Kinijos keliamas rizikas įžvelgia ne tik JAV: pavojaus varpais jau skambinama ir Europoje, planuojama imtis rimtų priemonių

Arnas Balčiūnas

2023-04-05, 07:45 (atnaujinta 2023-04-05, 10:01)

0 komentarų

Situacija tarp JAV ir Kinijos jau kuris laikas yra ganėtinai įtempta. Amerikiečiai jau kuris laikas taiko įvairiausius prekybos ribojimus kinų bendrovėms, o apie galimus pavojus jau kalbama ir Europos Sąjungoje.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Kinijos keliamas rizikas įžvelgia ne tik JAV: pavojaus varpais jau skambinama ir Europoje, planuojama imtis rimtų priemonių

Europos Sąjunga planuoja priimti naujus įstatymus, kurie padėtų pašalinti galimus Kinijos technologijų pavojus. Vienas svarstomas pasiūlymas – iš ES išvežamų investicijų, kurios konkrečiai skirtos Kinijai, patikros proceso įgyvendinimas. Europos Sąjunga siekia sukurti suderintą atsaką, kad būtų pašalinta rizika, susijusi su Pekino technologijų naudojimu. Siūlomų įstatymų taikymo sritis turėtų apimti daugiau nei dabartiniai apribojimai, draudimai ir tyrimai, skirti tokioms programėlėms kaip „TikTok“.

Praėjusią savaitę Europos Komisijos pirmininkė Ursula Von Der Leyen pareiškė, kad Europos Sąjungai yra labai svarbu būti pasiruošus taikyti apsaugines priemones nuo galimo Kinijos prekybos ir investicijų išnaudojimo. Ji taip pat pabrėžė, kad itin svarbu neleisti Kinijai įsigyti „jautrių technologijų“, kurios gali būti panaudotos žmogaus teisėms apriboti arba saugumo apribojimams įvesti, o dėl besivystančios Kinijos politikos gali tekti sukurti naujas apsaugos priemones pagrindiniams sektoriams.

Europos komisijos pirmininkė pabrėžė ir tai, jog eksportas arba investicijos atitinka Europos Sąjungos saugumo interesus. Norint tai pasiekti būtina tinkamai įvertinti Kinijos veiksmus, kuomet galimi dvejopi naudojimo tiksliai arba kyla susirūpinimas dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų. Šie pareiškimai pateikiami iškart po Kinijos programėlės „TikTok“ uždraudimo.

Priminsime, jog dar vasario mėnesį Europos Komisija, o taip pat ir ES Taryba, uždraudė darbuotojams turėti „TikTok“ aplikaciją. Toks sprendimas buvo priimtas po to kai JAV ir daugiau nei 25 šios šalies valstijos pritaikė analogiškus ribojimus. Verta pastebėti, kad tokius pačius ribojimus vėliau pritaikė ir Kanada, Belgija bei Didžioji Britanija.

U.Von Der Leyen pabrėžė, jog būtina apsaugoti ir Europos Sąjungos bendrovių žinias, kompetencijas ir kitus išteklius, kad jie nebūtų išnaudoti sisteminių konkurentų kariniams bei žvalgybos pajėgumams stiprinti. Ji paragino peržiūrėti visas galimas esamo ES priemonių rinkinių spragas, kurios gali sudaryti sąlygas jautrių technologijų nutekėjimui investuojant į kitas šalis. Europos Komisijos pirmininkės teigimu, pagrindinis dėmesys turėtų būti sutelktas į dar tik kuriamas technologijas, kurios gali plėtoti karinius pajėgumus ir kelia pavojų nacionaliniam saugumui.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas