„Fitbit Charge 5” apžvalga: iš pelenų pakilęs išmaniųjų apyrankių feniksas

Ignas Petrikonis

2021-11-29, 17:30 (atnaujinta 2021-12-01, 09:32)

0 komentarų
„Fitbit Charge 5” apžvalga: iš pelenų pakilęs išmaniųjų apyrankių feniksas

Nepaisant to, kad pigiomis išmaniosiomis apyrankės užversta turbūt kiekviena elektronikos parduotuvė, man pradeda atrodyti, jog ši produktų kategorija pamažu taikosi išeiti iš mados. Išmanieji laikrodžiai jau nebekainuoja kaip savaitės atostogos Turkijoje ir dažnai siūlo kur kas daugiau funkcijų, o žmonių, kurie nusprendė, jog jiems nereikia dar vieno įkrovimo reikalaujančio daikto, turbūt neįtikins, nei laikrodžiai, nei apyrankės.

Visgi taip galvoja ne visi. Neseniai „Google” įsigyta išmaniųjų apyrankių pionierė „Fitbit” šiemet iš esmės pakeitė savo filosofiją ir prieš keletą savaičių pristatė turbūt pažangiausią tokio tipo gaminį - „Fitbit Charge 5”. Bendrovė įsitikinusi, jog jis bus ne tik idealus jūsų kasdienis kompanionas, bet ir vienas labiausiai išprususių sporto trenerių, kokius tik galite rasti rinkoje. Šiandien išsiaiškinsime, ar „Fitbit” supurtęs perversmas pagaliau padės jai užbaigti paskutinius metus trukusią nesėkmingų produktų seriją ir grįžti į rinką su trenksmu.

Dizainas

Pernai testuodamas „Fitbit Charge 4” negalėjau atsistebėti gamintojo abejingumu dizainui. Juodas plastikinis niekas su pilka apyranke ir niekingu ekranėliu sunkiai galėjo pateisinti įspūdingą kainą, net ir turint omenyje jo sportinę prigimtį. Tačiau šiemet „Fitbit” purtantys perversmų vėjai pagaliau įkrėtė beržinės košės ir jų dizaineriams.

Jau pirmą kartą iš dėžutės išsiėmęs „Fitbit Charge 5” gali atpažinti jo karališką, o tiksliau brangiąją, prigimtį. Mano atveju, sidabrinis aliuminio korpusas su skoningai kontrastuojančiais blizgiais intarpais šonuose ir itin kokybiška solidžios bei madingos šviesiai mėlynos spalvos apyrankė. Pagaliau net ekranas pagamintas iš įbrėžimams atsparaus „Gorilla Glass 3” stiklo, tad prekinę išvaizdą išlaikys ilgiau, nei ta besibraižanti plastikinė nesąmonė jo pirmtakuose. Kaip sakant, dabar bent jau matai, kur nukeliavo tavo pinigai ir nebereikia raudonuoti prieš 5 kartus mažiau išleidusius „Xiaomi Mi Band” savininkus.

Beje, dar viena įdomi „Fitbit Charge 5” ypatybė - korpuso kompaktiškumas. Jis kur kas trumpesnis ir mažesnis už konkuruojančių gaminių, todėl išmanioji apyrankė ant jūsų riešo praktiškai pranyks. Ergonomiškai užapvalinta galinė dalis ir labai patogus dirželio užsegimas leidžia pamiršti, kad kažką segite ant rankos. Na, o jei silikoninis dirželis kartais jūsų riešui pasirodytų per mažas, dėžutėje pridedamas didesnis jos variantas. Jo pakeitimas labai paprastas, tad galite įsigyti kelių spalvų apyrankes ir jas pritaikyti prie kiekvienos savo aprangos.

Vis dėlto didžiausia staigmena yra kas kita - „Fitbit Charge 5” neturi jokių fizinių mygtukų ir yra valdoma tik liečiamu ekranu. Idėja lyg ir skamba moderniai, tačiau tik iš pirmo žvilgsnio. Tai reiškia, jog nėra galimybės visiškai išjungti prietaiso, o jei taip atsitiktų - pažadinimui iš mirties tektų panaudoti įkroviklį. Tuo metu bėgant kokį trečiąjį kilometrą, bandant aktyvuoti ekraną ir pasižiūrėti nubėgtą atstumą, kyla problema kažką prispaudyti, dėl ko vėliau teks sustoti ir ieškoti, kaip grįžti į pagrindinį treniruotės ekraną.

Taip pat klavišas korpuse padėtų lengvai ir greitai įjungti mobiliųjų mokėjimų režimą, kai stovite prie kasos ir nenorite braukyti ekrano, kol už jūsų laukia kilometrinė žmonių eilė. Gal tie fiziniai mygtukai visgi nėra tokia bloga mintis? Vienintelis jų nebuvimo pliusas - vandeniui lieka dar mažiau šansų patekti į korpuso vidų plaukiojant ar nardant - „Fitbit Charge 5” gali būti panardintas net į 50 metrų gylį.

Ekranas

Išmanioji apyrankė juk nėra išmanusis laikrodis, koks skirtumas, koks bus tas jos ekranas? Susidariau įspūdį, kad taip manė „Fitbit Charge 4” kūrėjai. Ne, ekrano kokybė net ir tokiam šios kategorijos įrenginiui yra svarbi, ypač turint galvoje mažesnį jo plotą.

Na ir iš tiesų, lyg patrynus seną džino lempą, į šį pageidavimą buvo atsižvelgtą. „Fitbit Charge 5” gavo spalvotą OLED tipo ekranėlį, kuris ne tik labai sodrus, bet ir šviesus. Tiek standartinis, tiek kiti telefono programėlėje pasirenkami laikrodžio ciferblatai jame atrodo labai solidžiai ir puošia riešą. Aišku, tie, kam jie nepatiks ir kas žino, kiek jų variacijų siūlo „Xiaomi”, galimai liks nusivylę, nes laikrodžio veidelių pasirinkimų čia „tik” 40.

Rezoliucija galbūt ir ne pati didžiausia, bet tame didelės problemos nematau. Nei vaizdo įrašų, nei paveikslėlių apyrankėje nežiūrėsite, o viskam kitam to pakanka. Kur kas didesnė problema yra įstrižainė, kuri siekia vos 1,04 colio ir yra maždaug 50% mažesnė už konkurentų siūlomus ekranus. Tai reiškia, jog ekrane visas turinys dažnai netilps ir reikės nuolat jį slankioti pirštu, kas nepatogu sportuojant. Kažin ar tikrai nebuvo galima įmontuoti didesnio ekrano, kai jį juosia tokie stori rėmai, taip meistriškai užmaskuoti reklaminiuose plakatuose?

Kita vertus, daugiau priekaištų jam neturiu. Pastebėjau, jog dėl švelniai lenktų kraštų „Charge 5” ekranu labai malonu braukti pirštu ir jis pasižymi geru jautrumu lietimams, kas naudinga tada, kai jūsų pirštai drėgni ar dėvite kokias plonesnes pirštines. Gal taip bandoma kompensuoti mygtukų nebuvimą?

Veikimas

„Fitbit Charge 5” pradėti naudotis ganėtinai paprasta. Tradiciškai atsisiunčiate labai intuityvią „Fitbit” aplikaciją, ja naudodamiesi prijungiate apyrankę per Bluetooth ryšį ir viskas. Pačio įrenginio valdymas pademonstruojamas po prijungimo ir taip pat nesudėtingas. Kaip dabar madinga, jis paremtas gestais - pabraukę iš apačios į viršų matote datą, baterijos įkrovimą ir judėjimo statistiką, pabraukę iš viršaus žemyn - meniu su nustatymais, mokėjimais, garso režimais. Tuo metu braukiant į šonus, galite įjungti pagrindines apyrankės funkcijas, tokias kaip žadintuvą, laikmatį, sportinės veiklos sekimą, praleistus pranešimus.

Atsakas į gestus yra pakankamai spartus, bet naudodamasis jauti, kad animacijų sklandumas neprilygsta išmaniesiems telefonams. Taip pat pastebėjau, jog norint, kad „Fitbit Charge 5” „suprastų” jūsų gestą, reikia pirštu braukti nuo pačios briaunos, kas iš pradžių reikalaus įpratimo. Užtat maloniai nustebino tai, kad apyrankės ekranas laiką parodydavo kiekvieną kartą, kai pasukdavau riešą ir norėdavau jį pamatyti. „Mi Band” ir kitos pigesnės apyrankės reikalauja labai išraiškingo judesio ir vis tiek ne visada sureaguoja. Nepaisant to, jei norite, kad „Fitbit Charge 5” laiką rodytų nuolatos ir nereikėtų judinti riešo, nustatymuose tai galite nustatyti, tik reikės susitaikyti su to nulemtu dažnesniu įkrovimu.

Iš gerų dalykų galiu paminėti pavyzdingai atvaizduojamus pranešimus iš telefono - apyrankė parodo ne tik aplikacijos ikonėlę, bet ir leidžia skaityti pranešimo tekstą. Labai patogu, jei gaunate daug „Messenger” ar „Telegram” pranešimų arba elektroninių laiškų, kuriuos su „Fitbit Charge 5” galėsite perskaityti ant riešo. Beje, apyrankė skleidžia labai malonią ir stiprią vibraciją, kuri lenkia mano jau minėtus pigesnius gaminius.

Kas privertė pajusti simpatiją šiam įrenginiui, buvo „Fitbit Pay” paslauga. „Fitbit” telefono aplikacijoje pridedate savo mokėjimo kortelę („Swedbank” kortelės tikrai veikia), parduotuvėje paslinkę iš viršaus į apačią aktyvuojate mokėjimų funkcionalumą, ir pridedate apyrankę prie mokėjimo aparato lyg kokią bekontaktę kortelę - viskas, už prekes atsiskaitėte. Žinoma, tai atlikti gali ir šiuolaikiniai išmanieji telefonai, bet su apyranke šį veiksmą atlikti kur kas patogiau, nes nereikia nieko traukti iš kišenės. Be to, nereikia baimintis ir piktavalių - nusiėmus nuo rankos, „Fitbit” užsirakins ir reikalaus kodo.

Sportinės veiklos sekimas

Kad ir kokiu kampu bežvelgtume į „Fitbit Charge 5”, niekaip negalime savo matymo lauke nematyti svarbiausio apyrankės arkliuko - sveikatingumo funkcijų. Būtent tai ir yra, kas šį įrenginį išskiria iš pilkos masės kitų ant riešo dėvimų ekranėlių.

Pradėkime nuo to, kad čia nerasime dešimčių ar net šimtų treniruočių režimų, kuriuose taip mėgsta reklamuoti konkurentai - „Fitbit” apsiribojo tradiciniu bėgimu, bėgimu ant bėgtakio, svorių kilnojimu, plaukimu, intervalinėmis treniruotėmis ir važiavimu dviračiu. Tačiau tuo nusivilti nereikėtų, nes apyrankė gali pasiūlyti kur kas ir tikslesnės statistikos.

Pavyzdžiui, pulso matuoklis širdies susitraukimų dažnį rodė praktiškai identiškai šios srities lyderiams „Apple Watch” ir „Galaxy Watch 4”, o ne vėjus, kaip „Mi Band” kainų kategorijos atstovai. Toks pat tikslus ir kraujo prisotinimo deguonimi matavimas ir integruotas GPS. Tiesa, pastarajam reikia nemažai laiko pasigauti signalui, bet kai jau pagauna, tai nubėgtą atstumą seka ne prasčiau nei telefonas. Internete surasta gudrybė - kadangi GPS antena yra apyrankės apačioje, signalą ji greičiau pagaus, jei šiek tiek atlaisvinsite apyrankę.

Dar viena naujiena - „Fitbit” siūloma „EDA Scan” funkcija. Aktyvavus ją, reikia dviem pirštais sugriebti už abiejų korpuso šonų ir 3 minutes kantriai sėdėti. Per tą laiką jutikliai išmatuoja odos galvaninį atsaką, pagal kurį nustato prakaito liaukų pokyčius, signalizuojančius kūno patiriamą stresą. Nežinau, kiek tai naudinga, nes man, kaip turbūt ir daugeliui kitų, nereikia apyrankės, kad suprastume, jog esame pernelyg įsitempę, bet „Fitbit Charge 5” teoriškai gali padėti sekti pokyčius, jei, pavyzdžiui, pradedate medituoti ir norite stebėti, ar tai padeda.

Taip pat „Fitbit Charge 5” gali detaliai sekti pulso variabilumą, miegą ir kitus panašius parametrus, tačiau yra vienas „bet”. Pavyzdžiui, norint matyti išplėstinę miego statistiką, reikės įsigyti „Fitbit Premium” prenumeratą, kuri kainuoja $9,99 per mėnesį ar $79,99 iš karto perkant visiems metams. Už tą kainą taip pat gaunate prieigą prie daugybės profesionalių treniruočių, meditacijos pratimų ir personalizuotą jūsų apyrankės surinktų jūsų kūno duomenų analizę.

Problema tame, jog, mano nuomone, „Fitbit” elgiasi šiek tiek nesąžiningai. Taip treniruotės, pratimai ir visa kita gali kainuoti papildomai, bet apyrankės jutiklių surinkti duomenys ir jų analizė neturėtų vartotojui kainuoti papildomai, ypač omenyje turint tikrai nemažą kainą. Gerai bent jau tiek, kad kompanija susiprato „Fitbit Charge 5” pirkėjams padovanoti 6 šios prenumeratos mėnesius nemokamai, tad turėsite laiko apsispręsti, ar jos suteikiama nauda yra pakankama, kad už ją mokėtumėte papildomai.

Baterija

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl vartotojams taip patinka „Mi Band” apyrankės, yra jų nuostabi ištvermė. Dvi savaitės be įkrovimo yra tiek daug, kad dažnai juokaujama, jog per tą laiką gali spėti užmiršti, kur pasidėjai įkroviklį. „Fitbit Charge 5” vis dar su jomis lygintis negali, bet jau siūlo kažką į tą pusę.

Gamintojas žada, jog be įkrovimo apyrankė ištvers iki 7 dienų, bet realūs rezultatai rodo, kad 5 dienos yra kur kas tikslesnis skaičius. Tokį rezultatą pasieksite tada, jei neaktyvuosite nuolat įjungto ekrano ir sportuosite ne kasdien, bet gausite nemažai pranešimų ir miegosite nenusisegę apyrankės. Geriau už vidutinį tikrą išmanųjį laikrodį, bet ne stebuklas.

Taip pat šiemet įkrovimui pradėtas naudoti dailesnis magnetinis įkroviklis be spaustukų, kuris PAGALIAU prisitvirtina prie apyrankės iš pirmo karto. Tik įkrovimas trunka gerokai daugiau nei valandą.

Verdiktas

„Fitbit Charge 5” yra kaip tik toks gaminys, kurio reikėjo kompanijai. Jo dizainas pagaliau nebėra toks, kad norėtųsi paslėpti po rankove, ekranas nebeprimena pigaus kiniško chronometro, o naudojimo patirtis praktiškai nebenusileidžia konkurentams. Kur jau ten nenusileidžia, šitas „Fitbit” jau neblogai gali pakeisti išmanųjį laikrodį - ir pranešimus tvarkingai rodo, ir mokėjimus leidžia atlikti, jau nekalbant apie šitos apyrankės arkliuką - visus įmanomus sporto dalykėlius.

Bent jau iki tol, kol nepamatai šimtą eurų gerokai peržengiančios „Fitbit Charge 5” kainos. Tiesą sakant, taip ir iki galo nesupratau, už ką reikia mokėti tiek pinigų, kai iki tobulybės dar nemažai trūksta. Norėtųsi šiek tiek didesnio ekrano, geriau tarnaujančios baterijos ir kad visas tas sporto funkcijų paketas būtų prieinamas be jokios mokamos prenumeratos. Jei jums visi šie dalykai neatrodo kaip didelis minusas, „Fitbit Charge 5” galiu rekomenduoti ramia širdimi - geriau sportui tinkančios išmaniosios apyrankės rinkoje šiuo metu tiesiog nėra.


0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas