Lietuva rūpinasi 5G tinklo plėtra: siekia užtikrinti ryšį pagrindiniuose transporto koridoriuose

5G

Pranešimas spaudai

2022-01-20, 08:20 (atnaujinta 2022-11-29, 00:31)

1 komentaras
Lietuva rūpinasi 5G tinklo plėtra: siekia užtikrinti ryšį pagrindiniuose transporto koridoriuose

Siekiant Lietuvą įjungti į pasaulinį ateities susisiekimo tinklą, labai svarbu užtikrinti 5G ryšį šalį kertančiuose europinio tinklo automobilių ir geležinkelių transporto koridoriuose. Susisiekimo ministerija inicijavo ryšio operatorių, kelių infrastruktūros valdytojų ir susijusių valstybės įstaigų atstovų susitikimą dėl 5G ryšio plėtros tarptautinėse magistralėse „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“.

5G ryšio plėtra yra svarbus Lietuvos ir visos Europos Sąjungos tolesnio vystymosi prioritetas. Aukštos kokybės interneto ryšys yra svarbus įmonių konkurencingumui bei gyventojų socialiniam įsitraukimui didinti.

„Žvelgiant į šiuolaikines tendencijas, 5G ryšys yra laikomas ateities susisiekimo pagrindu. 5G ryšio plėtra sudarys palankias sąlygas inovacijoms ir naujoms paslaugoms atsirasti, leis testuoti ir naudoti savivaldes transporto priemones, diegti intelektines transporto sistemas. Tai padidins transporto priemonių saugumą, sudarys sąlygas paprasčiau jomis dalytis ir padidins jų prieinamumą visiems žmonėms. Šių technologijų plėtrai būtina užtikrinti nepertraukiamą 5G ryšį“, – sako susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Siekiant išsiaiškinti dabartinę situaciją ir galimybes, Susisiekimo ministerijos iniciatyva VšĮ „Plačiajuostis internetas“ atliko išsamią 5G ryšio plėtros studiją. Išnagrinėjus esamą bokštų ir šviesolaidinių kabelio linijų infrastruktūrą paaiškėjo, kad patikimam 5G ryšiui magistralėse „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ užtikrinti reikia pastatyti apie 80 ryšio bokštų ir nutiesti apie 330 km šviesolaidinių kabelių linijų jiems prijungti.

Sėkmingam projekto įgyvendinimui yra reikalingas visų bendradarbiavimas, todėl siekiama sudaryti bendrą suinteresuotų šalių konsorciumą, kuris galėtų teikti paraišką gauti Europos infrastruktūros tinklų priemonės (CEF) finansavimą. Europos Komisija yra pasirengusi skirti lėšų 5G infrastruktūros diegimo projektams ir kviečia teikti paraiškas gauti CEF finansavimą. Pagrindinis kvietimas planuojamas kitų metų pradžioje.

Jau 2021 m. spalį pasirašytas memorandumas dėl 5G plėtros Lietuvoje. Susisiekimo ministerija, Ryšių reguliavimo tarnyba, ryšio operatoriai „Telia Lietuva“, „Bitė Lietuva“ ir „Tele2“, VšĮ „Plačiajuostis internetas“, VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija, AB „LTG Infra“, Lietuvos savivaldybių asociacija ir prie memorandumo prisijungusios Lietuvos savivaldybės įsipareigojo bendradarbiauti diegiant 5G ryšį Lietuvos teritorijoje.

Memorandume taip pat iškeltas tikslas, kad iki 2025 m. tarptautiniuose sausumos transporto koridoriuose („Via Baltica“, „Rail Baltica“) būtų užtikrintos nepertraukiamo 5G ryšio paslaugos. Siekiama, kad 5G ryšio paslaugos magistralėse būtų pradėtos teikti ne vėliau kaip nuo 2025 m. gruodžio 31 d.

1 komentarų

Gintaras

Prioritetai turėtų būti užmiesčio gyventojams, kurie neturi šviesolaidžio ir naudoja 4G namų internetui.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas