Pasirūpinkite savo telefono saugumu: kuris užraktas saugiausias ir ką jie užtikrina?

Pasirūpinkite savo telefono saugumu: kuris užraktas saugiausias ir ką jie užtikrina?

Savo telefoną daugelis atrakina dešimtis, o kai kurie ir šimtus kartų kasdien. Tačiau ar kada susimąstėte, kokį saugumą užtikrina jūsų naudojamas ekrano užraktas? „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė kviečia susipažinti su telefono užraktų skirtumais, privalumais ir sužinoti, kokį saugumą jie užtikrina.

„Buvo laikai, kai mobilųjį telefoną naudojome tik paskambinti, išsiųsti SMS ir sužaisti „Gyvatėlę“, o apsaugą „užtikrino“ visiems žinoma dviejų mygtukų kombinacija. Dabar didžioji mūsų skaitmeninio gyvenimo dalis, įskaitant asmeninius duomenis, banko prisijungimus ir darbo dokumentus, telpa išmaniajame, kurį nešiojamės visur ir visada, o jį rakiname naudodami PIN, piršto atspaudą, veido ar akies rainelės atpažinimo technologijas. Tačiau ne visi telefono užrakinimo būdai yra vienodai saugūs“, – pastebi R. Marcišauskienė.

Telefono užraktų pasirinkimas išties platus, o kai kurie gamintojai savo įrenginiuose siūlo ir tokius būdus, kokių kiti neturi. Tad kaip išsirinkti geriausią? „Telia“ ekspertė pataria pirmiausia galvoti apie patogumą: bet kokia spyna yra geriau nei jokios spynos. Žinoma, vienais atvejais įveikti apsaugą užtenka žvitrios akies, kitais reikia ir nemažai pastangų.

Bazinis saugumas: raštas

Posakis „geriau nei nieko“ taikytinas būtent ekrane piešiamam raštui: ši, tik „Android“ telefonuose siūloma, apsauga yra silpniausia. Kornelio universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad vos vieną kartą pamatę, kaip žmogus atrakina telefoną pasirinktu raštu, 64 proc. žmonių sugebėjo jį atkurti iš pirmo karto. Pamačius įrašą dar kelis kartus, šis rodiklis ūgtelėjo iki 80 proc.

Taigi jei telefoną rakinate ekrane piešiamu raštu, jį gali lengvai „nužiūrėti“ praktiškai bet kas, o atrakinti telefoną piktavaliui nereikės ypatingų įgūdžių ar žinių. Dar viena gudrybė – pirštai ant ekrano palieka žymes, kurios taip pat gali pasufleruoti, kaip atrakinti telefoną.

„Jei jokie kiti užrakinimo būdai jums netinka, yra kelios gudrybės, kaip galite sustiprinti raštą. Pirma, pastebima, kad daug žmonių raštą piešia nuo viršutinio kairio kampo – pasirinkite kitą pradžios tašką. Ir antra, žmonės mėgsta rinktis paprastus raštus, kurie primena skaičius ar raides, pavyzdžiui, 1, 5, 7, L, U, Z – raštas bus sunkiau atspėjamas, jei pasirinksite sudėtingesnę figūrą“, – patarimais dalijasi R. Marcišauskienė.

PIN kodas ir slaptažodis

Nors įmanoma, bet sunkiau pamatyti, kokį PIN kodą žmogus ekrane surenka, ypač jei skaičiai suvedami labai greitai. Svarbu, kad PIN kodą sudarytų keturi skirtingi skaičiai, jie neitų paeiliui ir nesikartotų. Taip pat PIN kodui nederėtų naudoti savo, tėvų ar vaikų gimimo datos.

Beje, jungtinė Vokietijos ir JAV mokslininkų komanda pernai išsiaiškino, kad 6 skaitmenų PIN kodai yra tik nežymiai saugesni už 4 skaitmenų kodus. Tyrėjų manymu, taip yra dėl to, kad rinkdamiesi ilgesnį kodą žmonės stengiasi jį kuo labiau supaprastinti, kad būtų lengviau jį nuolat rinkti ekrane. Tačiau tokie kodai tampa lengviau atspėjami.

Visai kita situacija – jei telefoną rakinate slaptažodžiu, kurį sudaro didžiosios ir mažosios raidės, skaičiai bei kiti simboliai. „Tai bene saugiausias telefono užrakinimo būdas, bet kartu ir pats nepatogiausias, nes patikimam slaptažodžiui suvesti reikia spaudyti smulkias raides telefono ekrane. Taigi jis tinkamas tik tiems, kas telefoną naudoja retai ir jame laiko itin svarbius duomenis“, – pastebi R. Marcišauskienė.

Biometriniai sprendimai

Biometriniai (t.y. žmogaus kūno duomenis naudojantys) telefono užrakto sprendimai daugeliu atvejų yra ne tik patogesni, bet ir taupo laiką. Pavyzdžiui, jei jūsų telefonas turi piršto atspaudo skaitytuvą, tereikia priliesti pirštą ir telefonas akimirksniu atsirakina.

Ar tai saugu? Kaip pažiūrėsi. „Jei telefoną pametėte ar tiesiog palikote ant stalo ir juo nori pasinaudoti svetimas žmogus, akimirksniu „nulaužti“ piršto atspaudo sistemos jam niekaip nepavyks. Tačiau jei į jūsų telefoną nusitaikė gerai pasiruošęs piktavalis, būdų įveikti tokią apsaugą yra ne vienas. Be to, pirštų atspaudai lieka ant įvairiausių daiktų, kuriuos liečiame, taigi, kitaip nei PIN ar slaptažodžio, įsilaužėliui nereikia jo „atspėti“, o tik gauti“, – teigia „Telia“ ekspertė.

Saugesne laikoma veido atpažinimo technologija, bet ir ji nėra visagalė. Olandijos nepelno siekiančios organizacijos „Consumertenbond“ tyrimas parodė, kad iš 110 tirtų išmaniųjų net 42 atvejais įveikti veido atpažinimo užraktą užteko tik aukštos kokybės nuotraukos. Aukščiausios kokybės flagmanuose naudojamos pažangesnės sistemos, kurių taip paprastai apgauti nepavyks, visgi programišiai randa būdų, pavyzdžiui, naudodami kaukes ar 3D spausdintuvu pagamintas galvas.

Pačia saugiausia laikoma akies rainelės nuskaitymo technologija, naudojama kai kuriuose „Samsung Galaxy“ išmaniuosiuose – mūsų akies rainelės yra unikalesnės nei pirštų atspaudai, o nepastebėtam gauti akies aukštos raiškos nuotrauką praktiškai neįmanoma. Tiesa, vieną minusą ji turi: akies rainelės skenavimas užtrunka ilgiau, taip pat atrakinant telefoną reikia žiūrėti tiesiai į jutiklį.

„Tobulo ir nenulaužiamo telefono užrakto, deja, dar nėra – svarbiausia, kad telefoną saugotumėte bent vienu iš šių būdų. Kažin ar pašaliniai žmonės varginsis ją „nulaužinėti“, jei telefone – tik jūsų šeimos nuotraukos, „Facebook“ paskyra ir keli žaidimai“, – apibendrina R. Marcišauskienė.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas