Elektros kainos pokyčiai Lietuvoje: užfiksuotas ne tik kainos kilimas, bet ir išaugęs vartojimas

Praėjusią savaitę elektros kaina Baltijos šalyse nežymiai augo: Lietuvoje ir Latvijoje ji kilo po 1 proc., atitinkamai iki 366,39 Eur/MWh ir 364,74 Eur/MWh, o Estijoje kaina nesikeitė ir kaip ankstesnę savaitę siekė 362,73 Eur/MWh.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Elektros kainos pokyčiai Lietuvoje: užfiksuotas ne tik kainos kilimas, bet ir išaugęs vartojimas

Tuo tarpu didžiosiose Europos valstybėse elektros kaina per savaitę judėjo skirtingomis kryptimis – Prancūzijoje nukrito 3 proc. iki 386,77 Eur/MWh, Belgijoje leidosi 1 proc. iki 387,56 Eur/MWh, o Vokietijoje pakilo 2 proc. iki 369,90 Eur/MWh.

„Nord Pool“ biržos kaina praėjusią savaitę, palyginti su ankstesne, augo 2 proc. iki 312,40 Eur/MWh.

„Orai išlieka pagrindiniu elektros kainą lemiančiu veiksniu. Dėl vėsesnių oro sąlygų bendras suvartojimas „Nord Pool“ regione, palyginti su ankstesne savaite, padidėjo 5 proc. Be to, dėl mažesnio nei įprastai kritulių kiekio sumažėjo Šiaurės šalių vandens rezervuaro lygis. Elektros kainų augimui įtakos turėjo ir sumažėjusi atominės energijos gamyba – tęsėsi Švedijos Oskarshamno 3-iojo reaktoriaus techninė priežiūra. Kaip ir praėjusią savaitę, staigesnį kainų augimą pristabdė 36 proc. išaugusi vėjo energijos gamyba „Nord Pool“ regione“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ Verslo sprendimų departamento vadovas Artūras Zatulinas.

Elektros vartojimas „Nord Pool“ regione didėjo ir siekė 9 979 GWh, gamyba taip pat augo iki 10 396 GWh.

Lietuvoje augo ir vartojimas, ir gamyba

Baltijos šalyse elektros vartojimas per savaitę paaugo 3 proc. ir siekė 614 GWh. Lietuvoje vartojimas kilo 4 proc. ir siekė 272 GWh. Latvijoje elektros per savaitę suvartota 3 proc. daugiau, 147 GWh, Estijoje – 2 proc. daugiau, 195 GWh.

Elektros energijos bendros gamybos apimtys Baltijos šalyse praėjusią savaitę augo 7 proc. ir sudarė 473 GWh. Lietuvoje elektros energijos pagaminta 12 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę – 134 GWh, Latvijoje – irgi 12 proc. daugiau, 165 GWh. Tik Estijoje gamyba mažėjo 2 proc. iki 174 GWh.

Per savaitę visos trys Baltijos šalys kartu pagamino 77 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje pagaminta 49 proc., Latvijoje – 112 proc., Estijoje – 89 proc. šaliai reikalingos elektros energijos.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas