„Google“ sulaukė pasiūlymo iš Lietuvos: siūloma perkelti atstovybę iš Maskvos į Vilnių

Pranešimas spaudai

2022-03-04, 16:55 (atnaujinta 2022-12-07, 13:09)

0 komentarų
„Google“ sulaukė pasiūlymo iš Lietuvos: siūloma perkelti atstovybę iš Maskvos į Vilnių

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, susitikusi su „Google“ viceprezidentu Markhamu C. Ericksonu, pasiūlė perkelti „Google“ atstovybę iš Maskvos į Vilnių. Pasak jos, „Google“ taip pat galėtų padėti Lietuvai kovoti su Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos propaganda ir dezinformacija internete.

„Lietuva yra stabili, energetiškai nepriklausoma, aukšto kibernetinio saugumo valstybė, kuri yra ir Vakarų gynybinio aljanso NATO narė. Šie veiksniai leidžia mūsų valstybėje sukurti ne tik palankią, bet ir saugią aplinką tarptautinių kompanijų įsikūrimui ir investicijų plėtrai. Atsižvelgdami į tai bei į dabartinę geopolitinę situaciją, pasiūlėme „Google“ pasirinkti Lietuvą ir persikelti į Vilnių,“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Susitikimo su „Google“ viceprezidentu metu taip pat buvo aptarti ir kibernetinio saugumo bei kovos su Rusijos ir Baltarusijos dezinformacijos internete klausimai. Šiuo metu aktyviai vykstant kibernetiniam karui, dėl kurio nukenčia ne tik kariaujančios valstybės, bet ir informacinių paslaugų vartotojai internete, pasiūlyta „Google“ prisidėti kovojant su propaganda ir dezinformacija.

Ministrė padėkojo „Google“ viceprezidentui už jau vykdomus bendrovės veiksmus, kovojant su Rusijos ir Baltarusijos skleidžiama melaginga informacija. Pasak ,,Google“ atstovų, šiame informaciniame kare „Google“ specialistai dirba visą parą, siekdami padėti žmonėms Ukrainoje: imasi ypatingų priemonių, stabdant dezinformacijos plitimą ir dezinformacijos kampanijas internete, gina nuo kibernetinio saugumo grėsmių, teikia kokybišką ir patikimą informaciją. „Google“ taip pat bendradarbiauja su organizacijomis, padedančiomis Ukrainos pabėgėliams.

Dar vienas būdas užkirsti kelią dezinformacijai – Skaitmeninių paslaugų akto (angl. Digital Services Act) nuostatų, kurioms pritaria ir Lietuva, įgyvendinimas. Šiuo aktu siekiama užtikrinti, kad internete būtų kuo mažiau nelegalaus turinio, prekių ir paslaugų. Skaitmeninių paslaugų aktas kartu su Skaitmeninių rinkų aktu (angl. Digital Markets Act) yra vienas iš pagrindinių Europos skaitmeninės strategijos elementų.

Skaitmeninių rinkų aktu siekiama užtikrinti, kad įvairios informacinės, prekių ir paslaugų platformos internete veiktų sąžiningai. Įgyvendinant šį tikslą, prisidėtų ne vien tik valstybės, tokios kaip Lietuva, bet ir IT kompanijos, tokios kaip „Google“, atliekančios „vartininkų“ kibernetinėje erdvėje funkciją.

Įgyvendinus Skaitmeninių rinkų akto nuostatas verslo klientai internete turėtų skaidresnę verslo aplinką, inovacijų kūrėjai ir technologijų startuoliai – naujų galimybių konkuruoti ir diegti inovacijas interneto platformų aplinkoje, vartotojai – rinktis daugiau ir geresnių paslaugų.

Vilniuje jau veikia „Google“ biuras, kuris atsakingas už įmonės veiklą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 11:59

0 komentarų

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Vyriausybės kanceliarija su dezinformacijos analizės centru „Debunk.org“ organizuoja moksleiviams skirtą egzaminą: gegužės 3 d. visi iš anksto užsiregistravę 9–12 kl. moksleiviai su dezinformacijos analizės meistrais paskaitoje diskutuos apie dezinformaciją, dirbtinį intelektą ir socialinių tinklų algoritmus, o po paskaitos dalyvaus egzamine, pasitikrins savo įgytas žinias ir, žinoma, gaus prizų.

„Dezinformacija nėra tik keistas nesuprantamas žodis ar kažkas, kas manęs nepalies – iš tiesų, kiekvieno iš mūsų telefone, socialiniuose tinkluose nuolat dūzgia didžiuliai informacijos ir dezinformacijos srautai, kuriuos turime atskirti, kad nepasimestume, kad nepakliūtume į sukčių rankas ar kitaip nenukentėtume. Svarbu suprasti, kad dezinformacija – tai priešiškai nusiteikusių šalių hibridinio karo ginklas, nukreiptas į mūsų šalies žmones ir naudojamas su tikslu silpninti visuomenę ir Lietuvą kaip valstybę.

Manau, kad dezinformacijos raštingumas šiais laikas toks pat būtinas kaip ir nuovoka informacinės technologijose, teksto suvokime ar kitose moksleiviams gerai žinomose srityse. Tikiuosi, kad šis egzaminas taps ne tik gražia tradicija, bet ir paskatins dezinformacijos raštingumo integraciją į mokymosi programas“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kaip viskas vyks?

  • Visus 9–12 kl. mokytojus (auklėtojus) iki balandžio 30 d. kviečiame registruoti savo mokomas (auklėjamas) klases dalyvauti Dezinformacijos raštingumo egzamine užpildant šią registracijos anketą. Kiekvienam mokiniui suteiksime individualų identifikacinį kodą (atsiųsime jūsų nurodytu el.paštu pasibaigus registracijai). Todėl prašome pildant formą pateikti kuo tikslesnį dalyvių skaičių iš jūsų klasės.
  • Egzaminas vyks interaktyviu būdu virtualioje erdvėje.
  • Geriausių rezultatų pasiekusi klasė bus pakviesta į Vyriausybės rūmus ir apdovanota.
  • Prieš egzaminą vykstanti paskaita bus transliuojama viešai Vyriausybės „Youtube“ ir „Facebook“ paskyrose.
  • Renginio pradžia – 10 val., trukmė – iki 1 val.

Nesate moksleiviai, bet norite mokytis dezinformacijos raštingumo?

Išbandykite „Debunk.org“ sukurtą skaitmeninį, nemokamą kursą, skirtą išmokti atpažinti melagingą ir klaidinančią informaciją. Lietuvoje „InfoSkydą“ jau išbandė 2 tūkstančiai žmonių!

45 minučių trukmės kurse apžvelgiama daugybę temų: kas yra dezinformacija ir kaip ji veikia, kas yra botai ir troliai, kaip dirbtinis intelektas gali būti naudojamas manipuliuoti jumis, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai, ir dar daugiau.

Atlikę visas užduotis, išmoksite vadovautis trimis paprastomis taisyklėmis, kurios padės išvengti informacinių pinklių: įvertinti šaltinį, patikrinti turinį, ir apsvarstyti kontekstą.

Programą sudaro trumpi straipsniai, vaizdo įrašai ir „Kahoot“ žaidimai. Turėkite omenyje: kuo greičiau pateiksite teisingą atsakymą, tuo daugiau taškų surinksite!

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas