Ukrainiečiai į karą metė naują ginklą: stebėjimo kameros taps baisesnės už šautuvus

Lukas Snarskis

2022-03-14, 15:25 (atnaujinta 2022-03-14, 22:42)

13 komentarai (-ų)
Ukrainiečiai į karą metė naują ginklą: stebėjimo kameros taps baisesnės už šautuvus

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje tęsiasi jau daugiau nei dvi savaites. Vladimiro Putino karinė invazija akivaizdi, jog nesiklosto pagal jo scenarijų, o ukrainiečiai demonstruoja užtikrintą kovą. Negana to, tam pasitelkiamos ir įvairiausios technologijos.

Ukrainos gynybos ministerija šeštadienį pradėjo naudoti „Clearview AI“ veido atpažinimo technologiją, praneša naujienų agentūra „Reuters“. JAV startuolio sukurta technologija turėtų padėti identifikuoti užpuolikus iš Rusijos, identifikuoti žuvusiuosius, o taip pat turėtų pagelbėti ir kovojant su dezinformacija.

Pranešama, jog Ukraina gauna nemokamą prieigą prie galingos „Clearview AI“ veidų paieškos sistemos, kuri valdžios institucijoms suteikia galimybę tikrinti dominančius asmenis tam skirtuose patikros punktuose. „Reuters“ šaltiniai atskleidžia, jog „Clearview“ bendrovės generalinis direktorius Hoanas Ton-Thatas į Kijevą, su pagalbos siūlymu, kreipėsi vos tik prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą.

Negana to, pažymima ir tai, jog „Clearview“ neketina siūlyti šios technologijos Rusijai. Nors Ukraina šios situacijos ir nekomentuoja, tačiau dar anksčiau buvo teigiama, jog yra svarstomi JAV dirbtinio intelekto kompanijų, tokių kaip „Clearview“, pasiūlymai. Verta prisimingti, jog nemažai Vakarų bendrovių įsipareigojo padėti Ukrainai, teikiant techninę įrangą interneto veikimui palaikyti, kibernetinio saugumo priemones ir kitokią paramą.

Kalbant apie „Clearview“, šis startuolis turi duomenų bazę, kurioje yra daugiau nei 2 mlrd. vaizdų iš Rusijos socialinio tinklo „VKontakte“, o pastarąją duomenų bazę sudaro daugiau nei 10 mlrd. nuotraukų. Net neabejojama, kad tokie technologiniai sprendimai turėtų padėti lengviau atpažinti žuvusiuosius, nes sukurti sprendimai yra gerokai paprastesni nei tapatybės nustatymas, pasitelkiant pirštų antspaudus.

„Clearview“ vadovo teigimu, vėliau ši technologija galėtų būti panaudoti ir tam, jog pavyktų suvienyti karo išbarstytas šeimas. H.Ton-Thato teigimu, „Clearview AI“ gali padėti identifikuojant Rusijos darbuotojus, o taip pat gali daryti įtaką paneigiant melagingus pranešimus socialiniuose tinkluose.

Tiesa, pažymima, jog nėra tiksliai žinoma kokiu tikslu šį technologinį sprendimą naudos Ukrainos gynybos ministerija.

13 komentarų

Nacistus zudyti

Kam tos kameros ce jos neveiksmingos ir vaiku darzelis o ukrainos pasienije nori kirst siena i lenkija sumoki nuo 2000 iki 5000 doleriu pabegeliams nera taip lengva kirst siena saugo ir gaudo ukrainieciu debilai to nerodo ir nesako spauda toks bardakas ant sienos naciku rado skyle pauzdarbiaut aukso kasykla duokles rinkt

Putin kaput

Na rusiškų 30 metų senumo technologijų vis tiek niekas neperspjaus. Atsimenu sovietiniai televizoriai, jei neveikia, trenki su kumščiu per korpusą ir paredkas.

Hansas

Duoda dar ir todėl kad pasipildys duomenų bazė,bet pagrindas manau pagalba Ukrainai greičiau sumušti orkas

Piktas

Prisidengs karu ir idiegs visuomenes sekima, karas baigsis o tech ir istatymai liks

Homo sapiens

Ką čia,, pliauški“, žmonių sekimas vyksta ištisus amžius, ir kas nuo to?, o ir kam tu reikalingas?

Sauliusa

Ir kas i ta sistema nusiunte musu foto

Nesvarbu

Turbūt, kad pats ir nusiuntei😁facebook, twiter, instagram... Ir kiek dar soc tinklų yra. O paskui kažkas kaltas, kad tvo foto kažkas turi...

Homo sapiens

Malonu,,matyti“ nors vieną mąstantį žmogų,...

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 11:59

0 komentarų

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Vyriausybės kanceliarija su dezinformacijos analizės centru „Debunk.org“ organizuoja moksleiviams skirtą egzaminą: gegužės 3 d. visi iš anksto užsiregistravę 9–12 kl. moksleiviai su dezinformacijos analizės meistrais paskaitoje diskutuos apie dezinformaciją, dirbtinį intelektą ir socialinių tinklų algoritmus, o po paskaitos dalyvaus egzamine, pasitikrins savo įgytas žinias ir, žinoma, gaus prizų.

„Dezinformacija nėra tik keistas nesuprantamas žodis ar kažkas, kas manęs nepalies – iš tiesų, kiekvieno iš mūsų telefone, socialiniuose tinkluose nuolat dūzgia didžiuliai informacijos ir dezinformacijos srautai, kuriuos turime atskirti, kad nepasimestume, kad nepakliūtume į sukčių rankas ar kitaip nenukentėtume. Svarbu suprasti, kad dezinformacija – tai priešiškai nusiteikusių šalių hibridinio karo ginklas, nukreiptas į mūsų šalies žmones ir naudojamas su tikslu silpninti visuomenę ir Lietuvą kaip valstybę.

Manau, kad dezinformacijos raštingumas šiais laikas toks pat būtinas kaip ir nuovoka informacinės technologijose, teksto suvokime ar kitose moksleiviams gerai žinomose srityse. Tikiuosi, kad šis egzaminas taps ne tik gražia tradicija, bet ir paskatins dezinformacijos raštingumo integraciją į mokymosi programas“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kaip viskas vyks?

  • Visus 9–12 kl. mokytojus (auklėtojus) iki balandžio 30 d. kviečiame registruoti savo mokomas (auklėjamas) klases dalyvauti Dezinformacijos raštingumo egzamine užpildant šią registracijos anketą. Kiekvienam mokiniui suteiksime individualų identifikacinį kodą (atsiųsime jūsų nurodytu el.paštu pasibaigus registracijai). Todėl prašome pildant formą pateikti kuo tikslesnį dalyvių skaičių iš jūsų klasės.
  • Egzaminas vyks interaktyviu būdu virtualioje erdvėje.
  • Geriausių rezultatų pasiekusi klasė bus pakviesta į Vyriausybės rūmus ir apdovanota.
  • Prieš egzaminą vykstanti paskaita bus transliuojama viešai Vyriausybės „Youtube“ ir „Facebook“ paskyrose.
  • Renginio pradžia – 10 val., trukmė – iki 1 val.

Nesate moksleiviai, bet norite mokytis dezinformacijos raštingumo?

Išbandykite „Debunk.org“ sukurtą skaitmeninį, nemokamą kursą, skirtą išmokti atpažinti melagingą ir klaidinančią informaciją. Lietuvoje „InfoSkydą“ jau išbandė 2 tūkstančiai žmonių!

45 minučių trukmės kurse apžvelgiama daugybę temų: kas yra dezinformacija ir kaip ji veikia, kas yra botai ir troliai, kaip dirbtinis intelektas gali būti naudojamas manipuliuoti jumis, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai, ir dar daugiau.

Atlikę visas užduotis, išmoksite vadovautis trimis paprastomis taisyklėmis, kurios padės išvengti informacinių pinklių: įvertinti šaltinį, patikrinti turinį, ir apsvarstyti kontekstą.

Programą sudaro trumpi straipsniai, vaizdo įrašai ir „Kahoot“ žaidimai. Turėkite omenyje: kuo greičiau pateiksite teisingą atsakymą, tuo daugiau taškų surinksite!

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas