Ekspertai nurodo 3 etapus, kuriais vyks sparti mokslo ir technologijų plėtra

Vykstant aukštojo mokslo paradigmų kaitai atsiranda naujų mokymo metodų ir modelių, kurie padeda pasiekti geresnių rezultatų. Pasaulis nestokoja naujų iššūkių, ir, kaip įsitikinę ekspertai, tik glaudaus ir tvaraus pobūdžio bendradarbiavimas technologijų ir švietimo srityje gali užtikrinti visuomenei reikšmingus atradimus ir sprendimus. „Huawei“ ekspertai nurodo tris etapus, kuriuos reikia įveikti, kad technologijų ir švietimo sričių bendradarbiavimas būtų vaisingas ir atvertų naujas perspektyvas.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Ekspertai nurodo 3 etapus, kuriais vyks sparti mokslo ir technologijų plėtra

Būtent technologijų sektorius gali padėti aukštosioms mokykloms plėtoti jų atliekamus mokslinius tyrimus, dalindamasis patirtimi, kai susiduriama su informacijos stoka, taip pat skirdamas finansavimą naujiems projektams įgyvendinti. Aukštosios mokyklos jau seniai vaidina svarbų vaidmenį atliekant tyrimus, skatinančius technologijų plėtrą visame pasaulyje, todėl švietimo ir technologijų sritys bendrai turi šalinti ir galimas kliūtis. Pavyzdžiui, technologijų bendrovė „Huawei“, bendradarbiaujanti su daugiau nei 300 aukštųjų mokyklų ir 900 mokslinių tyrimų institutų bei įmonių visame pasaulyje, kasmet į mokslinius tyrimus investuoja bent 10% savo pajamų, skirdama ne mažiau kaip 400 mln. JAV dolerių mokslinių tyrimų srities stiprinimui.

Būtinos ilgalaikės investicijos

Norint pasiekti realų socialinį ir ekonominį poveikį, būtinos ilgalaikės investicijos. Tos naujovės, kurios susijusios su didesne rizika, įdiegiamos tik per ilgesnį laiką, kurioms reikia platesnio vykdymo masto, dažnai ir suteikia didžiausią socialinę grąžą. Išvysčiusios tarpusavio bendradarbiavimą, aukštosios mokyklos galės geriau suprasti, ko reikia visuomenei bei technologijų plėtrai, todėl tyrimai vyks kryptingiau, kad jų rezultatai sulauktų spartesnio pritaikymo visuomenėje. Technologijų srityje, bendradarbiaujant su akademine bendruomene, nustatomi didžiausi tam tikro sektoriaus iššūkiai bei atliekami tyrimai. Tokia praktika padeda suformuoti bendrą viziją ir ištirti naujos kartos technologijas praktikoje.

„Tai, kas vyksta pasaulyje, nuolat kelia naujus iššūkius. Daug atradimų padaroma sprendžiant būtent problemas, su kuriomis susiduria visuomenė, tokias kaip klimato atšilimas, pandemija ir nusikalstamumas, reikalaujančias pažangių technologijų, vakcinų arba geresnių saugos sprendimų. Jeigu norime sumažinti atotrūkį tarp aukštojo mokslo ir technologijų, skatinti pažangių priemonių kūrimą, labai svarbu bendradarbiauti, siekiant supažindinti aukštųjų mokyklų studentus su realiomis sektorių problemomis ir paruošti juos tolesnei karjerai“, – teigė Danas Masiliūnas, „Huawei“ atstovybės Lietuvoje“ vadovo pavaduotojas.

Būtina remti technologijų srities talentus

Aukštojo mokslo institucijos ir technologijų pramonė turi kartu atrasti ir ugdyti naujus talentus, kad išaugintų naują specialistų kartą turinčią tokių gebėjimų, kurie sugebės skatinti naujoves. Atsižvelgiant į su investavimu ir išlaidomis susijusią riziką, gali būti taip, kad naujovės sparčiau bus diegiamos tose srityse, kuriose jau yra talentingų specialistų ir tinkama įranga. Šiuo metu „Huawei“ padaliniuose dirba 15 000 fundamentaliųjų mokslų atstovų, įskaitant daugiau nei 700 matematikos, 200 fizikos ir chemijos mokslų daktarų ir daugiau nei 5 000 inžinerijos mokslų daktarų.

Tačiau už talentų ugdymą atsakingos ne tik aukštosios mokyklos – kad būtų patenkinta didžiulė talentų paklausa, reikalingas švietimo įstaigų rėmimas. „Huawei“ rengia daugelį Tech Arena konkursų įvairiose šalyse: Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir Švedijoje. Tech Arena ir panašūs technologijų srities konkursai suteikia galimybę vietiniams talentingiems mokslininkams tobulinti savo gebėjimus ir suformuoti ryšį tarp sektorių ir akademinės bendruomenės, kad talentingi studentai būtų supažindinti su naujais būdais, kaip pritaikyti akademines žinias sprendžiant realias problemas. Įmonė kasmet parengia tarptautinę technologijų srities mokymų programą Seeds for the Future.

Studentams suteikiama galimybė sužinoti apie naujausias technologijų tendencijas ir mokytis iš geriausių srities ekspertų. Antra vertus, turint žinių sukuriama komercinė vertė skatina naujus tyrimus ir atradimus. Taip dedamos pastangos, siekiant pašalinti viso pasaulio rinkose matomą skaitmenizavimo pajėgumų trūkumą. Pavyzdžiui, Europos Komisija yra parengusi „Skaitmeninio dešimtmečio“ strategiją, kuria siekiama iki 2030 m. parengti 20 milijonų IRT specialistų ir suteikti šios srities įgūdžių ne mažiau kaip 80% ES gyventojų.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas