Pigiausią Europos elektromobilį gamina latviai: ką gauname už juokingą €9999 sumą?

Leonardas Sindaravičius

2021-04-12, 09:57 (atnaujinta 2021-05-26, 10:37)

0 komentarų
Pigiausią Europos elektromobilį gamina latviai: ką gauname už juokingą €9999 sumą?

Jau senokai buvo pasklidusios naujienos, jog Latvijoje įsikūrusi prabangių šarvuotų automobilių gamintoja „Dartz“ ims prekiauti mažu elektromobiliu, pagamintu „Wuling Hongguang Mini EV“ pagrindu. „Dartz“ nusprendė naują prekę siūlyti kitu vardu, tad automobilis bus parduodamas su „FreZe“ ženkleliu bei vadinsis „Nikrob“. „FreZe“, pasak įkūrėjo Leonard Yankelovich, yra dukterinė „Dartz“ įmonė, kuri specializuosis elektromobilių rinkoje. Pirmasis jų siūlomas automobilis šiuo metu yra pigiausias naujas elektromobilis Europoje - jo kaina Latvijoje siekia vos €9999. Tačiau buvimas įperkamu toli gražu nėra šio automobilio įdomiausia dalis.

Visai kaip kadaise „atgaivinta“ kompanija „Dartz“, „FreZe“ nėra naujai sugalvotas vardas - šiuo vardu automobiliai buvo gaminti dar XXa. pradžioje. Tuometinis įmonės įkūrėjas Piotras Aleksandorvičius Frese kartu su Jevgenijumi Aleksandrovičiumi Jakovlevu dar 1896-aisiais sukūrė tai, kas yra laikoma pirmuoju rusišku automobiliu. Jis buvo pavadintas „Jakowlew & Frese“, tačiau automobiliai tik su „Frese“ vardu pasirodė 1902-aisiais. Aštuoniais metais vėliau „Frese & Co.“ įmonę nupirko „RBVZ“ (Russo-Balt) - įmonė, kurioje glūdi „Dartz“ šaknys.

Kol „Dartz“ vardu bus toliau kuriami prabangūs ir unikalūs automobiliai, „FreZe“ ženklelis puoš gerokai pigesnes transporto priemones, skirtas kasdieniam vairavimui. Verslininkas priduria, kad abi kompanijos priklausys „Dartz“ grupei, taip pat kaip, pavyzdžiui, „Škoda“ ir „Bentley“ abi priklauso „Volkswagen“.

Modelio pavadinimas „Nikrob“ kyla iš kitos įmonės vardo - UAB „Nikrob“ - kuri užsiima šių automobilių surinkimu bei homologacija. Nepaisant to, kad elektromobilis yra akivaizdžiai paremtas minėtuoju „Wuling Hongguang Mini EV“, jis yra gerokai patobulintas siekiant geresnio saugumo ir efektyvumo. Pasak Yankelovich, transporto priemonėje papildomai įdiegta elektroninė stabilumo kontrolė (ESP), oro pagalvės, LED apšvietimas bei pakeisti ratai. Viso to dėka pavyko prailginti maksimalų nuvažiuojamą atstumą net 30 kilometrų, lyginant su kiniška versija.

„Wuling Hongguang Mini EV“ siūlomas su dviem baterijų variantais: 9,2kWh ir 13,8kWh ličio geležies fosfatų akumuliatoriais. Tačiau Europos rinkai gaminamas „FreZe Nikrob“ siūlomas tik su talpesne baterija ir leis nuvažiuoti iki 200km viena pilna įkrova.

Įmonės įkūrėjo planuose yra ir prabangesnė „FreZe“ elektromobilio versiją, kuri bus pavadinta „Dartz“. Net penkiais tūkstančiais daugiau kainuosianti versija išsiskirs dirbtinės, iš lapų pagamintos, odos interjeru, geresne garso sistema ir galimybe klientui pasirinkti bet kokią trokštamą automobilio spalvą.

Planuojama ir dar ekstremalesnė versija, pavadinta „Aladeen“ - tai bus 99 automobiliai padengti auksu ir papuošti „The Republic of Wadiya“ ženkleliais. Jei dar nesupratote, tai „subtili“ kompanijos užuomina į 2012-ųjų filmą „The Dictator“, kuriame kartu su Ben Kingsley ir Sacha Baron Cohen buvo galima pastebėti „Dartz Prombron“ prabangius šarvuotus visureigius. Yankelovich sako, jog vis dar derasi dėl aktorių autografų ant būsimų automobilių.

Tikimasi, kad pagrindiniai „FreZe Nikrob“ elektromobilio pirkėjai bus ne individualūs asmenys, o automobilių nuomos bei dalinimosi paslaugų tiekėjai - tokią paslaugą žada „paleisti“ ir pati „FreZe“. Kompanijos įkūrėjo svajonė yra jog naudotojas galėtų pasiimti automobilį Norvegijoje ir, keisdamas automobilius kaskart jiems išsikrovus, pasiektų Italiją, Prancūziją ar bet kurią kitą Europos šalį.

Yankelovich yra įsitikinęs, kad įmonei pavyks ne tik pasiekti, bet ir viršyti pardavimų tikslus, net ir Jungtinėje Karalystėje. Tai pirmasis europiečių šansas suprasti, kodėl kinai taip myli „Wuling Hongguang Mini EV“, savo šalyje gaunant net geresnę versiją už originalą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas