„Nokia 7.2” apžvalga: originalus ir ilgaamžis darbinis arkliukas

Kiekvienas iš mūsų žinome bent kelis prekinius ženklus, kuriuos iš karto susiejame su jų produktais. „Nokia” prekinis ženklas mūsų smegenyse įsirėžė gan smarkiai devyniasdešimtaisiais. Buvo užvaldęs visą mobiliųjų telefonų rinką su tokiais modeliais, kaip „8810” ar legendiniu „3310”.

Tačiau laikui bėgant ir atėjus išmaniesiems telefonams į rinką, „Nokia” liko užribyje ir nesugebėjo pasiūlyti konkurencingo modelio. Nors bendradarbiavimas su „Microsoft”, kuriant spalvotuosius „Windows Phone”, teikė vilčių, jiems vietos rinkoje neatsirado.

Viskas pasikeitė 2016 metų liepą, kuomet „Nokia” paskelbė, jog suteikia licencijavimo teises Kinijos „HMD Global” įmonei ir ji nuo šiol kurs ir pardavinės išmaniuosius telefonus su „Nokia” logotipu, o jau 2017 metų Sausio mėnesį mus pasiekė pirmasis jų kūrinys „Nokia 6”. Laikui bėgant matome, jog „Nokia” prekinis ženklas gan rimtai bando grįžti į rinką ir vėl įsitvirtinti. Vienas tokių bandymų yra „Nokia 7.2” modelis, kurį šiandien ir apžvelgsime.

Dizainas

Telefonas atrodo tikrai solidžiai. Šiek tik kampuoti šonai, matinė nugarėle ir blizgūs dizaino elementai aplink kameros modulį neatrodo pigiai ir suteikia prabangos jausmą. Jei ant stalo padėtume „Xiaomi Mi A3”, „OnePlus 6T”, „Samsung A10” ir šalia „Nokia 7.2”, sunkiai galėtume atskirti, kuris yra kuris. Taip pat yra, net keli spalvų pasirinkimai, kurie nėra įprasti ir pasirinkę Miško Žalumo spalva tikrai išsiskirsite iš minios ir telefonas atrodys ekstravagantiškai.

Priekinė telefono dalis nėra itin originali ir nesiskiria nuo savo klasės konkurentų - viršuje rasime lašo formos ekrano išpjovą, kurioje paslėpta priekinė kamera, o apačioje - gražiomis blizgančiomis raidėmis parašytą „Nokia” pavadinimą.

Galinė telefono dalis kiek įdomesnė. Trijų kamerų „Zeiss” sistema primena senuosius „Nokia” išmaniuosius telefonus, kurie buvo gaminami kartu su šiuo partneriu ir ji tikrai padailina nugarėlę. Piršto antspaudo skaitytuvas yra itin patogioje vietoje ir paėmus telefoną, pirštas natūraliai atsiduria ant skaitytuvo. Matinėje nugarėlėje šiek tiek matosi piršto ir delno įspaudai, tačiau tikrai situacija būtų blogesnė, jei nugarėlė būtų blizgi.

Šoninių mygtukų išdėstymas yra patogus. Kairėje pusėje rasime „Google Assistant” dedikuotą mygtuką, iš kurio dėl riboto funkcionalumo daug naudos Lietuvos gyventojams nebus. Dešinėje: garso valdymo mygtukai ir užrakinimo klavišas. Retai telefonas būna aprūpintas pranešimų indikatoriumi arba indikacine lempute, kuri informuoja, jog turite neperskaitytų pranešimų. „Nokia” šį indikatorių nusprendė įdėti ir tai padarė labai subtilioje vietoje - užrakinimo mygtuke. Balta lemputė klaviše neerzina ir subtiliai informuoja, kad jums vertėtų užmestį akį į telefoną - labai originalus ir protingas sprendimas.

Tačiau, kad ir kaip atrodytų gerai, telefonas yra plastikinis, kas šiek pagerina atsparumą, tačiau sumažina prabangos pojūtį.

Ekranas

„Nokia” pabandė iš šio „IPS LCD” 6,3 colio ekrano išspausti viską, kas įmanoma. „IPS LCD” technologijos ekranai nėra tokie raiškūs kaip „OLED” ar „AMOLED” tipo ekranai, tačiau gamintojas tai kompensuoja 1080p rezoliucija (1080 x 2280) ir „HDR 10” standarto palaikymu, kas suteiks ryškesnes spalvas. Taip pat telefone yra „Pure Display” funkcija, kuri automatiškai koreguos kontrastą, spalvas ir ryškumą pagal tai, kas yra atvaizduojama ekrane.

Pastebėjau, kad įrenginyje skaitant tekstą, „Nokia 7.2” matrica prisitaiko ir padaro raides kontrastingesnes, o žiūrint „YouTube” ar žaidžiant, ekranas tampa pastebimai ryškesnis. Ryškioje saulės šviesoje didelių problemų nekyla, bet pastebėti, kad tai nėra aukščiausios klasės atstovas, taip pat nesunku - turinys ekrane įžiūrimas, bet naudotis telefonu nėra komfortabilu.

Ekranas yra apsaugotas „Corning Gorilla 3” stiklu, kuris yra atsparus smulkiems įbrėžimams, tačiau nepatarčiau telefono laikyti kartu su raktais ar kitais aštriais daiktais - apsauga vis tiek nėra pakankama.

Veikimas

Kaip ir minėjau anksčiau, telefono nugarėlėje yra piršto antspaudo skaitytuvas. Nors jis veikia ganėtinai sparčiai, tai nėra vienintelis būdas apsaugoti prietaisą nuo smalsuolių. „Nokia” suteikė galimybę atrakinti telefoną pasitelkiant veidą. Deja, ši technologija nėra tokia pažangi, kaip „Apple” įrenginiuose, kadangi programinė įranga elementariai lygina jūsų veido nuotrauką su vaizdu, kurį mato priekinėje kameroje, dėl to šią apsaugą lengva apeiti tiesiog su geros kokybės jūsų portretu. Piršto skaitytuvas veikia tikrai greitai ir jis nesukelia jokių problemų greitai atverti telefoną. Taip pat skaitytuvas reaguoja į tam tikrus gestus. Pavyzdžiui jei perbrauksite per jį išilgai nuo viršaus, jums atsivers pranešimų skiltis ir galėsite matyti visus savo pranešimus, tai itin palengvina naudojimą viena ranka šiame visai nemažame telefone.

Telefone randame naujausią „Android 10” versiją, kuri yra būtent tokia, kokią sukūrė „Google” - kitaip nei pas daugelį šios Nokijos konkurentų. Vos keletas funkcijų ir dizaino pakeitimų yra sukurtos pačios bendrovės, o įrenginys yra dalis „Android One” programos. Ji užtikrina, kad bent trejus metus „Nokia 7.2” gaus saugumo atnaujinimus kiekvieną mėnesį ir naujausias „Android” versijas. Ką tai reiškia? „Nokia 7.2” bus kur kas ilgaamžiškesnė už kitus panašiai kainuojančius telefonus, todėl jei nemėgstate dažnai keisti telefono, net ir po keleto metų jis jūsų rankose veiks puikiai ir nesiprašys išleidžiamas į pensiją. Plika „Android” suteikia geriausią įmanoma patirtį ir aš pats asmeniškai labiau mėgstu naudotis nepergrūsta operacine sistema. Taip pat, kadangi telefone nėra papildomų programų ar funkcijų, vidutiniokams priskiriamas „Snapdragon 660” procesorius puikiai susitvarko su visomis užduotimis ir apkrovomis. Žinoma, laikui bėgant ir telefoną apkraunant papildomais duomenimis darbas natūraliai lėtės, tačiau tikrai ne taip sparčiai kaip konkurentuose.

Aukščiausios klasės žaidimai neturėtų būti jūsų prioritetas naudojantis šiuo telefonu, nes silpniausioje versijoje gauname tik 4 GB RAM, kurie tikrai vargiai susitvarkys su šiuo įnoriu. Taip pat yra versija su 6GB RAM, kurie turėtų suteikti papildomos energijos, tačiau, kaip ten bebūt,ų šis telefonas labiau yra skirtas kasdienėms užduotimis, tokioms kaip laiškų atrašymas, naujienų skaitymas ir panašiai, bet tikrai ne „Fortnite" ar „PUBG" žaidimui aukščiausiu lygiu. Kalbant apie vidinę talpą, ją galima praplėsti su papildoma atminties kortele, dėl to nereiktų jaudintis jog pritrūks vietos, taip pat jau įdiegta „Google Photos" programėlė automatiškai saugos aukštos kokybės jūsų nuotraukas debesyje ir neužims vietos telefono viduje.

Kalbant bendrai apie programėlių naudojimą, labiausiai jaučiame jog šis telefonas nėra pats galingiausias ir geriausias, kuomet reikia naudotis programėlėmis, kurios dalį turinio turi užkrauti, atsiunčiant duomenis internetu. Apskritai turinys, kuris reikalauja interneto yra užkraunamas tikrai lėtai. Nors ir „WiFi" plokštė yra vieno naujausių „AC" standarto, tačiau vidinių komponentų kombinaciją neleidžia mėgautis aukščiausios kokybės turiniu greitai. Telefonui reikia laiko užkrauti didesnius internetinius puslapius, aukštesnės kokybės „YouTube" vaizdo medžiagą ar kitą turinį, kuriam reikia greito interneto ryšio. Tiesiog jaučiasi, jog „Nokia" nori pateikti viską kas yra naujausia turinio prasme, bet to nebando daryti su savo telefono komponentais. Tiek ekranas, tiek procesorius, tiek kiti vidiniai komponentai nėra naujausi.

Mūsų tradiciniame teste „Nokia 7.2” susitvarkė taip, kaip ir iš jo tikėjomis - atvėrė socialinių tinklų („Instagram“, „Facebook“, „Messenger“ ir „WhatsApp“), naujienų portalų („DELFI“, „15min.lt“), „AnTuTu“, kameros ir „YouTube” programėles ne itin greitai, bet atvėrė. Po ilgesnio ir intensyvesnio naudojimo telefonas kiek lėtėjo, bet pravalius ir užvėrus programėles, vėl sugrįžo prie įprasto veikimo režimo.

Bet reiktų nepamiršti ir kainos bei kur pozicionuojamas šis telefonas. Už 239,99 eurų jūs gaunate tikrai neblogai veikiantį darbinį arkliuką - jis puikiai susitvarkys su užduotimis ir kaip žemaitukas, ars tiek, kiek jums reikės. Na, bet jei peržengsite ribas ir tikėsitės, kad jis bus puikus žaidimų ar turinio kūrimo įrankis, jūs tiesiog nusivilsite.

Kamera

Kamera neabejotinai yra viena stipriausių šio telefono funkcijų. Kita vertus, šiame kainos segmente tikrai yra ir stiprių konkurentų, tad „Nokia 7.2” reikia šiek tiek pasistengti, norint prilygti jiems. Pagrindinė kamera gali pasigirti net 48 MP, f/1.8 optika, o jai talkina dvi papildomos - plataus kampo 8 MP, f/2.2 ir 5 MP, f/2.4 gylio sensorius, skirtas portreto nuotraukoms.

Kameros aplikacijoje rasime įprastą fotografavimo režimą, portreto, naktinio fotografavimo funkciją bei galimybę labiau patyrusiems fotografams patiems reguliuoti visus kameros parametrus.

Įprastas fotografavimo režimas supranta, kokia aplinka pateikiama ir pagal tai užfiksuoja labai neblogas nuotraukas. Ryškumas, spalvų gama yra gera ir „Zeiss” kameros modulis pateisina savo vardą, bet detalumo galėtų būti ir kiek daugiau. Tačiau labai ryškiai matosi sistemos bandymas pagerinti kokybę, programiškai apdorojant nuotraukas - telefonas kartais tiesiog persistengia tai darydamas, iškraipo tiek spalvas, tiek fokusavimą.

Portreto režime turime net kelis pasirinkimus ir galimybes reguliuoti suliejimą, gylį ir kitus parametrus. Testų metu geriausiai pasirodė standartiniai portreto nustatymai. Bandymai stiprinti suliejimą ar parinkti kitus objektus fokusavimui dažnai liko nesuprasti paties telefono, ko iš jo norima.

Nakties režimas labiau yra tinkamas vakarui, nei tikrai nakčiai. Fotografuojant prieblandoje “Nokia” įrenginys puikiai susitvarkė ir nuotraukos gavosi ryškios, gražios. Tačiau fotografuojant naktį kilo keblumų, nuotraukose buvo itin daug „triukšmo” ir jos, tiesiai šviesiai, gavosi niekam tikusios.

Apibendrinant apie kamerą - ji yra gera įprastoms nuotraukos kasdien, atostogų metu jos visiškai pakanka. Tačiau telefonas visgi yra vidutinės klasės, dėl to tikėtis maksimalios kokybės būtų naivu.

Baterija

„Nokia 7.2” baterija nėra pati didžiausia, tačiau ir pats telefonas nėra aprūpintas galingiausiu procesoriumi ar ryškiausiu ekranu, dėl to jo turimos 3500 mAh celės pakaks visai dienai.

Testuojant nustačius ryškiausią ekrano režimą ir 90 minučių nuolatos žiūrint video turinį, žaidžiant, akumuliatorius prarado 25% savo talpos. Tokiu režimu baterija paskutinį kvapą turėtų atiduoti per penkias, šešias valandas, kas yra visai neblogas rezultatas, bet jei norėsite nuolatos lindėti telefone ir tikėsitės ilgesnio veikimo laiko, reiktų sumažinti ekrano ryškumą, nes „IPS LCD" ekranas tikrai mėgsta valgyti bateriją.

Gamintojas deklaruoja, jog be įkrovimo telefono baterijos turėtų užtekti dviem dienoms. Tai yra realu, jei sumažinsite ekrano ryškumą, įjungsite baterijos taupymą režimą ir įrenginį naudosite atsakingai, bet jei savęs nevaržysite, kaip ir minėjau anksčiau, baterijos užteks tik visai dienai.

Jei jau išmanusis jūsų rankose atiduos galus, reikės šiek tiek palaukti, kol baterija prisipildys, nes greito įkrovimo funkcijos jis nepalaiko - reikės tenkintis tik 10W galia. Įkraunant bateriją 15 minučių, prikapsėjo 16%. Tokiu tempu, baterija visiškai turėtų būti įkrauta per maždaug dvi valandas.

Verdiktas

„Nokia 7.2” kaina šiai dienai prasideda nuo 239,99 eurų. Už šią sumą tai yra nepakartojamai originalus, kokybiškas ir geras telefonas. Medžiagų ir surinkimo kokybė yra pagirtina, Android One” programa užtikrins, kad įrenginys bus palaikomas ir saugus ilgą laiką, „Snapdragon” procesorius, nors ir vidutinės klasės, leis kiekvienai programėlei veikti korektiškai. Na, o baterija ir kamera bus geresnės nei vidurkis.

„Nokia 7.2” yra tarsi gaivus suomiškai kiniškas gūsis „Huawei” ir „Xiaomi” vidutiniokų perpildytoje rinkoje, siūlantis visiškai kitokį požiūrį į išmanųjį telefoną. Taigi, jeigu norite originalaus ir ilgaamžio arkliuko, kuris už nedidelę kainą puikiai patenkintų kasdienius jūsų poreikius, „Nokia 7.2” turėtų atsidurti jūsų sąrašo viršuje.

Privalumai

  • Nebloga baterijos ištvermė
  • Patenkinama kamera
  • Ilgalaikiai atnaujinimai
  • Moderni nemodifikuota programinė įranga
  • Originalus ir patogus dizainas

Trūkumai

  • Plastikinis korpusas
  • Blankokas ekranas
  • Procesorius galėtų būti spartesnis
  • Prasta fotografija naktį
  • Lėtas įkrovimas

2 komentarų

Saulė

Telefonas pats labai patiko , bet pasinaudojau juo tik apie pusę metų . Sudūžus ekranui visoje Lietuvoje nėra kuo pakeisti . Kitaicai siunčia tik brokuotus ekranus .

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas