Lietuviai už elektrą moka vis mažiau: praėjusią savaitę užfiksuotas ir dar vienas kainų mažėjimas

Pranešimas spaudai

2023-05-30, 08:50

0 komentarų

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje krito 2 proc. ir siekė 76,97 Eur/MWh. Estijoje elektra brango 9 proc. iki 67,42 Eur/MWh.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Lietuviai už elektrą moka vis mažiau: praėjusią savaitę užfiksuotas ir dar vienas kainų mažėjimas

Baltijos šalyse valandinės elektros kainos svyravo nuo -10,06 Eur/MWh iki 629,10 Eur/MW, o Lietuvos ir Latvijos kainų skirtumui nuo Estijos ir toliau įtakos turėjo tarpvalstybinių perdavimo pajėgumų tarp Estijos ir Latvijos apribojimai.

Nepriklausomų elektros tiekėjų Lietuvos gyventojams siūlomos kainos taip pat keitėsi. „Elektrum Lietuva“ savaitės gale sumažino savo žemiausią kainą, kurią fiksuojant 6 mėnesiams, ji siekia 19,916 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

Praėjusią savaitę „Nord Pool“ vidutinė kaina sumažėjo 39 proc. iki 13,02 Eur/MWh. Paros energijos kainos Suomijos, Švedijos (SE1, SE2) ir Norvegijos (NO3, NO4) prekybos zonose pirmą kartą nukrito į neigiamą lygį.

„Elektros kainų mažėjimui įtakos turėjo 24 proc. padidėjusi vėjo energijos gamyba Šiaurės šalyse. Be to, oro temperatūra išliko aukštesnė už normą, tai prisidėjo prie aktyvaus sniego tirpimo Šiaurės šalių kalnuose ir užtikrino didesnį vandens kiekį bei elektros gamybą hidroelektrinėse. Praėjusią savaitę buvo mažesnės ir kuro kainos. Be šių veiksnių, kainų svyravimams Baltijos šalyse įtakos turėjo 24 proc. padidėjusi saulės energijos gamyba regione, palyginti su ankstesne savaite, taip pat 5 proc. didesni elektros srautai iš Suomijos, nors srautai iš Švedijos SE4 prekybos zonos sumažėjo 3 proc.“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ Verslo sprendimų departamento vadovas Artūras Zatulinas.

Elektros vartojimas „Nord Pool“ regione mažėjo ir siekė 6 439 GWh, gamybos apimtys taip pat mažėjo iki 7 054 GWh.

Lietuvoje mažėjo ir vartojimas, ir gamyba

Baltijos šalyse elektros vartojimas per savaitę krito 1 proc. ir siekė 449 GWh. Lietuvoje ir Estijoje elektros suvartota 1 proc. mažiau, atitinkamai 202 GWh ir 137 GWh, Latvijoje – 3 proc. mažiau, 110 GWh.

Elektros energijos bendros gamybos apimtys Baltijos šalyse praėjusią savaitę krito 10 proc. ir siekė 219 GWh. Lietuvoje elektros energijos pagaminta 9 proc. mažiau nei ankstesnę savaitę – 82 GWh, Latvijoje – 27 proc. mažiau, 48 GWh, Estijoje gamyba išliko stabili ir siekė 89 GWh.

Per savaitę visos trys Baltijos šalys kartu pagamino 53 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje pagaminta 40 proc., Latvijoje – 43 proc., Estijoje – 65 proc. šaliai reikalingos elektros energijos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas