IT vadovų dilema: investuoti į svajonę ar pinigus nešančią senolę?

IT vadovų dilema: investuoti į svajonę ar pinigus nešančią senolę?

Verslo vadovai dažnai pirmenybę teikia naujų sprendimų diegimui, o senąsias IT sistemas yra linkę palikti likimo valiai. Tačiau būtent jos dažnai yra atsakingos už verslui kritines funkcijas, nešančias realias pajamas verslui dabar, o ne žadančias aukso kalnus ateityje. Kada reikia investuoti į naujas sistemas, o kada – globoti senąsias ir nerizikuoti verslo sėkme? „Telia“ technologijų vadovo Andrius Šemeškevičius patarimai.

„Entuziazmo kupinas IT vadovas yra pasiruošęs nuversti kalnus. Įvertinęs situaciją jis nusprendžia: čia viskas apleista, pakeiskime sistemas naujomis. Jį palaiko ir įmonės vadovas, girdėjęs, kad visus IT plėtrai skirtus pinigus reikia nukreipti į naujus produktus“, – renginyje verslo klientams „Telia VIP Gyvai“ kalbėjo A. Šemeškevičius.

Tačiau, pasak eksperto, toks požiūris yra rizikingas, nes visus finansus ir išteklius nukreipus į naujų platformų kūrimą ar diegimą, nelieka lėšų senosioms IT sistemoms palaikyti. Ir būtent jos dažnai yra atsakingos už verslui kritines funkcijas. Todėl labai svarbu užtikrinti pakankamą dėmesį esamų sistemų finansavimui, kad ir kokios atgyvenusios jos būtų – bent jau tol, kol jas pilnai pakeis nauji sprendimai.

„Telia“ turi daugiau nei 300 skirtingų IT sistemų, nuo savitarnos, internetinės svetainės ir išmaniosios televizijos, iki dokumentų valdymo, šviesolaidinio ir mobiliojo ryšio valdymo. Mūsų verslo pagrindas yra technologijos, todėl iš maždaug 60 mln. eurų investicijų per metus, net ketvirtadalį skiriame IT sistemų gerinimui. Nes jei kas nors neveiktų, rizikuotumėme ne tik reputacija, bet ir savo verslo rezultatais“, – sakė A. Šemeškevičius.

Sena, bet ne visada gera

Technologijų žinovas A. Šemeškevičius pažymi, kad senos IT sistemos turi daugybę ydų: jos lėtos, nelanksčios, nesaugios, jų išlaikymas brangus, dažnai genda pasenusi infrastruktūra, kurią sudėtinga atnaujinti. Be to, rinkoje sunku rasti specialistų aptarnauti atgyvenas, o programuotojams neįdomu su jomis dirbti. Kartais jiems tai net tampa priežastimi keisti darbą. „Kaip remontuojant senus automobilius, visada rizikuoji, kad, lūžus senai detalei, teks krapštytis visą dieną, kol atstatysi tai kas buvo“, – kalbėjo A. Šemeškevičius.

Tais atvejais, kuomet įmonės būna priverstos naudoti senus IT sprendimus, rekomenduojama atnaujinti techninės infrastruktūros komponentus ir saugumo sprendimus. Sistemų perkėlimas į šiuolaikinę IT įrangą duos ir dar vieną teigiamą efektą – sumažėjusias elektros energijos sąnaudas. Panašiuose projektuose, investicijos dažnai atsiperka vos per pusantrų metų.

Saugumo iššūkiai lieka

A. Šemeškevičius pabrėžė, kad vien perkelti pasenusią IT sistemą į naują infrastruktūrą neužtenka, mat programinė įranga yra nesaugi pati savaime dėl senstelėjusių tuometinių technologinių sprendimų. Todėl būtina naudoti papildomus specialius įrankius ir sprendimus, kurie padidintų kibernetinį saugumą.

Vienas iš tokių būdų – tinklo mikrosegmentacija, kuomet IT sistemos, net tame pačiame duomenų centre ar serverinėje, yra „sudedamos“ į atskiras saugumo zonas. Įvykus gedimui, kibernetinei atakai ar bet kokiam kitam incidentui, pavojus kyla tik tai vienai sistemai, o kitos toliau gali veikti saugiai.

„Technologijos sensta itin greitai – jas apleidę nepastebėsite, kaip nauja ir moderni sistema tapo sena ir nepatikima. Todėl svarbu palaikyti gerą ritmą ir užtikrinti jų nuolatinę priežiūrą bei palaikymą“, – patarė „Telia“ technologijų vadovas.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas