Tvari technologijų įmonių veikla – 3 ateities prognozės

Pranešimas spaudai

2022-05-13, 17:40 (atnaujinta 2022-05-14, 01:42)

0 komentarų
Tvari technologijų įmonių veikla – 3 ateities prognozės

Tvarumas iš esmės grindžiamas trimis dimensijomis – aplinkos, ekonomine ir socialine, o vienas iš tvarumo tikslų yra užkirsti kelią gamtinių ar fizinių išteklių išeikvojimui. Pastaraisiais metais tvarumas tapo vienu iš technologijų šakos prioritetų; tvari veikla nėra tik rekomendacija, o reikalavimas šiuolaikiškoms įmonėms. Šiuo metu klimato kaita reikalauja itin greitai imtis veiksmų, taip pat radikaliai keisti tai, kaip ir kokią išgauti energiją, išteklius ir žaliavas bei kaip efektyviai juos panaudoti. Green development 2030 konferencijos metu „Huawei“ pateikė keletą prognozių, kokį vaidmenį jų atžvilgiu vaidina tvarumas.

Atsinaujinanti energija taps norma

Atsinaujinančios energijos dalis ir vaidmuo energijos tiekimo srityje vis didės ir didės vis sparčiau.

Prognozės rodo, kad iki 2030 m. 80% energijos bus gaunama iš atsinaujinančių šaltinių, o energijos efektyvumas padidės net iki 100 kartų. Šiuo tikslu bus kuriami nauji ir inovatyvūs atsinaujinančios energijos išgavimo būdai. Pvz., „Huawei“ ekspertai skaičiuoja, kad ateityje jūrose bus plačiai išdėstytos saulės jėgainės ir 200 metrų aukščio vėjo turbinos. Didžiulėje Sacharos teritorijoje bus didžiausia pasaulio saulės elementų jėgainė, o elektros energija tinklu iš vieno žemyno pasieks kitą. Naudojantis išmaniuoju energijos debesimi, virtualios jėgainės elektros energiją leis gaminti dar labiau tausojant aplinką ir išmetant mažiau anglies dvideginio.

Kitą dešimtmetį švari energija bus naudojama vis plačiau, o atsinaujinanti energija, gaunama iš vėjo, saulės ir vandens, palaipsniui pakeis tradicinį kūrenamą iškastinį kurą. Be to, technologijos padės tvariai elgtis ir elektros energijos vartotojams. Bus kuriamos skaitmeninės technologijos, tiksliai ir sparčiai nustatančios veiklą, kurios metu suvartojama daug energijos ir į aplinką išleidžiama daug anglies dvideginio, taip užtikrinant tikslią savo suvartojamos energijos apskaitą.

Srities laukia aktyvus žaliasis kursas

„Huawei“ ekspertai skaičiuoja, kad artimiausioje ateityje technologijų gamyklos taps išmanios, skaitmeninės ir tausojančios aplinką. Jose dirbs robotai, gebantys patys atlikti tokias užduotis kaip, pvz., medžiagų ruošimas ir pakavimas, kokybės kontrolė ir sandėlių priežiūra. Skaitmeninės technologijos šiuos robotus padarys protingesnius, taip skatindamos jų platesnį naudojimą ir gerokai sumažindamos darbo jėgos sąnaudas bei taupydamos laiką ir išteklius. „Huawei Intelligent World 2030“ pranešime prognozuojama, kad iki 2030 m. 10 000 darbuotojų teks vidutiniškai 390 robotų.

Aktyvų žaliąjį kursą yra įvedusi ir informacinių komunikacijos technologijų sritis – pagal ekspertų prognozes ji turi potencialą per artimiausią dešimtmetį sumažinti pasaulio anglies dvideginio emisijas net 20%. Kad būtų pasiektas tikslas, nuolat aktyviai diegiamos skaitmeninės technologijos, siekiant valdyti ir mažinti išmetamųjų teršalų kiekį. ​Be to, sritis yra organizuojama taip, kad būtų atsižvelgiama į visus tvarumo aspektus – informacinių komunikacijos technologijų įmonės padeda modernizuoti valstybės administravimo įstaigų reglamentus ir viešąsias paslaugas, vystydamos perėjimą prie ekologiškų gyvenimo ir darbo modelių bei taip skatindamos ekologinę socioekonominę plėtrą.

Žaliasis kursas yra neišvengiamas kelias technologijų įmonėms. „Šiuo metu iš esmės visų įmonių ateitis yra susijusi su perėjimu prie „žalios ir skaitmeninės“ ekonomikos. Be abejonės, šis gebėjimas keistis ir šių pokyčių sparta lems tai, ar įmonė ateityje vystysis ar stagnuos“, – pasakoja Danas Masiliunas „Huawei“ atstovybės vadovo pavaduotojas Lietuvoje.

Ekologinė skaitmeninė infrastruktūra taps reikalavimu

Ateities plėtros prioritetas bus sukurti aplinką tausojančią, mažai anglies dvideginio į aplinką išleidžiančią, išmanią ir automatizuotą skaitmeninę infrastruktūrą. Atsinaujinantys energijos šaltiniai taps pagrindiniais energijos šaltiniais. Kadangi didieji duomenys, dirbtinis intelektas, neuronų tinklai ir kitos technologijos vis populiarėja ir yra vis geriau atpažįstamos, skaitmeninės infrastruktūros pamažu tampa išmanios ir automatizuotos. Tai padės pašalinti ir realiuoju laiku numatyti veiklos metu kilusias problemas, sumažinti išlaidas ir laiką, taip pat pagerinti reagavimo spartą. Ilgalaikei infrastruktūrai yra itin svarbu išteklių taupymas. „Huawei“ ekspertai numato, kad ateityje įrangą, kuri kažkada užėmė ištisą patalpą, bus galima montuoti ant nedidelio stulpo, o kažkada tradiciniais laikytus betoninius duomenų centrų pastatus pakeis surenkami moduliniai duomenų centrai. Skaičiuojama, kad pastatų statybai, kuri šiuo metu trunka apie 2 metus, per artimiausius dešimtmečius sutrumpės iki kelių mėnesių.

„Tvarios infrastruktūros įvedimą skatina sparti skaitmeninių technologijų ir inovacijų plėtra, o tai savo ruožtu leidžia kurti naujus išteklių efektyvumo didinimo ir taupymo būdus. Tvari infrastruktūra, visų pirma, leidžia vykdyti veiklą tausojant aplinką, o kita vertus, ji apsimoka ir pačioms įmonėms. Dėl šių priežasčių tvari technologijų įmonių infrastruktūra ir veikla apskritai sparčiai tampa visuotinai priimtina norma“, – pasakoja Danas Masiliunas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

„Mercedes“ ruošia įspūdingų savybių elektromobilį? 2026 metais galime sulaukti itin galingo modelio pristatymo, aiškėja pirmosios detalės

Arnas Balčiūnas

2024-04-20, 09:00

0 komentarų

„Mercedes“ galimai atšaukė savo keistą pusiau sedaną, pusiau „Maybach“ visureigį, tačiau jie akivaizdžiai dirba ties kita specialia sportine transporto priemone. „Autocar“ praneša, kad „AMG“ kuria specialų, elektra varomą visureigį su keturženkliu arklio galių skaičiumi, kurį pristatys 2026 metais.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Mercedes“ ruošia įspūdingų savybių elektromobilį? 2026 metais galime sulaukti itin galingo modelio pristatymo, aiškėja pirmosios detalės

„Mercedes“ galimai atšaukė savo keistą pusiau sedaną, pusiau „Maybach“ visureigį, tačiau jie akivaizdžiai dirba ties kita specialia sportine transporto priemone. „Autocar“ praneša, kad „AMG“ kuria specialų, elektra varomą visureigį su keturženkliu arklio galių skaičiumi, kurį pristatys 2026 metais.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Tvirtinama, kad jis nebus susijęs su jokiu egzistuojančiu „Benz“ prekės ženklo produktu, nes jis bus paremtas būsima „AMG.EA“ platforma.

Teigiama, kad jis yra beveik tokio paties dydžio, kaip „Vision AMG“, todėl galima tikėtis, kad bendras jo ilgis sieks apie 200 colių, o ratų bazė – apytiksliai 118 colių. Įspūdingo dydžio visureigis sudarys konkurenciją „Lotus Eletre“ ir būsimam elektriniam trijų sėdynių eilių „Porsche“. Jis taip pat netiesiogiai konkuruos su „BMW XM“ „plug-in“ tipo hibridu.

„Autocar“ tikisi, kad prieš pristatydami serijinį modelį po poros metų, „AMG“ apžvelgs savo pirmąjį elektrinį visureigį. Dar nėra aišku, kiek variklių jis turės, tačiau kadangi elektromobilis bus varomas keturiais ratais, yra suplanuoti mažiausiai du varikliai. Britų žurnale, kuriame cituojamas su „AMG“ darbotvarke dėl paslaptingojo modelio, siūlančio „visiškai naują kintamos traukos galimybių lygį“, susipažinęs asmuo yra minima „gerokai virš 1000 arklio galių“ siekianti bendra galia.

Neįvardintas modelis galėtų būti „Vision AMG“ visureigio atitikmuo, skirtas būti elektrine, sudėtingai pavadinto „ AMG GT“ keturių durų kupė, versija. Slogus sedanas bus pirmasis „AMG“ pagal užsakymą gaminamas automobilis, nuo tada, kai „SLS AMG Electric Drive“ buvo atlikta konversija iš benzino į elektrą. Sportiškieji „EQ“ modeliai yra tik sustiprinti „Benz“.

Sklinda gandai, kad „Mercedes“ jau atlieka pakeitimus Vokietijos „Sindelfingen“ gamykloje, kad galėtų joje gaminti savo super visureigį. Tikėtina, kad jis bus gaminamas ant tos pačios surinkimo linijos, kaip ir sedanas, kuris pirmasis pasieks rinką.

Panašu, kad teks dar ilgiau palaukti pilnai elektrinio sportinio automobilio, nes panašu, kad „AMG“ pirmumą teikia į apimtį orientuotiems gaminiams. Tikėkimės, kad sedanas ir visureigis bus pakankamai sėkmingi ir verti išbandymo visureigių apsėstame pasaulyje. „AMG“ nuosavos elektrinės platformos įgijimas yra drąsos įkvepiantis ženklas, kad elektromobilių eroje, kuri neateis taip greitai, kaip prognozuoja „Mercedes“, bus įdomių automobilių.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas