Pagaliau pasirodė „Android 12“: sužinokite pagrindines naujoves

Dainius Martinkus

2021-02-20, 12:50 (atnaujinta 2021-04-27, 00:44)

0 komentarų
Pagaliau pasirodė „Android 12“: sužinokite pagrindines naujoves

Dauguma „Android“ entuziastų laukia rudens, kai tradiciškai „Google“ savo kasmetiniame renginyje „I/O“ pristatys „Android 12“ operacinę sistemą. Tačiau gera žinia ta, kad prieš porą dienų kompanija išleido kūrėjams skirtą bandomąją „Android 12“ versiją, leidžiančią patyrinėti jos naujoves.

Kaip ir pernai, naujo „Android” skonį kol kas gali išbandyti tik pačios „Google” sukurti telefonai. Palaikomi visi Pixel įrenginiai nuo „Pixel 3“ - visas palaikomų telefonų sąrašas būtų toks: „Pixel 3 / 3 XL“, „Pixel 3a / 3a XL“, „Pixel 4 / 4 XL“, „Pixel 4a / 4a 5G“, ir „Pixel 5“. Pirmoji „Android 12“ versija skirta programuotojams, bet jos niekas nedraudžia naudoti ir paprastiems vartotojams. Vis dėlto pasiryždami šiam žingsniui turite suprasti, kad bus operacinėje sistemoje palikta nemažai klaidų ir telefonas gali neveikti taip sklandžiai, kaip esate įpratę. Juk nenorite pramiegoti darbo, kai ryte nesuskambės žadintuvas ir panašiai. Tad jei vis tiek pasiryšite tai daryti, žinote, kad riziką prisiimate patys.

Štai keletas „Android 12“ naujovių:

  • Filmuojant vaizdus, pasirinkus HEVC ar HDR formatą, failai automatiškai bus konvenrtuojami į AVC formatą. Ši funkcija aktuali profesionaliems turinio kūrėjams.
  • Atsiras naujas nuotraukų glaudinimo formatas AVIF, kurio dėka pagėrės nuotraukų kokybė o užimamas failo dydis nepakis.
  • Patobulinta vibracija ir vibracinis atsakas
  • Greitai atsirandantys pranešimai pranešimų juostoje.

Nuo „Android 11“ OS versijos „Google“ pasekė „Apple” pėdomis ir pagaliau daugiau dėmesio pradėjo skirti jautrios vartotojo informacijos saugumui užtikrinti. „Android 11“ programėlėms apribotos vietos nustatymo ir kitų resursų panaudojimo galimybės, kai jomis nesinaudojama, taip apsunkinant duomenų rinkimą apie įrenginio buvimo vietą ir kitą jautrią informaciją.

„Android 12“ turėtų atsirasti dar daugiau privatumą užtikrinančių funkcijų. Nuo šiol dešinajame viršutiniame kampe atsiras ikonos rodančios, jei programėlės telefone naudos kamerą ar mikrofoną. Paspaudus ant šių įkonų, bus pateikiamas sąrašas, kokios programėlės naudojasi kameros ir mikrofono resursais. Taip pat, vartotojams bus suteikiama teisė vienu mygtuko paspaudimu programėlėms apriboti prieigą prie kameros ar mikrofono. Beje, kameros ir mikrofono naudojimo apribojimai bus privalomi visiems gamintojams, naudojantiems net ir nuosavas „Android“ sąsajas, tokias kaip „Samsung OneUI”, „MIUI” ir kt, taip suteikiant daugiau privatumo vartotojams.

Stebina tai, kad kai kurie dizaino elementai taps panašūs į „iOS“. Numatoma, kad pranešimų juostoje, priklausomai nuo funkcijos būsenos, skirsis įkonų formos ir spalvos. Pavyzdžiui: įjungus Wi-Fi ryšį, ikonėlė pranešimų juostoje iš kvadratinės pasidarys apvali bei pakeis spalvą. Iš pradžių, tai gal ir atrodo keista dėl skirtingų dizaino elementų, bet manoma, jog tai padaryta siekiant vartotojams lengviau suprasti, kurios funkcijos įjungtos. Tiesa, tai dar nėra galutinis sprendimas ir vartotojo sąsaja pranešimų juostoje gali keistis.

Pranešimų juostoje matomos tik 4 ikonėlės vietoje anksčiau įprastų 5. Iš vienos pusės, esant mažiau ikonėlių, galima padaryti jas didesnes - taps lengviau paspausti ant tinkamos. Iš kitos pusės, tada didelė dalis jų liks paslėptos ir taip bus neišnaudojamas visas naudingas ekrano plotas. Fono spalvos, manoma, priklausys nuo temos arba bus šviesių atspalvių, siekiant išryškinti tamsesnes ikonėles, nes tamsios spalvos elementai šviesiame fone daug geriau matomi, nei šviesūs elementai tamsiame fone.

Pasikeitimų bus ir valdikliuose (angl. widgets). Patogiau bus rodomi pranešimai apie žinutes, praleistus skambučius bei būsenas. Sumažintoje valdiklio versijoje bus rodoma tik po vieną pranešimą, o padidinę - matysime daugiau pranešimų. Taipogi numatomi pakeitimai, palengvinantys kelių programėlių naudojimąsi vienu metu, perskiriant ekraną į dvi dalis specialiais valdymo gestais. Ketinama palengvinti ir bevielių tinklų slaptažodžių dalijimąsi ir leisti atjungti vartotojo įdiegtoms programėlės interneto ryšį, paliekant prieigą tik sisteminėms aplikacijoms.

Žinoma ir data, kada turėtų pasirodyti „Android 12“ galutinė versija. Jei niekas nesikeis, galutinės versijos turėtume sulaukti šių metų spalio mėnesį. Kad lengviau būtų susigaudyti, pateikiame sąrašą datų, kada numatomi išleidimai:

  • Android 12 kūrėjų versija – Vasaris
  • Kūrėjų versija 2 – Kovas
  • Kūrėjų versija 3 – Balandis
  • Android 12 Beta 1 – Gegužė
  • Beta 1-2 – Birželis ir Liepa
  • Beta 4 – Rugpjūtis
  • Bandomoji galutinė versija – Rugsėjis
  • Galutinė versija – Spalis

Kaip minėjome anksčiau, norint išbandyti „Android 12“ OS versiją tai galima padaryti su „Pixel 3 / 3 XL“, „Pixel 3a / 3a XL“, „Pixel 4 / 4 XL“, „Pixel 4a / 4a 5G“, ir „Pixel 5“. Norėda įdiegti „Android 12“ OS savo „Pixel“ telefone, turite atlikti šiuos žingsnius:

  • Jums reikės kompiuterio su „Windows“, „Linux“ ar „macOS“
  • Suderinamo „Pixel“ telefono
  • Kompiuteryje įdiegti „Android 12 Developer Preview“ diegimo įrankį (angl. Flash Tool)
  • Kompiuteryje įdiegti „Android SDK“ paketą ir telefono USB tvarkykles
  • Atsisiųsti „Android 12 Developer Preview“ failus
  • Prijungti „Pixel“ telefonoą prie PC ir, panaudojant diegimo įrankį, įdiegti OS į telefoną.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas