Išbandėme „Samsung Galaxy Z Fold3” ir „Flip3”: ko verti naujieji „išrinktųjų” telefonai?

Ignas Petrikonis

2021-08-14, 10:15 (atnaujinta 2021-09-09, 01:38)

0 komentarų
Išbandėme „Samsung Galaxy Z Fold3” ir „Flip3”: ko verti naujieji „išrinktųjų” telefonai?

Rugpjūčio 11 dieną „Samsung” pristatė tai, apie ką jau 3 mėnesius patylomis virė kalbos technologijų entuziastų bendruomenėje - naująją sulenkiamų telefonų kartą, kurią sudaro didysis „Galaxy Z Fold3 5G” ir kompaktiškasis „Z Flip3 5G”. Nors abu šie įrenginiai tikrai buvo laukiami, pristatymas nuliūdino nemažą dalį kompanijos gerbėjų - „Samsung” šiemet palaidojo jau 10 metų gyvavusią „Galaxy Note” seriją. Kaip ten bebūtų, Telefonai.eu komanda dalyvavo specialiai žurnalistams surengtame renginyje, kuriame dar iki pristatymo išbandė naujuosius „Samsung” lankstūnus. Šiame tekste pasidalinsime šiais, dar garuojančiais, įspūdžiais.

„Samsung Galaxy Z Fold3 5G”: nuplėšta „Telefono išrinktiesiems” etiketė

Kas iš karto šiek tiek nusodino lūkesčius - dar prieš pačių įrenginių išbandymą kompanijos atstovų parengta prezentacija. Pradžioje tradiciškai buvo pasidžiaugta augančiais sulenkiamų išmaniųjų pardavimais, vėl paminėti ambicingi jų pardavimų planai per ateinančius metus, kol galiausiai pereita prie „Z Fold3”. Nuo pačių pirmų akimirkų tapo aišku, kad praėjusių metų iškilmingos kalbos ir patosas apie revoliucijas išmaniųjų telefonų rinkoje buvo padėtos į seifą - „Samsung” atstovai pradėjo vardinti vartotojams statistiškai labiausiai kliuvusius pernykščio „Z Fold2” aspektus ir pasakoti, kaip kiekvienas jų buvo išspręstas naujajame „Z Fold3”. Žodžiu, tapo akivaizdu, jog šiųmetis Foldas bus viso labo nedidelis pirmtako atnaujinimas, panašiai lyg „S” raide pažymėti „iPhone”.

Pasirodo, pats didžiausias „Z Fold2” trūkumas, anot jo savininkų, buvo atsparumo vandeniui nebuvimas, todėl iškart pranešta jog „Z Fold3” turi IPX8 sertifikatą ir gali būti panardintas į 1,5 metro gylį 30 minučių. Nežinau, kiek žmonių drįstų taip neatsakingai elgtis su tokio brangumo įrenginiu, tačiau gerai, jog jie bent jau dabar galės jaustis ramūs ir sausi išlipti iš balos, kai jų telefonui to padaryti nepavyks. Kita naujovė - patikimesnis sulenkimo mechanizmas (gali atlaikyti 200 000 atlenkimų, ko pakanka maždaug 5 metams) ir iki 80% tvirtesnis ekranas. Tačiau stabtelėkime prie paskutinio fakto.

Pastebėjus per sulenkiamo ekrano vidurį matomą tradicinį griovelį ir atkakliau pakamantinėjus „Samsung” darbuotojus paaiškėjo, jog tvirtumas pasiektas ne pasitelkiant kažkokias naujas sulenkiamų ekranų technologijas, o labai paprastu būdu - ant pernykščio „Z Fold2” itin plono stiklo (UTG) ekrano užklijavus PET plėvelę, kuri yra elementariausias plastikas. Be to, jai susibraižius ar susidėvėjus, vartotojas jos savarankiškai nulupti negalės ir turės telefoną nešti į specialią įrangą turintį servisą. Ne pats elegantiškiausias sprendimas, bet tai buvo būtina ne tik dėl nuo lankstymo susidėvinčių ankstesnių Foldų ekranų, bet ir dėl šiųmetės naujovės - „Fold” linijoje debiutavusio „S-Pen” rašiklio.

Pastarojo palaikymas yra duoklė „Note” serijos gerbėjams ir išeitis, leidusi legaliai nutraukti jau 10 metų gyvavusių, tačiau kasmet nuo „Galaxy S Ultra” modelių vis mažiau besiskiriančių milžinų gamybą. Deja, rašiklis būtent ir yra tik išeitis, o ne normalus pakaitalas. Kadangi „Z Fold3” ekraną dengia plastikinė plėvelė, o lankstaus ekrano apsaugos kietumas vis dar neprilygsta normaliam stiklui, rašyti ant „Z Fold3” nėra taip malonu - save turi nuolat tramdyti, kad su „S-Pen” nepradurtum ekrano. Tiesa, šiuo atveju padeda ir specialus amortizuojantis pieštuko galiukas, sugeriantis spaudimo jėgą. Be to, yra ir dar viena problema - korpuse nėra numatyta vietos, kur laikyti rašiklį, todėl būtina pirkti specialų dėklą, kuris „S-Pen” prisega ekrano vyrio išorinėje pusėje. Erzina tai, jog atlenkus ekraną pagaliuko praktiškai neįmanoma ištraukti ir intuityviai norisi ekraną užlenkti, jį išsiimti ir vėl atverti. Žodžiu, nemanau, kad „Note” gerbėjai liko patenkinti - čia labiau dar vienas bendrovės būdas parodyti, kad į „Z Fold3” sukrauta viskas, kas įmanoma telefone.

Antra pusiau iškeptą pyragą primenanti naujovė - po ekranu sumontuota asmenukių kamera. „Samsung” šiuo atveju ne pirma - rinkoje jau galima įsigyti eksperimentinių telefonų su tokiu atributu. Deja, „Z Fold3” šis sprendimas ne ką geriau veikiantis. Esmė tame, kad virš kameros esantys pikseliai dėl specifinio išdėstymo iki galo nepaslepia pačios kameros skylutės, veikiau padaro taip, kad ji mažiau kristų į akis. Šį efektą labai nesunkiai galima pastebėti ant balto fono ar netgi geriau įsižiūrėjus. Nukentėjo ir kameros kokybė. Raiška siekia vos 4MP, o programinė įranga prakaituoja taisydama virš objektyvo esančių pikselių sukeltą dulksną. Tokio vaizdo tikrai užteks vaizdo skambučiams ar telekonferencijoms, tačiau reikės susitaikyti, jog neatrodysite gražiausiai tame virtualiame kambaryje. Jei to sau leisti negalite - išorinis ekranas turi įprastą normalios kokybės priekinę kamerą.

Kitos naujienos daug mažiau netikėtos. Kaip ir pridera, telefone sumontuotas galingasis „Snapdragon 888” lustas, 12GB RAM, 256 arba 512GB vidinės atminties bei naujais žaisliukais papildyta programinė įranga. Pastaroji leidžia lengviau dirbti su keliomis užduotimis vienu metu, priverčia programėles išnaudoti visą didįjį ekraną ir moka kitų panašių triukų. Kiek teko bandyti, kažko labai revoliucinio nepastebėjau - dauguma tų visų niekučių atrodo kaip savalaikiai patobulinimai, kuri natūraliai susiformavo iš ilgesnį laiką Foldą naudojusių žmonių patirties.

Kad ir kaip keistai beskambėtų, man labiausiai patikęs dalykas buvo korpuso dizaino patobulinimai. „Z Fold3” tapo lengvesnis, plonesnis ir siauresnis. Ir nors tie skirtumai matuojami milimetrų dalimis ir gramais, telefono pojūtis rankoje labai skiriasi nuo „Fold2” ir į gerąją pusę. Laikant trečiuką, nebeatrodo, kad rankoje spaustum kampuotą ir peraugusį dvigubo „Snickers” batonėlį. Ar buvo, ko pasigedau? Tikrai taip. Nors išorinis ekranas gavo 120Hz atsinaujinimo dažnio palaikymą, vis dar norisi, jog jis taptų centimetru platesnis ir taip leistų patogiau susirašinėti bei atlikti kitus dalykus. Laikas būtų atnaujinti ir kameras, kurios iš esmės nepakito nuo „Fold2” laikų ir buvo praktiškai nereklamuotos.

Vis dėlto labiausiai pasigedau Wow faktoriaus, kurį su kaupu pernai atlenkė įspūdingasis antrasis Foldas. Jis iš tiesų atrodė kaip telefonas už du tūkstančius, kurį sau leisti turėti gali tik saujelė verslo ir technologijų elitui priklausančių žmonių. Šiųmetis „Z Fold3” nebeturi didelės dalies savo pirmtako šarmo ir tiesiog atrodo kaip dar vienas tų brangių telefonų masėms. Gerai bent jau tiek, kad visa tai atperka ir padoresnė kaina, kuri prasideda nuo 1799 eurų. Vis dar pasiutusiai brangu, bet skirtumas nebėra toks astronomiškai didelis, jei atskaitos tašku imame brangiausią „Galaxy S21 Ultra” variantą

„Samsung Galaxy Z Flip3 5G”: priverčia patikėti sulenkiamų ekranų ateitimi

Jeigu „Galaxy Z Fold” serija buvo aiškiai suprantama kaip aukščiausias telefonų pramonės laiptelis, tai pernai pasirodęs „Z Flip” technologijų bendruomenėje liko šiek tiek nesuprastas. Nors jis buvo pozicionuojamas tarsi pigesnė „Z Fold” alternatyva bei variantas norintiems kompaktiško išmaniojo, apkarpytos funkcijos ir specifikacijos bei sulenkiamo ekrano iškelta kaina vertė krapštyti galvą, ar jį tikrai galima kam nors rekomenduoti. Vis dėlto šiųmetis „Z Flip3” didelę dalį šių abejonių išsklaido kaip rūką.

Neabejotinai man labiausiai įstrigęs dalykas - tiesiog nuostabus dizainas. Senasis „Flip” atrodė dailiai ir ekstravagantiškai, bet tuo pačiu metu buvo labai delikatus ir šiek tiek priminė moterišką veidrodėlį - tai patvirtina ir jo sėkmė tarp dailiosios lyties atstovių. „Z Flip3” viską verčia aukštyn kojomis, pasiūlydamas masyvesnius ir plokštesnius šonus bei kampuotesnį siluetą. Senojo ir naujojo Flipo pojūtis rankoje tiesiog nepalyginamas pastarojo naudai. Jis atrodo daug patogesnis, prabangesnis, plonesnis, o svarbiausia - tvirtesnis. Na gerai, su tanku jo nelyginčiau, bet jūs tik pasižiūrėkite į žalios spalvos variantą. Ilgiau taip ganant akis, panašu, jog seilės gali pradėti tekėti ne tik iš burnos.

Kur nors bare ar kavinėje Išsitraukę šitą mažylį iš kišenės ir atlenkę ekraną, tikrai aplinkiniams sudarysite įvaizdį, kad atkeliavote iš ateities, bet geriausia, jog „Z Flip3” tiesiog pranyksta kišenėje ar krepšyje, kaip joks kitas pastaraisiais metais bandytas išmanusis. Gal tikrai prabangių kompaktiškų telefonų mėgėjai turėtų pamiršti „iPhone 12 mini”? Panašu, kad kompaktiškumas būtent ir gali tapti tuo žudikišku argumentu, galutinai įtikinančiu žmogų sulenkiamų telefonų ateitimi.

Už ką taip pat norisi spausti ranką „Samsung” inžinieriams - patobulintas ekranas. Negana to, kad jis buvo sutvirtintas lygiai kaip ir „Z Fold2” atveju, gamintojas pagaliau įmontavo tokios pačios kokybės matricą, kaip ir „S21” serijoje. Tai reiškia dar geresnį kontrastą, didesnį šviesumą arba tiesiog juntamai gražesnį vaizdą jūsų akiai. Jei jau paminėjome didįjį ekraną, nepamirškime ir mažojo. Išorinėje dalyje buvęs ekranėlis išsipūtė beveik du kartus ir pagaliau yra naudingas. Jis ne tik leidžia patogiai perskaityti žinutes, kai, pavyzdžiui, esate biure ir dirbate kompiuteriu, bet ir sekti žingsnius, matyti orų prognozę ir padeda komfortiškai užfiksuoti asmenukę galinėmis kameromis. Tikrai itin naudingas patobulinimas.

Dar viena gera žinia - „Samsung” šiemet nepataupė ir įdiegė ne metais senesnės, o pačios naujausios kartos „Snapdragon 888” lustą. Žodžiu, kuo jau kuo, bet greičiu „Z Flip3” savininkai skųstis negalės. Išbandyti jiems patariu ir patobulintą „Flex” režimą, kuris ekraną padalina į dvi lygias dalis ir padeda suformuoti naujus telefono valdymo įpročius. Pavyzdžiui, viršutinėje ekrano pusėje žiūrint „YouTube” vaizdelį, apatinėje galima slinkti per komentarus. Kad ir kaip paprastai atrodytų, ši galimybė kelia priklausomybę, ypač kai telefonas gali savarankiškai stovėti ant stalo be jokių stovų ar atrėmimų į kitus daiktus.

Bet palaukite, geriausia dalis dar tik bus. „Samsung Galaxy Z Flip3” šiemet siūlomas už beveik trečdaliu mažesnę kainą nei pirmtakas. Tai reiškia, kad šį sulenkiamą džiaugsmą galite turėti už 1059 eurus. Na taip, vis dar nemaži pinigai, tačiau jei svarstote apie „Galaxy S21+” ar „iPhone 12 Pro”, skirtumas tampa begėdiškai mažas, ypač turint galvoje, jog šiųmetis Flipas, apart kelių dalykų, jiems praktiškai nenusileidžia.

Kokie tie kompromisai? „Z Flip3” irgi turi pernykštes kameras ir čia - tik 2, baterija irgi nėra maratoninės ištvermės - siekia vos 3300mAh. Tačiau iš esmės tai yra viskas, tad prieš akis turėdami mažesnę kainą tikrai negalime labai pykti. Juo labiau, kai kalbame apie tokį įspūdingą ir originalų modelį.

Tai kas čia šiemet nutiko?

Net ir pati Pietų Korėjos milžinė neslepia, kad šiemet su savo lanksčiais modeliais šiek tiek paspaudė stabdžių pedalą. Beveik nėra abejonių, kad „Samsung” užantyje tikrai slėpė tam tikrų ginklų, kuriais galėjo aprūpinti „Z Flip3”, o ypač „Z Fold3”, tačiau tai neabejotinai būtų iškėlę įrenginių kainą ir savotiškai privertę gamintoją murkdytis toje pačioje baloje. Akivaizdu, jog tolimesnei bendrovės sėkmei su sulenkiamą ekraną turinčiais telefonais žūtbūt būtina didinti jų populiarumą, priverčiant juos atsidurti dar didesniame rankų skaičiuje, o kaina greičiausiai ir yra efektyviausias būdas tai padaryti

Apibendrindami galime konstatuoti, kad šiųmetė lanksčių „Samsung” telefonų karta yra turbūt nuobodžiausia iš technologinės pusės, tačiau vis tiek verta dėmesio, ypač „Z Flip3”. Labai gaila, kad dėl visa to kalti miegantys „Samsung” konkurentai, leidę korėjiečiams išsiveržti į priekį tiek, kad 2021 metais „Samsung” galėtų sau leisti va būtent tokią technologinę pertraukėlę.

Nepaisant to, „Samsung Galaxy Z Fold3 5G” ir „Z Flip3 5G” nekantriai laukiame savo testavimo laboratorijose, kad galėtume savo skaitytojams pateikti detaliausias šių telefonų apžvalgas Lietuvoje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

0 komentarų

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas