Lietuviai pergyvena dėl gripo ir COVID-19: statistika nieko gero nežada, iš vaistinių šluojami greitieji testai

Šią žiemą iki seniai neregėtų aukštumų išaugus sergamumui gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, vaistinėse gyventojai šluoja gripo ir COVID-19 greituosius testus.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Lietuviai pergyvena dėl gripo ir COVID-19: statistika nieko gero nežada, iš vaistinių šluojami greitieji testai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, pirmąją 2023 m. savaitę bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir COVID-19 liga rodiklis siekė 1330 atvejų 100 tūkst. gyv. – tai 2 proc. mažiau nei paskutinę 2022 m. savaitę. Visgi sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodikliai nuo pat lapkričio pradžios išlieka aukščiausi per pastaruosius 6 metus.

„Nors pastarosios dvi savaitės yra kiek ramesnės, šiemet išgyvename išties sunkų gripo sezoną. Per praėjusius du COVID-19 pandeminius sezonus buvo išvengta mirčių nuo gripo, o šiemet, gripo sezonui prasidėjus anksčiau nei įprasta, jau turime 8 netektis. Taip nutiko dėl to, kad COVID-19 pandemijai taikytos priemonės padėjo suvaldyti ir gripo plitimą, o šį sezoną karantino suvaržymų nebeturime. Padidėjusį sergamumą gripu rodo ir iš vaistinių lentynų šluojami gripo testai: 2022 m. gruodžio mėnesį gyventojai jų nupirko daugiau nei 6300 vienetų“, – komentuoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Laura Vanagaitė.

Ji priduria, kad gripo testų pardavimai pralenkė net COVID-19 testų, kurių 2022-ųjų gruodį buvo parduota dvigubai daugiau nei tų pačių metų lapkritį. Taip yra dėl to, kad sergamumas gripu daugiau nei dvigubai lenkia COVID-19 atvejų skaičių: NVSC duomenimis, praėjusią savaitę Lietuvoje užfiksuota 5,5 tūkst. gripo ir 2,4 tūkst. COVID-19 atvejų.

„Abi infekcijos plinta oru, vienintelis skirtumas – jas sukelia skirtingi virusai. Panašūs net ir jaučiami negalavimai, šias ligas sieja karščiavimas, kosulys, dusulys ar sunkus kvėpavimas, nuovargis, gerklės skausmas, sloga, raumenų ir galvos skausmas. Pajutus simptomus, rekomenduojame pacientams atlikti abiejų infekcijų testus, kad būtų parinktas tinkamiausias gydymas“, – sako vaistininkė.

Gripas yra pavojinga liga dėl sukeliamų komplikacijų – plaučių ar ausies uždegimo, kraujo užkrėtimo, meningito ir kt. NVSC duomenimis, pirmąją šių metų savaitę dėl gripo į šalies ligonines buvo paguldyti 134 asmenys, iš kurių beveik 60 proc. buvo vaikai iki 17 m. amžiaus.

„Skiepai vis dar išlieka efektyviausia apsaugos nuo gripo priemonė, todėl tai geriausias būdas apsaugoti save ir savo artimuosius. Vakcinacija padeda išvengti minėtų komplikacijų, hospitalizacijos ir mirties, taip pat ji laikoma viena pagrindinių priemonių mažinant atsparumą antibiotikams. Kadangi šį sezoną sergamumo gripu mastai gerokai išaugo būtent gruodžio mėnesį, pastebėjome, kad būtent tuo metu pasiskiepyti suskubo daugiau žmonių – besiskiepijančių skaičius vaistinėse buvo beveik 5 kartus didesnis nei 2021 m. gruodį. Pasiskiepyti ne vėlu ir dabar, mat pastebima, kad gripo sezonas keliasi vis tolyn į pavasarį, o daugiausia atvejų fiksuojama būtent po Naujųjų metų“, – teigia L. Vanagaitė.

2022 m. rugsėjo-gruodžio mėnesiais „Gintarinės vaistinės“ tinklo vaistinėse pasiskiepijusių nuo gripo asmenų skaičius buvo didesnis kaip 2,5 tūkst. – tai beveik 40 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2021 m.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas