Lietuvoje mažėja telefonų vagysčių: statistika iškalbinga, atskleidžia kokius įrenginius renkasi ilgapirščiai

Lietuvoje mažėja telefonų vagysčių: statistika iškalbinga, atskleidžia kokius įrenginius renkasi ilgapirščiai

Per vienuolika šių metų mėnesių buvo pavogta arba pamesta 21,4 tūkst. mobilių telefonų – 40 proc. mažiau nei pernai. Pernai metais šis skaičius buvo rekordinis ir siekė 35,9 tūkst. įrenginių, suskaičiavo duomenų analitikos bendrovė „Scorify“, kuri kaupia telekomunikacijos bendrovių pateikiamus duomenis apie pavogtus ar pamestus telefonus ir skelbia juos manoimei.lt platformoje.

Populiariausi tarp ilgapirščių yra „Samsung“ telefonai, jų šiais metais jau prarasti 7783 arba 37 proc. visų įrenginių. Dar prieš kelerius metus „Samsung“ telefonų praradimai sudarė apie pusę visų įrašų. Antroje vietoje pagal populiarumą – „Huawei“ telefonai. Jie sudaro apie ketvirtadalį visų pavagiamų ar pametamų įrenginių, ir jų dalis taip pat turi tendenciją mažėti. „Apple“ telefonai, panašu, kad po truputį populiarėja tarp ilgapirščių – jie šiais metais sudaro apie penktadalį prarastų telefonų. Taip pat daugėja pavagiamų ar pametamų „Redmi“, „LG“, „Nokia“ prekės ženklo telefonų.

„Raginame gyventojus perkant telefonus iš antrų rankų būtinai patikrinti, ar telefonas nėra vogtas ar pamestas, – sako „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Šiais metais gyventojai manoimei.lt duomenų bazėje IMEI numerį tikrino beveik 60 tūkst. kartų – ir šis skaičius nuosekliai auga. Apie trečdalį užklausų sudaro „Samsung“ telefonų IMEI užklausos. Dar apie 20 proc. – „Apple“ telefonai“.

Šiais metais intensyviausiai vagišiai darbavosi rugpjūčio mėn., kai buvo į duomenų bazę pranešta apie prarastus 2,5 tūkst. telefonų. Pernai tuo tarpu pernai rekordas buvo sumuštas gegužės mėn., kai buvo prarasta 4,6 tūkst. telefonų, nors tuo metu Lietuvoje galiojo griežtas karantinas.

Tikrinti, kai perki iš antrų rankų

Telekomunikacijų bendrovių, teikiančių duomenis į IMEI duomenų bazę, atstovai sako, kad būtina pranešti ir apie prarastą įrenginį, ir tikrinti įrenginio duomenis, įsigyjant iš antrų rankų.

Pasak Odetos Baranauskienės, „Telia“ saugos komandos vadovės, pasauliui judant tvarios gyvensenos link, daugėja žmonių besirenkančių naudotis daiktais „iš antrų rankų“: „Galimybė tai daryti saugiai bei išvengti ne tik nemalonių emocijų, bet ir teisinių problemų, yra labai svarbi. Kviečiame klientus, įsigyjančius įrenginius ne iš oficialių gamintojų partnerių nepriklausomai nuo šalies, pirmiausia tikrinti įrenginio IMEI duomenų bazėje ir tik tada pirkti. Svetainėje pateikiama naudingos informacijos apie tai, kaip elgtis, jei jau susidūrėte su apgavyste ar jūsų įrenginys pavogtas“.

Pasak Lino Marcinkevičiaus, „Tele2“ kredito ir rizikos kontrolės vadovo, budrumas perkant mobiliuosius įrenginius iš antrų rankų – būtinas visada. „Raudonas signalas turėtų užsidegti, jei, pavyzdžiui, siūlomas telefonas yra visiškai naujas, dėžutėje, su visais priedais tačiau kainuoja trečdaliu pigiau nei parduotuvėje. Tai gali reikšti, jog įrenginys yra vogtas arba įsigytas išsimokėtinai, tačiau įmokų mokėti neketinama“, – sako „Tele2“ atstovas.

Pranešti apie prarastą įrenginį

L.Marcinkevičius ragina gyventojus savo mobiliojo ryšio operatoriui pranešti ir apie prarastą įrenginį: „Mes galime operatyviai IMEI užblokuoti, kad duomenys atsirastų sistemoje, ir sukčiai nebegalėtų jo parduoti. Jei telefonas atsirado, jo savininkas, pateikęs įsigijimo dokumentus, įrenginį gali ir vėl atblokuoti“, – patikino L.Marcinkevičius.

Apskritai, pasak pašnekovų, apsisaugoti nuo tokių situacijų geriausia įrangą perkant tik iš patikimų pardavėjų – mobiliojo ryšio operatoriaus ar elektronikos prekių parduotuvių.

„Scorify“ plėtoja vieningą ir viešą blokuojamų IMEI numerių duomenų bazę Lietuvoje. Lietuvos operatoriai jos sistemoje mato ne tik vieni kitų pateiktus IMEI, bet ir kitų daugiau nei 140-ies ryšio operatorių visame pasaulyje įkeltus blokuojamus numerius.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas