„Ignitis“ klientai už elektrą mokės ženkliai mažiau: paaiškėjo, kokie tarifai bus taikomi, daugelio klientų laukia fantastinės naujienos

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia UAB „Ignitis“ 2023 m. II pusmečio visuomeninių elektros energijos kainų ir jų taikymo tvarką.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
„Ignitis“ klientai už elektrą mokės ženkliai mažiau: paaiškėjo, kokie tarifai bus taikomi, daugelio klientų laukia fantastinės naujienos

Visuomeninės elektros energijos kainos buitiniams elektros energijos vartotojams bei jų taikymo tvarka įsigalios nuo 2023 m. liepos 1 d.

Populiariausias „Standartinis“ vienos laiko zonos tarifas sieks 22,7 cento už kilovatvalandę su PVM, 18,93% arba 5,3 ct/kWh su PVM mažiau nei dabar galiojanti kaina.

Visuomeninę elektros energijos kainą sudaro šios dedamosios:

Elektros energijos įsigijimo (biržos) kaina, įskaitant balansavimo energijos sąnaudas ir biržos mokesčius;

Persiuntimo paslaugos kaina, kurią sudaro:

a) Elektros energijos perdavimo kaina– ją sudaro perdavimo sistemos operatoriaus sąnaudos dėl elektros energijos persiuntimo aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinklais.

b) Sisteminių paslaugų kaina– paslaugos, kurios užtikrina energetikos sistemos darbo stabilumą ir patikimumą, sisteminių avarijų prevenciją ir likvidavimą, reikiamą galios rezervą bei pralaidumą perdavimo tinklais laikantis nustatytų elektros energijos tiekimo kokybės ir patikimumo ribų.

c) Elektros energijos skirstymo kaina– ją sudaro skirstomųjų tinklų operatoriaus, turinčio daugiau nei 100 tūkst. vartotojų, patiriami kaštai paskirstant elektros energiją vidutinės ir žemos įtampos tinklais. Elektros energijos skirstymo kaina priklauso nuo įtampos, iš kurios vartotojai gauna (vartoja) elektros energiją. Skirstymo paslaugos žemos įtampos tinklais kaina, indeksuota įvertinant skirstymo paslaugos teikimo sąnaudų priskyrimo buitiniams vartotojams koeficientą.

Viešuosius interesus atitinkančios paslaugos (toliau – VIAP) kaina– skirta elektros energijos gamybai iš atsinaujinančių energijos išteklių, balansavimui perdavimo ir skirstymo tinkle, centralizuotai prekybai bei kitoms VIAP sąnaudoms, kaip atsinaujinančius energijos išteklius naudojančių elektrinių prijungimas, VIAP paslaugų administravimas ir pan.

Visuomeninio tiekimo paslaugos kaina– sudaro visuomeninio tiekėjo veiklos sąnaudos, patirtos vykdant visuomeninį elektros energijos tiekimą buitiniams vartotojams.

Papildoma dedamoji prie persiuntimo kainos– skirta kompensuoti elektros energijos įsigijimo kainos skirtumus, susidarančius tarp Tarybos nustatytos įsigijimo kainos ir rinkoje faktiškai susiformavusios kainos, visuomeninio tiekimo pajamų skirtumus, susidariusius dėl prognozuotų ir faktinių pajamų neatitikimo, taip pat visuomeninio tiekėjo sąnaudoms, susijusioms su liberalizavimo procesu, padengti.​

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

16 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rasa

Nejuokinkit žmoniu suraše sutarti pasake telefonu 24cnt atejo sutartis27cnt tai sakykit kad dades ir pvm bet tili kai vandens prisiseme ir tik sumazeji 1cnt bepročiai

Tomm

Sukčiai, norėjau pasikeisti plamą. Viską užpildžiau. Užsidegė, sutartis padaryta, nepatvirtinta. Po kurio laiko gaunu žinutę, kad jie savavališkai padarė sutartį su kaina didesne nei buvo pasiūlyme. Sukčiai.

Gene

Nesuprantu,as pasikeiciau plana i pigesni,tai sake bus 24cnt o dabar raso 22 cnt tai kodel man 24 cnt kaip kam nori taip skaiciuoja jeigu mazina tai turi mazinti visiems vienodai o ne taip kaip jiems norisi...

antanas

Ignitis moka klaidinti vartotojus, rašydamas kaina už 1 kWh, t. y, 22,7 cento, kai faktiška kaina lieka 0,28 cento! Gal galėtų Ignitis pakomentuoti, ar kas nors moka tik 22,7 cento, o PVM iš viso niekam nemoka? Nekeltų abejonių, jei PVM būtų mokama pagal atskirą sąskaitą kažkam, bet ne Ignitis? Ignitis pagal tokia filisofiją turi tikslą klaidinti vartotoją, ko nedaro kiti tiekėjai? Manau klaidinimas akivaizdus ir negarbingas? Man PVM yra kainos dedamoji, kurią galėtų rašyti skliauteliuose, o kiek mokėti vartotojui turėtų būti be klaidinimo 28,0 cento?

Kristina

Sveiki,siūlo "Ignitis"keisti elektros kaina i mažesne,negu dabar yra,tik kodėl pvz man siūlo planą"Išmanusis"vietoj dabartinio"Minimalus"?Kodėl nėra pasiūlomas "Standartinis"planas?

Augustas

Jus rašote ,,Persiuntimo paslaugos kainą sudaro:'' .Prirašyti 6 punktai; a + b + c + VIAP + VTP + PDP. Perskaičius visą šitą ,,litanija" neaišku kiek tai bus + centų prie kiekvienos kWh. Prašau parašyti sutrumpintai pvz. 0,09 E.

BroniusAugustas

Niekas nepatikrina kiek iš tikro kainuoja elektros persiuntimas. Iš tikruju tai lupa kiek nori ir mulkina klientus. Reikia palaukti dar prigalvos kiek nori priedu.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas