Sparčiau atveriamas koridorius žaliajai energetikai: išduotas leidimas 23 naujoms vėjo elektrinėms statyti

Pranešimas spaudai

2022-03-04, 12:20

0 komentarų
Sparčiau atveriamas koridorius žaliajai energetikai: išduotas leidimas 23 naujoms vėjo elektrinėms statyti

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) antradienį priėmė palankų poveikio aplinkai vertinimo sprendimą dėl 23 papildomų vėjo elektrinių įrengimo vėjo jėgainių parke Kelmės rajone. Jų galia, priklausomai nuo pasirinkto varianto, sieks nuo 126,5 – 148,8 MW. Taip dar labiau stipriname Lietuvos energetinę nepriklausomybę.

Nustatyta, kad šių vėjo elektrinių įrengimas ir eksploatavimas atitinka aplinkos apsaugos, visuomenės sveikatos, nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos, gaisrinės saugos ir civilinės saugos teisės aktų reikalavimus.

„Mes turime siekti, kad Europa atsisakytų Rusijos dujų ir naftos, kad tai netaptų Kremliaus ginklu tvirkinant Europą. Projektas po projekto, vėjo jėgainių parkas po vėjo jėgainių parko ir mes tampame laisvesni nuo Rusijos įtakos. 6 iš 10 iškastinį kurą išgaunančių šalių yra autoritariniai režimai. Atsinaujinanti energetika ne tik saugo pasaulio klimatą, bet ir sustabdo pinigų siuntimą diktatoriams, kurie užvaldę savo valstybes ir strateginius išteklius įkalina visuomenes“, – leidimų išdavimą komentavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

2019 – 2021 m. AAA leido sausumoje statyti 328 vėjo elektrines, kurių bendra galia sudaro 1,81 GW – tai yra viršija dabartinės Vyriausybės programoje užsibrėžtą tikslą iki 2025 m. įrengti iki 1,2 GW galios vėjo elektrinių. Šie duomenys apima tik projektinius pajėgumus – be Lietuvoje jau veikiančių ir elektrą generuojančių vėjo jėgainių.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje pastatytų vėjo elektrinių galia sudaro 545 MW.

Per artimiausius dvejus trejus metus privatūs investuotojai planuoja pastatyti dar apie 930 MW vėjo elektrinių.

Aplinkos ministerija, ieškodama pusiausvyros tarp kraštovaizdžio apsaugos ir vėjo energetikos plėtros, rengia aiškų vertingiausių kraštovaizdžių žemėlapį, kuriuo nustatomi reikšmingą neigiamą vizualinį poveikį gražiausiems Lietuvos peizažams, panoramoms turintys aukštaūgiai statiniai. Tai užtikrins subalansuotą kraštovaizdžio apsaugą, o kartu netrukdys plėsti esamus ir statyti naujus vėjo elektrinių parkus.

2019–2021 m. AAA nutarė, kad planuojamoms 163 vėjo elektrinėms poveikio aplinkai vertinimas neprivalomas – tai yra vėjo energijos įrengimai atitinka aplinkos apsaugos ir kitų teisės aktų reikalavimus.

Kartu, pernai išnagrinėjusi poveikio aplinkai vertinimo ataskaitas, AAA priėmė 6 sprendimus, nurodydama, kad planuojamos 165 vėjo elektrinės, įvykdžius aplinkosaugines sąlygas, atitinka aplinkos apsaugos, sveikatos, paveldo apsaugos, saugos reikalavimus.

Taip pat bus atlikti tyrimai apsisprendžiant dėl didelės galios vėjo elektrinių parkų įrengimo Lietuvos jūrinėje teritorijoje po 2025 m.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas