Išmanusis apšvietimas: viskas, ką privalote žinoti

Išmanusis apšvietimas: viskas, ką privalote žinoti

Naujausios technologijos ir inovacijos vis sparčiau skinasi kelią į kiekvienus namus. Neatsiejamu šiuolaikinių namų akcentu yra išmanusis apšvietimas, padedantis ne tik taupyti elektros energiją, tačiau ir suteikiantis platesnes šviesos valdymo galimybes.

Ekspertai dalijasi patarimais, kodėl planuojant namų apšvietimą verta pasidomėti išmaniaisiais sprendimais, bei atskleidžia, kaip tinkamai įsirengti tokį apšvietimą patiems.

Patogesnis spendimas namuose

Ekspertai pastebi, kad lietuviai vis dažniau ieško modernių sprendimų namuose, taupančių laiką ar resursus, padedančius buities iššūkius išspręsti paprasčiau. Todėl galimybė apšvietimą valdyti išmaniojo telefono pagalba tiesiog sėdint ant sofos sužavi ne vieną.

„Tikriausiai daugeliui pažįstama situacija, kai patogiai sėdint priešais televizorių, nebesinori eiti prie šviesos jungiklio. Lygiai taip pat prieš miegą paskaičius knygą, sunku pakilti iš lovos išjungti šviesos. Tad išmanusis apšvietimas skirtas ne tik technologijų mėgėjams, kurie kuria išmaniuosius namus, tai praktiškas sprendimas kiekvienuose namuose“, – įsitikinęs „Ledvance“ atstovas Gintas Malašauskas.

Anot jo, naudojant savo išmanųjį įrenginį, galima nuotoliniu būdu pritemdyti šviesą ar pakeisti spalvas, nustatyti automatinį šviesos įjungimą ar išjungimą, pritemdymą ar spalvų keitimą pagal numatytą grafiką, pritaikyti apšvietimą prie patalpoje grojančios muzikos.

Aktyvesnį klientų domėjimąsi išmaniojo apšvietimo sprendimais pastebi ir prekybos tinklų atstovai.

„Siekis susikurti jaukius ir patogius namus skatina klientus tiek internetinėje, tiek fizinėse parduotuvėse domėtis išmaniojo apšvietimo sprendimais. Išmanusis telefonas yra nuolat šalia mūsų, juo greičiau ir paprasčiau valdyti namuose esančius įrenginius: televizorių, siurblį-robotą, muzikinį centrą, taip pat ir namų apšvietimą“, – teigia „Senukų“ atstovė Elona Uckutė.

Apšvietimas pagal nuotaiką

Išmaniosios lemputės ar šviestuvai suteikia galimybes skirtingose būsto patalpose individualiai nustatyti norimas scenas ar keisti šviesos funkcionalumą pagal poreikį.

„Nuo erdvės apšvietimo priklauso mūsų darbingumo ir susikaupimo lygis. Todėl intensyvesnis apšvietimas turėtų būti darbo kambaryje, dirbtuvėse, vaikų kambaryje mažiesiems mokantis, nes tai skatina dėmesio koncentraciją, – paaiškina G. Malašauskas. – O prigesinta šviesa kuria jaukią atmosferą, atpalaiduoja, romantiškai nuteikia“.

Eksperto teigimu, miegamajame kambaryje išmanusis apšvietimas taip pat gali palengvinti ankstyvus rytus. „Ryte pabusti bus lengviau, jei šviesa įsijungs reikiamu laiku ir nesukeldama diskomforto pasieks maksimalų apšviestumą palaipsniui, tarsi atkartodama kylančią saulę“.

E. Uckutė atkreipia dėmesį į dar vieną šio apšvietimo funkciją: „Išmanusis apšvietimas suteikia galimybę namų erdvę pripildyti įvairių spalvų šviesomis, todėl praverčia organizuojant vakarėlius terasoje ar svetainėje, padeda sukurti pageidaujamą šventės atmosferą“.

Ekonomiškesnis variantas taupantiems

G. Malašauskas tokio tipo apšvietimą siūlo rinktis ir norintiems sutaupyti. „Išmaniajame apšvietime naudojamos LED lemputės, kurios yra taupiausios rinkoje. Nors pačios lemputės yra kiek brangesnės už įprastas, tačiau jos tarnauja ženkliai ilgiau“, – kalba ekspertas.

Elektros energiją padės sutaupyti ir tai, kad erdvėse, kuriose norima tik budinčios šviesos, galima sumažinti šviesos kiekį ir taip veltui neeikvoti resursų.

Pašnekovas taip pat primena situacijas, kai išvykus iš namų, vis neapleidžia abejonė, ar visuose kambariuose išjungėte šviesą. „Gerai, jei grįžti tenka tik nuo garažo vartų. Mažiau pasiseka tiems, kuriuos abejonės aplanko atostogų metu šiltuose kraštuose, – juokauja G. Malašauskas. – Sugrįžti patikrinti išmaniojo apšvietimo nebereikės, nes išjungti paliktą namuose šviesą galima nuotoliniu būdu“.

Galima įsirengti patiems

Pasak ekspertų, norint įsirengti išmanųjį apšvietimą, specialistų pagalbos neprireiks. „Susieti išmaniąsias lemputes bei šviestuvus reikės mobiliojoje programėlėje sekant instrukcijas ekrane. Joje taip pat galima suteikti valdymo teises ir kitiems vartotojams”, – pristato G. Malašauskas.

Pasak jo, valdyti apšvietimą galima ne tik telefono pagalba, tačiau ir balsu. O artimiausiu metu buitiniame apšvietime gali išpopuliarėti šiuo metu profesionaliame apšvietimo projektuose vis dažniau naudojamas šviesos valdymas, reaguojantis į žmogaus bioritmus.

„Tai automatinis šviesos spalvos kitimas pagal paros metą, atkartojantis natūralaus apšvietimo procesą gamtoje, kai ryte jis yra šaltesnių atspalvių, dienos metu kinta į šiltesnes spalvas ir vakarop pasikeičia į gelsvą. Jau artimiausiais metais buitiniams vartotojams bus pasiūlytos išmaniosios lemputės ir šviestuvai, kurie prisitaikys prie mūsų dienos ritmo“, – naujausias tendencijas apžvelgia ekspertas.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas