„Visa“ ir „Mastercard“ stabdo operacijas Rusijoje: ką tai reiškia ir kokias alternatyvas turi patys rusai?

Lukas Snarskis

2022-03-06, 10:45 (atnaujinta 2022-03-06, 15:33)

0 komentarų
„Visa“ ir „Mastercard“ stabdo operacijas Rusijoje: ką tai reiškia ir kokias alternatyvas turi patys rusai?

Karinę invaziją Ukrainoje ir toliau tęsiančiai Rusijai – dar vienas smūgis. Šeštadienį vakare „Visa“ išplatino pranešimą, kuriame pranešė, jog stabdo operacijas Rusijoje, o kiek vėliau ir prie šios JAV bendrovės prisidėjo ir „Mastercard“.

Remiantis bendrovių pateikta informacija, operacijos, kurios bus atliekamos Rusijoje išduotomis „Visa“ ar „Mastercard“ kortelėmis, nebeveiks už šalies ribų, o visos kortelės, kurios išduotos ne Rusijoje esančių įstaigų – nebeveiks Rusijoje. Abi JAV kompanijos nurodė, kad tokie veiksmai atliekami „atsižvelgiant į dabartinio konflikto beprecedentį pobūdį ir neaiškią ekonominę situaciją“.

Remiantis „Statista“ duomenimis, „Visa“ ir „Mastercard“ užima maždaug 72 proc. visos Rusijos rinkos ir yra dvi didžiausios korteles išduodančios bendrovės šalyje. Tačiau tai nėra vienintelės opcijos, nes rusai turi ir keletą alternatyvų. Tiesa, naujai pritaikytos sankcijos nebūtinai reiškia, kad rusams būtina ieškotis alternatyvų.

Kaip teigiama „Visa“ išplatintame pranešime, Rusijoje išduotos kortelės nebeveiks užsienyje, tačiau apie jų veikimą toje pačioje šalyje – neužsimenama. Tai turėtų reikšti tai, jog rusai ir toliau galės su savo kortelėmis atsiskaitinėti parduotuvėse ar susimokėti už kino teatro bilietą ir pan. Žinoma, internetinius atsiskaitymus galima pamiršti, o kelionės taip pat taps itin komplikuotas, nors Rusijai ir taip uždaryta didžiulė oro erdvė.

„Visa“ ir „Mastercard“ sprendimas gali pasirodyti itin grėsmingai, tačiau Rusijoje yra ir kitų alternatyvų. Nemažo rinkos dalį, apie 24 proc., užima trečias žaidėjas – tai „Mir“. Tai yra Rusijos mokėjimų sistema, skirta elektroniniams lėšų pervedimams, kuri sukurta 2015 metais. Nesunku būtų nuspėti dėl kokių priežasčių.

„Mir“ sistema kurti pradėta dar 2014 metais, o tokius veiksmus paskatino baimė, jog pasaulis gali pritaikyti sankcijas ir elektroniniai mokėjimai rusams taptų nepasiekiami. 2015 metais buvo išleistos pirmosios mokėjimų kortelės, o 2016 metų pabaigoje Rusijos bankas „Sberbank“ pradėjo jas išdavinėti savo klientams.

Įdomu tai, jog 2016 metų liepą šias korteles, kaip atsiskaitymo priemonę, leido naudoti „McDonald‘s“, o ši amerikiečių kompanija tapo pirmąja JAV bendrove, kuri Rusijos teritorijoje pripažino „Mir“. Jau 2021 metų spalį buvo išduota daugiau nei 100 mln. kortelių.

Tai galėtų būti ganėtinai saugi alternatyva daugeliui rusų, tačiau ir „Mir“ turi tam tikrų niuansų. Visų pirma – ji nėra pripažįstama taip plačiai kaip „Visa“ ar „Mastercard“. Didžiausia rusų sukurtos mokėjimų sistemos problema – ji pripažįstama tik labai mažame kiekyje šalių. Norite sužinoti kas jos?

Šiai dienai „Mir“ kortelėmis galima atsiskaityti tokiose šalyse kaip Baltarusija, Turkija, Vietnamas, Armėnija, Kipras, Tadžikistanas, Kazachstanas ar Uzbekistanas. Žvelgiant į šių dienų kontekstą, platesnio šalių sąrašo tikėtis būtų buvę labai sunku, tačiau šiai dienai „Mir“ gali pasiūlyti daugiau laisvės nei „Visa“ ar „Mastercard“.

Oficialiame „Mir“ mokėjimų sistemos puslapyje teigiama, kad šios platformos kortelę galima įsigyti viename iš 158 Rusijos bankų, kas puikiai iliustruoja lengvą šios platformos prieinamumą. Bet ar tai būtų galima laikyti alternatyva amerikiečių kortelėms?

„Visa“ ir „Mastercard“ vis dar leidžia atsiskaitymus šalies viduje su tomis kortelėmis, kurios buvo išduotos Rusijoje. Žinoma, klausimas kiek ilgai tai tęsis. „Mir“ yra kiek saugesnis pasirinkimas rusams, nes ši kortelė vienaip ar kitaip, bet veiks šalies viduje ir net kai kuriose užsienio šalyse.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas