„Samsung Galaxy Note10 Lite“ apžvalga: nei „Note”, nei „Lite”

Žilvinas Degutis

2020-03-25, 17:45 (atnaujinta 2021-05-23, 11:24)

0 komentarų
„Samsung Galaxy Note10 Lite“ apžvalga: nei „Note”, nei „Lite”

Pažvelgus į „Samsung“ išmaniųjų telefonų istoriją, 2020 m. sausio mėn. pasirodęs „Samsung Galaxy Note10 Lite“ neturėjo nustebinti, nes kompanija ir anksčiau gamino supaprastintas flagmanų versijas. Dažniausiai sutikdavome palengvintus „Galaxy S“ įrenginius, tačiau apkarpymų neišvengė ir „Galaxy Note“ serija, 2014 metais pasirodžius „Samsung Galaxy Note 3 Neo“. Šie produktai tuo metu buvo nutaikyti į mažesnes pajamas gaunančią auditoriją, trokštančią flagmanų patirties. Deja, ši patirtis ir pasibaigdavo tik pavadinimu, nes techninė telefonų dalis toli gražu neprimindavo aukščiausios klasės įrenginių. Visgi prie išimčių galima būtų priskirti minėtąjį „Galaxy Note 3 Neo“. „Samsung Galaxy Note“ serija visada išsiskyrė iš kitų telefonų savo aukštos kokybės reikalavimų ir naujausių technologijų deriniu bei neprilygstamuoju „S-Pen“ rašikliu.

Laikai keitės ir „Samsung“ kurį laiką kasmet siūlė tik aukščiausios prabos flagmanus, be jokių drastiškai apkarpytų variantų. Tačiau 2019 m. „Galaxy Note“ serija atkartojo „Galaxy S“ serijos filosofiją ir pasiūlė „Galaxy Note10+“, kartu su šiek tiek supaprastintu, bet vis dar atitinkančiu flagmano statusą „Galaxy Note10“. Daugelis galvojo, kad būtent šis modelis atitinka „Lite“ vardą, tačiau 2020 m. pradžioje „Samsung“ visus nustebino pristačiusi dar labiau apkarpytą „Samsung Galaxy Note10 Lite“, kai kuriasi aspektais prilygstantį, bet kelioses svarbiose atsiliekantį nuo gamintojo geriausiųjų. Pabandykime išsiaiškinti, koks iš tikrųjų yra naujasis „Samsung Galaxy Note10 Lite“, kam jis skirtas? Ar palengvintas „Lite“ variantas yra pajėgus pateisinti garsųjį „Galaxy Note“ serijos vardą?

Dizainas

Prieš detaliai pasineriant į įrenginio dizaino subtilybes, verta trumpai aptarti dėžutės turinį. Joje su „Samsung Galaxy Note10 Lite“ rasime: 25W įkrovimo blokelį, įkrovimo laidą su abiem USB-C galais, atsarginius rašiklio antgalius su specialiu pakeitimo įrankiu, instrukcijos vadovą, SIM kortelės stalčiuko atidarymo adatėlę ir 3.5mm ausines, kurios, skirtingai nei „Galaxy Note10“ flagmanuose, nėra AKG gamybos. Taip pat nerasime ir USB adapterio, kuris pridedamas flagmanų komplektacijoje.

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ yra didelis išmanusis telefonas, labai didelis! Jis yra ilgesnis, storesnis ir sunkesnis už didžiausią „Galaxy Note10+“ flagmaną – korpuso matmenys 163.7 x 76.1 x 8.7 mm ir 199 g svoris. Nuo flagmanų taip pat išsiskiria savo ekrano dizainu – nėra lenktų kraštinių, stiklas plokščias, o aplink jį einantis rėmelis ir apatinis smakras ploni, bet apie patį ekraną pakalbėsiu šiek tiek vėliau.

Viršutinėje ekrano dalyje per centrą į akis krenta priekinės apvali išpjova, kuri pastebimai mažesnė už praėjusių metų „Note“ flagmanų. Virš jos grakščiai į rėmą įmontuotos pokalbių garsiakalbio grotelės, o pirštų antspaudų skaitytuvas paslėptas apačioje po ekranu.

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ juosia metalinis korpuso rėmas, kurio kairėje pusėje rasime tik SIM kortelės stalčiuką. Išėmus jį supranti, kad ir čia „Samsung“ pataupė, pagamino jį iš plastiko, ne iš metalo, tad dažnai išimant reikia būti atsargiems. Į šį laikiklį dedamos 2 nano-SIM kortelės arba 1 nano-SIM ir viena microSD kortelė iki 1TB talpos. Nors telefonas yra ganėtinai ilgas, dešinėje pusėje, patogioje vietoje, šiek tiek aukščiau nei per vidurį, įmontuotas multifunkcinis įjungimo/išjungimo mygtukas, o virš jo - garso reguliavimo mygtukai. Jie lengvai apčiuopiami, spaudžiami tiksliai ir nekliba. Viršutinėje korpuso briaunoje matosi tik antenos linija ir triukšmą slopinantis mikrofonas.

Viena įdomiausių korpuso dalių yra apatinė briauna. Joje simetriškai sutalpinti 3.5mm audio jungtis, USB-C tipo įkrovimo lizdas, pokalbių mikrofonas, nedidelės išorinio garsiakalbio grotelės, antenų išvesties linijos ir S-Pen rašiklis. Jis pagamintas iš plastiko, į savo ertmę dedasi tik priekine dalimi, nes spragsintis, kaip automatinio rašiklio, galas neleidžia jo įdėti atbulai. Mano pirštai ganėtinai ilgi ir dažnai pajusdavau, kad pritrūkstaS-Pen ilgio, norint patogiai jį nulaikyti. Nors kiekvieno rankos skirtingos, manau, kad didėjant „Galaxy Note“ korpusui galima padidinti ir rašiklį.

Ne ką mažiau įdomi telefono nugarėlė, kurios apačioje puikuojasi „Samsung“ logotipas, o viršutiniame kairiajame kampe – kvadratinis trijų kamerų modulis. Pastarasis tik labai nedaug išsikiša virš korpuso. Užapvalinti galinio dangtelio kampai leidžia komfortabiliai ir tvirtai nustverti ganėtinai didelių gabaritų aparatą, o spindintis paviršius primena flagmanuose naudojamą stiklą. Nors „Samsung“ niekur nenurodo, iš ko yra pagaminta galinė telefono dalis, tai lengva nustatyti – iš plastiko, kurio apdirbimas primena stiklą. Kadangi plastmasė yra gerokai minkštesnė už stiklą, po ilgo naudojimo pastebėjau, jog galinis dangtelis stipriai apsibraižė, tad mėgstantiems nepriekaištingą išvaizdą, patartina įsigyti apsauginį dėklą.

Apibendrinant – tai tipinio „Samsung“ dizaino išmanusis telefonas, konservatyviai nuobodus, tačiau kartu ir maloniai tvarkingas. Viena ranka jį valdyti ganėtinai sudėtinga, nebent tik trumpai vartyti soc. tinklus ar žiniasklaidos puslapius, bet „Galaxy Note“ serija niekada nepretendavo į kompaktiškumo titulą. Ko gero, liūdniausias skirtumas nuo vyresniųjų brolių flagmanų – nėra IP68 apsaugos nuo vandens ir dulkių. Gamintojas nurodo, kad nėra jokios apsaugos, net ir nuo purslų. Lietuvos regione oficialiai pristatytos trys spalvos – juoda, žaižaruojanti balta, raudona.

Ekranas

Paskutinį kartą plokščią ekraną „Galaxy Note“ serijoje matėme 2015 m. „Samsung Galaxy Note5“, nors tiksliau pasakius, oficialiai Lietuvos rinkoje nematėme ir jo, tad paskutinis mūsų krašte liestas plokščias ekranas buvo 2014 m. „Samsung Galaxy Note4“. Kiekvienais metais atrodydavo, kad geriau pagaminti gal ir įmanoma, tačiau ar to reikia, ar jausis skirtumas? Bet „Samsung“ pranokdavo patys save ir „Note“ serijos flagmanai pasigirdavo nepriekaištingų parametrų ekranais su užlenktais šonais. „Samsung Galaxy Note10 Lite“ netęsia, ar bent jau ne tkartoja šios tradicijos, tačiau ir nenuvilia.

Pačius naujausius ir geriausius savo gamybos „Dynamic AMOLED“ ekranus „Samsung“ deda į aukščiausios klasės telefonus, o prastesnės matricos nustumiamos į vidutinės ar biudžetinės klasės lentynas. „Samsung Galaxy Note10 Lite“ panaudotas 6,7 colio, FHD+ 1080x2400 rezoliucijos „Super AMOLED“, 20:9 kraštinių santykio ekranas.

Pagal nutylėjimą nustatytas natūralių spalvų režimas, tačiau mėgstantys ryškius atspalvius gali nustatymuose pasirinkti „Ryškūs atspalviai“ parinktį, kuri atvaizduos maksimalią galimą spalvų gamą šiame įrenginyje. Kaip ir pridera „AMOLED“ ekranams, juoda spalva itin sodri, o susikalibravęs rankiniu būdu atspalvius, neturiu didelių priekaištų spalvinei ekrano gamai. Ties riba atsidūrė ekrano ryškumas. Nors automatinis jo parinkimas veikia greitai ir neklysta, tačiau maksimalaus ryškumo saulės šviesoje trūksta, tekstas įskaitomas, bendras vaizdas įžiūrimas, bet daugumą atspalvių akis jau sunkiai atskiria.

Išaiškėjus akivaizdžiai „AMOLED“ ekranų mirgėjimo žalai akims, dauguma kompanijų pradėjo ieškoti būdų, kaip šį mirgėjimą sumažinti, o atradę – kuo skubiau pritaikyti savo įrenginiuose. Deja, „Samsung Galaxy Note10 Lite“ sumažinus ekrano ryškumą akys greičiau pavargsta, tad turintys jautrias akis prieš prikdami turėtų atidžiai išbandyti šį telefoną, ar jis jiems tinkamas. Ekrano reakcijos laikas šiek tiek didesnis už vidutinį, neprilygsta flagmanams, tačiau jo tikrai pakanka komfortiškai dirbti ir naudotis teikiamais rašiklio privalumais.

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ neturi pranešimų LED indikatoriaus ir tai kompensuoja plačiai pritaikomu ir konfigūruojamu AOD (angl. Always On Display). Gamintojas nenurodo jokios informacijos ties ekrano apsauginiu stiklu, kai tuo metu vyresnieji flagmanai apginkluoti „Corning Gorilla Glass 6“, tad peršasi išvada, kad ir ties šiuo punktu „Samsung“ palengvino naująjį „Galaxy Note10 Lite“.

Veikimas

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ įdiegta „Android 10“ operacinė sistema (OS), kurios pagrindu „Samsung“ sukurta ir naudojama „One UI 2“ valdymo posistemė. Naujovių iš tiesų daug ir jų visų neišvardinsiu, paminėsiu tik kelias. Norintiems detaliau susipažinti su „Android 10“ naujomis galimybėmis, rekomenduojame paskaityti kelis mūsų straipsnius apie tai (straipsnis 1, straipsnis 2).

Tamsią telefono temą galėjome rasti jau ir pirmojoje „One UI“ versijoje, tačiau ji veikė ne visur, o tik sisteminėse programėlėse. Nuo šiol „Dark mode“ galima pritaikyti visai valdymo OS ir trečiųjų šalių programėlėms vienu paspaudimu. Pasikeitė telefono valdymas gestais, tiksliau pasakius, prie seniau naudojamo išskirtinio „Samsung“ gestų sprendimo, kai valdymo mygtukus apačioje pakeitė tose pačiose vietose į viršų braukomi slankikliai, prisidėjo „Google“ sukurti gestai, panašūs į visų kitų gamintojų naudojamus. Taip pat iš „Google“ atkeliavo detalesnis lokacijos dalinimosi leidimas kiekvienai programėlei atskirai.

Jei anksčiau naudojotės „Samsung“ telefonais, tuomet naujoji „One UI 2“ jūsų nenustebins. Viskas, išskyrus rašiklį (apie jį pakalbėsiu netrukus), taip pat kaip ir kituose „Samsung“ išmaniuose telefonuose. Yra net iš lenktiems ekrano kraštams pritaikyta „Edge“ parinktis, kurią, dėl didelio ir plokščio ekrano, išsikviesti nėra patogu, tačiau jos galimybės tik praturtina telefono funkcionalumą. Duomenų saugumą garantuoja speciali „Samsung Knox“ apsauga.

Išskirtinai tik „Note“ serijoje sutinkamas rašiklis „S Pen“ šiame modelyje siūlo tas pačias funkcijas kaip ir 2018 m. „Samsung Galaxy Note9“, deja, jame trūksta kai kurių „Galaxy Note10“ serijoje pristatytų rašiklio savybių.

Galimas pastabų rašymas ištraukus rašiklį neįjungiant ekrano, kai telefonas veikia budėjimo režime. Ištraukus „S Pen“ atrakinus telefoną, pasirodo specialių užduočių meniu (jį galima išjungti arba nustatyti iškart kurti užrašą). Išmanus ekrano kopijos kūrimas, tai dar viena išskirtinė „Galaxy Note“ savybė, leidžianti nukopijuoti visą ekraną arba tik pažymėtą jo dalį, iš paveikslėlio nukopijuoti tekstą ir jį išversti, papildyti ekrano vaizdą norima informacija naudojant įvairaus tipo rašiklius. Yra daugybė kitų, mažesnių „S Pen“ panaudojimo atvejų, vien apie šį rašiklį galima būtų parašyti atskirą apžvalgą. Užvedus žymeklį galerijoje ant paveikslėlio, jo peržiūrą padidinama, o užvedus jį virš kalendoriaus įrašo, parodoma glausta dienos informacija neatidarant kalendoriaus įrašo.

Dažniausiai techniniai parametrai būna nuobodūs ir mažiausiai įdomūs, tačiau ne „Samsung Galaxy Note10 Lite“ atveju. Šis išmanusis telefonas buvo pristatytas kartu su dar viena palengvinta flagmano versija „Samsung Galaxy S10 Lite“, tačiau skirtingai nuo jo, „Galaxy Note10 Lite“ gavo 2018 m. pavasarį „Samsung Galaxy S9“ flagmane pristatytą procesorių „Exynos 9810“. Tuo metu, tai buvo aukštos klasės įrenginių procesorius, bet 2020 m. pavasarį jis jau ganėtinai sunkiai varžosi su konkurentų naudojamais lustų sprendimais. Maksimaliai apkrovus procesorių užduotimis pastebimas ganėtinai didelis korpuso kaitimas viršutinėje telefono dalyje ir dėl to net iki 40% sumažėja išmaniojo pajėgumai. Tą pastebėjau žaisdamas itin reiklius resursams mobilius žaidimus ir eksportuodamas didelį video failą. Pažvelgus iš kitos pusės, kasdienėms darbinėms užduotims ir „S Pen“ funkcijoms atlikti galios užtenka ir dar lieka šioks toks rezervas.

Apie „Samsung Galaxy Note10 Lite“ atrakinimą verta pakalbėti atskirai. Šiais laikais jau nieko nenustebinsi keliais telefono užrakinimo būdais – „Galaxy Note10 Lite“ galima pasirinkti naudoti atrakinimą PIN kodu, slaptažodžiu, gerometriniu šablonu, veido atpažinimu ir pirštų antspaudais. Pastarasis labiausiai nustebino, deja, iš neigiamos pusės. Ne flagmanų lygio ultragarsinis, o optinis pirštų antspaudų skaitytuvas, įtaisytas po ekranu apatinėje telefono dalyje, veikia labai, labai lėtai. Prilietus išjungtą ekraną „Galaxy Note10 Lite“ atsirakina per 2-2.5 sekundės, toks atrakinimo greitis netoleruotinas net biudžetinės klasės telefonuose. Galima būtų naudoti stebėtinai tiksliai ir greitai šviesoje veikiantį atrakinimą veido atpažinimu, tačiau jam naudojama priekinė kamera be jokių papildomą saugumą garantuojančių sensorių. Labai tikiuosi, kad „Samsung“ nepamirš savo naujojo kūrinio ir patobulins atrakinimą pirštų antspaudais, o iki to laiko gelbės senas, geras ir patikimas PIN kodas.

„Samsung“ visada išsiskyrė plačiu telekomunikacinių dažnių naudojimų savo įrenginiuose, tačiau ne naujuosiuose „Lite“ įrenginiuose. „Galaxy Note10 Lite“ nepalaiko tam tikrų ryšio dažnių, tad daug keliaujantys turėtų atidžiai pasidomėti ar tai nesukels nepatogumų, o eiliniai vartotojai tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje problemų su ryšiu nepatirs.

Dar daug norėtųsi pasakyti, tačiau užbaigsiu šį skyrių nuobodžia, bet būtina techninių galios parametrų informacija. Kaip jau minėjau, „Samsung Galaxy Note10 Lite“ veikia pagal 10nm technologiją pagamintas aštuonių branduolių „Exynos 9810“ (4x2.7GHz + 4x1.7GHz). Lietuvos rinkai skirtame variante rasime 6GB operatyvios ir 128GB vidinės atminties (106.1GB laisvos vietos). Vietos nustatymui naudojamos GPS, Glonass, Beidou ir Galileo navigacijos sistemos, WiFi palaiko 802.11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz dažnius, taip pat turi NFC duomenų perdavimui bei Bluetooth v5.0. Ne ką mažiau svarbus yra elektromagnetinės spinduliuotės dydis, tad aukščiausios SAR vertės pagal ICNIRP gaires šiam įrenginio modeliui yra: SAR, kai įrenginys prie galvos - 0.291 W/Kg, SAR kūnui - 1.077 W/Kg.

Garsas

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ neturi stereo garsiakalbių, vienintelis išorinis garsiakalbis yra apatinėje telefono briaunoje, kurioje taip pat puikuojasi 3.5mm audio jungtis. Viršuje esantis pokalbių garsiakalbis naudojamas tik pokalbiams, kurie vykdavo be priekaištų – tiek aš, tiek mano pašnekovai viską girdėjome aiškiai.

Išorinio garsiakalbio skleidžiamas garsas didelis, bet pastebimai tylesnis už kai kurių konkurentų biudžetinės klasės išmanius telefonus iki 200 eur. Panaši situacija ir prijungus ausines – garsas švarus ir jo pakanka, tačiau pigesnių konkurentų atkuriamas garsų diapazonas šiek tiek platesnis, „Galaxy Note10 Lite“ trūksta žemų dažnių. Ausines ir nešiojamą kolonėlę galima jungti Bluetooth 5.0 ryšiu, kas užtikrina stabilesnį ir kokybiškesnį signalo perdavimą.

Apibendrinant telefono garsas išoriniame, pokalbių garsiakalbiuose ir ausinėse – didelis, tačiau jam trūksta platesnio garsų spektro atkūrimo, dėl to triukšmingoje aplinkoje (važiuojant mašina , autobusu, skrendant lėktuvu ir pan.) susidaro įspūdis, kad grojama nepakankamai garsiai. Tai netrukdo kasdieniame gyvenime, skambutį tikrai įmanoma išgirsti, tačiau melomanai gali likti nusivylę, nors „Galaxy Note10 Lite“ ir atkuria WAV, FLAC bei kitus kokubiško garso failų formatus.

Kamera

Iš pirmo žvilgsnio „Galaxy Note10 Lite“ ir „Galaxy Note10“ kamerų moduliai atrodo vienodi – trys kamerų objektyvai užpakalinėje dalyje (pagrindinis, teleobjektyvas, plačiakampis objektyvas) bei viena kamera priekyje, galinti filmuoti 4K vaizdo įrašus. Tačiau patyrinėjus atidžiau paaiškėja, kad „Samsung“ apkarpė flagmanų kamerą iki „Lite“ versijos. Skirtingai nuo brangesnio modelio, pagrindinė kamera neturi kintamo židinio lęšio, o maksimalus jo dydis taip pat yra mažesnis, todėl sensorių pasieks santykinai mažiau šviesos. Teleobjektyvo lęšis taip pat mažiau pralaidus šviesai, nors plačiakampis objektyvas išlieka nepakitęs, po juo slepiasi mažiau megapikselių turintis sensorius.

Taigi, „Samsung Galaxy Note10 Lite“ apginkluotas trimis 12MP galinių kamerų sensoriais, skiriasi tik jų objektyvai, bei viena asmenukių kamera, kurios skiriamoji geba dar didesnė nei „Galaxy Note10“:

  • Pagrindinė plačiakampė kamera su dvigubų pikselių 12MP sensoriumi, f/1.7 objektyvu, optiniu stabilizavimu ir PDAF fokusavimu;
  • Artinimo kamera 12MP su f/2.4 objektyvu, optiniu stabilizavimu ir PDAF fokusavimu optiškai vaizdą priartina 2 kartus ir 10 kartų skaitmeniniu būdu;
  • Itin plataus kampo kamera 12MP su f/2.2 objektyvu be optinio stabilizavimo;
  • Priekinė plačiakampė kamera su 32 MP sensoriumi ir f/2.2 objektyvu.

Kameros programėlė standartizuota pagal daugumai „Samsung“ telefonų skirtą „One UI 2“. Ji lengvai valdoma, o senesnių „Samsung“ telefonų savininkai lengvai perpras pažįstamus nustatymus bei jos funkcijas. Vertikalūs perbraukimai bet kuria kryptimi perjungia galinę kamerą į priekinę, o horizontalūs judesiai parenka norimą fotografavimo ar filmavimo rėžimą. Programėlės viršuje galima įjungti ar išjungti HDR bei dirbtinio intelekto parenkamų scenų nustatymo rėžimus.

Puikaus apšvietimo sąlygomis dauguma nuotraukų išeina geros, bet ne puikios. Fiksuojama plati spalvų gama, sufokusuoto objekto detalumas geras, tačiau priartinus kitas zonas tenka nusivilti – detalumas paverčiamas į bendrą košę, ypač tai matosi naudojant HDR, kai viena objekto dalis apšviesta, o kita lieka šešėlyje. Tiek HDR, tiek dirbtinis intelektas labai agresyviai slopina nuotraukose atsirandantį triukšmą, tačiau nenagrinėjant vaizdo iš arti, užfiksuoti rezultatai tikrai atitiks daugelio vartotojų poreikius.

Panaši situacija su fotografavimu naktį, tačiau čia, net ir menkiausia pagalba įamžinant ryškesnį vaizdą, o ne visiškai juodą foną traktuojama kaip teigiamas aspektas. Šiuo atveju agresyvus HDR ir nakties režimo galimybės gelbsti padėtį – taip, detalių mažiau, spalvos ne tokios ryškios, tačiau tinkamai sufokusavus ir parinkus jautrumą galima pasiekti stulbinančių rezultatų.

Kalbant apie ypač plataus kampo kamerą, vaizdas fiksuojamas 123 laipsnių kampu ir pagaliau joje taip pat galima pritaikyti „Nakties“ režimo fotografavimą. Dėl itin didelės aprėpties, nuotraukų kraštuose pastebimas nedidelis (sveikas) vaizdo iškraipymas, bet fiksuojamos spalvos turi lengvą žalią atspalvį, tai ypač pastebima fotografuojant žalią žolę, kuri tampa ryškia salotine. Taikant dirbtinio intelekto scenų optimizavimą nuotraukos kraštuose detalumas suliejamas ir atsiranda tarsi tapyto paveikslo efektas, kartais pasitaiko ir klaidų. Tiesa, fiksuojant panoraminį vaizdą, visada pavykdavo jį įamžinti iš pirmo karto, sujungimai tikslūs, o detalumas stebėtinai didelis.

Dažnu atveju portreto režimas taip pat suveikia per agresyviai ir išplaunamas fonas atrodo labai nenatūraliai, tad geriau naudoti pagrindinę kamerą portretų fiksavimui. Ją naudojant fonas tik šiek tiek suliejamas, objektas puikiai be klaidų atskiriamas.

Asmenukių kameroje naudojamas 32MP jutiklis pritaiko „Quad Bayer“ pikselių apjungimo technologiją, todėl gauname 8 MP nuotraukas, ​​bet tik tada, kai nustatome naudoti platesnį aprėpties kampą, pagal nutylėjimą fiksuojamas apkirptas mažesnis vaizdas. Žiūrint iš arti, nuotraukos yra šiek tiek išplaukusios, trūksta detalumo, tačiau spalvos yra tikslios, o dinaminis diapazonas – platus.

Pagrindinės kameros vaizdo įrašai gali būti įrašomi 4K kokybe, pasirinkus ne daugiau kaip 60 kadrų per sekundę (angl. FPS). Taip pat tokia parinktis įmanoma ir makro režime, tačiau iš tikrųjų naudojamas ne artinimo modulis, o pagrindinis sensorius, stipriai apkarpant vaizdą. 4K vaizdo įrašus su 30 FPS galima fiksuoti visomis „Samsung Galaxy Note10 Lite“ kameromis. Spalvų diapazonas didelis, detalumo norėtųsi šiek tiek geresnio, tačiau maži sensoriaus pikseliai sunkiai leidžia reikalauti daugiau.

https://youtu.be/6Zc2yVMUjXY

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ nustebins ne vieną dėl savo „Super steady“ stabilizavimo funkcijos. Pasirinkus itin stabilaus vaizdo režimą vaizdo fiksavimui naudojama ypač plataus kampo kamera, tad tamsiu paros metu sensorius fiksuos mažiau šviesos, nei pagrindinės kameros, taip pat kokybė parenkama FHD, tačiau vaizdo stabilumas pateisina viską. Žemiau pateiktame pavyzdyje bėgau nuo kalniuko per akmenis, pačios akys fiksavo lengvus krestelėjimus, bet įrašytas vaizdas padarė įspūdį.

https://youtu.be/95wAiCNuJa8

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ nebando konkuruoti sulėtinto vaizdo įrašymo rungtynėse, pateikiama standartinė 120 FPS įrašymo galimybė. Taip pat nepretenduojama ir į melomanų garso įrašų fonotekas – naudojami mikrofonai neįamžina viso spektro garsų, tačiau preliminariai vertinant, vaizdo įrašų garso kokybė yra maždaug per vidurį tarp aukščiausios ir vidutinės klasės įrenginių.

Apibendrinant „Galaxy Note10 Lite“ kameros nėra flagmanų lygio, bet ir ne vidutiniokų teritorijoje. Kai kurie konkurentai siūlo net penkias galines kameras, tačiau kelios iš jų būna tik dėl įrašo popieriuje, „Samsung“ pasiūlo gerai veikiančias tris populiariausio tipo galines kameras bei unikalią vaizdo fiksavimo patirtį.

Baterija

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ baterija yratalpiausia kada nors naudota „Galaxy Note“ serijoje – 4500mAh. Ji didesnė net už didžiausio „Galaxy Note10+“, kuriame panaudota 4300mAh baterija, tačiau dydis dar ne viskas.

Dėžutėje įdėtas 25W įkrovimo blokelis žada greitą energijos įkovimą, bet ne tokį greitą, kaip flagmanuose naudojamas 45W. Nuo 0% iki 100% „Samsung Galaxy Note10 Lite“ baterija įsikrovė per 2.5 val. Šiuolaikinio technologinio proceso fone šis skaičius jau nedaro įspūdžio, tačiau nereikia pamiršti, kad tai itin talpi baterija, o įkrovimo blokelis nėra pats galingiausias iš galimų, nes, kaip supratome, šis išmanusis telefonas nėra iš flagmanų lentynos. Tą taip pat įrodo ir bevielio indukcinio įkrovimo nebuvimas.

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ panaudotas procesorius yra 2 metų senumo, pagamintas pagal senesnę 10nm technologiją ir tai atsiliepia energijos suvartojimui. Vyresnieji „Galaxy Note10“ flagmanai, nors ir turi mažesnes baterijas, energiją optimaliau, bet skirtumai nėra kritiniai. Aktyviai naudojantis „Galaxy Note10 Lite“ baterijos užtekdavo visoms 12 val. ir šiek tiek daugiau, o persiorientavęs į saikingesnį kasdienio vartotojo naudojimo režimą, bateriją kraudavau kas 2-3 dienas.

Talpi baterija ir ne pats greičiausias įkrovimas darytų gėdą flagmanui, tačiau „Samsung Galaxy Note10 Lite“ yra vidutinio segmento įrenginys ir su tokia baterija bei energijos autonomija jis galėtų pateisinti save, jei nekreiptume dėmesio į kokybės ir galios sinonimu tapusį pavadinimą „Note“.

Verdiktas

„Samsung Galaxy Note10 Lite“ yra pigesnė „Samsung“ flagmanų versija – nugarėlė pagaminta iš plastiko, viduje – vidutinės kategorijos procesorius, nėra stereo garsiakalbių, šiek tiek prastesnis ekrano šviesumas bei mažesnis palaikomų LTE dažnių skaičius, nėra apsaugos nuo vandens ir purslų. Tačiau „Lite“ versija gali turėti ir privalumų prieš didžiuosius savo brolius – ilgesnė baterijos eksploatavimo trukmė, 3.5mm audio jungtis ir „microSD“ kortelės lizdas – pastarųjų „Galaxy Note10“ flagmanai iš viso neturi. Be to, kamerų fiksuojamo vaizdo kokybė šiek tiek atsilieka, tačiau yra gera, tikslus GPS, moderni ir nauja „One UI 2“, unikalus rašiklis atveria daugybę naujų galimybių, o trūksta tik kelių funkcijų, palyginus su kitais „Note10“ išmaniaisiais telefonais.

Anksčiau, tie, kas norėjo pigesnio „Galaxy Note“ išmaniojo telefono, turėjo tik vieną pasirinkimą – praėjusių metų „Galxy Note“ flagmaną. Be abejonės verta apsvarstyti ir „Galaxy Note9“, kurio aukštesnės rezoliucijos ekrano dydis mažai atsilieka nuo „Galaxy Note10 Lite“, ekranas ir nugarėlė apsaugoti „Corning Gorilla Glass 5“ stiklu, turi IP68 apsaugą nuo vandens bei purslų, tokį pati „Exynos 9810“ procesorių, greitesnę 3.1 kartos USB jungtį, stereo garsiakalbius, tačiau mažesnę bateriją ir tik dvi galines kameras.

Įsibėgėjant 2020 m. bus vis sunkiau įmanoma įsigyti naują 2 metų senumo flagmaną „Galaxy Note9“, dėl to naujasis „Samsung Galaxy Note10 Lite“ taps vienintele alternatyva trokštantiems „Note“ serijos privalumų, bet nenorintiems drastiškai ištuštinti piniginę.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Buvę darbuotojai ir toliau kritikuoja „Microsoft“: kompanija sulaukė aštrios kritikos dėl planuojamo pakeitimo, susijusio su reklamų rodymu

Lukas Snarskis

2024-04-20, 14:55

0 komentarų

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Buvę darbuotojai ir toliau kritikuoja „Microsoft“: kompanija sulaukė aštrios kritikos dėl planuojamo pakeitimo, susijusio su reklamų rodymu

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Kadangi oficialiai palaikomi procesoriai yra gana modernūs, žmonės iš savo kompiuterių su „Windows 11“ paprastai tikėjosi didesnio našumo. Nors SSD diskas nėra privalomas, dauguma sistemų šiais laikais jį turi ir čia taip pat negalima kaltinti naudotojų lūkesčių, nes pati „Microsoft“ teigė, kad būtent tam ir buvo sukurta ši platformos versija.

Nepaisant viso to, naudotojai ir toliau skundžiasi, kad jų kompiuteriai su „Windows“ tiesiog nėra pakankamai spartūs net ir palyginti galingose sistemose. Todėl daugelis nusprendė pereiti prie „Linux“, kuri gauna didžiulį AES šifravimo našumo padidinimą, arba naudoti patobulintas „Windows 11“ versijas.

Buvęs „Microsoft“ inžinierius Andy Youngas yra vienas iš tų, kurie pastebėjo, kad „Windows 11“ yra lėta ir nusprendė pasiskųsti Redmondo milžinei. A.Youngas pastebi, kad jis turi 1 600 eurų kainuojantį kompiuterį su 128 GB operatyviosios (RAM) atminties, tačiau „Start“ meniu veikimas yra „komiškai prastas“.

Praėjus vos keletui dienų po A.Youngo kritikos į buvusio darbdavio stovyklą – pasisakė ir buvęs ‚Microsoft“ vartotojo patirties (UX) vadovas Jensenas Harrisas. Kaip ir A.Youngas, jis socialiniame tinkle „X“ sarkastišku tonu išreiškė nusivylimą ir nepritarimą naujajai skelbimų sistemai, kurią „Microsoft“ testuoja naujausioje operacinės sistemos versijoje.

J.Harriso tviterio žinutė buvo tiesioginis atsakas į „The Verge“ pranešimą apie šią naujieną, kurioje buvo pažymėta, kad „Microsoft“ eksperimentuoja su reklamomis „Windows“ operacinėje sistemoje jau daugiau nei 10 metų".

Buvusio „Microsoft“ atsakas leidžia manyti, kad jis ne visai patenkintas tuo, kaip šiuo metu vyksta bendrovėje, nes iš jos išėjo prieš dešimtmetį. Todėl „Microsoft“ tai dvigubas smūgis, nes ji sulaukė priekaištų dėl dabartinių „Windows“ vartotojo sąsajos ir UX sprendimų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas