Europos duomenų apsaugos diena: kaip užtikrinti, kad jūsų programėlės būtų saugios?

Pranešimas spaudai

2022-01-28, 14:15

0 komentarų
Europos duomenų apsaugos diena: kaip užtikrinti, kad jūsų programėlės būtų saugios?

Rinkoje pirmaujančios analizės platformos „Pixalate“ duomenimis, pirmąjį 2021 m. pusmetį iš „Google Play“ ir „App Store“ parduotuvių buvo pašalinta 813 tūkst. nesaugių programėlių. Kenkėjiškose aplikacijose renkami ir kaupiami konfidencialūs duomenys neretai tampa lengvu kibernetinių atakų taikiniu. Vartotojams svarbu susipažinti su programėlių saugumo taisyklėmis, kurios leidžia užtikrinti ne tik įrenginio, bet ir jūsų duomenų saugumą.

Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas tikina, kad įdiegus kenkėjišką programėlę galite prarasti įrenginio kontrolę, tad iš jos bus lengva pasisavinti svarbius duomenis ar atlikti neteisėtus veiksmus. Pasak specialisto, prieš parsisiunčiant ir pradedant naudotis programėle, rekomenduojama atlikti keletą paprastų saugumo žingsnių.

1. Siųskitės programėles tik iš patikimų platformų. Pirmasis ir paprasčiausias žingsnis, kuris padės įsitikinti programėlės patikimumu – siųskitės jas tik iš žinomų aplikacijų parduotuvių, kaip „Google Play“ ir „Apple Store“. Jose programėlės griežtai tikrinamos ir atitinka standartinę duomenų apsaugos kokybę, tad kils mažiau pavojų įrenginiui ir jūsų duomenims. „Google Play“ platformoje rasite papildomą apsaugą – „Google Play protect“, kuri veikia kaip programų skenavimo įrankis. Įrenginyje automatiškai aktyvuojama funkcija atsiunčia pranešimus apie galimą grėsmę. Tačiau būtina prisiminti, kad net ir diegiant programėles iš patikimų šaltinių, ne visada pavyksta užkirsti kelią kenkėjiškos programinės įrangos patekimui į įrenginį. Įtartinos ir nežinomos nuorodos, neaiškūs internetiniai puslapiai ar iššokančios reklamos nėra tinkama vieta ieškoti programėlių. Radę patinkančią aplikaciją, kurios nėra minėtose autorizuotose platformose, nesisiųskite jos, nes galite patekti sukčiams tiesiai į rankas.

2. Patikrinkite atsiliepimus ir kūrėjų patikimumą. Antrasis žingsnis, kurį svarbu atlikti prieš atsisiunčiant naują programėlę – įvertinkite vartotojų komentarus, kuriuos rasite beveik prie kiekvienos aplikacijos. Čia vartotojai dalinasi savo atsiliepimais apie programėlės veikimą ir bėdas. Jeigu aplikacijos įvertinimo balas yra aukštas, o balsavusių žmonių skaičius yra didelis, galite jaustis ramūs dėl programėlės patikimumo – apie pavojų signalizuoja labai žemas įvertinimas. Neradus komentarų ar įvertinimų, ieškokite papildomos informacijos „Google“ platformoje. Įveskite kūrėjų pavadinimą ir papildomus raktažodžius, kaip „scam“ (liet. „apgaulė“).

3. Patikrinkite programėlei suteiktus leidimus. Aplikacijos turi pateikti informaciją apie tai, kaip renka, saugoja ir kokiais tikslais naudoja jūsų duomenis. Prieš atsisiųsdami programėlę į telefoną, turite sutikti su „privatumo“ nustatymais. Naudinga atidžiai su jais susipažinti, kad nesuteiktumėte prieigos prie jautriausių duomenų – SMS žinučių, kontaktų, vietos, kameros ar mikrofono. Jeigu šių leidimų iš karto neperskaitėte, apsilankykite telefono nustatymuose, aplikacijų leidimų tvarkyklėje, kur bet kada galite duotus sutikimus atšaukti. Jeigu naudojatės „Apple“ įrenginiais, tai atlikite skiltyje „Settings“ > „Privacy“, o „Android“ prietaisuose spustelėkite „Settings“ > „Biometrics and security“ > „App permissions“. „Google Play“ parduotuvėje galite parsisiųsti papildomo saugumo programėlę – „Privacy Dashboard“, kuri informuoja vartotojus apie suteiktas prieigas. Naudodami šį įrankį matysite įspėjimus apie tai, kurios aplikacijos turi prieigą prie tam tikrų telefono jutiklių, taip pat paprastai galėsite leidimus atšaukti. Programėlių kūrėjai turėtų prašyti prieigos tik prie tų duomenų ir funkcijų, kurios yra svarbios aplikacijos veikimui. Jeigu programos prašo leidimų, kurie nesusiję su jų paskirtimi, pavyzdžiui, receptų programėlė prašanti prieigos prie jūsų mikrofono ar buvimo vietos, tai rimtas signalas apie kenkėjišką aplikaciją, kurios reikėtų vengti.

4. Parsisiųskite atnaujinimus. Įsilaužėliai nuolat išbando naujus būdus, kaip pasiekti įrenginiuose slypinčią informaciją. Programinės įrangos ir programėlių atnaujinimai reikalingi senų spragų pašalinimui ir kibernetiniams įsibrovėliams neįveikiamos apsaugos sistemos kūrimui. Pasenusi operacinės sistemos ar aplikacijos versija nepašalina iškilusių spragų, tad tampa daug paprasčiau įsilaužti į išmanųjį telefoną.

5. Ištrinkite nenaudojamas aplikacijas. Mobiliajame įrenginyje dažnai turime programėlių, kurių ilgą laiką nenaudojame. Saugumo atžvilgiu, šios aplikacijos kelia pavojų, nes jos renka ir siunčia duomenis, net jeigu kurį laiką jų nebuvote atidarę. Nenaudojamas programėles ištrinkite arba nustatymuose išjunkite visus joms duotus leidimus. Ne visos aplikacijos kelia pavojų, tačiau ištrynę jas atlaisvinsite vietą telefone ir būsite ramesni dėl savo duomenų saugumo.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas