Atskleistas visuomenės požiūris į 5G: neigiamai vertina mažiau nei galėjote pagalvoti

Atskleistas visuomenės požiūris į 5G: neigiamai vertina mažiau nei galėjote pagalvoti

Dauguma Europos gyventojų palankiai vertina 5G technologijos atėjimą ir tikisi ją įgalinti savo veiklose. Į 5G pozityviau žiūri jaunesni europiečiai, vyresni žmonės šios technologijos atžvilgiu yra daugiau neutralūs. Šias ir kitas įžvalgas atskleidė lyderiaujančios pasaulinės rinkos tyrimų konsultantės IPSOS atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip 7000 gyventojų iš 23 Europos šalių.

Tyrimo metu nustatyta, kad praktiškai visi europiečiai (96 proc.) yra bent jau girdėję apie 5G, o vienas iš keturių respondentų nurodė, kad šią technologiją žino „labai gerai“. Net 54 procentai gyventojų teigiamai vertina 5G, tuo tarpu neigiamai šios technologijos atžvilgiu nusiteikę 10 proc. apklaustųjų. Pozityvesnis požiūris į 5G paplitęs jaunesnio amžiaus (18-34 m.) žmonių grupėje, taip pat požiūris į 5G stipriai koreliuoja su šios technologijos „pažinimu“: gyventojai, kurie teigia gerai suprantantys, kas yra 5G, daug labiau linkę ją vertinti teigiamai, nei gyventojai, kurie apie ją nežino nieko arba yra tik girdėję pavadinimą. Tyrimo metu taip pat patikrinta, kaip žmonės reaguoja į „5G mitus“. Paaiškėjo, kad pavyzdžiui teiginiui „5G niekaip nesusijęs su COVID-19“ pritaria 75 proc. respondentų, 6 proc. mano, kad šis teiginys klaidingas, 19 proc. neturi nuomonės. Kitam teiginiui - „5G spinduliuotė yra nekenksminga bitėms“ pritaria 21 proc. apklaustųjų, 16 proc. mano, kad jis klaidingas, 63 proc. nėra tikri dėl šio teiginio. Tad tyrimas atskleidė, kad 50-60 proc. europiečių nėra tikri dėl kai kurių su 5G technologija susijusių mitų, o kas penktas linkęs jais tikėti.

Apie 5G europiečiai daugiausiai sužino iš tradicinės žiniasklaidos priemonių, naujienų portalų ir socialinių tinklų, tik 8 proc. teigia apie tai sužinantys iš savų valdžios institucijų. Technologinės tematikos interneto portalai žmonių laikomi patikimiausiais informacijos apie 5G šaltiniais, valdžios institucijos ir elektroninių ryšių operatoriai - gana patikimais informacijos šaltiniais, o mažiausiai pasitikima reklaminiais skelbimais ir socialiniais tinklais.

Visame pasaulyje diegiant 5G ryšį, didelį dėmesį šios technologijos savalaikiam atėjimui skiria Europos Komisija. 2020 m. rugsėjo mėnesį išplatintas pranešimas, kuriuo valstybės narės raginamos stiprinti greitą ryšį ir sukurti bendrą požiūrį į 5G diegimą. Šalia kitų rekomendacijų, EK skatina:

  • Suteikti savalaikę prieigą prie 5G radijo spektro ir skatinti operatorių investicijas į tinklo infrastruktūros plėtrą;
  • Užmegzti daugiau tarpvalstybinio radijo spektro priskyrimo koordinavimo, siekiant paremti novatoriškas 5G paslaugas, ypač pramonės ir transporto srityse.

Lietuvoje naujos kartos 5G ryšį planuojama pradėti diegti 2021 metais. Šiuo metu Ryšių reguliavimo tarnyba rengiasi naujo aukciono procedūroms, kurio metu operatoriams bus suteikiama teisė naudoti radijo dažnius, tinkamus ir 5G tinklų diegimui.

5 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Nuomone

Reikalas tas, kad apie 5G zmonems pateikiama tik teigiama informacija, o 80-90% zmoniu tiki ziniasklaida. O kad mobilaus rysio bangos gali blokuot nervinius impulsus organizme, but daugelio ligu priezastim, pablogint zmoniu savijauta, apie tai niekas nekalba.

Saulius

Jaunimas smegenų nebeturi. Davė telefoną kaip indėnai barskuti ir papirko. Laimingi pririšti vergai

Čiubaka

Neapsimoka dabar permokėt už 5G. Lietuvoje normaliai veiks tik po metų ar daugiau. Jei telefonus keičiame kas ~2 metus, tai mažiausiai dar kartą spėsime pasikeisti kol iki mūsų atkeliaus ir šiaip daugumą vartotojų kolkas visiškai tenkina 4G/4G+

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas