„Gartner“ technologijų prognozės: metavisata, klimato kaitos stabdymas ir DI pažabojimas

Pranešimas spaudai

2022-12-02, 10:16

0 komentarų

Per ateinančius trejus metus vienu iš pagrindinių verslo prioritetų taps klimato kaitos stabdymas, tvarumą ir skaitmeninį imunitetą didinančios technologijos. Dirbtinio intelekto nauda augs kartu su jam keliamais etiniais klausimais, o metavisatoje jau 2027 m. uždirbs beveik pusė pasaulio bendrovių, sakoma tyrimų kompanijos „Gartner“ technologinių tendencijų tyrime.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Gartner“ technologijų prognozės: metavisata, klimato kaitos stabdymas ir DI pažabojimas

„Gartner“ analitikai išskyrė 10 pagrindinių technologijų vystymosi tendencijų verslui, kurias suskirstė į keturias aktualias temas. Tai IT sistemų atsparumo, operacijų ir pasitikėjimo jomis optimizavimą, lankstų skaitmeninių sprendimų gebėjimą prisitaikyti prie kintančių aplinkybių, novatorišką klientų įtraukimą ir greitesnį reagavimą į jų elgesio pokyčius bei populiarėjančius tvarius technologijų sprendimus.

„Peržvelgus analitikų prognozes matome kasmet pasikartojančias, tačiau svarbias technologijas – geras ryšys, kuris yra pasiekiamas iš visur ir visada, verslo skaitmenizacija bei vartotojų operacijas stebintis ir nuolat besimokantis dirbtinis intelektas. Apie pastarąją technologiją kasdien kalbama vis garsiau, nes būtent dirbtinis intelektas ilgainiui turi tapti padedančiu ir besimokančiu įrankiu. Be to, reikia nepamiršti, kad verslo klientai vis jaunėja, tad šalia greičio ir UX vizualizacijų jiems labai svarbu tvarus verslas. Todėl vis didesnis dėmesys bus teikiamas elektrą taupančioms bazinėms stotims, taupesniems serveriams, žaliai elektrai ir žalio duomenų centro statyboms“, – sako „Telia“ verslo klientų vadovas Daniel Karpovič.

D. Karpovič priduria, kad svarbu suprasti, jog prognozės laike nėra vienodai greitos ir ne visada išsipildo, todėl analogiškas tendencijas Lietuvoje stebėti pakankamai sunku. Tikėtina, kad pasiteisinusias technologijas pas mus matysime po 3-5 metų.

IT optimizavimas

Naujausios tendencijos rodo, kad ateityje IT sistemoms bus patikėta vis didesnė atsakomybė. Iš jų bus reikalaujama dar didesnio patikimumo ir tikslesnio duomenimis paremto sprendimų priėmimo, o jose veikiančiam dirbtiniam intelektui (DI) bus keliami aukštesni etiniai reikalavimai.

Lietuvos institucijos ir verslas kasmet patiria daug kibernetinių atakų, todėl, pasak D. Karpovič, bene aktualiausia „Gartner“ specialistų išskirta tendencija yra informacinių sistemų kūrimas, pasitelkiant „Skaitmeninės imuninės sistemos“ modelį. Šis metodas apima keletą skirtingų programinės įrangos apsauginių mechanizmų, nuolatinį stebėjimą, apsaugos optimizavimą ir kruopštų testavimą. Toks gausus priemonių rinkinys padės sukurti tyčiniams sutrikdymams itin atsparias sistemas ir taip klientams pasiūlys dar geresnę skaitmeninių paslaugų naudojimo patirtį.

Taip pat prognozuojama, kad organizacijos netolimoje ateityje pradės vis labiau išnaudoti dirbtinio intelekto potencialą veiklai optimizuoti. DI geba greičiau ir tiksliau išanalizuoti duomenis, todėl jam bus patikėta daugiau sisteminių sprendimų bei operacijų, o tai padės vadovams sparčiau reaguoti į besikeičiančią situaciją ir tapti konkurencingesniems.

Tiesa, dėl vis plačiau naudojamo DI teks spręsti su tuo susijusias etines problemas. Netolimoje ateityje neišvengiamai pasirodysiantis savarankiškai mokytis galinčių sistemų reglamentavimas kūrėjus įpareigos užtikrinti, kad jos veiktų pagal sąžiningumo, tvarumo, rasių ir lyčių lygybės vertybes, o skaidrus veikimo principas leistų kontroliuojančioms institucijoms atsekti visus vertybinius nukrypimus lėmusius duomenų šaltinius ar juos interpretuojančio algoritmo netobulumus.

Žalesnės technologijos ir išmanūs tvarumo sprendimai

Nuo ateinančių metų rinkoje turėtų atsiverti nauja niša – tvarios technologijos. Jos apims IT sistemų energetinio efektyvumo didinimo sprendimus ir padės organizacijoms siekti ambicingų tvarumo tikslų. Kaip tai pavyks padaryti? Tvarios technologijos suteiks galimybę stebėti išteklių naudojimą, atlikti detalią jų analizę ir valdyti išlakas, pasitelkiant tam skirtą programinę įrangą.

Remiantis kasmet „Gartner“ atliekamos įmonių vadovų apklausos duomenimis, 2023 m. tarp pagrindinių investuotojų prioritetų, po pelno ir pajamų, trečioje vietoje įsitaisys aplinkos kaitos stabdymas. Tai rodo, jog verslo lyderiai, norėdami užsitikrinti stabilų investicijų srautą ir investuotojų pasitikėjimą, artimiausiais metais turės numatyti daugiau lėšų inovatyviems sprendimams, kurie padėtų organizacijai siekti ambicingesnių tvarumo tikslų.

Prisitaikymas prie kintančių aplinkybių

Pasak „Gartner“ analitikų, neišvengiami IT sistemų veikimo trikdžiai artimiausiais metais įmones vis labiau skatins naudoti aplikacijos komponentų, tokių kaip e-parduotuvės krepšelis, išskirstymą į atskiras nepriklausomai veikti galinčias dalis (konteinerizaciją) bei mišrią duomenų centrų infrastruktūrą. Pastaroji sujungs nuosavus įmonės ar vietinio paslaugų teikėjo serverius su viešaisiais pasauliniais debesijos duomenų centrais, tokiais kaip „Amazon Web Services“ ar „Microsoft Azure“.

„Šie sprendimai padės sistemoms greitai keistis ir veikti efektyviai esant kintančioms aplinkybėms, tai aktualu esant dabartinei nestabiliai ekonominei ir politinei situacijai. Pavyzdžiui, mišri duomenų architektūra, sutrikus pasaulinio tiekėjo serverių veiklai, įgalins nuosavą infrastruktūrą laikinai perimti jos veiklą bei atvirkščiai, o netikėtai išaugus tam tikros aplikacijos funkcijos populiarumui ją taps įmanoma tobulinti greitai ir nepriklausomai nuo kitų aplikacijos dalių“, – tyrėjų išvadas aiškina „Telia“ verslo klientų vadovas.

D. Karpovič taip pat pastebi, kad toliau verslo klientų poreikis belaidžio tinklo paslaugoms smarkiai auga, tačiau pastaraisiais metais jis peržengė mobiliojo interneto rėmus. Organizacijoms darosi vis įdomesni daiktų interneto sprendimai bei jų pritaikymas energijos taupymui ir pramoninių procesų automatizavimui. Tai patvirtina ir „Gartner“ prognozė, kad 2025 m. 60 proc. stambaus verslo subjektų naudos bent penkias belaidžio ryšio technologijas, tokias kaip Wi-Fi 6, 4G, 5G, „Zigbee“, VHF ir UHF.

Novatoriškas klientų įtraukimas ir reakcija į elgesio pokyčius

Naujausias technologijų rinkos tendencijas tyrinėję ekspertai artimiausiais metais šviesią ateitį prognozuoja metavisatai. Analitikų manymu, ji bus pasiekiama naudojant skirtingus prietaisus ir nepriklausys nė vienai kompanijai. „Gartner“ skaičiavimais, jau 2027 m. 40 proc. didžiųjų organizacijų visame pasaulyje kurs monetizuotus metavisatos projektus ir naudos tokias pažangias technologijas, kaip „Web3“, papildytos realybės debesiją ir skaitmeninius dvynius, jų pelningumo didinimui.

Taip pat remiantis prognozėmis, 2027 m. pusė pasaulio populiacijos kasdien aktyviai naudos bent keletą „superaplikacijomis“ įvardijamų programėlių, tokių kaip „Microsoft Teams“ ar „Slack“. „Superaplikacijos“ yra vadinamos platformos ar ekosistemos, per kurias vartotojas gali pasiekti daug įvairių paslaugų ar produktų, tiek vystomų pačios platformos kūrėjų, tiek trečiųjų šalių. Paprastai tariant, viena programėlė pakeičia daugelį kitų programėlių, siūlančių atskiras paslaugas. Todėl užuot kūrę atskiras programėles programuotojai ilgainiui persiorientuos į „superaplikacijos“ viduje veikiančių „miniprogramėlių“ vystymą.

Galiausiai per artimiausią trejetą metų į daugiau skaitmeninių paslaugų persikels šiuo metu socialiniuose tinkluose veikiantys itin pažangūs DI algoritmai. Jie stebi tai, koks turinys ar prekės šiuo labiausiai patinka vartotojams, iš to mokosi ir taip geba sistemos veikimą pritaikyti prie pasikeitusio jų elgesio. Tai suteiks galimybę realiu laiku keisti aplikacijos valdymo elementų išdėstymą, siūlomų produktų atvaizdavimo tvarką bei klientui tiksliau pasiūlyti papildomų mokamų paslaugų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

2 komentarai (-ų)

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

2 komentarų

Lankytojas

Reziumė, neberinkite tų pasikartojančių veidų, kurie ištisus dešimtmečius suolus trina. Nerinkite tų, kurie išsineša po 140 skėčių ar po puse tonos kavos iš sandėlio, net be jokios sąžinės graužaties toliau lenda į ekranus. Neberinkite tų, kurie išgarsėjo per akciją "Skaidrinam", gal tik tada nebebus visokių nesamoningų priimtų nutarimų. Absurdo lygis pasiekęs visišką piką, toliau jau niekur...

Skaitytojas

Ponia Gedviliene tegul dar pagalvoja apie pakeitimų dėl nuomos kompensacijos, kuria atemė nuo ubagų ir invalidų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas