Daugiau „Windows“ kompiuteris jūsų nebepaves: turime paprastą būdą užkirsti kelią bet kurioms bėdoms

PC Mag

2021-02-23, 15:10 (atnaujinta 2021-05-08, 14:45)

1 komentaras
Daugiau „Windows“ kompiuteris jūsų nebepaves: turime paprastą būdą užkirsti kelią bet kurioms bėdoms

Atrodo, lyg jūsų „Windows“ kompiuteris vėl negaluoja? Sistemos sutrikimus gali sukelti specifinė programinė įranga - galbūt neseniai įdiegėte naują programą ar tvarkyklę (draiverį), o galbūt dėl nežinomų priežasčių vis atsiranda vadinamasis mėlynas mirties ekranas, neleidžiantis dirbti. Tokiems nesklandumams galite pasiruošti iš anksto susikurdami sistemos atkūrimo tašką (angl. snapshot), padėsiantį ištikus problemoms sugrąžinti kompiuteriui funkcionalumą.

Atkūrimo taškas iš esmės yra tam tikru metu išsaugota „Windows“ versija, kurią galite susikurti kada panorėję ir pradėjus rastis sistemos problemoms aktyvuoti, sugrįždami į ankstesnę operacinės sistemos versiją, buvusią prieš atsirandant jūsų patiriamiems nesklandumams.

Kai kuriais momentais „Windows“ pati sukuria atkūrimo taškus, pavyzdžiui, diegiant svarbius OS atnaujinimus ar instaliuojant tam tikras programas. Tačiau geriausias sprendimas yra kurti atkūrimo taškus rankiniu būdu bent kartą per mėnesį - taip visuomet būsite pasiruošę netikėtumams. Taip pat rekomenduojama šią funkciją naudoti ruošiantis atlikti didesnius sistemos pokyčius, galinčius kardinaliai pakeisti jos veikimą ir paskatinti nestabilumo atsiradimą.

Atkūrimo taškų kūrimo funkcija galima „Windows 10“, „8.1“ bei „7“ sistemos versijose ir visose tai veikia identiškai - skiriasi tik priėjimas prie šios funkcijos. Štai kaip kurti ir naudoti „Windows“ operacinės sistemos atkūrimo taškus:

Raskite sistemos apsaugą

„Windows 10“ naudotojai sistemos aspaugos parinktis ras įsijungę nustatymų langą ir jame pasirinkę System, tuomet About ir galiausiai lango dešinėje esančiame sąraše spustelėję System Protection nuorodą. Jei naudojate senesnė, „Windows 8.1“, OS versiją, Jums tereikia paspausti dešinį pelės klavišą ant Start meniu mygtuko, pasirinkti Control Panel, o tuomet spausti System ir System Protection.

Jei Jūsų įrenginyje vis dar yra senoji „Windows 7“ versija (kurios naudoti neberekomenduojama), įsijunkite Start meniu, Control Panel ir pasirinkite System bei System Protection. Nuo čia procesas bus virtualiai identiškas visoms trims operacinės sistemos versijoms.

Sukonfigūruokite sistemos apsaugą

System Protection lange esančioje lentelėje matysite visus kompiuteryje esančius kietuosius diskus ir ar juose įjungta sistemos apsauga. Jei ji dar nebuvo sukonfigūruota, atkūrimo taško sukurti nepavyks - negalėsite paspausti Create mygtuko. Tokiu atveju reikėtų pasirinkti kietąjį diską, kuriame norite konfigūruoti sistemos apsaugą, ir spausti Configure. Sekančiame lange teireikės paspausti Turn on System Protection. „Windows 7“ suteiks du pasirinkimus - arba atkurti senesnes failų versijas ir sistemos nustatymus, arba tik senesnes failų versijas. Pirmasis variantas yra saugiausias pasirinkimas

Tuomet reikės pasirinkti kiek maksimaliai vietos norite skirti atkūrimo taškams - jei numatytas vietos kiekis būtų viršijamas, sistema automatiškai ištrintų seniausią atkūriamų failų versiją. Jei turite dauglaisvos vietos, atkūrimo taškams galite skirti daugiau erdvės kompiuteryje - paprastai sistema siūlo tarp 1% ir 3%, priklausomai nuo to, kokia Jūsų kietojo disko talpa.

Spauskite OK ir atkūrimo taškai bus automatiškai sugeneruojami svarbiausiais momentais, pavyzdžiui diegiant sistemos atnaujinimus. Jei norite apsaugoti failus esančius kitame kietajame diske, paprasčiausiai pakartokite aprašytus žingsnius. Ateityje galite sugrįžti į šį langą ir jei norėsite ištrinti susikaupusius atkūrimo taškus - tam tereikės spustelėti Delete mygtuką.

Sukurkite rankinio atkūrimo taškus

Jei norite sukurti atkūrimo tašką rankiniu būdu, grįžkite į System Protection langelį ir pasirinkę kietąjį diską spauskite Create. Pirmasis dalykas kurį reikės padaryti, tai įvesti pavadinimą - kadangi data ir laikas bus įrašyti automatiškai, siūlome kaip pavadinimą įvesti atkūrimo taško kūrimo priežastį, pavyzdžiui programos kurią ruošiatės įdiegti ar veiksmo kurį žadate atlikti pavadinimą.

Suvedę pavadinimą spauskite Create ir „Windows“ praneš, jog atkūrimo taškas sukurtas sėkmingai. Šį veiksmą taip pat galite pakartoti su kitais kietaisiais diskais, jei juose laikote svarbius ir dažnai naudojamus failus. Atlikę visus veiksmus paspauskite OK, kad išjungtumėte System Protection langą.

Atkurkite „Windows“

Susidūrus su „Windows“ negalavimu reikėtų grįžti į System Protection langelį ir, pasirinkus kietąjį diską, spausti System Restore mygtuką. Atsiradusiame Restore System Files and Settings lange bus paaiškinta ką daro sistemos atkūrimas, o paspaudę Next matysite galimus atkūrimo taškus savo pasirinktai saugyklai. Pasirinkite norimą tašką ir spauskite apačioje dešinėje esantį Scan for Affected Programs mygtuką.

„Windows“ tuomet atliks patikrą, kokios programos buvo ištrintos nuo atkūrimo taško sukūrimo, o kokios buvo pridėtos - sistema ištrins naujai pridėtas aplikacijas ir sugrąžins senąsias. Taip pat skanuojami draiveriai ir programos, kurios gali būti atkurtos, tačiau reikalautų naujo įdiegimo tinkamam veikimui užtikrinti. Įsiminkite rezultatus, jei „Windows“ ras svarbios informacijos, o sistemos patikrai pasibaigus grįžkite į buvusį System Restore langą.

Šįkart lange vėl pasirinkite pageidaujamą atkurti tašką, tačiau dabar spauskite Next - kitame lange sistema paprašys dar kartą patvirtinti, kad norite grįžti būtent į šią versiją. Spauskite Finish ir sistema praneš, kad sistemos atkūrimo metu kompiuteriu naudotis negalėsite - paspauskite Yes, kad pratęstumėte.

„Windows“ grąžins Jūsų sistemą į ankstesnę būseną ir paleis kompiuterį iš naujo, tačiau gali reikėti palaukti kol įrenginys įsijungs - failų atkūrimas kartais gali užtrukti. Pamatę prisijungimo langą galėsite prisijungti prie savo kompiuterio.

Prisijungę turėtumėte matyti pranešimą System Restore Completed Successfully. Dabar galite iš naujo įdiegti ištrintas aplikacijas bei draiverius, taip pat panagrinėti OS pokyčius, kad įsitikintumėte, jog buvusios problemos iš tikro pašalintos.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Buvę darbuotojai ir toliau kritikuoja „Microsoft“: kompanija sulaukė aštrios kritikos dėl planuojamo pakeitimo, susijusio su reklamų rodymu

Lukas Snarskis

2024-04-20, 14:55

0 komentarų

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Buvę darbuotojai ir toliau kritikuoja „Microsoft“: kompanija sulaukė aštrios kritikos dėl planuojamo pakeitimo, susijusio su reklamų rodymu

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Kadangi oficialiai palaikomi procesoriai yra gana modernūs, žmonės iš savo kompiuterių su „Windows 11“ paprastai tikėjosi didesnio našumo. Nors SSD diskas nėra privalomas, dauguma sistemų šiais laikais jį turi ir čia taip pat negalima kaltinti naudotojų lūkesčių, nes pati „Microsoft“ teigė, kad būtent tam ir buvo sukurta ši platformos versija.

Nepaisant viso to, naudotojai ir toliau skundžiasi, kad jų kompiuteriai su „Windows“ tiesiog nėra pakankamai spartūs net ir palyginti galingose sistemose. Todėl daugelis nusprendė pereiti prie „Linux“, kuri gauna didžiulį AES šifravimo našumo padidinimą, arba naudoti patobulintas „Windows 11“ versijas.

Buvęs „Microsoft“ inžinierius Andy Youngas yra vienas iš tų, kurie pastebėjo, kad „Windows 11“ yra lėta ir nusprendė pasiskųsti Redmondo milžinei. A.Youngas pastebi, kad jis turi 1 600 eurų kainuojantį kompiuterį su 128 GB operatyviosios (RAM) atminties, tačiau „Start“ meniu veikimas yra „komiškai prastas“.

Praėjus vos keletui dienų po A.Youngo kritikos į buvusio darbdavio stovyklą – pasisakė ir buvęs ‚Microsoft“ vartotojo patirties (UX) vadovas Jensenas Harrisas. Kaip ir A.Youngas, jis socialiniame tinkle „X“ sarkastišku tonu išreiškė nusivylimą ir nepritarimą naujajai skelbimų sistemai, kurią „Microsoft“ testuoja naujausioje operacinės sistemos versijoje.

J.Harriso tviterio žinutė buvo tiesioginis atsakas į „The Verge“ pranešimą apie šią naujieną, kurioje buvo pažymėta, kad „Microsoft“ eksperimentuoja su reklamomis „Windows“ operacinėje sistemoje jau daugiau nei 10 metų".

Buvusio „Microsoft“ atsakas leidžia manyti, kad jis ne visai patenkintas tuo, kaip šiuo metu vyksta bendrovėje, nes iš jos išėjo prieš dešimtmetį. Todėl „Microsoft“ tai dvigubas smūgis, nes ji sulaukė priekaištų dėl dabartinių „Windows“ vartotojo sąsajos ir UX sprendimų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas