias ir, žinoma, gaus prizų.

„Dezinformacija nėra tik keistas nesuprantamas žodis ar kažkas, kas manęs nepalies – iš tiesų, kiekvieno iš mūsų telefone, socialiniuose tinkluose nuolat dūzgia didžiuliai informacijos ir dezinformacijos srautai, kuriuos turime atskirti, kad nepasimestume, kad nepakliūtume į sukčių rankas ar kitaip nenukentėtume. Svarbu suprasti, kad dezinformacija – tai priešiškai nusiteikusių šalių hibridinio karo ginklas, nukreiptas į mūsų šalies žmones ir naudojamas su tikslu silpninti visuomenę ir Lietuvą kaip valstybę.

Manau, kad dezinformacijos raštingumas šiais laikas toks pat būtinas kaip ir nuovoka informacinės technologijose, teksto suvokime ar kitose moksleiviams gerai žinomose srityse. Tikiuosi, kad šis egzaminas taps ne tik gražia tradicija, bet ir paskatins dezinformacijos raštingumo integraciją į mokymosi programas“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kaip viskas vyks?

  • Visus 9–12 kl. mokytojus (auklėtojus) iki balandžio 30 d. kviečiame registruoti savo mokomas (auklėjamas) klases dalyvauti Dezinformacijos raštingumo egzamine užpildant šią registracijos anketą. Kiekvienam mokiniui suteiksime individualų identifikacinį kodą (atsiųsime jūsų nurodytu el.paštu pasibaigus registracijai). Todėl prašome pildant formą pateikti kuo tikslesnį dalyvių skaičių iš jūsų klasės.
  • Egzaminas vyks interaktyviu būdu virtualioje erdvėje.
  • Geriausių rezultatų pasiekusi klasė bus pakviesta į Vyriausybės rūmus ir apdovanota.
  • Prieš egzaminą vykstanti paskaita bus transliuojama viešai Vyriausybės „Youtube“ ir „Facebook“ paskyrose.
  • Renginio pradžia – 10 val., trukmė – iki 1 val.

Nesate moksleiviai, bet norite mokytis dezinformacijos raštingumo?

Išbandykite „Debunk.org“ sukurtą skaitmeninį, nemokamą kursą, skirtą išmokti atpažinti melagingą ir klaidinančią informaciją. Lietuvoje „InfoSkydą“ jau išbandė 2 tūkstančiai žmonių!

45 minučių trukmės kurse apžvelgiama daugybę temų: kas yra dezinformacija ir kaip ji veikia, kas yra botai ir troliai, kaip dirbtinis intelektas gali būti naudojamas manipuliuoti jumis, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai, ir dar daugiau.

Atlikę visas užduotis, išmoksite vadovautis trimis paprastomis taisyklėmis, kurios padės išvengti informacinių pinklių: įvertinti šaltinį, patikrinti turinį, ir apsvarstyti kontekstą.

Programą sudaro trumpi straipsniai, vaizdo įrašai ir „Kahoot“ žaidimai. Turėkite omenyje: kuo greičiau pateiksite teisingą atsakymą, tuo daugiau taškų surinksite!

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas