„Asus ZenFone 5“ apžvalga

Žilvinas Degutis

2018-12-26, 01:00 (atnaujinta 2023-03-24, 00:08)

0 komentarų
„Asus ZenFone 5“ apžvalga

Telefonai.eu pradėjo bendradarbiavimą su dar viena kompanija, kuri gamina išmaniuosius telefonus, ir tai - taivaniečių „Asus“. „Asus Zenfone 5“ buvo pristatytas dar 2018 metų pradžioje, Barselonoje vykusioje MWC (angl. Mobile World Congress) parodoje. Tuo metu jis susilaukė išskirtinio dėmesio ne dėl savo specifikacijų ar inovacijų, bet dėl savo panašumo į „iPhone X“. 2018 metai buvo „antakio“ metai ir net Android OS gamintojas Google savo naujoje versijoje pritaikė programinį kodą viršutinei ekrano išpjovai. Tačiau „Asus Znfone 5” nesistengė prilygti „Apple“ flagmanui, tai vidutinės klasės telefonas su flagmanams būdingais elementais. Labai girdėta, Jums ne? Visai ne seniai „Samsung“ tokiu šūkiu pristatė savo paskutiniuosius A serijos telefonus. Bet grįžkime prie „Asus ZenFone 5”. Koks gi jis? Ar jis vis dar vertas dėmesio?

„Asus ZenFone 5“ apžvalga – telefono dizainas

Iš pirmo žvilgsnio jis labai panašus į „iPhone X“, tačiau paėmus į rankas atrandi kardinalius skirtumus. Garsioji ekrano išpjova ne tokia didelė ir labiau kampuota, 6,2 colių įstrižainės ekrano apačia turi rėmelį, kai „iPhone X“ 5,8 colių ekranas užsibaigia ties pačiu korpusu, Taip pat atkartojamas ir galinės kameros išdėstymo dizainas. Nors pristatymo metu „Asus ZenFone 5” susilaukė labai daug kritikos, visgi reikia pripažinti, kad tai buvo labai apgalvotas ir teisingas sprendimas, nes būtent šie dizaino elementai vėliau buvo naudojami beveik visų gamintojų. 7,7 mm plonumo kokybiškas korpusas pagamintas iš tvirto metalo, o tarpas iki ekrano (galinio stiklo taip pat) užpildytas plona jungiamąja juostele, dėka jos ekrano stiklas yra ne toks jautrus šoniniams stuktelėjimams. Viršutinėje ekrano išpjovos dalyje įmontuotas šviesos jutimo daviklis, priekinė kamera, garsiakalbis, o po jo grotelėmis pranešimų spalvotas LED indikatorius. Plono korpuso apatinėje dalyje rasime seną, gerą 3,5 mm audio jungtį, USB Type-C, pagrindinį garsiakalbį ir mikrofono skylutę. Viename korpuse šone įjungimo / išjungimo mygtukas bei garso reguliavimo mygtukai, kitame šone sim / microSD kortelių stalčiukas ir mikrofono skylutė. Viršutinėje korpuso briaunoje simetriškai įmontuoti antenų išėjimai ir dar vienas išorinius garsus slopinantis mikrofonas. Galinė telefono dalis išsiskiria jau vizitine „Asus“ kortele tapusiu spalvų žaižaravimu aplink pirštų antspaudų jutiklį. Mano testuojamas modelis yra sidabro spalvos ir jei ne pirštų nutepliojimai, galinę dalį galima būtų naudoti tarsi veidrodį, tačiau net dažnai valant patarsiu naudoti dėklą (nemokamas dėklas įdėtas pirminėje pakuotėje). Kodėl? Nes galinė dalis padengta ganėtinai kokybiška oleofobine danga yra labai slidi, slysta net nuo menkiausiai pasvirusio paviršiaus. Ir aišku būtina paminėti dvigubos kameros modulių apačioje įmontuotą ir dvigubo tono blykstę. Tai gi, nors vizualiai šis telefonas primena A lygos žaidėjo flagmaną, tačiau „Asus“ nepagailėjo investuoti į kokybiškas medžiagas, sukūrė puikiai rankoje įsitaisantį telefoną. Grakštus apvalūs kampai, korpuso briaunos statmenos, bet delno nerėžia, garso reguliavimo ir įjungimo / išjungimo mygtukai patalpinti intuityviai patogiame aukštyje. Galėčiau prikibti tik prie dviejų dalykų:

  • apatinės dalies dizaino neišpildymo, visi elementai išdėstyti ne korpuso centre, o paslinkti šiek tiek į apačią;
  • galinės kameros atsikišimas trukdo naudotis telefonu, jam gulint ant stalo visas aparatas lengvai siūbuoja.

„Asus ZenFone 5“ apžvalga – telefono ekranas

Visų pirma, šis telefono ekranas yra didesnis už pamėgdžioto „iPhone X“ – tai ryškus, puikiai perteikiantis spalvas 6,2 colių įstrižainės IPS LCD ekranas, kurio skiriamoji geba 2246 x 1080 pikselių (FHD+), o kraštinių santykis 18,7:9. Dėl dirbtiniam intelektui patikėto automatinio spalvų koregavimo pagal besikeičiančią aplinką (kažkas panašaus į Apple naudojamą „TrueTone“ technologiją), spalvų gama puikiai subalansuojama ir vaizdas nesuliejamas. Vis gi, tai IPS matrica ir juoda spalva čia ne tokia gili, kaip AMOLED ekranuose, ji pastebimai turi tamsiai pilką atspalvį, o tai kartais erzina. Taip pat nepatogumų sukelia, ypač žaidimuose, šalia kraštų suprastėjęs lietimui reagavimas. Daugumai nepatinka ekrano išpjova, tad ją lengvai galima programiškai paslėpti, bet žvitri akis vis tiek ją pastebės dėl jau minėtos pilkuojančios juodos spalvos. Labai maloniai nustebino galimybė įsijungti naudojimosi su pirštinėmis funkciją, kurią net ne visi flagmanai turi. Naudojantis telefonu lauke ji tikrai pravers, juo labiau, kad ekranas puikiai įžiūrimas tiesioginėje saulės šviesoje, o apžvalgos kampai ganėtinai dideli.

„Asus ZenFone 5“ apžvalga – telefono veikimas

Vos kelios dienos prie 2018 m. Šv. Kalėdas „Asus“ išleido Android 9 atnaujinimą, tačiau šioje apžvalgoje testuojamas telefonas veikė dar su Android 8.0 , kas nei kiek nesutrukdė įvertinti jo galimybių. „ZenFone 5” vienas pirmųjų naudojo vidutiniam telefonų segmentui skirtą „Snapdragon 636“ procesorių, 4 GB RAM, 64 GB pastovios atminties su galimybe ją padidinti microSD kortelės pagalba, kuri įsistato į tą patį stalčiuką kartu su 2 SIM kortelėmis. Tai tikrai galingas telefonas (savo segmente), kuriuo galima bus žaisti daugumą naujausių ir daug resursų reikalaujančių žaidimų. Tiesa, kai kuriuose reikės primažinti grafinius nustatymus, nes testuojamas „Asphalt 9“ su maksimaliais nustatymais kelis kartus nepasileido, o pasileidęs vieną kartą užstrigo. Panaši situacija ir su populiariuoju „PUBG“, tačiau nustačius vidutinius reikalavimus jokių strigimų nepastebėjau, tik šiek tiek erzino jau minėtas netikslus ekrano lietimas. Žaidžiant ne per Wi-Fi, o naudojant mobiliuosius duomenis telefonas labai smarkiai įkaista, karštis nemaloniai erzina delnus, tačiau nereikia pamiršti, kad tai vidutinės klasės telefonas, testuojant jį stūmiau iki maksimalios pajėgumų ribos, kasdieniame naudojime tokie scenarijai retai pasitaiko. „Asus ZenFone 5” naudoja firminę „ZenUI“ operacinę, kuri pilna patogių, įdomių ir kartais ne visai naudingų funkcijų. Pati „ZenUI“ labai primena švarų „Google Android“ su „iPhone X“ gestų imitacija. Pastarąją galima atjungti ir naudoti įprastus ekrano mygtukus. Be gale esančio pirštų antspaudų skaitytuvo galima naudoti ir veido atpažinimo funkcija, kuri toli gražu ne tokia sklandžiai veikianti, kaip „Apple“ įrenginiuose, nes naudoja nuotraukos atpažinimą priekinės kameros pagalba. Taip, dienos metu ar prie gero apšvietimo suveikia greitai ir tiksliai, tačiau vos sutemus reikalauja šiek tiek palaukti arba pasinaudoti kitu atrakinimo būdu. Dar viena dirbtiniam intelektui patikėta užduotis, tai automatinis garso reguliavimas. Skambučio ar pranešimo garso signalo lygis automatiškai parenkamas pagal išorinę aplinką, tiksliau pagal jos triukšmo lygį, tad einant gatvėje nereikia nerimauti, jog negirdėsite skambučio, o įėjus į tylią erdvę, nereikės raudonuoti dėl per garsiai čirškiančio telefono. „Asus ZenFone 5” turi daug įvairių funkcijų (Twin App, OptiFlex, AI boost, ZeniMoji ir kt.), ne visas jų mes naudojame, tačiau gera žinoti, kad yra ką pasirinkti. Daugiausiai mano priekaištų susilaukė telefoninio skambučio kokybė. Gyvename 21 amžiuje ir tokie nesklandumai vis dar nustebina. Ne kartą paskambinus negirdėjau pašnekovo, o tik savo paties balsą (ryškų aidą), taip pat pasitaikydavo atvejai, kai paskambinus tvyrodavo tyla. Tačiau internetiniai pokalbiai vykdavo be priekaištų, Wi-Fi, Bluetooth ryšiai palaikomi stabiliai, NFC sujungia momentaliai.

„Asus ZenFone 5“ apžvalga – telefono audio

Kadangi tai vidutinės klasės telefonas, nereikia tikėtis aukščiausios kokybės garso. Garsas „ZenFone 5“ telefona yra aiškus ir net turi užuominų į žemus dažnius. Tačiau, kaip bebūtų, tiek išorinis garsiakalbis, tiek garsas ausinėse, neišgroja viso spektro. Geresnio rezultato tokio tipo įrenginyje tikriausiai būtų sunku tikėtis. „Asus ZenFone 5“ turi ir šiokių tokių privalumų garso srityje. Didžiausiu privalumu būtų galima laikyti išsaugotą 3,5 mm ausinių jungtį. Nors dauguma gamintojų šio sprendimo atsisako, tačiau „Asus“ vis dar turi tokią opciją. Verta paminėti ir tai, jog garsiakalbiai groja itin garsiai.

„Asus ZenFone 5“ apžvalga – telefono kamera

Galinėje telefono dalyje puikuojasi dvigubo modulio kamera – 12 MP, f/1.8 su IMX363 „SONY“ sensoriumi turinti keturių ašių optinę stabilizaciją pagrindinė ir jai antrinanti 8 MP f/2.2 plataus kampo kamera. Priekinės kameros charakteristikos taip pat nedaro gėdos – 8 MP f/2.0 modulis. Pagrindinė kamera fiksuoja ganėtinai geras nuotraukas, spalvos natūralios, daug detalių, vaizdas neišplaukęs (nebent objektas greitai juda), mažai triukšmų. Fotografuojant automatiniu režimu telefonas mėgsta užkelti ekspoziciją, tad kartais patartina nustačius fokusą, šalimais fokusavimo apskritimo šiek tiek paslinkti nustatymo svirtelę žemyn. Situacija kiek pasikeičia sutemus, atsiranda nuotraukoje triukšmai, o nuotraukos kraštai šiek tiek suliejami, tačiau tai pastebės tik akylas naudotojas. 2018 metai buvo dirbtinio intelekto aušros metai, jį bandė taikyti visur kur įmanoma, pradedant nuo kamerų, ne išimtis ir „Asus“. Šio telefono kamera atpažįsta 16 skirtingų vaizdo scenų ir pritaiko atitinkamus kameros nustatymus. Reikia pripažinti, kad „ZenFone 5” tai daro stebėtinai gerai, spalvos ne per ryškios, tekstūros neužaštrintos, aišku galima šią funkciją ir atjungti. Kvaila būtų tikėtis, kad „Asus“ apsiribos tik automatiniu kameros režimu. Entuziastai ras ir PRO režimą, kuriame galima gerokai detaliau koreguoti fotografavimo parametrus. Telefone rasime ir Super Resolution režimą. Jį pasirinkus daromos vienu metu daromos kelios nuotraukos ir sujungiamos į vieną bendrą, taip pateikiant daugiau detalių. Tiesą pasakius, labai didelio kokybės skirtumo nepastebėjau, tačiau fotografuojant peizažus, tai puiki galimybė užfiksuoti geresnį kadrą. Taip pat kameros aplikacijoje rasite Time Lapse, Slow Motion, Panorama, GIF Animation, Google Lens ir portretinį Beauty režimus. Ir vėl gi, gera žinoti, kad yra ką pasirinkti. [gallery columns="6" link="file" ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTEyN18xNzM4MTFfdkhEUl9BdXRvLWUxNTQ1NjAwNjI3MzAyLmpwZyIsInRpdGxlIjoiUF8yMDE4MTEyN18xNzM4MTFfdkhEUl9BdXRvIiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIxMF8xNTEyNTRfdkhEUl9Pbl9IUC5qcGciLCJ0aXRsZSI6IlBfMjAxODEyMTBfMTUxMjU0X3ZIRFJfT25fSFAiLCJjYXB0aW9uIjoiIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIxMF8xNTEyNDZfdkhEUl9Pbl9IUC5qcGciLCJ0aXRsZSI6IlBfMjAxODEyMTBfMTUxMjQ2X3ZIRFJfT25fSFAiLCJjYXB0aW9uIjoiIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIxMF8xNTA3NTUuanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMjEwXzE1MDc1NSIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIxMF8xNTAyNDYuanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMjEwXzE1MDI0NiIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIxMF8xNDU5MjkuanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMjEwXzE0NTkyOSIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIxMF8xNDU5MjMuanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMjEwXzE0NTkyMyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIwM18yMTQ0MDguanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMjAzXzIxNDQwOCIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTIwM18yMTM5NTkuanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMjAzXzIxMzk1OSIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTEzMF8xODUyMjMuanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMTMwXzE4NTIyMyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvUF8yMDE4MTEzMF8xODUxNDYuanBnIiwidGl0bGUiOiJQXzIwMTgxMTMwXzE4NTE0NiIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvdGVsZWZvbmFpLmV1XC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMlwvMjAxODExMjFfMjIyMzIyLmpwZyIsInRpdGxlIjoiMjAxODExMjFfMjIyMzIyIiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0="] Video galimybės taip pat plačios. Labiausiai nustebino, jog vidutinės klasės telefonas gali filmuoti FHD 120 fps (aut. fps – kadrų per sekundę), ne visi flagmanai įgalinti tokiu pasirinkimu. Tiesa, pasirinkus 4K formatą, bus filmuojama 30 kadrų per sekunde. Autofokusavimas greitas ir tikslus, nesuveikia tik priėjus labai arti objekto (makro filmavimo sąlygose). https://youtu.be/XsRtR-ezdUo https://youtu.be/IbleEo12S0Q

„Asus ZenFone 5“ apžvalga – telefono baterija

Dirbtinis intelektas – šioje apžvalgoje jis skamba vos ne kaip prakeiksmas, tačiau „Asus“ surado jam darbo ir baterijos priežiūroje. Telefonas analizuoja pakrovimo laiką bei įpročius (kraunama dieną ar naktį, pilnai ar dalinai) ir pritaiko kitą baterijos pakrovimą. Pavyzdžiui, jei mėgstate palikti telefoną krauti per naktį, dirbtinis intelektas tai užfiksuos ir pakraus bateriją iki 80%. Likusius procentus greitai pakraus prieš jums atsibundant, taip kraunama baterija tarnaus ilgiau. Įprastu krovimu nuo 0% iki 100% telefonas, dėka galingesnio maitinimo blokelio pasikrauna per 2 val. Jos ilgaamžiškumo tikrai norėsis, nes 3300 mAh dydžio baterija nėra pati talpiausia šių dienų technologijų pasaulyje. Nors naujasis Snapdragon 636 turėtų užtikrinti taupesnį procesų valdymą, bet realybė vis gi šiek tiek kitokia. Mūsų portalo baterijos teste „Asus ZenFone 5” žengia koja kojon su neseniai apžvelgtu biudžetinės klasės telefonu ir per 1,5 val. išnaudojo 21% baterijos energijos. Rezultatas ganėtinai prastas, o tai patvirtino ir kasdienio naudojimo patirtis. Tokių pajėgumų telefonui, apginkluotam tiek daug visokių funkcijų 3300 mAh baterijos užteks tik vienai darbo dienai. Labai aktyviai naudojant (visada įjungta pašto, Facebook, Messenger, Instagram sinchronizacija, 30 min klausoma muzika, 1 val. žaidžiami žaidimai, keli skambučiai, Youtube ir dienraščių naršymas) telefono energijos užteks tik iki vakaro, t.y. maždaug 10-12 valandų.

„Asus ZenFone 5“ apžvalga – ar verta pirkti?

Be jokios abejonės, tai vertas dėmesio vidutinės klasės telefonas, gal šiek tiek pamirštas ir neįvertintas. Tik pasirodžius šiam išmaniajam prekyboje - jo kaina buvo gerokai didesnė nei analogiškų konkurentų. Vis dėlto, praėjus metams, kai kaina vis labiau artėja prie 300 eurų ribos – tai tikrai svarstytinas variantas. „Asus ZenFone 5“ kainą Lietuvoje galite rasti portale kaina24.lt. Jeigu pavyks rasti šį įrenginį už dar žemesnę kainą - jį tikrai galima rekomenduoti įsigyti. Telefonas turi nors ir ne tobulą, bet tikrai gerą IPS ekraną, greitą ir galingą procesorių, palaiko 2 SIM korteles, iki dantų apginkluotas dirbtiniu intelektu, atnaujinimą į Android 9, o dizainas atitinka visus 2018 metų mados klyksmus. Tačiau reikia nepamiršti, kad tai vidutinės klasės telefonas ir kai ką teks paaukoti.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

2 komentarai (-ų)

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

2 komentarų

Lankytojas

Reziumė, neberinkite tų pasikartojančių veidų, kurie ištisus dešimtmečius suolus trina. Nerinkite tų, kurie išsineša po 140 skėčių ar po puse tonos kavos iš sandėlio, net be jokios sąžinės graužaties toliau lenda į ekranus. Neberinkite tų, kurie išgarsėjo per akciją "Skaidrinam", gal tik tada nebebus visokių nesamoningų priimtų nutarimų. Absurdo lygis pasiekęs visišką piką, toliau jau niekur...

Skaitytojas

Ponia Gedviliene tegul dar pagalvoja apie pakeitimų dėl nuomos kompensacijos, kuria atemė nuo ubagų ir invalidų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas