Gera žinia startuoliams: Lietuvoje steigiamas Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius

Europos kosmoso agentūra ir VšĮ Visorių informacinių technologijų parkas (toliau VITP) 2022 m. gruodžio 21 d. pasirašė sutartį, kurios pagrindu Lietuvoje įsikurs Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius (toliau ESA BIC Lietuva). Inkubatorius veiklą vykdys Vilniuje ir Kaune.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Gera žinia startuoliams: Lietuvoje steigiamas Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius

ESA BIC Lietuva inkubatoriaus veiklos koordinavimu rūpinsis VITP.

„Projektas suplanuotas penkeriems metams. Galutinis tikslas – gausesnė kosmoso technologijų verslo bendruomenė, glaudesni jos ryšiai su akademine sritimi, iš tokios sąveikos gimstantys nauji produktai, nauji verslo partneriai. Lietuvoje yra gražių pavyzdžių lazerių ir gyvybės mokslų srityse. Yra į ką lygiuotis ir semtis patirties: Lietuvoje veikia pažangiausios kosmoso technologijų įmonės regione – Kongsberg NanoAvionics, Geomatrix, BlackSwan Space ir kt. Pvz. Kongsberg NanoAvionics yra tarp pasaulinių mažųjų palydovų misijų lyderių. Kosmoso technologijų sritis pasaulyje auga labai sparčiai, todėl reikia paskubėti.”, - sako VITP direktorius Saulius Arelis.

ESA BIC Lietuva inkubatorius rems inovatyvių produktų kūrimą kosmoso srityje. Visorių informacinių technologijų parke ir Tech-Park Kaunas įsikursiančioms inkubuojamoms įmonėms bus sudaromos sąlygos gauti techninę bei konsultacinę pagalbą. Planuojama, kad, be produktui vystyti palankių sąlygų, kiekvienam ESA BIC Lietuva inkubatoriuje Vilniuje ir Kaune veikiančiam startuoliui bus skiriamas 50 tūkst. eurų finansavimas iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir Europos kosmoso agentūros.

„Kosmoso srityje turime didžiulį potencialą, kurį reikia auginti ir stiprinti, todėl toliau investuojame į šią sritį. Šis inkubatorius taps kosmoso pramonės akceleratoriumi, plėsiantis su kosmoso pramone susijusių įmonių ratą. Per ateinančius penkerius metus šis inkubatorius turėtų atrinkti ir paremti 25 perspektyvius startuolius, o jų idėjas padėti išvystyti į pridėtinę vertę kuriančius verslus. Tai padės siekti mūsų užsibrėžto tikslo per kelerius metus kosmoso sektorių išauginti dešimteriopai“, - sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Vilniuje inkubuojami startuoliai galės pretenduoti į papildomą 25 tūkst. eurų finansavimą, skiriamą Vilniaus miesto savivaldybės. „Vilnius yra startuolių ir atvirų duomenų centras. Šios dvi stiprybės svarbios ir ant žemės, ir danguje. Žemiškoms problemoms spręsti pasitelkiame visas technologijas. Kosmosą - dar nedaug, bet jo išmaniame mieste neišvengiamai turės būti vis daugiau“, - sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Daugiau nei keletą metų planuotas ir ilgai lauktas projektas atkeliauja į Lietuvą – ypač džiaugiuosi, kad atsiras kosmosui skirtų technologijų vystymo inkubatorius ir Kaune. Beveik 8 metai prabėgo nuo Lietuvoje sukurtų ir į kosmosą paleistų pirmųjų palydovų. Nuo to laiko augo įmonės, kūrėsi technologijos ir tai nėra atsitiktinumas, kad viena iš pirmųjų lietuviškų palydovų kūrėjų įmonė – „Nanoavionics“ – plečiasi Kaune ir turi dar didesnių planų. Tad su jau kelią kosmoso verslo srityje pramynusiomis įmonėmis, užsienio ekspertais bei investuotojais prasideda proveržis. Kaune gali atsirasti virš dešimt naujų kosmoso technologijas kuriančių įmonių“,– sako Tech-Park Kaunas direktorius Paulius Nezabitauskas.

ESA BIC Lietuva priklausys didžiausiam verslo inkubatorių tinklui Europoje, vienijančiam daugiau kaip 700 startuolių įvairiose Europos šalyse. Kiekvienas ESA BIC inkubatorius yra valdomas vietinio operatoriaus, kuris vertės grandine sujungia startuolius, universitetus, mokslinių tyrimų centrus, šalyje veikiančius verslus, valstybines organizacijas bei investuotojus. VITP direktorius S. Arelis džiaugiasi, kad Lietuvoje prie inkubatoriaus įkūrimo prisijungė didžiausi Lietuvos universitetai ir tyrimų centrai Vilniuje ir Kaune, be kurių žinių ir dalyvavimo technologinio verslo bendruomenės augimas būtų sunkiai įsivaizduojamas.

„Tai yra laimėjimas visai Lietuvos startuolių bendruomenei: atsiveria unikali galimybė pasinaudoti Europos kosmoso agentūros sukaupta patirtimi ir tarptautinių partnerių, ir investuotojų tinklu, kuriant kosmoso srities produktus.“, - pažymi ESA BIC Lietuva projekto vadovė Geda Daškevičiūtė-Lazauskienė, kviesdama startuolius sekti naujienas apie artimiausiu metu pasirodysiantį kvietimą dalyvauti atrankoje.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas