RRT matavimai: mobiliojo interneto spartos lyderė išlaiko atotrūkį

RRT matavimai: mobiliojo interneto spartos lyderė išlaiko atotrūkį

Pirmąjį 2021 metų pusmetį Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) atlikti mobiliojo interneto spartos matavimai rodo, kad ilgametė lyderė „Telia“ tvirtai laiko pozicijas: jos tinkle vidutinė duomenų gavimo sparta siekė 93,6 Mb/s ir buvo beveik du kartus didesnė nei kitų dviejų operatorių (atitinkamai 55,9 Mb/s ir 44,7 Mb/s).

„Mobiliojo interneto svarba mūsų gyvenimuose kasdien tik auga, o jo sparta ir kokybė turi lemiamą reikšmę, kaip patogiai galite pramogauti, bendrauti, dirbti ir atlikti kitas kasdienes veiklas, kad ir kur būtumėte. Nepaisant nuolat augančio mobiliojo interneto vartojimo, laikome aukštai pakeltą kartelę, o jau prasidėjęs viso tinklo atnaujinimas su „Ericsson“ įranga ir artėjanti 5G era žada dar įspūdingesnę ateitį“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Greičiausiai ir atsiunčia, ir išsiunčia

Per pirmąjį šių metų pusmetį trijų didžiųjų operatorių tinkluose RRT specialistai atliko po daugiau nei 8,2 tūkst. spartos matavimų, absoliučia dauguma atvejų – prisijungus prie 4G ryšio. Tai patvirtina, kad 4G ryšys Lietuvoje yra pasiekiamas praktiškai visur ir visada, nuo miestų ir priemiesčių iki kelių ir pievų.

Lyginant su visų praėjusių metų RRT matavimų duomenimis, „Telia“ vidutinė mobiliojo interneto sparta šįmet yra išaugusi 10 proc. (nuo 85 iki 93,6 Mb/s), kitų operatorių atitinkamai sumažėjo 15 proc. (nuo 65,4 iki 55,9 Mb/s) ir 1,5 proc. (nuo 45,4 iki 44,7 Mb/s).

„Telia“ pirmauja ne tik pagal duomenų gavimo, bet ir išsiuntimo spartą: jos tinkle vidutinis duomenų išsiuntimo greitis pirmąjį šių metų pusmetį siekė 20,4 Mb/s, o kitų dviejų operatorių – 16,1 Mb/s ir 14,6 Mb/s. Duomenų išsiuntimo sparta svarbi tiems, kurie dažnai dalinasi didelės apimties failais, skambina su vaizdu, dalyvauja vaizdo konferencijose ir naudojasi kitomis paslaugomis, kurioms svarbus duomenų išsiuntimo greitis.

Su išsamiais rezultatais galite susipažinti RRT svetainėje.

Pirmauja tarp visų Baltijos šalių

„Telia“ mobilusis internetas Lietuvoje sparčiausias ir lyginant su kitomis Baltijos šalimis – tai patvirtina kompanijos „SpeedChecker“ neseniai paviešintas tyrimas, kuriame lyginama mobiliojo interneto sparta Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Šių metų gegužės mėnesį visose trijose šalyse „SpeedChecker“ iš vartotojų mobiliųjų įrenginių surinko per 43 tūkst. mobiliojo interneto greičio matavimų rezultatų. Juos apibendrinus paaiškėjo, kad vidutinė duomenų gavimo sparta „Telia“ tinkle Lietuvoje siekė 73,78 Mb/s ir buvo beveik dvigubai didesnė nei kitų dviejų Lietuvos operatorių (37,89 Mb/s ir 33,15 Mb/s). Latvijoje nei vieno operatoriaus tinkle sparta neviršijo 40 Mb/s, o Estijoje geriausią rezultatą taip pat parodė „Telia“ su 54,03 Mb/s duomenų atsisiuntimo greičiu.

Tačiau kodėl „SpeedChecker“ matavimų rezultatai Lietuvoje visų operatorių tinkluose skiriasi nuo RRT duomenų? A. Šemeškevičius paaiškina, kad mobiliojo interneto spartos matavimų rezultatams įtakos turi daugybė veiksnių, nuo vietos, laiko, naudojamos įrangos, tinklo užimtumo ir jo parametrų iki bazinių stočių išdėstymo ir net oro sąlygų.

Be to, žmonės mobiliuosius įrenginius naudoja labai skirtingomis sąlygomis – kas būdami lauke, kas patalpų viduje ar lifte. Taip pat patys įrenginiai varijuoja nuo senų ir labai pigių iki naujausių ir brangiausių. Tad ir „SpeedChecker“ rezultatai skiriasi nuo RRT profesionaliai atliekamų matavimų, kuriuose naudojama šiuolaikiška įranga, matuojama vienodomis sąlygomis (t.y. įranga sumontuota prie automobilio galinio lango) su specializuota programine įranga.

„Beje, net toje pačioje vietoje keliolikos minučių skirtumu atlikti matavimai to paties operatoriaus tinkle gali šiek tiek skirtis. Todėl kertinis vaidmuo tenka matavimų imčiai: kuo ji didesnė, tuo išvestas vidurkis realiau atspindi situaciją visos šalies mastu“, – pastebi „Telia“ technologijų vadovas.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas