Login“ konferencijoje apdovanoti 5 geriausi „TechHub“ pre-akceleratoriaus startuoliai

Login“ konferencijoje apdovanoti 5 geriausi „TechHub“ pre-akceleratoriaus startuoliai

Po trijų mėnesių trukmės intensyvių mokymų ir mentorystės sesijų, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) projekto „TechHub“ pre-akceleratorių baigė jau antroji startuolių karta. „TechHub Demo Day @login“ renginio metu 12 geriausiai mentorių įvertintų komandų prisistatė investuotojams ir inovacijų ekspertams, o 5 pažangiausi ir perspektyviausi startuoliai gavo vertingus prizus – keliones į pasirinktus akceleratorius ES šalyse bei trumpalaikes komandiruotes užsienyje.

Startuolių prisistatymų klausė investuotojų ir inovacijų ekspertų komisija: „Startup Wise Guys“ partnerė Andra Bagdonaitė, „Vinted“ įsigijimų ir susijungimų vadovė Milda Jasaitė, „Baltic Sandbox“ įkūrėjas ir plėtros vadovas Andrius Milinavičius, Vilniaus universiteto fondo direktorius Justinas Noreika, „LitBAN“ valdybos narys Venantas Miškinis bei „Baltic Sandbox“ bendraįkūrėja ir vadovė Sandra Golbreich. Geriausios komandos buvo atrinktos programos mentorių sprendimu, vertinant progresą, idėjos potencialą, komandą ir kitas svarbias startuolių savybes.

Karinės technikos atpažinimas socialiniuose tinkluose

Startuolis „IMINT.AI“ kuria atvirųjų šaltinių žvalgybos produktą, kuris dirbtinio intelekto algoritmų pagalba socialinių tinklų sraute automatizuotai suranda ir atpažįsta vaizdinį turinį su karine technika, pateikia to turinio analizę ir taip sutaupo iki 80 proc. su taktinio ir operacinio lygmens žvalgybine informacija dirbančių specialistų darbo laiko. Šiuo metu komanda didžiausią nišą priemonei mato NATO ir ES šalyse, tačiau taip ir Afrikos bei Pietų Amerikos regione.

Kaip teigia startuolio „IMINT.AI“ įkūrėjas Kazimieras Sadauskas, idėja sukurti tokią inovaciją kilo pačiam dirbant su atvirųjų šaltinių žvalgybos duomenimis ir matant, jog daugelis dalykų, kuriuos galima automatizuoti, paspartinti ir patobulinti, vis dar daromi ranka. „Norime sukurti galimybę padidinti šalies ir visuomenės saugumą tokioms valstybėms, kaip Lietuva, kurios turi ne pačius ramiausius kaimynus. Inovacija padėtų mažoms valstybėms būti atsparesnėms prieš žymiai didesnius priešus“,– sako jis.

Darbuotojų naudų valdymo platforma

Dar vienas pre-akceleratoriaus laimėtojas – startuolis „benme“. Tai darbuotojų naudų ir tiekėjų valdymo platforma, skirta įmonėms bei personalo specialistams, besirūpinantiems papildomomis darbuotojų naudomis. Platforma išsprendžia papildomų naudų, draudimų ir kitų paskatinimų bei privalumų paieškos, pirkimo ir sąskaitų administravimo problemą, siūlydama patogų įrankį, į kurį įmonės gali ne tik sukelti turimas naudas, bet ir rinktis papildomas iš atviro „benme“ partnerių tinklo.

„Startuolis veikia kaip tarpininkas tarp darbdavių ir naudas teikiančių partnerių – įmonės darbuotojai pagal iš anksto darbdavio numatytą biudžetą išsirenka jiems patinkančias naudas iš tiekėjų, o „benme“ suadministruoja visus procesus ir darbdaviui pateikia vieną sąskaitą už visas per sutartą periodą darbuotojų įsigytas naudas. Be naudų administravimo paslaugos, startuolis įmonėms teikia informaciją bei įžvalgas apie naujausias Lietuvos ir Pasaulio darbuotojų motyvacijos ir naudų tendencijas, leidžia jas palyginti“,– sako „benme“ įkūrėja Irma Bučinskaitė.

Inovatyvus būdas naftos teršalams surinkti

Klaipėdos universiteto mokslininkų įkurtas startuolis „Inobiostar“ sukūrė aerogelį – medžiagą, kuri leidžia greitai, efektyviai ir aplinkai draugišku būdu pašalinti naftos teršalus iš aplinkos. Aerogelis gali būti naudojamas vykdant naftos išsiliejimų valymą jūroje, uostuose, taip pat laivuose, jų remonto, gamybinėse įmonėse, degalinėse ir net garažuose. Lyginant su rinkoje egzistuojančiais analogiškais produktais naftos teršalams surinkti, „InnoAerogel“ yra tvarus, dvigubai lengvesnis ir efektyvesnis bei gali būti pakartotinai panaudojamas iki 5 kartų.

Pasak technologijos mokslų krypties daktarės „Inobiostar“ įkūrėjos Tatjanos Paulauskienės, aerogelio efektyvumą užtikrina jo mažas tankis bei ypač didelis poringumas ir paviršiaus plotas. Medžiagos efektyvumui padidinti bei išspręsti panaudotos medžiagos utilizavimo klausimui, mokslininkai šiuo metu dirba stengdamiesi į aerogelio struktūrą integruoti mikroorganizmus, išskirtus iš Baltijos jūros vandens ir smėlio.

Būdas išvengti nuobodžių dovanų

Dar vienas laimėtojas – startuolis „Idooru“ – tai platforma, kurioje galima sau ar draugui užsakyti asmeninį sveikinimą iš garsenybių. Idėja komandai kilo karantino metu, ieškant alternatyvų įprastoms dovanoms. Platforma taip pat suteikia galimybę pandemijos metu užsidirbti pramogų pasaulio atstovams, kurių veikla buvo apribota. Prie platformos jau prisijungė apie 40 Lietuvoje žinomų veidų: aktorių, dainininkų, rašytojų, komikų, magų, sportininkų, nuomonės formuotojų.

Kaip teigia startuolio bendraįkūrėja Austėja Dzidzevičiūtė, personalizuoti vaizdo įrašai yra alternatyva įvairiems nepanaudotiems dovanų kuponams ir kitoms neišpakuotoms dovanoms, kurių vertė vien Lietuvoje kasmet sudaro apie 31 mln. Eur. „Ar žinote, kad nemėgstamiausios visų laikų dovanos yra puodeliai, drabužiai ir dovanų kuponai. Nepaisant to, tikrai visi esame jų gavę. Tikimės, kad mūsų platformos pagalba žmonės dažniau dovanos personalizuotas dovanas, kurioms nereikės dulkėti lentynose“,– sako A. Dzidzevičiūtė.

Apsikeitimas valiutine rizika be tarpininkų

Penktasis startuolis „CorpHedge“ – naujos kartos valiutinės rizikos valdymo įrankis. Priemonė kuriama fondų valdymo įmonėms, privataus kapitalo investuotojams, tarptautiniams kreditoriams, kurie susiduria su valiutine rizika investuodami užsienio valiuta. Įrankis leis vartotojams valiutine rizika apsikeisti be tarpininkų (angl. Peer-to-peer) neutralioje aplinkoje, kuri nėra veikiama rinkos. Tai sutaupys daugiau nei 50 proc. kaštų apsikeitimo sandoriams, palyginus su tradicinėmis bankų ar brokerių paslaugomis.

„Ši idėja kilo iš patirties dirbant su klientais. Fondų valdymo įmonių valiutos rizikų valdymas turi tam tikrą specifiką ir didžioji dauguma fondų valdytojų naudoja tokias pat rizikos valdymo strategijas. Todėl jų veiksmai labai prognozuojami ir tai sudaro galimybes jiems apsikeisti rizika tarpusavyje eliminuojant tarpininką“,– sako „CorpHedge“ įkūrėjas Dainius Šilkaitis.

Startuoliams vystyti savo idėjas ir įgyvendinti programos tikslus padėjo asmeniniai mentoriai. Į individualias startuolių problemas gilinosi ir komandas nuolat konsultavo net aštuoni įvairių sričių profesionalai: strategijos, rinkodaros, komandos stiprinimo, informacinių sistemų projektų, technologijų, tvaraus verslo, sveikatos inovacijų ir kiti. Mokymų metu komandos įgavo reikalingų žinių tolesnei verslo plėtrai, susipažino su investuotojais ir verslo angelais, turėjo galimybę pasipildyti komandos nariais ir gavo 25 000 Eur vertės paslaugų.

Kelionę jau trečiajame „TechHub“ pre-akceleratoriaus cikle kitą savaitę pradės dar 23 startuoliai, tarp jų tokios idėjos, kaip estetiški papuošalai laikysenai matuoti, dirbtinio intelekto panaudojimas parfumerijos srityje, inovatyvi arbata, trumpų distancijų laiko matavimo priemonė, senjorams dedikuota darbo paieškos platforma ir kitos. Iš viso projekto laikotarpiu planuojami 6 pre-akceleratoriaus ciklai. Registracija į ketvirtąjį ciklą prasidės 2021 m. rugsėjo mėn.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas