Vokietija inicijuoja pokyčius telefonų rinkoje: nors gamintojai jau širsta, tačiau vartotojams tai labai patiks

Lukas Snarskis

2021-09-05, 17:15 (atnaujinta 2021-09-08, 15:01)

1 komentaras
Vokietija inicijuoja pokyčius telefonų rinkoje: nors gamintojai jau širsta, tačiau vartotojams tai labai patiks

Renkantis išmanųjį telefoną, daugeliui vis svarbiau tampa jo ilgaamžiškumas. Jau ne vienerius metus pastebima tendencija, jog vartotojai yra linkę vis rečiau keisti savo turimą įrenginį, o prie to bando prisitaikyti ir gamintojai.

„Apple“ kuriami išmanieji telefonai programinės įrangos atnaujinimų sulaukia maždaug penkerius metus po išleidimo, o JAV milžinę vytis pradėjo ir tos kompanijos, kurių produktuose veikia „Android“ operacinė sistema. Nors daugelis gamintojų vis dar siūlo dvejus metus trunkantį telefonų palaikymą, tačiau vis dažniau yra žadamas ir trejų, o kartais net ir ketverių metų palaikymas. Kiek kitokią nuomonę šiuo klausimu turi Vokietijos vyriausybė.

Šalies vyriausybė nėra nusiteikusi taikstytis su tokiu gamintojų požiūriu ir vartotojus bei svarsto įteisinti priemones, kurios priverstų bendroves suteikti palaikymą septyneriems metams. Naujausia informacija rodo, kad Vokietijos vyriausybė šiuo metu bendrauja su Europos komisija, jog telefonų ir planšečių gamintojai būtų įpareigoti pateikti saugumo atnaujinimus bei pasiūlyti reikiamas dalis septinis metus po įrenginio įsigijimo. Pažymima ir tai, jog pakaitinės dalys turėtų būti siūlomos už daugeliui prieinamą kainą.

Manoma, kad vokiečiai tokiais pokyčiais nori pasiekti du tikslus. Pirmasis jų, padidinti įrenginių patikimumą bei pagerinti jų priežiūrą. Tikimasi, jog šie pokyčiai paskatintų gamintojus skirti daugiau dėmesio jų įrenginių veikimui ilgajame periode. Antrasis tikslas susijęs su aplinkosauga. Manoma, kad tai sumažintų gamybą, o tuo pačiu ir išmetamų elektronikos atliekų kiekį.

Jeigu Europos Komisija nuspręstų patvirtinti Vokietijos vyriausybės iškeltus siūlymus, jeigu galėtų įsigalioti ne anksčiau kaip 2023 metais. Nesunku nuspėti, jog vien kalbos apie tokius pasikeitimus yra itin prieštaringai vertinamos daugelio gamintojų. Net neabejojama, kad didžiosios kompanijos jau ruošia savo kontrargumentus tokiems pasiūlymams, kuriuos iniciavo Vokietija.

Verta pastebėti ir tai, jog dauguma įrenginių jau ir dabar pasižymi geresnėmis ilgaamžiškumo savybėmis nei anksčiau. Viena iš apklausų atskleidė, jog daugiau nei 40 proc. vartotojų vis dar naudojasi „Android 9.0 Pie“ operacinės sistemos versija, kuri buvo išleista prieš daugiau nei trejus metus. Tiesa, daugelio šių įrenginių jau nepasiekia saugumo atnaujinimai, nes jų palaikymas jau pasibaigęs. Dėl šios priežasties, pastebimas ir aktyvesnis „Android“ vartotojų perėjimas prie „Apple“ kuriamos produkcijos.

1 komentarų

Wissen

Dėl android tai major išleidžia 2-3 naujinius, o saugumo gauna apie 3metus palaikymą, kiek žinau, bet svarbu įrenginys patvarus, veikia sklandžiai, ne tiek svarbu kokia ten versija, o kaip pats įrenginys tarnauja. Aš ir žinau,kad daugeliui nėra svarbu kokia ten versija ir kelintas updeitas. Svarbu tarnauja ir atlieka savo funckija. Aišku smagu jog dabar kaip pvz. realme ten išleidžia kas menesį saugumo ir būna duoda bent viena dideli atnaujinima android, o kai kurie gauna ir du. Nes teke kada negauni nieko ir tampa jau pasenes įrenginys. Dažniausiai flagmanam išleidžia tris dideliis android naujinius. Aišku būtu smagu, kad gamintu stabilius įrenginius ir gautu naujinius dažniau ir daugiau. Nes svarbu turėtu būt kokybė, ne kiekybė. Man asmeniškai erzina, jog jie tu irenginiu prikuria per metus daug, bet jie vis panašus ten ir nieko naujo nepridėta labai, geriau daryt ten kasmet bet stabilu, nei per menesi ar puse metu vis nauja ir neduot jam naujinimu arba vos viena duot, kai jau pasirodo nauja versija.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas