TSMC planuoja pokyčius: kai kurie darbai būtų perkeliami į JAV, jau kuriama nauja litografija

Pastaruoju metu Taivano puslaidininkių gamybos bendrovė (TSMC) dažnai minima naujienose, nes daugelis bendrovių išleidžia produktus, kurie yra pagaminti pas TSMC. Taivano lustų gamintoja nuo 2020 m. patikimai tiekia AMD 5 nm procesorius, o NVIDIA naudojasi 4 nm litografija gamindami RTX 40 serijos lustus.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
TSMC planuoja pokyčius: kai kurie darbai būtų perkeliami į JAV, jau kuriama nauja litografija

„iPhone 14“ lustams gaminti taip pat naudojamas TSMC 4 nm litografija. „Apple“, būdama didžiausia tiekėjo klientė, dažnai iš jo gauna naujausius ir geriausius techprocesus. Todėl „Apple“ planuoja pereiti prie TSMC 3 nm technologinio proceso „iPhone 15“ telefonų lustams gaminti.

Šiuo metu TSMC gamina 3 nm lustus tik savo gimtojoje šalyje Taivane. Nors tai nebūtinai sukelia kokių nors didelių problemų ar trukdžių „Apple“ kūrimo procese, yra būdų, kaip jį supaprastinti. Abi bendrovės turi vieną idėją: perkelti visą TSMC 3 nm gamybą į Jungtines Valstijas.

2020 m. TSMC pradėjo planus statyti apdorojimo ir kūrimo gamyklą JAV. Pirminiais skaičiavimais, statyba turėjo būti baigta 2021 m. Tačiau po dviejų atidėjimų galutinis terminas dabar yra 2023 m. I ketvirtis. Darant prielaidą, kad šio termino bus laikomasi, „iPhone 15“ modeliuose galimai bus įdiegtas visiškai naujas Jungtinėse Valstijose pagamintas 3 nm procesorius.

Viena iš Taivane esančių TSMC gamyklų pasiekė proveržį, padėsiantį įvaldyti 1 nm litografiją. Žinoma, kadangi procesoriai tampa vis kompaktiškesni, juos tampa daug sunkiau gaminti. Todėl TSMC inžinieriai turi rasti naujų medžiagų ir metodų, kaip sumažinti litografiją iki 1 nm ar net mažesnių technologinių procesų.

Šiuo tikslu TSMC bendradarbiauja su Masačusetso technologijos institutu (MIT) ir Nacionaliniu Taivano universitetu (NTU), kad ištirtų ir sukurtų naujus gamybos metodus. Po daugybės inžinerinių darbų ir bandymų jie atrado, kad derinant 2D medžiagas ir pusiau metalinį bismutą gaunama itin maža varža, kuri gali įgalinti 1 nm litografijos gamybą.

Tyrėjų grupės patvirtino, kad iki 1 nm litografijos masinės gamybos ir realių produktų dar liko ne vieneri metai. Dabartinius 2 nm techproceso planus pamatysime tik 2024 m. pabaigoje. Taigi iki 1 nm įvaldymo gali prireikti mažiausiai penkerių metų. Kas žino, gal iki dešimtmečio pabaigos sulauksime pikometro dydžio (1000 pm = 1 nm) litografijų, jei šie proveržiai tęsis.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas