Išmanieji laikrodžiai gali daugiau nei galvojate: tyrimai atskleidžia įdomių detalių

Pranešimas spaudai

2021-08-14, 11:10

0 komentarų
Išmanieji laikrodžiai gali daugiau nei galvojate: tyrimai atskleidžia įdomių detalių

Tryro universiteto (Vokietijoje) atlikto tyrimo metu naudojant „Garmin“ išmaniuosius laikrodžius buvo apibendrinta kasdienių streso matavimų informacija ir nustatyta, kad šie įrenginiai gali pagerinti pacientų psichinės sveikatos sutrikimų gydymo rezultatus ir padėti gydytojams priimti sprendimus dėl tinkamiausių gydymo metodų. Išmanieji laikrodžiai stebėjo ne tik streso lygio pokyčius visos dienos metu, bet ir miego kokybę, sudegintas kalorijas ir kasdienius užsiėmimus. Nors skaitmeninis fenotipavimas yra dar tik pradinėje stadijoje, jau aišku, kad informacinių technologijų plėtra jau atlieka svarbų vaidmenį atliekant mokslinius tyrimus, įskaitant mediciną.

Tyrimo metu septyni pacientai, kurie jau buvo pradėję terapijos procesą, buvo stebimi išmaniaisiais įrenginiais ir buvo analizuojami jų kasdienės veiklos rodikliai. Tokiu būdu mokslininkai, remdamiesi gauta informacija, arba skaitmeniniu jų streso lygio fenotipu, bandė patobulinti atrankos patirties tyrimą (ecological momentary assessment). Nors šioje srityje reikia papildomų tyrimų, mokslininkai padarė išvadą, kad būtent skaitmeninis fenotipavimas gali padėti gydytojams ir terapeutams anksti nustatyti pacientų ligas ir laiku pritaikyti reikiamą gydymą. Iš išmaniųjų laikrodžių gauta informacija – miego ir kasdienių užsiėmimų rodmenys – gali padėti pagerinti terapijos rezultatus.

Vadovaujančioji tyrėja Miriam I. Hehlmann pasakoja: „Kaip rodo rezultatai, tyrimas, kurį atliekant naudojami ir skaitmeninio streso lygio matavimo duomenys, gali parodyti skirtumus tarp taikomų gydymo metodų bei jų ryšį su terapijos rezultatais. Nors skaitmeninis fenotipavimas vis dar yra pradiniame etape, šis tyrimas rodo, kad pacientų stebėjimas taikant tokias informacinių technologijų amžiaus teikiamas galimybes kaip išmanieji laikrodžiai, gebantys atrinkti analizei reikalingus duomenis, ilgam pagerina pacientų gydymą ir sveikatą. Gauti duomenys gali pasirodyti naudingi ne tik patiems pacientams ir tyrėjams, bet ir psichoterapeutams bei kitiems specialistams, taip pat ambulatorinio gydymo reikmėms.“

Tryro universiteto tyrimui buvo pasirinktos sportinės apyrankės Garmin vívosmart 4 – tai nulėmė jų sveikatos ir sporto stebėjimo funkcijos ir atsparumas vandeniui bei tai, kad jos yra greičiau įkraunamos, o tai sutrumpina laiką, kai pacientų duomenys nerenkami. Tyrimo metu „Garmin“ sportinės apyrankės ne tik užfiksavo laipsniškus ir staigius streso lygio pokyčius, bet ir rinko duomenis apie širdies ritmą, atliktų žingsnių skaičių, intensyvumo minutes, suvartotas kalorijas, miego trukmę ir kokybę.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas