„Apple“ su lustų trūkumu tvarkosi puikiai, tačiau kaip šią situaciją suvaldyti kitoms bendrovėms?

Leonardas Sindaravičius

2022-02-01, 14:00 (atnaujinta 2022-11-30, 12:46)

0 komentarų
„Apple“ su lustų trūkumu tvarkosi puikiai, tačiau kaip šią situaciją suvaldyti kitoms bendrovėms?

„Apple“ neseniai pasidalino savo praėjusio ketvirčio rezultatais, į kuriuos žvelgiant akivaizdu, jog Silicio Slėnio senbuvei sekasi puikiai, nepaisant besitęsiančio komponentų trūkumo bei problemų su tiekimo grandinėmis. Žinoma, kalba eina apie vertingiausią pasaulyje kompaniją - šis faktas liudija, jog Kupertino mieste įsikūrusi kompanija žino kaip spręsti problemas ir įveikti kliūtis. Deja, besitęsianti „Apple“ sėkmė nereiškia, kad jos konkurentės taip pat sugebės išsisukti be nuostolių.

„TECHnalysis Research“ analitikas Bob O'Donnell teigė, jog „didžiąją dalį su tiekimu susijusių problemų „Apple“ įveikė, tačiau jas nebūtinai įveiks visi kiti“. Ne paslaptis, jog su tiekimo bei gamybos problemomis susiduria visos kompanijos, kurių produktams reikalingi elektronikos komponentai - net „Tesla“ automobilių komponentus tiekianti „Lam Research“ perspėjo, jog sutrikimai tęsis ir produkcija išliks ribota visus metus.

Puslaidininkių komponentų gamintojos renkasi prioretizuoti dideles užsakoves, kaip „Apple“, būtent dėl jų didelės perkamosios galios, jų siūlomų produktų paklausos ir komponentų sudėtingumo. „Apple“ užsakomi procesoriai yra komplikuoti ir brangūs, tad akivaizdu, jog galimybė gauti didesnį pelną už tokį pat pagamintų komponentų kiekį kelia didesnį gamintojų susidomėjimą. Paprasčiau tariant tai reiškia, jog „Apple“ turi pranašumą gebėjimu gauti komponentus greičiau, nei jos konkurentės.

Tačiau „Daiwa Capital Markets“ analitikas Lou Miscioscia teigimu, „Apple“ taip pat kaip ir kitos kompanijos, geba gauti didesnį kiekį sudėtingesnio gaminimo proceso komponentų, tačiau susiduria su tokiomis pat problemomis kaip ir konkurentės kuomet kalba pakrypsta link senesnių gamybos technologijų. Pavyzdžiui, „iPad“ naudojamų procesorių gamybos procesas yra paprastesnis ir pigesnis, tačiau dėl anksčiau minėto fakto, jog gamintojai teikia prioritetą sudėtingos gamybos komponentams, „Apple“ gauna mažiau „iPad“ skirtų procesorių ir to pasekoje šių planšetinių kompiuterių pardavimai yra kritę 14 proc.

„Tesla“ įkūrėjas bei generalinis direktorius Elon Musk praėjusią savaitę teigė, jog tiekimo grandinės sutrikimai verčia riboti gamybą visuose kompanijos fabrikuose. „Mikroschemų trūkumo situacija yra šiek tiek geresnė, nei pernai, tačiau tai vis tiek problema,“ elektromobilių rinkos milžinės vadovas teigė analitikams. Tuo tarpu jai komponentus tiekiančios „Lam Research“ atstovai akcentavo, jog COVID-19 viruso „Omicron“ atmaina taip pat prisideda prie sutrikimų, ypač logistikos srityje.

Analitikai bei rinkos lyderiai tikisi, jog komponentų trūkumas bei tiekimo sutrikimai ims mažėti antroje metų pusėje, o iki tol „William O’Neill + Co.“ atstovas Romeo Alvarez teigia, jog „Tai ir toliau bus didelis rinkos rūpestis, tačiau „Apple“ gali būti šios taisyklės išimtimi.“

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas