Dešimtys milijonų telefonų savininkų – pavojuje: naujas virusas taikosi į slaptažodžius bei jūsų pinigus, pasitikrinkite ar neturite šių programėlių

„Google Play“ parduotuvė šiuo metu yra didžiausia tokio tipo programėlė pasaulyje, kuri įdiegta kone kiekviename „Android“ išmaniajame telefone. Nesunku nuspėti, jog ja naudojasi milijardai žmonių, o tai automatiškai paverčia šią aplikaciją ir internetinių nusikaltėlių jauku.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Dešimtys milijonų telefonų savininkų – pavojuje: naujas virusas taikosi į slaptažodžius bei jūsų pinigus, pasitikrinkite ar neturite šių programėlių

Saugumo specialistai nuolatos patinka „Android“ programėlių, kuriuos turi kenksmingo programinio kodo. Ir nors „Google“ taiko įvairias saugumo priemones, tačiau tokios aplikacijos vis tiek atsiduria daugelio naudojamoje „Google Play“ parduotuvėje. Dabar pavojuje atsidūrė daugiau nei 400 mln. vartotojų.

Remiantis naujausia informacija, aptiktos net 92 programėlės, kurios turi „SpinOk“ kenksmingą kodą. „SpinOk“ yra šnipinėjimo programos modulis, kuris buvo platinamas kaip programinės įrangos kūrimo rinkinys (SDK) reklamuotojams. Pirmą kartą jį aptiko antivirusinių programų gamintojas "Dr.Web", o kūrėjai, patys to nežinodami.

Skelbiama, jog „SpinOk“ gali veikti kaip foninė programėlė ir tokiu būdu atlikti įvairius kenkėjiškus veiksmus, įskaitant įrenginyje esančių failų peržiūrėjimą, paiešką, atsisiuntimą, kopijavimą bei įvairius kitus veiksmus. Teigiama, kad tokie veiksmai gali padėti surinkti privačius vaizdo įrašus ar dokumentus, o taip pat išgauti slaptažodžius ar bankinių kortelių duomenis.

Kaip jau minėjome, dabar buvo aptiktos net 92 programėlės, kurios yra apkrėstos šiuo virusu, o jos buvo atsisiųstos daugiau nei 30 mln. kartų. Negana to, 43 iš šių aplikacijų vis dar yra randamos „Google Play“ parduotuvėje. Žinoma, tikėtina, kad „Google“ jau netrukus turėtų pašalinti ir jas, tačiau jos vis tiek liks vartotojų įrenginiuose.

Pateikiame jums devynias populiariausias programėles, kurios turi „SpinOk“ virusą:

  1. HexaPop Link 2248 - 5 mln. atsisiuntimų
  2. Macaron Match – 1 mln. atsisiuntimų
  3. Macaron Boom – 1 mln. atsisiuntimų
  4. Jelly Connect – 1 mln. atsisiuntimų
  5. Tiler Master – 1 mln. atsisiuntimų
  6. Crazy Magic Ball – 1 mln. atsisiuntimų
  7. Bitcoin Master - 1 mln. atsisiuntimų
  8. Happy 2048 – 1 mln. atsisiuntimų
  9. Mega Win Slots – 500 tūkst. atsisiuntimų

Kaip apsisaugoti nuo „SpinOk“ ir kitų panašių kenkėjiškų programų? Pirmas žingsnis - atsargiai rinkitės, ką atsisiunčiate ir diegiate į savo išmanųjį telefoną. Rinkitės programėles tik iš patikimų šaltinių, pavyzdžiui, oficialių programėlių parduotuvių, ir venkite atsisiųsti programėles iš nepatikrintų ar mažai žinomų aplikacijų parduotuvių.

Taip pat turėtumėte atidžiai stebėti, kokius leidimus suteikiate atsisiųstoms programėlėms. Nesuteikite aplikacijoms prieigos prie neskelbtinos informacijos, pavyzdžiui, kontaktų ar buvimo vietos, nebent tai yra visiškai būtina. Taip pat galite į savo prietaisą įdiegti gerą antivirusinę programą, kad apsisaugotumėte nuo kenkėjiškų programų.

Jei atsisiuntėte programėlių, kuriose yra „SpinOk“ - turėtumėte nedelsdami jas pašalinti. Tai neleis kenkėjiškai programinei įrangai pavogti daugiau jūsų pinigų ar asmeninės informacijos. Taip pat turėtumėte stebėti savo banko sąskaitą, ar joje nėra neleistinų mokėjimų, ir, pastebėję ką nors įtartino - susisiekti su savo banku.

Norėdami kovoti su kenkėjiškomis programomis, paprastai rekomenduojame patikrinti, ar komentarų skiltyje nėra ženklų, kurie sufleruotų apie laukiantį pavojų. Taip pat siūlytumėme vengti aplikacijų, kurios turi mažai atsisiuntimų ar jų neturi visai, o taip pat yra naujai įkeltos. Žinoma, jei programėlė nauja – tai nereiškia, kad ji yra žalinga, tačiau visuomet reikėtų išlikti budriems.

Žinoma, pats svarbiausias žingsnis, siekiant apsisaugoti nuo virusų - atnaujinti telefono programinę įrangą. Ypač svarbūs dideli atnaujinimai, tokie kaip „Android 12“ ar „Android 13“, kurie užkerta kelią kenkėjiškoms programoms toliau siurbti jautrius vartotojo duomenis ir panaikina leidimus neaiškioms aplikacijos rodyti nepageidaujamas reklamas.

Visgi, nereikėtų ignoruoti ir saugumo pataisymų naujinių, kadangi jie užlopo specifines spragas, kurias gali išnaudoti tam tikri virusai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas