„Samsung Galaxy Note20 Ultra” apžvalga: paskutinis nelanksčių telefonų pasispardymas

Ignas Petrikonis

2020-10-04, 10:55 (atnaujinta 2021-05-23, 11:35)

0 komentarų
„Samsung Galaxy Note20 Ultra” apžvalga: paskutinis nelanksčių telefonų pasispardymas

„Samsung Galaxy Note“ jau beveik dešimtmetį išmaniųjų telefonų pasaulyje yra lyg S klasės „Mercedes“ ar koks kitas prabangus limuzinas – jame sutalpinta viskas, ką šiuo metu geriausio gali pasiūlyti pats gamintojas ir visa industrija. Na, bent jau taip buvo iki pernai, kai „Samsung“ sukaupė jėgas ir keletu mėnesių anksčiau už konkurentus pristatė pirmąjį pasaulyje masinės gamybos telefoną su sulenkiamu ekranu – „Galaxy Fold“.

Aišku, kaip ir buvo galima tikėtis, debiutas nepraėjo be kontroversijų, atšaukimų, defektų ir kitų naujoko atributų, tačiau mažai kas drįso abejoti, kad sulenkiami telefonai ateityje pakeis dabartinius panašiai, kaip pirmasis „iPhone“ nužudė mygtukines Nokias ir „Blackberry“. Tačiau panašu, jog tai įvyks gal netgi anksčiau nei planuota – mūsų apžvelgtas antros kartos „Galaxy Z Fold 2“ jau nebeprimena koncepcinio modelio ir gali drąsiai būti naudojamas kasdien, o gandai iš Pietų Korėjos netgi žada, jog šiųmečiai „Galaxy Note20“ bus paskutiniai, kadangi kitąmet „Note“ seriją pakeis sulenkiami „Z Fold“.

Akivaizdu, jog tokios informacijos fone rugpjūtį pristatytą „Samsung Galaxy Note20 Ultra“ galime vertinti kaip nelanksčių išmaniųjų gulbės giesmę ar paskutinį pasispardymą, prieš jiems tampant laikina alternatyva dar kol kas neatpigusiems lankstūnams. Taigi, šioje apžvalgoje pabandysime išsiaiškinti, ko vertas šiųmetis „Note20 Ultra“ ir ar jis turėtų atsidurti jūsų kišenėje.

Dizainas

Prisipažinsiu, jog buvau vienas tų, kurie itin skeptiškai atsiliepė apie metų pradžioje išleistų „Galaxy S20“ dizainą. Panaikinti lenkti ekrano kraštai, stilingą pirmtako horizontalų kamerų modulį nugarėlėje pakeitusi nuobodi juoda kaitlentė ir žiovulį kelianti pilkos, juodos, šviesiai mėlynos ir rožinės spalvų paletė vertė pakrapštyti pakaušį, kada gamintojas paskutinįkart buvo išleidęs tokį nedailų telefoną (greičiausiai, titulą atiduočiau „Galaxy S5“). Laimė, „Samsung“ su „Note20 Ultra“ viską ištaisė ir tai atliko su kaupu.

Nuskambės keistai, tačiau džiaugiuosi, kad gamintojas nusprendė iš esmės nekeisti įrenginio formos ir perdirbo ją iš „Galaxy Note10+“ – maža kas, galbūt naujieji dizaineriai būtų naująjį Noutą pavertę eiline nuobodybe, kokia tapo „S20“ serija. Žodžiu, turime tą patį kampuotą korpusą, sudaryta iš simetriškai lenktų ekrano (jėga!!!) ir nugarėlės stiklų bei juos tarpusavyje laikančio aliuminio rėmo.

Gera žinia ir tai, kad „Samsung“ pasekė „Apple“, „Huawei“, „Xiaomi“ ir „OnePlus“ pėdomis, bronzinio „Note20 Ultra“ varianto nugarėlės stiklą padengti matine danga (deja, juodos versijos savininkai liko už borto). Ji ne tik atrodo dailiai, nerenka pirštų antspaudų, bet ir yra itin atspari dėvėjimuisi. Per keletą savaičių nutrūktgalviško įrenginio naudojimo be dėklo ant galinės dalies neatsirado nė vieno net smulkiausio įbrėžimo, kuriais įprastai pasidengia blizgūs stikliniai išmanieji. Be to, „Samsung“ danga yra turbūt maloniausia liesti lyginant su visų minėtų konkurentų.

Tačiau svarbiausias dalykas, kuo „Note20 Ultra“ dizainas lenkia broliškąją „S20“ seriją, yra iš esmės perkurtas kamerų modulis. Ne, jis netapo mažesnis ir toliau stipriai išsikiša iš korpuso, tačiau vietoje juodo stiklo jis nudažytas tamsesne ruda spalva, o objektyvus juosia ir modulio kraštus juosia blizgus apvadas, kurio atspalvis dera su taip pat blizgiu rėmu. Šios mažos detalės lemia tai, kad „Samsung Galaxy Note20 Ultra“ norisi neštis delne dėvint kostiumą, lyg kokį prabangų laikrodį ant riešo. Na, galite nesutikti, bet man „Note20 Ultra“ yra gražiausias išmanusis rinkoje.

Kalbant apie ergonomiką, negalima praleisti fakto, jog šis „Note“ yra pasiutusiai didelis – jis telpa ne į visus automobilius laikiklius, kišenes, krepšiuose telefonui rezervuotus skyrius ir, svarbiausia, patogiai įsitaiso toli gražu ne kiekviename delne. Situaciją stipriai taiso idealiai parinktas stiklo išlinkimas ir perėjimas į rėmą bei neslidi matinė danga, tačiau net man, didelių išmaniųjų fanui, pavykdavo papulti į situacijas, pavyzdžiui, prireikus greitai atrašyti į žinutę, kai slapta pagalvodavau, jog „Note20 Ultra“ yra šiek tiek per stambus.

Nedidelė, bet maloni detalė yra tai, jog „Samsung“ pagaliau atsipainiojo pusėse ir „Note10“ kairiajame šone montuojamus įjungimo ir garso klavišus perkėlė į dešinę – ten, kur jie ir turi būti. Tiesa, atsigriebta buvo kitur – „S-Pen“ rašiklis nuo šiol ištraukiamas nebe iš dešinės apatinės briaunos pusės, bet iš kairės, kas vėlgi reikalauja įpratimo. Beje, pieštukas ir toliau gaminamas iš pigaus plastiko bei barška stipriau pakračius telefoną – slapta tikiuosi, kad ateityje jis taps aliumininis.

Ekranas

„Galaxy Note“ serijai galime dėkoti, kad šiuo metu rankose laikome didžiules 6 ir daugiau colių ekrano įstrižaines turinčius išmaniuosius telefonus, tad nieko keisto, jog ekranai Noutuose iki šiol vaidina labai svarbų vaidmenį. Prelegentas nėra išimtis ir siūlo keletą svarbių matricos patobulinimų.

„Samsung SGalaxy Note20 Ultra“ ekrano įstrižainė, lyginant su pirmtaku, padidėjo nežymiai (6,9 colio prieš 6,8), kadangi jau ir ankstesnėje kartoje rėmai buvo sumažinti iki minimumo. Niekur nedingo ir lenkti kraštai, suteikiantys prabangos. Tiesa, jie užlenkti labai nežymiai, todėl nesusidūriau su jokiais atsitiktiniais paspaudimais ar atspindžiais.

Didžiausia dvidešimtuko matricos naujovė yra madingasis 120Hz atsinaujinimo dažnis. Tai reiškia, kad vaizdas ekrane gali atsinaujinti nebe 60, o visus 120 kartų per sekundę, kas suteikia sklandumo pojūtį slenkant vaizdą ekrane ar vaikščiojant tarp įvairių meniu punktų.

Nors 120Hz jau buvo ir „Galaxy S20“ serijoje, „Note“ modelis pasižymi šiek tiek kitokia ekrano technologija (LTPO), kurią gamintojas jau keletą metų naudoja savo išmaniuosiuose laikrodžiuose. Tai leidžia pritaikyti atsinaujinimo dažnį priklausomai nuo turinio. Pavyzdžiui, jei žiūrite 30 kadrų per sekundę kokybės filmą, ekranas ir atsinaujins 30 kartų, o ne išliks 60 ar 120Hz padėtyje, taip stipriai taupydamas baterijos atsargas.

Tiesa, labai liūdna, kad 120Hz režimas gali veikti tik parinkus FullHD+ raišką, o jei norite išnaudoti kiekvieną QHD+ rezoliucijos pikselį, teks tenkintis standartiniais 60Hz. Liūdna, nes pigesnis „OnePlus 8 Pro“ siūlo QHD ir 120Hz.

Kalbėdamas apie ekrano kokybę, prisipažinsiu, jog taip ir nesugebėjau įžvelgti pažangos, lyginant su pirmtaku. Žinoma, tai nėra problema, kadangi „Note10+“ iki šiol siūlo vieną geriausių matricų su itin dideliu šviesumu, tiksliai sukalibruotomis spalvomis ir akį glostančiu dideliu kontrastu. Beje, lyginant su konkurentais, „Note20 Ultra“ ekranas tamsoje sugeba pritemti kur kas labiau už juos, kas daug mažiau vargina akis.

Na, o pabaigai – saldainiukas, nekenčiantiems apsauginių ekrano plėvelių ir stiklų. „Note20 Ultra“ tapo pirmuoju telefonu, kuriame panaudotas naujasis septintos kartos „Gorilla Glass“ stiklas, pasižymintis dar geresniu atsparumu įbrėžimams ir dūžiui. Deja, to patikrinti nespėjau, nes „Samsung“ gamykliškai ant ekrano klijuoja labai kokybišką plėvelę.

Veikimas

„Samsung Galaxy Note20 Ultra“ yra pirmasis kompanijos flagmanas nuo pat „Galaxy S10“, kuriame po ekranu montuojamas ultragarsinis pirštų antspaudų skeneris nekėlė jokių problemų – pagaliau nuskaitymas pavyksta iš pirmo arba blogiausiu atveju iš antro karto, kas bent jau man buvo didelė atgaiva.

Visgi kiti veikimo aspektai gali būti vertinami kur kas labiau nevienareikšmiškai. Priminsiu, kad po „Note20“ serijos pristatymo internetinėje erdvėje kilo didžiulis pasipiktinimas, jog JAV ir Pietų Korėjai skirtuose variantuose buvo panaudotas galingesnis „Snapdragon 865+“, o visam likusiam pasauliui – tas pats iš „Galaxy S20“ pasiskolintas „Exynos 990“ lustas, savo galimybėmis nusileidžiantis net ir standartiniam „Snapdragon 865“. Aišku, kompanija tai bandė kompensuoti mūsų regionui skirtu dosnesniu 12GB operatyviosios 256GB atminties rinkiniu (vidinė talpykla vis dar gali būti išplėsta išorine „MicroSD“ kortele).

Įdomiausia tai, jog testuodamas „Samsung Galaxy Note20 Ultra“ pastebėjau, jog jis veikia pastebimai sparčiau už šalia ant stalo gulintį „S20+“, nepaisant identiškų specifikacijų. Animacijos ir programėlių atidarymas čia akies mirksniu greitesni ir yra identiški telefonams su naujausiais „Snapdragon“ ir netgi greičio karaliui „OnePlus 8 Pro“. Žinoma, gali būti, jog tai tiesiog programinės įrangos patobulinimai, bet aš linkęs tikėti, kad tam įtakos turi „Samsung“ atstovų puse lūpų paminėtos „Exynos“ lusto optimizacijos ir aušinimo pagerinimai. Tiesa, telefono kaitimas, ypač įjungus 4G ryšį ir daug programėlių, vis dar šiek tiek didesnis nei išmaniųjų su „Snapdragon 865“.

Keletą žodžių norėčiau skirti ir „OneUI 2.5“ vartotojo sąsajai, paremtai Android 10. Jeigu prieš metus programinės įrangos dizainas atrodė moderniai, tai šiandien, matant stipriai patobulintas „Xiaomi MIUI 12“ ir kitų gamintojų vartotojų aplinkas, ji pradeda atrodyti truputį pasenusi. Visgi funkcionalumo prasme „OneUI“ vis dar nusipelno aukščiausio balo. Gamyklinėse aplikacijos valdymo elementai išdėstyti apatinėje dalyje, kas leidžia patogiai naudotis viena ranka (jei atmestume telefono dydį), „Bixby Routines“, kas leidžia nustatyti tokias veiksmų sekas, kaip telefonui per Bluetooth prisijungus prie automobilio audio sistemos, automatiškai paleisti muziką, iš esmės patobulintas „DeX“ funkcionalumas, suteikiantis galimybę belaidžiu būdu televizoriuje atidaryti kompiuterio stiliaus sąsają ir tuo pat metu naudotis telefonu, bei dar daug kitų patogių funkcijų.

Beje, „Samsung“ išmanieji itin gerai sutaria su „Windows 10“ kompiuteriais (plačiau skaitykite čia).

Kaip ir būdinga visiems „Samsung“ flagmanas, „Note20 Ultra“ ryšiai nekėlė jokių problemų. Tiek Wi-Fi, tiek 4G, tiek Bluetooth, tiek GPS greičiai ir patikimumas buvo pavyzdiniai. Perkantys išmanųjį ilgesniam laikui taip pat įvertins, jog jame veikia 5G ryšys, kuriuo pasinaudoti bus galima, vos tik jis pradės veikti mūsų šalies teritorijoje.

„S-Pen“ rašiklis

Iš apatinės išmaniojo telefono korpuso dalies ištraukiamas „S-Pen“ jutiklinis rašiklis istoriškai yra vienas didžiausių „Note“ linijos skiriamųjų ženklų. Nors konkurentai per eilę metų bandė pasiūlyti panašių sprendimų, jie taip ir nesugebėjo pasivyti „Samsung“ verslo klasės flagmanų galimybių. „Note20 Ultra“ šį atotrūkį dar labiau padidina ir netgi priverčia priešininkus raudonuoti iš gėdos.

Pati svarbiausia šiųmetė „S-Pen“ naujiena – maždaug keturis kartus sumažintas vėlinimas. Kitaip tariant, brūkštelėjus rašikliu per ekraną jame linija bus atvaizduota keturis kartus greičiau. Nors kalbame apie milisekundes, tai tikrai labai jaučiama ir rašymo pojūtis jau beveik nesiskiria nuo to darymo ant popieriaus. Taigi, užrašų vedimas, braižymas ir ar bet koks kitas darbas šiuo pagaliuku yra dar malonesnis ir sklandesnis.

Vis dėlto turiu prisipažinti, jog „S-Pen“ aktyviai naudojau tik pirmąsias įrenginio naudojimo dienas – kažkodėl teksto rašymas telefono ekrane man taip ir neprilimpa. Man kur kas patogiau tai daryti didelės įstrižainės planšetėje, o išmaniajame telefone pasižymėti svarbius dalykus įpratau klaviatūra. Žinoma, nesakau, jog „S-Pen“ taip ir liko gulėti jam skirtoje vietoje – juo kuo puikiausiai pasirašiau elektroniniu paštu atsiųstas sutartis, džiaugiuosi redaguodamas nuotraukas „Snapseed“ ir žymėdamasis svarbias studijoms skirtų PDF dokumentų vietas. Tačiau abejoju, ar dėl šių sąlyginai mano kasdienybėje atliekamų dalykų rinkčiausi būtent „Note“ telefoną.

Kita vertus, panašu, jog aš nesu tikslinės „Note20 Ultra“ pirkėjų auditorijos dalis. Davęs telefoną išbandyti grafikos dizaineriui ir naujojo Telefonai.eu logotipo kūrėjui Martynui Tarnauskui, išgirdau nesuskaičiuojamą galybę liaupsių. Jo teigimu, naujasis Noutas yra būtent tai, ko jam reikėjo. „S-Pen“ visada yra po ranka, kai galvoje staiga iškyla logotipo ar vizualizacijos vaizdas – akimirksniu galima pasibraižyti eskizą bei jį pasiūlyti klientui, taip pat patogu atlikti nedideles darbų korekcijas ar tiesiog patogiai sudėlioti estetišką administruojamo „Instagram“ puslapio įrašą.

Beje, niekur nedingo ir pernai debiutavę „S-Pen“ burtų lazdelės gestai. Laikant ant rašiklio nuspaustą mygtuką ir atlikus tam tikrą judesį laikant pagaliuką, galima perjungti dainą, skaidrę (tiesa, vargu, ar prezentaciją vykdysite iš telefono), pakeisti kameros objektyvą, užfiksuoti nuotrauką ir dar daug kitų dalykų. Suprantu, kad jums, kaip ir man, tai skamba lyg kažkokios nereikalingos įmantrybės, bet ilgiau pasinaudojęs kai kuriais gestais (pvz. klausydamasis muzikos), greitai prie jų pripranti.

Garsas

Naujausių išmaniųjų telefonų garso kokybė pastaruoju metu yra ganėtinai kontraversiška tema. Iš vienos pusės, pigesnių flagmanų gamintojai, tokie kaip „Xiaomi“ ir „OnePlus“, besitaikydami į pačią aukščiausią klasę, stipriai pasitempė ir pradėjo montuoti kokybiškesnius garsiakalbius bei mikrofonus, tačiau didieji žaidėjai šioje srityje pamažu nustojo tobulėti ir trypčioja vienoje vietoje.

„Samsung Galaxy Note20 Ultra“ yra puikus tokios stagnacinės politikos pavyzdys. Telefono išorinio garso sistema sudaryta iš garsiakalbio apatinėje briaunoje ir pokalbių ausinės, kuri yra labiau pagrindinio garso šaltinio asistentas, nei atskiras garsiakalbis. Dėl šios priežasties stereo efektas nėra labai pastebimas ir, lyginant su „Galaxy S10“ serija, stipriai trūksta garsumo. Pačią kokybę vertinčiau teigiamai, kadangi neišgirdau akį pjaunančių aukštų ir išgirdau nemažai žemų dažnių, tačiau pastarųjų tikrai galėtų būti daugiau. Pigesnis „Xiaomi Mi 10“ šiuo atžvilgiu „Note20 Ultra“ nustumia į žemesnę svorio kategoriją.

Pokalbių ausinė problemų nekėlė, kaip ir kokybiškas vibracijos motoriukas. Tiesa, pastarasis nesikeičia nuo „Galaxy S8“ laikų, tai irgi prašosi šiokio tokio atnaujinimo. Kaip ir galima tikėtis, naujasis „Samsung“ pirmūnas neturi 3,5mm ausinių jungties, o gamintojas šią problemą siūlo spręsti tiesiog įsigyjant vienas iš jo siūlomų visiškai belaidžių ausinių – „Galaxy Buds+“ arba kartu su išmaniuoju debiutavusias pupelės formos „Buds Live“. Beje, pastarosios labai patogios ir turbūt labiausiai vertos „Note20 Ultra“ kompanijos.

Kamera

Metų pradžioje debiutavęs „Samsung Galaxy S20 Ultra“ tapo tikru nusivylimu fotografijos gerbėjams. Vos tik jis pateko į pirmųjų apžvalgininkų rankas, pagrindinio įspūdingo 108 megapikselių sensoriaus magija išblėso dėl rimtų vaizdo fokusavimo problemų, o taip reklamuotas 100 kartų vaizdą priartinti galintis jutiklis buvo priskirtas nereikalingų funkcijų kategorijai. Dėl to Pietų Korėjos milžinė jautė pareigą reikalus pataisyti su „Note20 Ultra“ ir pasivyti šiemet toliau nei įprastai atitrūkusius konkurentus.

Reformos pasireiškė tuo, jog Noute kamerų skaičius susitraukė iki 3 (buvo išoperuotas ketvirtasis gylio jutiklis) ir šiek tiek pasikeitė objektyvų konfigūracija. Pagrindinis 108MP jutiklis išliko tas pats, bet gavo lazerinio fokusavimo sistemą, o 48MP 100x priartinimo kamera virto 12MP ir 50x, o pokyčių nesusilaukė tik 12MP itin plataus jutiklis.

Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera

Pagrindinė 108MP kamera, kaip ir „S20 Ultra“, taupydama telefono atmintį pagal nutylėjimą fotografuoja 12MP raiška, na, o tą šimtą su viršum megapikselių galima įsijungti rankiniu būdu. Tik tiek, kad rezultatas ne visada bus jaučiamas – 9 iš 10 atvejų 12MP nuotraukos ne tik buvo patrauklesnės akiai, bet ir dėl mažesnio triukšmo kiekio atrodė detalesnės. Kita vertus, jos iš esmės atrodo kaip bet fiksuotos bet kokiu kitu „Samsung“ flagmanu – labai šviesios, stipriai apdorotos, su saiku paryškintos, pagražintos, žodžiu, taip, kad eiliniam piliečiui sukurtų kokybės įspūdį. Aišku, ne viskas taip blogai, kadangi dinaminis diapazonas dažniausiai idealus, o ekspozicija parinkta gerai.

Pagrindinė kamera
5x optinis priartinimas
50x hibridinis priartinimas

Visgi didelis jutiklis turi akivaizdžią fizikinę problemą – jam reikalingas didelis fotografavimo nuotolis, todėl iš arti užfiksuoti objektai būna susilieję ir nesufokusuoti. Lazerinė fokusavimo sistema šio trūkumo neišsprendžia, bet savo darbą padaro – „Note20 Ultra“ vaizdą fokusuoja greičiau ir tiksliau nei „S20 Ultra“. Teigiamai nustebino ir naktinė fotografija, kadangi naujasis „Samsung“ superflagmanas kadre užfiksuoja kur kas daugiau detalių už pirmtakus, geriau parenka baltos spalvos balansą ir, svarbiausia, išlaiko natūralesnes spalvas. Ar jis tai daro geriau už „Huawei P40 Pro“? Kai kuriais atvejais „Note20 Ultra“ su užduotimi susitvarko geriau, nes naktinė nuotrauka atrodo šiek tiek tikroviškiau ir neprimena dienos, bet apskritai „Huawei“ dėl unikalių sprendimų vis dar išlieka naktinės fotografijos lydere.

12MP priartinimo kamera yra vienas geriausių sprendimų, kuriuos kurdamas „Note20 Ultra“ priėmė gamintojas. Taip, ji vaizdą optiškai artina tik 5 kartus, o hibridiniu būdu tik 50, o ne visą šimtą, tačiau tai atlieka kokius du kartus geriau tiek detalumo, tiek pačios kokybės prasme. Žinoma, siaura diafragma ir mažas pikselio dydis reikalauja idealaus apšvietimo, o 50 kartų priartintas kadras bus tik tam, kad galėtumėte pasigirti draugams ar panaudoti telefoną kaip žiūroną, tačiau 5 kartus pritraukta ir gerai apšviesta nuotrauka stipriai nenusileidžia pagrindiniu sensoriumi fiksuotam kadrui ir ja tikrai ne gėda dalintis socialiniuose tinkluose.

Naktinis režimas
Automatinis režimas
Automatinis režimas
Naktinis režimas
​​​​​

12MP itin plataus kampo kamera vėlgi nusipelno pirmūnės vardo. Džiugu, kad, kitaip nei senesniuose flagmanuose ar pigesniuose įrenginiuose, nėra jaučiamas kokybės suprastėjimas, perjungus iš pagrindinės kameros. Spalvos praktiškai identiškos, gero apšvietimo sąlygomis detalumas puikus, gal tik ekspozicija kartais nušoka. Deja, balius baigiasi, kai bandome plačiu kampu fotografuoti naktį, nes nuotraukos pasidengia optiniu triukšmu. „Huawei P40 Pro“ yra išlieka vieninteliu plačiakampiu objektyvu, naktį štampuojančiu padorius kadrus.

Itin plataus kampo kamera
Itin plataus kampo kamera

Filmavimo fronte nieko labai naujo, apart naujo profesionalaus filmavimo režimo, leidžiančio rankiniu būdu pasirinkti fokusavimą, ekspoziciją ir priartinimo greitį bei nustatyti, kad garso įrašymui būtų naudojami išoriniai įrenginiai, pvz. mikrofonai ar „Galaxy Buds Live“ ausinės. Taip pat yra galimybė filmuoti net 8K raiška, tačiau to nerekomenduoju, kadangi akimirksniu išvaistysite telefono atmintį, o rezultatai bus prastesni nei pasirinkus 4K 60 kadrų per sekundę. Šiame režime ne tik idealiai veikia stabilizacija, bet ir kur kas geriau tvarkomasi su fokusavimu, ekspozicija ir kitais parametrais. Galbūt norėčiau šiek tiek papriekaištauti, kad „Itin sklandus“ filmavimo režimas, kone visiškai panaikinantis bet kokį kameros drebėjimą, vis dar apribotas FullHD raiška – galbūt jau laikas ir čia kartelę pakelti iki 4K?

10MP asmenukių kamera yra turbūt mažiausiai įdomi iš visų. Ji savo darbą atlieka gerai kadre sutalpindama daug šviesos ir detalių, o programinė įranga moka neblogai sulieti foną už besifotografuojančiojo, bet vis dar išlieka tendencija pašviesinti veidą ir sukurti šiokį tokį dirbtinumo bei bandymo maskuoti odos nelygumus įspūdį.

Baterija

Apie „Note20 Ultra“ bateriją pradėsiu pasakoti nuo to, jog prieš pradėdamas testuoti įrenginį tikėjausi blogiausio. Prieš keletą mėnesių bandytas „Galaxy S20+“ veikdamas 120Hz ekrano atsinaujinimo režimu paskutinį kvapą išleisdavo jau darbo dienos popietę, tad naujasis „Note“, turėdamas praktiškai identiškas specifikacijas ir 4500mAh bateriją, mano įsitikinimu, turėjo pasirodyti daugių daugiausia simboliškai geriau. Visgi viskas baigėsi šiek tiek geriau nei tikėjausi.

Ekrano skiltyje jau minėjau, kad „Note20 Ultra“ nuo „S20“ serijos skiriasi tuo, jog turi kitokios technologijos matricą, leidžiančią dinamiškai keisti atsinaujinimo dažnį, pavyzdžiui, sumažinti jį iki 10 ar 30Hz lėtai skaitant tekstą ar žiūrint vaizdo įrašą bei padidinti nuolat slankiojant tarp meniu langų. Tai tikrai teigiamai atsiliepia baterijai, nes vidutiniškai naudojant jos veikimas dėl to pailgėja iki maždaug 4,5–5h įjungto ekrano laiko.

Kaip ir neblogai, tačiau darbo diena šiek tiek mažoka. Tokiu atveju nustatymuose galima atsinaujinimo dažnį sumažinti iki 60Hz, o rezoliuciją padidinti iki maksimalios QHD+ – taip veikimas pailgės dar maždaug 1h–1,5h ir akumuliatoriaus papildymo nebereikės, iki kol eisite miegoti. Galbūt ne pats geriausias rezultatas rinkoje dėl ne itin taupaus „Exynos 990“ lusto, bet nepasakyčiau, kad ir labai blogas – mano „OnePlus 8 Pro“ su įjungtu 120Hz ištveria vos 3,5h SOT, o su standartiniais 60Hz – geriausiu atveju 5h.

Deja, įkrovimas yra tai, kur „Samsung“ vis dar beviltiškai atsilieka. Pakuotėje pridedamas vos 25W galios įkroviklis atsilieka net ir nuo kai kurių biudžetinės klasės įrenginių, o norint išnaudoti maksimalų 45W įkrovimo galingumą teks papildomai įsigyti tam skirtą įkrovimo blokelį. Visgi to daryti tikrai nepatariu, nes kiek teko bandyti, įkrovimo greitis padidėja tik labai simboliškai, kadangi „Samsung“, siekdama pailginti baterijos ilgaamžiškumą, eigoje ganėtinai greitai pradeda riboti įkrovos galią.

Kaip ir galima tikėtis, „Note20 Ultra“ palaiko greitąjį belaidį įkrovimą ir gali įkrauti kitus, ant jo nugarėlės padėtus prietaisus – patogu, jeigu įsigijote minėtąsias „Buds Live“ ausines, „Samsung“ išmanųjį laikrodį ar tiesiog turite draugą, kurio „iPhone“ nuolat nusminga jums būnant kartu.

Verdiktas

Akivaizdu, jog „Galaxy Note20 Ultra“ rinkoje nesukėlė jokios revoliucijos ir netgi nesiekė to padaryti. Atnaujintas ir itin dailus dizainas, matinė nugarėlė, 120Hz ekranas, naujas procesorius ir kameros skamba veikiau kaip eilinis būtinas atnaujinimas, norint konkuruoti su priešininkais, o ne kaip noras vartotojams pasiūlyti kažką, kas iš esmės pakeistų naudojimo patirtį.

Tačiau kita vertus, „Samsung Galaxy Note20 Ultra“ man atrodo lyg tos stiklinės lubos, kurias pasiekė telefonų industrija. Vargu iki sulankstomų išmaniųjų įsivyravimo aukščiausioje klasėje dar spės atsirasti kitas lankstaus ekrano neturintis išmanusis, kuris atrodytų taip elegantiškai, turėtų tokį kokybišką ekraną ir milžinišką funkcionalumą, kurį suteikia „S-Pen“ ir visi „Samsung“ programinės įrangos niekučiai. Taip, galbūt norėtųsi, kad pagrindinė kamera geriau fotografuotų iš arti ar kad baterija būtų šiek tiek ištvermingesnė, bet tai tikrai nėra esminiai trūkumai, galintys neleisti „Note20 Ultra“ tituluoti geriausiu nelanksčiu telefonu.

Pasvėrus viską, „Samsung Galaxy Note20 Ultra“ rekomenduoti yra ganėtinai sunku. Tūkstantį eurų gerokai viršijanti kaina reiškia, kad pridėję keletą šimtinių galite įsigyti maksimaliai futuristišką ir patį pačiausią „Galaxy Z Fold 2“ – ir taip telefonui skiriate astronominę pinigų sumą, tai galbūt verta pasišvaistyti iki galo? Na, nebent sulenkiamas ekranas jums vis dar atrodo kaip iki galo neįrodytas eksperimentas ir norite palaukti šios technologijos ištobulinimo bei atpigimo. Tokiu atveju už „Samsung Galaxy Note20 Ultra“ yra geriausias jūsų kompanionas, kuris be problemų padės tuos keletą metų komfortiškai iškentėti.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas