„Huawei P Smart (2019)” apžvalga

2018 metais jaunimui skirtas „Huawei P Smart“ buvo vienas labiausiai perkamų ir mėgiamų „Huawei“ telefonų. Nežinia, ar būtent jaunimas daugiausiai džiaugėsi juo, tačiau šiais metais „Huawei“ išleido į dienos šviesą gerokai atnaujintą „P Smart“ variantą, kuris turėtų patraukti dar didesnės auditorijos dėmesį. Didesnis ekranas, galingesnis ir naujesnis procesorius, didesnė baterija, naujausia „Android“ versija – įdomu ar to užteks užkariauti jaunimo širdis.

„Huawei P Smart (2019) apžvalga” – dizainas

Šių metų variantas neabejotinai atrodo gražiau ir įdomiau, nei pirmtakas. Iš priekio jis primena OnePlus 6T ir Essential Ph-1, o iš galo panašus į neseniai pasirodžiusį Xiaomi Mi Mix 3. Nors „P Smart (2019)” pagrindiniu komponentu pasirinktas plastikas, „Huawei“ meistriškai ir be mažiausių priekaištų imitavo minėto „Xiaomi Mi Mix 3” galinį keraminį dangtelį. Tiesa, ši aliuzija matoma tik juodos spalvos variante, tačiau persiliejančių žalios ir mėlynos spalvų variantas taip pat maloniai džiugins akį, bei nustebins aplinkinius. Toks paviršiaus apdirbimas turi ir savų minusų - jis tampa pirštų antspaudų poligonu.

Telefono briaunos dailiai užapvalintos, dėl to aparatas labai mielai ir puikiai nugula rankoje. Pirštų antspaudų skaitytuvas įmontuotas galinėje dalyje ir intuityviai bei greitai pasiekiamas. Gale į akis krenta išskirtiniu „Huawei” dizainu tapęs logotipo užrašymas, t.y. gulsčiai, viename lygyje su dviguba kamera ir vienos spalvos blykste. Beveik visa priekinę dalį užima ekranas, o selfie kamera daliai ir vos pastebimai, be jokių didelių išpjovų įmontuota viršuje per vidurį. Dešinėje pusėje įtaisyti garso reguliavimo ir įjungimo/išjungimo mygtukai. Jų pozicija gana patogi, tačiau dėl per mažo tarpo dažnai nusispaudžia ne tas mygtukas, kurio nori. Telefono apatinėje briaunoje aptinkami du priešingas emocijas sukeliantys dalykai – tai sena, gera 3.5 mm audio jungtis ir senas, blogas microUSB krovimo lizdas. Jiems iš dešinės matoma skylučių eilutė, po kuria slypi išorinis garsiakalbis. Būtent toks dizaino sprendimas leidžia neuždengti delnu garsiakalbio, kai telefonas paverčiamas gulsčiai. Na ir pabaigai, viršutinėje briaunoje rasime plastmasinį SIM kortelių stalčiuką, į kurį galima įdėti dvi nano SIM korteles arba vieną nano SIM ir vieną microSD atminties kortelę. Stalčiukas neturi jokios papildomos guminės užsklandos, tad nepamirškite, kad šis telefonas nėra atsparus vandeniui.

„Huawei P Smart (2019)” matmenys atitinka šiuolaikines telefonų dizaino madas, tad ne tik formos ir dizaino linijos daro jį patogių naudoti. Telefono plotis 73.4 mm, storis neviršija 8 mm – 7.95 mm, gal tik ilgis kiek didokas – 155.2 mm, tačiau įvertinus ekraną supranti, kad viskas optimaliai apgalvota. Dėka pasirinktos plastmasės, svoris siekia tik 160 g, įrenginys labai lengvai valdomas ir lengvas, tad pigūs komponentai turi ir savų pliusų.

„Huawei P Smart (2019) apžvalga” – ekranas

Panaudotas IPS 6.21 colio Full HD+ (1080x2340) 19.5:9 ekranas yra niekuo ypatingai neišsiskiriantis rinkoje. Žvelgiant į jį, vėl gi, aplanko dvejopi jausmai. Šone ekrano rėmeliai minimalūs, tai priduoda telefonui solidumo, nes ne kiekvienas biudžetinės klasės išmanusis gali pasigirti tokiu sprendimu. Kaip jau minėjau, viršuje ekrano mažytė kameros išpjova, kurią galima paslėpti programiškai, tačiau man asmeniškai bendras vaizdas tik pablogėja. Ekranas pailgas ir tik apačioje yra daugiau juodos erdvės, o įjungus juodą juostą viršuje telefonas praranda visa savo žavesį.

Spalvų gama automatiškai nustatyta paryškinimo režimu, kurį galima pakeisti natūralių spalvų nustatymu arba rankiniu būdu pakoreguoti spalvų šiltumą/šaltumą. IPS ekranai visada pasižymėjo gana tiksliu spalvų perteikimu, tačiau šį kartą tai nėra aukštos klasės įrenginys ir matomos spalvos ekrane yra šiek tiek apgaulingos. Ypač kliūna juoda spalva, kuri yra labiau tamsiai pilka, o pakreipus ekraną šonu, padėtis dar labiau suprastėja, pritrūkstama kontrasto ir šviesumo.

Patalpoje ekrano apšvietimo pilnai pakanka, tačiau tiesioginiuose saulės spinduliuose kartas nuo karto reikės prisidengti arba ieškoti pavėsio. Tokiose situacijose gelbsti automatinis šviesumo reguliavimas, tačiau jis labai nepatogiai paslėptas giliai ekrano nustatymuose. O kad akys nepavargtų tamsoje išmaniajame įdiegta akių saugojimo funkcija, kurią galima įjungti pačiam, galima nustatyti įsijungti ir išsijungti nurodytu laiku arba įsijungti ir išsijungti pagal saulės nusileidimo ir patekėjimo ciklą. Šią funkciją dažniau sutinkame aukštesnės klasės Android bei iPhone telefonuose, tad tikrai malonu turėti galimybę tuo pasinaudoti ir biudžetinės klasės aparate.

„Huawei P Smart (2019) apžvalga” – veikimas

Telefone veikia lygiai toks pats procesorius, kaip ir neseniai pristatytame, trečdaliu daugiau kainuojančiame „Huawei Mate 20 Lite” (apžvalga) – Kirin 710 (12 nm, 8 branduoliai (4 dideli 2.2 GHz Cortex-A73 ir 4 maži 1.7 GHz Cortex-A53, vaizdo procesorius Mali-G51 MP4). Nors vidinės atminties čia nepagailėta (jos yra net 64 GB) ir daugumai net neprireiks papildomos microSD atminties kortelės, tačiau 3 GB RAM šiais laikais yra būtinybė „Android 9“ operacinei sistemai. Atlikus mūsų standartinį, daugiafunkcinį veikimo testą, šis aparatas užkrovė visas programas iš naujo, retsykiais šiek tiek strigdamas. Kasdieniame naudojime susidūriau ir su daugiau strigimų, vangiai ir lėtai atidaroma kamera, kartais net skambinimo programėlė sureaguoja pavėluotai. Telefone yra speciali „Huawei“ valymo programėlė, tad norint, kad telefonas kuo mažiau strigtų, reikės labai dažnai ją įsijungti.

Retas biudžetinis telefonas yra tinkamas šiuolaikiniams žaidimams, gal tik patiems paprasčiausiems, su „Huawei P Smart (2019)” ir vėl susidūriau su dvejopu vertinimu. Jame veikia tradicinė „Huawei GPU Turbo 2.0” grafinių užduočių optimizacija. Ir ji tikrai privertė nustebti – Asphalt 9, Arena of Valor, Mobile Legends žaidimai puikiai užsikrovė ir juos galima buvo žaisti be jokių strigimų (šiek tiek pamažinus spec efektus arba palikus juos pagal nutylėjimą). Tačiau populiarusis žaidimas PUBG privertė „P Smart (2019)” pasiduoti vos tik užkrovus žaidimą, net pasirinkus minimalius žaidimo nustatymus telefonas pradėjo kaisti, strigti, kol galiausiai visai užstrigo ir išjungė žaidimą, palikdamas per pusę ekrano šviečiančią klaviatūrą, dėl to teko perkrauti telefoną ir pamiršti apie šaudymą tyruose, t.y. žaidime. Vienas kitas pastrigimas atsitiko ir naudojantis dviem programėlėmis iš karto, t.y. dalinant ekraną per pusę, tačiau prieš tai išvalius laikiną telefono atmintį, šia funkcija galima be vargo pasinaudoti.

Su kiekviena EMUI versija (šiame telefone ji 9.0) „Huawei“ vis labiau pasistengia ir vis labiau priartėja prie vakarietiško dizaino bei požiūrio į vartotojišką aplinką. Įsijungus telefoną pirmą kartą jame rasime daug pačios „Huawei“ sukurtų programėlių palengvinančių kasdienį gyvenimą – sveikatos ir aktyvumo stebėjimo, kompasas, FM radijas, AI (red. dirbtinis intelektas) pagalba apsiperkant, interneto ir programų naudojimo pripratimo stebėsenos programėlė bei daugybė kitų, kurių nereikės atskirai ieškoti ir siųstis iš Google Play parduotuvės. Keista, kad „Huawei“ iš karto įdiegė naudojimo stebėsenos programėlę Digital Balance, kuri praneša, jei per ilgai naudojatės Instagram ar Facebook, primena, kad laikas eiti miegoti, o ne naršyti internete. Dažniausiai gamintojai stengiasi kuo labiau įpratinti vartotojus prie savo įrenginių, suteikti visas galimybes kuo ilgiau, greičiau ir daugiau naršyti internete, ko gero „Huawei“ suprato, kas laukia jaunimo ateityje ir nutarė pasielgti socialiai atsakingai, o tai labai sveikintina.

Verta paminėti ir galimybę naudoti gestų valdymą, atsisakius įprastinių mygtuku. Visi šie gestai ganėtinai intuityvūs, tačiau jų veikimas ir adaptacija kasdienėse situacijose dar reikalauja nemažai „Huawei“ darbo. Kaip ir telefono atrakinimas; veido atpažinimo funkcija - selfie kameros dėka nuskaitomas veidas, galima nustatyti ar telefonas bus atrakintas iš karto vos tik bus atpažintas veidas, ar reikės papildomai perbraukti per ekraną. Deja, šis atrakinimo būdas nėra labai patikimas, nes suveikia tik laikant telefoną atitinkamu atstumu bei kampu ir tik prie gero apšvietimo, tamsoje teks naudoti labai tikslų ir greitą pirštų antspaudų skaitytuvą arba PIN kodą.

„Huawei P Smart (2019) apžvalga” – garsas

Kaip jau minėjau, dėka apatinėje briaunoje įtaisyto pagrindinio garsiakalbio tikrai nepraleisite skambučio ar pranešimo. Jis labai garsus, bet čia ir baigiasi jo privalumai – maksimaliai pagarsinus atsiranda iškraipymai. Padėtis dar labiau pablogėja naudojant ausines, garso lygis labai žemas, sunkiai girdima muzika esant triukšmingoje aplinkoje (gatvėje). Telefone galima pasirinkti siūlomus garso nustatymus pagal „Huawei” gaminamas ausines arba pasikoreguoti garso kokybę rankiniu būdu ekvalaizerių pagalba, tačiau tai tik minimaliai pagerins prastą garso situaciją. „P Smart (2019)” turi savyje „vakarėlio” funkciją, dėka jos galima sujungti kelis „Huawei” telefonus į bendrą tinkle ir vienu metu klausyti tos pačios muzikos, tačiau Kinijos gamintojas vis dar nepasižymi geru garso atkūrimu savo telefonuose, net ir flagmanuose.

Pokalbių kokybė, vėlgi, tenkino tik iš dalies. Garsas buvo kokybiškas, pašnekovai puikiai ir aiškiai buvo girdimi, tačiau dėl plonų ekrano rėmelių garsiakalbio ertmė padaryta labai plona, dėl to reikia labai tiksliai pridėti telefoną prie ausies. Ne kartą susidūriau su situacija, kai atrodė, jog pašnekovas girdimas per tyliai, nors pokalbio garsas buvo pakeltas maksimaliai, reikėdavo tik šiek tiek pakreipti ragelį tinkama linkme ir situacija pasikeisdavo priversdama net pasitildyti garsą. Tad net neabejoju, kad dažnu atveju, norite Jūs to ar nenorite, triukšmingoje aplinkoje aplinkiniai gali labai aiškiai pasiklausyti Jūsų pokalbių.

„Huawei P Smart (2019) apžvalga” – kamera

Iš techninės pusės kameros mažai kuo pasikeitė nuo pirmtako - pagrindiniam 13 MP moduliui talkino tik už gylio matavimą atsakingas 2 MP antrasis, o selfie (red. asmenukių) kamera turėjo 8 MP sensorių. Šiais metais sensoriai išliko tokie patys, o pagrindinėje kameroje panaudotas geresnis f/1.8 lęšis, kurio dėka sensorius gauna daugiau šviesos.

Kameros programėlė taip pat išliko tokia pati. Apačioje, braukiant į šonus galima pasirinkti norimus fotografavimo/filmavimo režimus, perjungti į priekinę kamerą. Gaila, bet kaip ir su garsu, taip ir su kameros aplikacija „Huawei” netobulėja, norint pasirinkti HDR, Panorama, Light painting ar PRO režimą, reikia atlikti ne vieną veiksmą. Tačiau vienu paspaudimu galima atjungti AI (red. dirbtinio intelekto) įsikišimą. Džiugu, kad šią funkciją „Huawei” nepamiršta vystyti ir ji jau ne tokia „arši“ – klaidingai veikianti. Dėka jos nuotraukose padidinamas kontrastas, šiek tiek paryškinamos spalvos, kartais tai iškraipo realų vaizdą, bet pastebėjau, jog ši funkcija dažniau padaro naudos, nei žalos, ypač tamsiu paros metu. AI atpažįsta 22 scenas ir pritaiko kiekvienai jų atskirus nustatymus. Galima pasinaudoti ir Portrait režimu, kuris sulieja galinį foną taip išryškindamas žmogaus ar daikto vaizdą pirmame plane, vėliau galima pritaikyti ir įvairius spec efektus. Mūsų išraiškos kultūroje vis dar keistai atrodo įvairių emoji naudojimas, šiame telefone jie pavadinti Qmoji. Mažiems vaikams jie atrodys žaismingi ir juokingi, tačiau vyresni naudotojai vargu ar sugrįš į šį skyrių.

Nereikėtų tikėtis flagmanų lygio nuotraukų kokybės, bet tuo pačiu padarytos nuotraukos nedarys gėdos dalinantis su draugais įamžintomis akimirkomis. Spalvos, išskyrus raudoną, kuri labiau panašėja į magenda atspalvį, užfiksuojamos natūralios, puikus kontrastas ir baltos spalvos balansas atitinka, o kartais net ir viršija savo klasės lūkesčius. Dėl šviesios optikos ir AI pagalbos tamsiu paros metu daromos nuotraukos maloniai nustebina (patikslinimas – tamsiu paros metu, ne visiškoje tamsoje). Dėl lėto ir dažnai netikslaus auto fokusavimo, prieš darant nuotrauką, patariu savarankiškai spustelėti ant ekrano, kad sufokusuotų norimą vietą.

Video galimybės ne tokios džiuginančios. Kadangi telefonas neturi nei optinio, nei elektroninio vaizdo stabilizavimo, filmuojant reikia labai atsargiai judėti. Iš pradžių telefono ekrane vaizdas atrodo pakenčiamai, tačiau žiūrint video didesniame ekrane akis visgi rėžia nuolatinis drebėjimas.

Selfie (red. asmenukių) kameroje Europos rinkai panaudotas 8 MP sensorius puikiai susitvarko su užduotimis. Kas labiausiai nepatiko, kad įjungus priekinę kamerą pagal nutylėjimą yra nustatomas Portrait režimas. Jis gražiai sulieja foną ir prastai atskiria nuo jo žmogaus kontūrus, todėl norėtųsi spręsti pačiam, ko noriu iš kameros. Odos pagražinimas jau ne toks agresyvus ir jį atjungus užfiksuojamos visos veido detalės. Įsijungus AI funkciją nuotrauka šiek tiek pašviesinama, dėl to oda tampa skaistesnė, tačiau taip paslepiamos ir kai kurios smulkios detalės.

https://youtu.be/RJLBu4rfwis

„Huawei P Smart (2019) apžvalga” – baterija

Padidėjus ekranui, padidinta ir baterija iki 3400 mAh. Kadangi, kaip jau išsiaiškinome, tai ne žaidimams skirtas telefonas, tokios talpos akumuliatoriaus visiškai užtenka 1.5 – 2 dienoms darbo. Įdiegtas specialus „Huawei” procesų valdymas ir energijos taupymo režimai leidžia jaustis laisviau ir vis rečiau galvoti apie telefono įkrovimą. Tiesa, tokio dydžio baterija galingesniuose telefonuose tarnauja labai panašiai, tad akivaizdu, jog šios talpos potencialas yra ne iki galo išnaudotas. Dėžutėje įdėtas 10 W krovimo blokelis per pirmas 30 min pakrauna nuo nulio iki 30 %, o iki 100 % reikės lukterėti dvi valandas.

„Huawei P Smart (2019) apžvalga” – verdiktas

Iš pirmo žvilgsnio, tai telefonas visa galva pranašesnis už savo pirmtaką, tačiau dėl kardinalaus „Huawei” taupymo jis nusileidžia kai kuriems savo segmento konkurentams. Modernus dizainas, didelis ekranas, didelė baterija ir patenkinama kamera tikrai nepaliks abejingu, tačiau reikliems vartotojams jis bus lyg rakštis.

Panaudotas korpusui plastikas nesuteikia telefonui prabangos jausmo, bet juk tai biudžetinės klasės aparatas ir toks komponento panaudojimas atrodo logiškas bei visai puikiai išpildytas. Naudojantis beveik mėnesį laiko ant nugarėlės atsirado daug smulkių dėvėjimo žymių, persiliejantis atspalvis puikiai jas paslepia, tačiau juodos spalvos korpusą geriau būtų apsaugoti dėkliuku.
Didelis, su plonais rėmeliais ekranas suteikia didelį malonumą naršant soc tinkluose ir naujienų portaluose, tačiau nesugebėjau priprasti prie juodos spalvos nebuvimo.
Telefono kamera, kaip biudžetinės klasės telefone, sugeba labai maloniai nustebinti. Ko negalėčiau pasakyti apie veikimo spartą ir garso kokybę.

„Huawei P Smart (2019)” kompromisų ir dvejopų jausmų telefonas, tiksiantis labiau darbuotojų kasdieniams skambučiams, neįpareigojančiam pašto bei naujienų tikrinimui. Deja jaunimas šiais laikais yra kur kas reiklesnis ir nepasitenkina tik muzikos klausymu susijungus į vieną tinklą ar asmenukių darymu. Nors, kita vertus, jie gali apsvarstyti jį pasirinkti, kaip pakaitinį ar antrą telefoną.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas