„Realme 6” apžvalga: „Xiaomi” mokinys pranoko mokytoją

„Realme” vardas lietuviams greičiausiai asocijuojasi su skirtingais dalykais. Vieniems pirmoji į galvą ateinanti mintis yra „The Who” grupės daina, kitiems tai skamba kaip knygos ar filmo pavadinimas. Tačiau po šiuo netipišku žodžiu slepiasi, ne kas kitas, o neseniai į Europos rinką žengusi Kinijos išmaniųjų telefonų milžinės „Oppo” dukterinė kompanija.

„Realme”, kuriai šiuo metu viso labo yra dveji metai, buvo kuriama kaip atsakas į „Xiaomi” įrenginių sėkmę Indijoje ir kituose Azijos regionuose. „Oppo” neišradinėjo dviračio ir perėmė pagrindinę konkurento idėją - pasiūlyti daugiau už mažiau. Tačiau bendrovė viską pakėlė laipteliu aukščiau ir pradėjo kepti vieną po kito analogiškus „Xiaomi”, bet šiek tiek pranašesnius ir, svarbiausia, pigesnius telefonus. Tai „Realme” garantavo tiesiog neįtikėtiną pasisekimą ir vos per metus padėjo tapti vienu didžiausių išmaniųjų gamintojų pasaulyje.

Įkvėpta puikių rezultatų Rytuose ir nuo „Google” paslaugų netekusių naujų „Huawei” telefonų nusigręžiančių vartotojų milžiniško skaičiaus, „Realme” pernai žengė į mūsų žemyną, o pastaraisiais mėnesiais - ir į Lietuvą. Pirmuoju debiutantu tapo ne kas kitas, o pirmoje šių metų pusėje debiutavęs „Realme 6”. Šioje apžvalgoje išsiaiškinsime, ar jo turėtų išsigąsti „Xiaomi” ir, žinoma, ar jis vertas atsidurti jūsų kišenėje.

Dizainas

Vos tik „Realme 6” buvo išrengtas iš savo plastikinių marškinėlių, man kilo netikėtas dejavu jausmas - kur aš tai mačiau? Atsakymo ilgai ieškoti nereikėjo - telefonas delne įsitaiso ir išoriškai primena ne ką kitą, o mūsų testuotus „Redmi Note 8” ir „Redmi Note 9S”.

Mano turimo mėlyno spalvos varianto nugarėlė yra ypač blizgi ir saulės ar šviestuvo šviesoje žaižaruoja visais įmanomais atspindžiais. Geriau įsižiūrėjus netgi galima įžvelgti 3D raštą, kuris, nesumeluosiu, šiame modelyje atrodo išskirtinai gerai - į jį dėmesį atkreipė ne tik mano draugai, bet ir šimtus skirtingų telefonų per savo rankas perleidę kolegos. Anksčiau raginau gamintojus to atsisakyti, bet „Realme” sugebėjo pakeisti mano nuomonę.

Deja, visi tie pereinančios spalvos efektai maskuoja liūdinantį faktą - nugarėlė yra plastikinė, o ne stiklinė, kaip įprasta brangesniems telefonams. Tai lemia, kad ji itin lengvai nusičiupinėja ir po ganėtinai trumpo naudojimo pasidengia mikroįbrėžimais. Rėmas irgi pagamintas iš plastiko, tik tiek, kad jis matinis ir kur kas malonesnis liesti. Abu šie korpuso ypatumai lemia tai, kad išmanusis rankoje nesudaro tokio solidaus įspūdžio, šiek tiek primena barškutį ir yra palyginus lengvas - ką darysi, šioje kainų kategorijoje kompanijos nieko geresnio nesugalvoja. Gamintojas pakuotėje prideda ir permatomą dėkliuką, tačiau vargu ar jo prireiks - rėmas nėra slidus, o plastikas gerai sugeria smūgius ir nedūžta.

Iš ergonominių aspektų labiausiai patiko dešinėje šoninėje briaunoje įjungimo mygtuke sumontuotas itin greitas pirštų antspaudų skeneris - jis yra idealiame aukštyje ir nereikalauja papildomo judesio atrakinant. Tiesa, kartais jis mėgsta sureaguoti kišenėje - tada telefonas suvibruoja, kas ne visada malonu. Garso reguliavimo klavišai yra netipiškoje kiniškiems išmaniesiems kairėje pusėje. „Realme 6”, atmetus pigias medžiagas, delne guli pakankamai maloniai, o kai kuriems vartotojams galėtų užkliūti nemažas dydis - telefonas didesnis už mano kasdienį „Huawei P40 Pro” ir tilps ne į visas kišenes.

Ekranas

Priekinėje „Realme 6” sutinkamas 6,5 colio įstrižainės ekranas yra keliomis dešimtosiomis colio mažesnis nei pas konkurentus iš „Xiaomi” stovyklos. Kaip ir galima tikėtis, iš pirmo žvilgsnio čia nėra jokių išskirtinumų. Ekrano stiklas plokščias, matricą juosia storoki rėmai. Pastarasis faktas nėra malonus, nes apatinėje dalyje esantis smakras jau pradeda atrodyti senoviškai ir traukia akį blogąja prasme.

„Realme” pasirinko skylutės formos asmenukių kamerą montuoti kairiajame viršutiniame kampe, kas iš esmės nėra blogas sprendimas, bet kur kas labiau patiktų jos pozicija centre. Nesu iš tų, kuriems įvairios iškarpos trūko ir trukdytų žiūrėti vaizdą, bet šiame telefone pastebėjau, jog baltame fone aplink kamerytę ekrano apšvietimas ne iki galo tolygus. Gyventi galima, be itin pastabiems gali nepatikti.

Vienas didžiausių „Realme 6” išskirtinumų - madingasis 90Hz atsinaujinimo dažnis, iki šiol sutinkamas praktiškai tik aukščiausios klasės įrenginiuose. Jis suteikia du privalumus - suteikia neįtikėtiną animacijų ir bet kokio slankiojimo ekrane pojūtį bei leidžia žaidimus žaisti didesniu kadrų per sekundę greičiu. Bendrovė tai pateikia kaip pagrindinį pranašumą prieš „Redmi Note” serijos įrenginius ir jei atvirai, tai tikrai pastebima - jausmas labai panašus į dvigubai brangesnio „OnePlus Nord”.

Labai gaila, bet dėl šios funkcijos teko paaukoti dalį vaizdo kokybės. Nors raiška atitinka FHD+ standartą, matricos technologija šiame modelyje yra senoji IPS, o ne AMOLED. Tai reiškia, jog čia nerasime didelio kontrasto, gilios juodos spalvos ir sodrių atspalvių. Be to, pastebėjau, jog vaizdas turi IPS matricoms būdingą švelnų mėlyną atspalvį, kuris kai kuriems gali nepatikti. Apskritai „Realme 6” ekranas nevargina akių, yra ganėtinai šviesus, bet šiek tiek nusileidžia „Redmi Note 9S” - skirtumas nedidelis, bet „Xiaomi” stovyklos atstovo vaizdas truputį ryškesnis ir patrauklesnis.

Būsimiesiems pirkėjams patarčiau neignoruoti ekrano apsaugos. Gamykliškai klijuojama prastos kokybės apsauginė plėvelė, o po ja slepiasi beveik 7 metų senumo technologijos „Gorilla Glass 3” stiklas. Geriau negu nieko, bet pats optimaliausias sprendimas būtų įsigyti apsauginį ekrano stikliuką.

Veikimas

Maždaug prieš metus bandytas „Redmi Note 8 Pro” man buvo didelis atradimas. Iki tol niekad nebūčiau galėjęs patikėti, kad telefonas su „MediaTek” lustu gali veikti visiškai be kompromisų ir netgi lygiuotis į flagmanus su „Snapdragon”. „Realme 6” turi praktiškai identiškus parametrus, tad mano lūkesčiai buvo tikrai nemaži.

Prelegento viduje montuojamas „MediaTek Helio G90T” procesorius jau spėjo užsirekomenduoti kaip didžiausią galią pagal savo kainą siūlanti mikroschema rinkoje, į pavėsį siunčianti ne tik šeštos, bet ir daugumą septintos klasės Drakonų. Dėl šios priežasties nesvarbu, ką beatsidarytumėte telefone, niekas neužstringa ir net nepristabdo. Maža to, prasukęs savo įprastą kasdienį socialinių tinklų, el.pašto, naršyklės, „Spotify” ir „YouTube” ratą, netgi lengvai pasimečiau - sklandžiau nei „Redmi Note 9S” bei jokio pastebimo greičio kompromiso, net ir lyginant su keliskart brangesniais telefonais. Kaip tai įmanoma? Tą magiją greitai įminiau - tikrąsias vidutinės klasės lusto galimybes maskuoja 90Hz ekranas, padidinantis sklandumo pojūtį.

Tik jį išjungus galima pastebėti lėčiau atveriamas aplikacijas ir šiokią tokią pauzę tarp langų. Kas dar šiek tiek išduoda telefono klasę, 4GB operatyviosios atminties. Neseniai tiek RAM į savo „Pixel” flagmanus diegė „Google”, tačiau čia tų gigabaitų būna, kad pritrūksta. Atsidarai kelis skirtingus dokumentus, elektroninį laišką, nuotraukų galeriją, kelis „Chrome” langus bei dar kažką, ir žiūrėk, kuris nors dokumentas vėl turi būti užkrautas iš naujo. Žodžiu, ateityje norėtųsi bent jau šešetuko. Gerai bent jau tiek, kad tai iš dalies kompensuoja net 128GB vidinės atminties, kuri dar ir išplečiama atminties kortele - ten tilps galybė nuotraukų, muzikos ir aplikacijų.

„MediaTek Helio G90T” lustas buvo kuriamas specialiai žaidimams ir, tiesą sakant, tai tikrai jaučiama. Pavyzdžiui, net ir būdamas biudžetinės klasės, „Realme 6” leidžia žaisti „Call of Duty: Mobile” šaudyklę „Very High” (labai aukštos) grafikos nustatymais ir garantuoja daugiau negu 30 kadrų per sekundę spartą, kas tikrai yra neįprasta šiame segmente. Žinoma, norintiems maksimalios sklandos rekomenduočiau grafikos nustatymus šiek tiek sumažinti, kas taip pat padės tvarkytis su kaistančia nugarėle. Trumpai tariant, turbūt geriausias pasirinkimas itin ribotą biudžetą turintiems žaidimų entuziastams.

Atskiro paminėjimo nusipelno Android 10 paremta „Realme UI” vartotojo sąsaja. Savo išvaizda iš pirmo žvilgsnio labai primena nemodifikuotą Android, tačiau pranešimų juosta ir nustatymų meniu atrodo lyg pasiskolinti iš „MIUI”. „Realme UI” neatrodo taip moderniai kaip naujoji „MIUI 12”, tačiau jos vizualika man priimtinesnė ir šiek tiek solidesnė, be to, ji šiek tiek atsakingiau elgiasi su sistemos procesais, todėl nevėluoja pranešimai ir neatsijunginėja išmanusis laikrodis. Nepatiko nebent tik painoki nustatymai ir neįprastas valdymas gestais, bet kompanija tai turėtų išspręsti su artėjančiu Android 1 atnaujinimu.

Ryšių srityje norėčiau pagirti „Realme”, kad nebuvo pataupyta NFC mikroschemai, todėl galėsime palikti mokėjimo korteles namuose ir parduotuvėse atsiskaityti telefonu. Wi-Fi ir mobiliojo interneto greičiai tradiciškai nusileidžia flagmanams, bet viskas, įskaitant Bluetooth ir GPS, veikia patikimai. Akivaizdu, jog tokių prabangos elementų, kaip 5G ar Wi-Fi 6, čia nesutiksime.

Garsas

Kad ir kaip norėtum aplenkti konkurentus, kurdamas biudžetinės kainų kategorijos telefoną, vis tiek galų gale prieini tą resursų sieną, kurios paprasčiausiai negali perlipti, nieko nepaaukojęs. Praktiškai visada pirmuoju dalyku, kurį gamintojai meta per bortą, tampa garso sistema.

„Realme 6”, deja, nėra išimtis. Apatinėje briaunoje esantis vienintelis garsiakalbis skamba lyg tie gamintojo sutaupyti centai - pagarsinus iki maksimumo barška. Klausant kažko vidutiniu garsumo lygiu viskas lyg ir patenkinama, bet niekaip neapsieinama be „mažos kolonėlės” efekto ir nesubalansuotų dažnių - stipriai trūksta žemųjų.

Taigi, rezultatas tradiciškai prastas, kaip ir telefono vibracija. Toks jausmas, kad „Realme 6” ne vibruoja, o jo viduje yra kažkoks garsiakalbis skleidžiantis į vibraciją panašų garsą. Prisipažinsiu, jog man tai nepatiko, bet greičiausiai tai labiau įpratimo reikalas. Vienintelis dalykas kam didesnių priekaištų neturėjau, buvo pokalbių ausinė. Ji yra įprasta, o ne kokia nors paslėpta po ekranu ir nekelia jokių problemų.

Gerai bent jau tiek, kad „Realme” viską kompensuoja jau dinozaurais tapusia 3,5mm ausinių jungtimi ir FM radijo moduliu. Garsas per laidinius ausinukus skamba neįspūdingai, bet užtat galime nežaisti su nuolat išsikraunančiais bevieliais sprendimais. Na, o jeigu vis dar mėgstate paklausyti tradicinio radijo išėję pasivaikščioti ar dirbdami, tai vienas iš nedaugelio išmanių telefonų su šia funkcija.

Kamera

Turbūt naivu tikėtis, kad „Xiaomi” kasmet korpuso nugarėlę pildant papildomomis kamerų akimis, „Realme” nuspręs žaisti pagal kitas taisykles. Juk taip gerai reklaminiuose plakatuose atrodo „keturgubos galinės kameros” aspektas, tai kam čia smulkintis? Tačiau, kaip ir galima spėti, realybėje situacija daug prastesnė.

Pagrindinis „Realme 6” sensorius nugarėlėje yra net 64MP raiškos, nors pagal nutylėjimą, taupant vietą telefone, ir siekiant įamžinti daugiau šviesos, nuotraukos fotografuojamos 16MP rezoliucija. Dienos metu rezultatai išties padorūs - šviesos pakankamai, pernelyg į šonus nenukrypusios spalvos ir tikrai neblogas detalumas. Manau, tokiam kasdieniam pafotografavimui ar kavos puodelio nuotrauka pasidalinimui „Instagram” tos kokybės netgi daugiau nei reikia. Žinoma, dinaminis diapazonas, baltos spalvos balansas ir kiti pažengusiems vartotojams skirti parametrai neprilygsta flagmanams, bet to juk ir nesitikime? Užtat 64MP režimas yra toks lengvas nesusipratimas - nuotraukos užima beprotiškai daug vietos, o atrodo blogiau. Tas didesnis detalių kiekis irgi yra toks sąlyginis, nes kadruose kur kas daugiau triukšmo.

Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera

Prasto apšvietimo sąlygomis kartojasi kiekvieno pigaus išmaniojo prakeiksmas - silpnesnė optika ir mažesni vaizdo signalo apdorojimo pajėgumai leidžia išvysti įvairius optinius triukšmus, kurie dažnai šalinami paaukojant detales ir sukeliant akvarelės efektą. Įjungus naktinį režimą, situacija pagerėja nebent tik iš apšvietimo pusės - objektai elementariai atrodo šviesesni, bet kokybės šuolio nematyti. Tiesą sakant, netgi patarčiau visada fotografuoti automatine parinktimi, nes taip gausis tamsesnė, bet kur kas geresnė nuotrauka.

Automatinis režimas
Naktinis režimas
Automatinis režimas
Naktinis režimas

Antras eilėje - 8MP itin plataus kampo jutiklis, kurio tikslas kadre sutalpinti kaip įmanoma daugiau vaizdo. Na, jis savo darbą padaro, bet visa kita šiek tiek nuvilia. Vos pažvelgus į nuotrauką tampa akivaizdu, jog ji nė iš tolo neprilygsta pagrindinei kamerai - tamsoki atspalviai, prastas detalumas ir dar pastebimesnis triukšmo slėpimas programiniu būdu. Kitaip tariant, 2020 metų kontekste tikrai liūdna.

Itin plataus kampo kamera
Itin plataus kampo kamera

Likusias dvi kameras galima pavadinti „dėl pliusiuko”. 2MP makro kamera skirta fotografuoti objektams iš maždaug 4 centimetrų neduoda daug naudos, nes man paprasčiausiai sunku sugalvoti, ką fotografuoti. Galbūt vabalus, rasos lašus ar įspūdingus gėlių žiedus, bet kodėl tada rezoliucija tik 2MP, jei jau leidžiamės į fotomenininkų lygį? Žodžiu, veikia, bet vargu ar tipinis telefono pirkėjas ją įsijungs.

Makro kamera

Paskutinis sensorius - 2MP gylio, prašmatniai vadinamas „baltai juodu portreto”. Jis skirtas sulieti fonui už objekto ir savo darbą atlieka. Didesnių priekaištų ar pagyrų neturiu, o baltai juodos fotografijos dalis yra labiau reklaminis triukas - kameros aplikacijoje siūlomi efektai nusileidžia net „Instagram” filtrams.

Apie filmavimo galimybes pernelyg nesiplėsiu. Telefonas gali filmuoti 4K raiška 30 kadrų per sekundę dažniu, bet tada vaizdas pasiutusiai drebės ir atrodys prastai. Šiokia tokia stabilizacija yra nebent rezoliuciją sumažinus iki 1080p.

16MP asmenukių kamera niekuo neišsiskiria, nebent šiek tiek geresnės kokybės nuotraukomis prie prastesnio apšvietimo. Smagu, jog „Realme 6” neturi to kiniškiems telefonams įprasto veido glotninimo ir šviesinimo maro, kuris žmogų paverčia kažkokia vaškine figūra - odos tekstūra ir spalva čia tikslūs.

Baterija

Nors kamerų fronte matėme, kad „Realme” iš „Xiaomi” mėgsta nusikopijuoti ir nelabai teigiamus dalykus, tam tikri to žiūrėjimo akies krašteliu į konkurentą aspektai visgi išlieka teigiami. „Realme 6” buvo aprūpintas solidžia, nors šiemet jau nebe taip įspūdingai skambančia 4300mAh talpos baterija.

Jeigu reikėtų trumpai apibūdinti ištvermę - sakyčiau, jog ji šiek tiek geresnė už vidurkį. Tiesą sakant, viskas labiausiai priklauso nuo to, kokį ekrano atsinaujinimo režimą pasirinksite. 90Hz stipriausiai sekins akumuliatorių ir įprastu naudojimo intensyvumu (soc. tinklai, naujienų programėlės, naršyklė, muzikos klausymas, „YouTube”, dokumentų redagavimas ir trumpa žaidimų sesija) su juo ištversite maždaug 6h įjungto ekrano laiko. Jei pasirinksite 60Hz, ištvermė pagėrės iki maždaug 7,5h, tačiau rekomenduoju likti su automatiniu režimu, kuris dažnį pritaiko pagal tuo metu telefone atliekamą veiksmą ir taip garantuoja baterijos aukso viduriuką - maždaug 7h.

„Realme 6” baterijos rezultatai neprilygsta 5020mAh turinčiam „Redmi Note 9S”, bet to vis tiek daugiau nei pakaks darbo dienai, o bet kokius priekaištus nutildys net 30W galios dėžutėje pridedamas įkroviklis. Jei atvirai, nežinau jokio kito biudžetinės lygos įrenginio, kuris krautųsi taip greitai. Būtent dėl to netgi atpratau telefoną krauti per naktį - vidutinė įkrovimo sesija man trukdavo ne daugiau nei 30 minučių arba tiek, kiek trunka nusiprausti ir papusryčiauti. Tiesą sakant, „Realme 6” kraunasi netgi greičiau nei mano bandytas flagmanų lygos sunkiasvoris „OnePlus 8 Pro”, kas yra sunkiai suvokiamas pasiekimas.

Be jokių abejonių, belaidžio ar atvirkštinio belaidžio įkrovimo čia tikėtis būtų labai naivu.

Verdiktas

„Realme 6” yra vienas iš nedaugelio pavyzdžių gyvenime, kai elementarus konkurento pamėgdžiojimas yra ne tik sėkmingas, bet ir kai kuriais atžvilgiais lenkia patį originalą. „Realme” už tą pačią dviejų šimtų eurų nesiekiančią kainą geba pasiūlyti dailesnį dizainą, kur kas sklandesnį veikimo pojūtį garantuojantį 90Hz ekraną, tvarkingesnę programinę įrangą ir pastebimai greitesnį įkrovimą.

Dėl visų šių priežasčių „Realme 6” galima rekomenduoti visiems, ieškantiems patikimo, rūpesčių nekeliančio, o, svarbiausia, itin greito darbinio arkliuko. Jei kažkada nusivylėte „Xiaomi” gaminiais ar šiaip norite pabandyti kažką naujo, taip pat neignoruokite „Realme 6” - jis siūlo praktiškai tą patį kainos/kokybės santykį, tas pačias kertines stiprybes, bet tuo pat metu yra lyg šviežesnis oro gūsis dėl „Huawei” prigesimo šimtais skirtingų „Xiaomi” telefonų modifikacijų perpildytoje rinkoje

Žinoma, „Redmi Note 9” modelių sąskaitoje yra kur kas žinomesnis ir vartotojams priimtinesnis prekės ženklas, o jie verčia pasitempti „Realme 6” truputį geresniu ekranu ir baterija bei aukštesnės kokybės kameromis. Visgi vargu ar to pakaks ilgoje perspektyvoje nugalėti „Realme” - šis gamintojas Europoje nusiteikęs itin rimtai ir ambicingai.

Privalumai

  • Dailus dizainas
  • 90Hz ekranas
  • Puiki sparta
  • Gera programinė įranga
  • Itin greitas įkrovimas

Trūkumai

  • Pigios korpuso medžiagos
  • Vidutiniška vaizdo kokybė
  • Prastas garsiakalbis ir vibracija
  • Tik patenkinama kamerų kokybė

5 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Paulius

Nieko jis nepranoko. Siek tiek parametrai geresni, bet uz tokia kaina as geriau ir toliau sekmingai naudosiu redmi note 9 pro. Kurio batarke laiko zymiai geriau esamu resursu pakankamai ir rankoj nepigiai atrodo.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas