Pagrindiniai planšečių ir kompiuterių saugumo patarimai

Kompiuteriai šiais laikais yra ypatingai svarbūs mūsų kasdienybės palydovai: juose laikome daugybę asmeninės informacijos, todėl tampame kur kas įdomesni hakeriams ir kenkėjiškų programų kūrėjams. Nors daugeliui atrodo, kad mums įsilaužimai tikrai negresia, iš tiesų nei vienas nėra nuo jų apsaugotas – jei iš tiesų norite sumažinti kenkėjiškų atakų riziką, pirmiausia turėtumėte vadovautis šiais patarimais.

Instaliuokite antivirusinę programą. Tikriausiai mažai kas rizikuoja taip, jog net nepasirūpina antivirusine programa savo kompiuteryje, tačiau šio punkto negalėjome praleisti – jei ši programa veiks nepriekaištingai, tikimybė „pasigauti“ virusą ženkliai sumažės. Visgi, rinkdamiesi tinkamiausią antivirusinę, taip pat turėtumėte išlikti budrūs: siųskitės ją tik iš patikimų šaltinių ir nepamirškite laikui bėgant programos atnaujinti. Kitaip tariant, turite būti tikri, kad Jūsų naudojama antivirusinė yra patikima ir veiksminga – tuomet galėsite jaustis kur kas saugiau.

Nepraleiskite operacinės sistemos atnaujinimų. Diegdami naujinimus, Jūs turite galimybę ne tik patobulinti kompiuterio funkcijas, bet ir padidinti įrenginio saugumo lygį. Tiek įsilaužėliai, tiek operacinių sistemų kūrėjai nuolat ieško spragų, kurios padėtų pasiekti Jūsų kompiuterius – vienintelis klausimas, kuriems tai pavyks padaryti pirmiems.

Bent jau kol kas viskas klostosi OS kūrėjų naudai, tad jei atnaujinimus įdiegsite vos tik jiems atsiradus, gerokai apsunkinsite hakerių gyvenimą. Neleiskite jiems būti pirmesniems! O jeigu naudojate naujinimų nebegaunančią operacinę sistemą, vertėtų pagalvoti apie pokyčius – jei nuspręsite įsigyti naują kompiuterį, jo ieškokite čia: https://pigu.lt/lt/kompiuteriai/nesiojami-kompiuteriai.

Naudokite sudėtingus slaptažodžius. Taip, sunkius slaptažodžius sudėtinga įsiminti, tačiau „nulaužti“ juos hakeriams taip pat sekasi gerokai sunkiau – pasitelkite savo kūrybiškumą! Siekiant maksimalaus saugumo, rekomenduotina savo kompiuteryje naudoti prisijungimo kodą, o skirtingoms paskyroms pritaikyti skirtingus slaptažodžius. Nesuklysite, jei atrakinimo kodus uždėsite ir planšetėje bei telefone – jei yra galimybė, būtinai pasinaudokite ir pirštų antspaudų skaitytuvu.

Žiūrėkite, ką spaudžiate. Šis patarimas girdėtas daugybę kartų, tačiau neretai kibernetinės atakos pavyksta būtent tuomet, kai kas nors atidaro nepatikimą nuorodą. Todėl dar kartą primename, kad nereikėtų atidaryti neaiškių laiškų, keistų žinučių socialiniuose tinkluose ir kitų panašių nepatikimai atrodančių šaltinių. Svarbi ir reikalinga informacija Jus tikrai pasieks, o šiek tiek pasisaugodami, gėdos sau nepasidarysite.

Pasirūpinkite nuotolinėmis įrenginių valdymo galimybėmis. Daugelis šiuolaikinių įrenginių turi papildomas saugumo funkcijas, suteikiančias Jums galimybę nuotoliniu būdu valdyti savo prietaisą – jei jis pamestas ar pavogtas, labai lengvai galėsite ištrinti iš jo asmeninę informaciją. Ruošiantis pirkti naują prietaisą, pravartu pasidomėti, ar jis tokią funkciją turi – gausų jų pasirinkimą rasite čia: https://pigu.lt/lt/plansetiniai-kompiuteriai/plansetes-tablets.

Turėkite atsargines svarbiausių duomenų kopijas. Net ir labai besistengdami apsaugoti savo įrenginius, negalėsite būti visiškai tikri, jog kenkėjiškos programos jų nepasieks – būtent dėl to geriau apgalvoti kelis žingsnius į priekį ir iš karto pasirūpinti savo duomenų saugumu. Tam galite naudoti virtualias talpyklas ar įsigyti išorines duomenų saugyklas – geromis kainomis jas nusipirksite Pigu.lt el. parduotuvėje.

Pasitelkę visus šiuos patarimus, žinosite, jog iš savo pusės padarėte viską, ką galėjote, kad apsaugotumėte savo naudojamą įrangą. Svarbiausia išlikti budriems ir tobulėti kartu su kenkėjiškomis programomis – tuomet jų atakos Jums nebebus kenksmingos!

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas